Конфликтот во Сирија

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Мислам дека ако сака Русија може да им помогне на Сирија да даде еден подолг или жилав отпор но не верувам дека би резултирало со победа.Од минатото може само да се каже дека Русија цела своја историа плаши мечка со тапан,односно кога има вакви состојби ќе се искурчат до максимун,но на крајот секогаш го јадат оние што ДЕМЕК ГИ БРАНАТ..
Mozhesh da navedesh nekoj konkreten primer za ova shto go zboruvash.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Полека, но се похрабри и погласни се оние здраво разумните политичари, во случајов тоа е Ирскиот Парламент:

Obama called "war criminal" & "hypocrite of the century" in Irish Parliament

http://www.youtube.com/watch?v=QIMucHfUMyg

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
Отворено писмо до Обама, од еден нобеловец, Adolfo Perez Esquivel..
http://www.advance.hr/vijesti/otvoreno-pismo-jednog-nobelovca-drugom-adolfo-perez-esquivel-baracku-obami-nemate-moralni-autoritet-napadati-siriju-izvozite-smrt-kako-bi-ocuvali-svoju-moc-cije-naredbe-vi-slusate-gospodine-obama/

Obama, Vaša zemlja nema ni moralni autoritet, ni legitimitet, niti pravnu osnovu za napad na Siriju ili bilo koju drugu državu. Naročito ako uzmemo u obzir da ste ubili 220,000 ljudi u Japanu bacivši bombe masovnog uništenja.
Vaša Vlada postala je opasnost za međunarodnu ravnotežu kao i za stanovnike SAD-a. Postali ste zemlja koja se ne može suzdržati od izvoza smrti kako biste sačuvali svoju moć i ekonomiju. No mi Vam se nećemo prestati opirati.

Bio sam u Iraku nakon američkog bombardiranja 90-ih, prije invazije koja je srušila Saddama. Vidio sam kako navodeća raketa pogađa konvoj izbjeglica, žena i djece. Vi ste ih nazvali "kolateralnim žrtvama".

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Обама ја спореди воената интервенција во Југославија за да покаже каква би била во Сирија.

Но Обама заборава дека во Југославија немаше странска воена база.

Значи имајте предвид не е ИСТО. Во Сирија има Руска база, и таа база не е отстапена на збор туку по договор.

Еве ги Џихадистите, хезболах до вчера се деружеше со овие и опиум заедно земаа ама сега се бори против НИВ.

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Не можам да сватам како некој со здрав разум, тука на темата го оправдува Израел и неговите постапки...

Исто така неможам да сватам како некој преќутува и се прави слеп тука на форумот, на Израелскиот геноцид врз Палестинците со фосфорни и касетни бомби, без притоа никој ништо да не му речи и да не ги санкционира. Палестинците пред 1 год. немаа основно човеково право да побараат помош од Црвен Крст, само заради блокадите на Израел.

ПС. Да го браниш Израел е исто како да ја браниш Златна Зора и политиката на Грција, кон нас и кон емигрантите, а досега никој од Европа не презел ништо конкретно против тоа и се прават слепи и глуви како некој овде на форумот!

Вака сега, тука многумина се во заблуда за повеќе работи, затоа да почнеме со фактите.

Прв Факт-Работите многу посложени сега на блискиот исток од кога било порано.

Тоа мислат луѓе кои немаат видено неексплодиран касам(и после што се има внатре-погоди хемиско оружје несмртна доза но доволно за трајни последици па и неплодност..кај кој како) и не знаае дека НЕ ПОСТОЈАТ ФОСФОРНИ БОМБИ(а белиот фосфор се користи за ОСВЕТЛУВАЊЕ, споредна реакција при контакт со воздух е да добиете киселина и затоа е добар за утврдувања во цивилни објекти(згради) и ајде ТИ ПОГЛЕДНИ ЈА СЛИКАТА(убаво, дисперзивни насоки исто и кажи ми што гледаш)??, на отворено ако е за бркање толпа солзавец врши боља работа.(Но е користен од СИТЕ армии а пак за терористи исклучок и не треба).

Касетните бомби-и тука си во заблуда бидејќи знам со која муниција Израел ги уништува бункерите и тврдите фортификации, значи друга бомба освен таа нема да пробие ниту два ката па да експлодира-ете така се ништат позициите на Хезболах и тоа не пасивни позиции-туку само оние од кои се ракетираше.

За Касетни бомби нека ги тужат Сирија бидејќи тие бомблети сакале или не се активни, исто како и тиуе на косово (од каде последно инфо е 8000 млади инвалиди)

Бидејќи единствено само од касетните бомби т.е 70% од вкупната бројка на жртви на оваа муниција се цивили и не би Пуштал израел в град, тие бомби се за оклопномеханизирани бригади и пешадија. (ама ич не се за урбана средина)

втор факт-има АКТИВНА Анти Израелска пропаганда бидејќи за своја неспособност лесно е да се обвини друг.(најлошо има членови навлечени на таа пропаганда, тие медиуми..масакрот на меркавите ахаха...)

Знаете што спремаат тие џихадисти???

Знаете дека тешко им оди матиматика а штом тоа го знаете тогаш знаете и дека Израел беше пет пати напаѓан со ЕДНА ЦЕЛ-Уништување на Израел и Убивање на Израелците-околу ова нема копнеж.(Мароко-авиони,Либија разурнувачи,авиони,Трупи,Египет,Тунис,Јордан,Сирија,Либан.

(со Јордан и Египет е решено).

За волја на вистината Израел негативностите ги направи да му одат в полза а пак додека ова се случуваше, значи ајде еднаш ќе толерираме...ајде два пати ќе толерираме (потоа олимписките игри) и повторно т.е со секој напад пд браќата им арапи палестинците кои живееа рамноправно со Израелци, правеа диверзантски дејства, прекинување комуникации,уништување мостови, киднапирање, а некогаш..само некогаш оние во дискотеки и Бус се по у шема) но поентата се состои во тоа ШТО Палестинците беа изманипулирани од своите соседи, дури и на мировните преговори Египет т.е Садат беше тогаш(кој беше убиен од братството) кој потпиша да Синај и Суец ги добие назад и го признае израел, а Израел да добива од САД воена отштета од некои 2.2 или 2.8 милијард.

И сега палестинците имале шанса да се докажат ДОСТОЈНО да градат заедничка држава(нели мирољубиви, добри) ама секоја шанса ја покакаа, е најлошо стана кога почнаа со ракетирање и самоубици-ете поради тоа се таму каде што се, а немајте мака за нив, од КСА и катар, Бахреин иде храна поквалитетна од нашава.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Ок,ако е така нека дојдат исламиститие на власт и ќе им направат `економска преродба`.+ивотниот стандард ќе им го зголемат со субвенционирани молотовки,кашикари,палење на цркви,самоубиствени напади по пазари,влегување во `даунтаун` со камион полн со експлозив......богат живот е тоа
ova gore napisanoto ne e voosto tocno,vsusnost se e obratno, ova e sosem izvrtena verzija na ureduvanjeto i nacinot na ziveenje vo sirija,ova e nas zivot i stvarnost :)))

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Тоа мислат луѓе кои немаат видено неексплодиран касам(и после што се има внатре-погоди хемиско оружје несмртна доза но доволно за трајни последици па и неплодност..кај кој како) и не знаае дека НЕ ПОСТОЈАТ ФОСФОРНИ БОМБИ(а белиот фосфор се користи за ОСВЕТЛУВАЊЕ, споредна реакција при контакт со воздух е да добиете киселина и затоа е добар за утврдувања во цивилни објекти(згради) и ајде ТИ ПОГЛЕДНИ ЈА СЛИКАТА(убаво, дисперзивни насоки исто и кажи ми што гледаш)??, на отворено ако е за бркање толпа солзавец врши боља работа.(Но е користен од СИТЕ армии а пак за терористи исклучок и не треба).

Касетните бомби-и тука си во заблуда бидејќи знам со која муниција Израел ги уништува бункерите и тврдите фортификации, значи друга бомба освен таа нема да пробие ниту два ката па да експлодира-ете така се ништат позициите на Хезболах и тоа не пасивни позиции-туку само оние од кои се ракетираше.

Кхм.
During the 2006 Israel-Lebanon conflict, Israel claimed that it had used phosphorus shells...

Касетни бомби не биле користени од страна на Израел? Уште ги чистат од Јужен Либан, пред некој ден дете почина од една таква бомба.

Клик за касетни бомби и за детето.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Британија е единствената држава која би се бомбардирала самата ако тоа е во целите на нивните браќа преку Океанот.

шега, не шега, тоа е.

Сега, преку медиумски глупости, дали од ваму, дали од таму, дали од некој подрум на постидпломец физичар во Бирмингем, не е битно, ако треба сами ќе зарибаат дека продавале хемиско оружје, само за да испадне дека навистина се искористило истото

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Британија е единствената држава која би се бомбардирала самата ако тоа е во целите на нивните браќа преку Океанот.

шега, не шега, тоа е.

Сега, преку медиумски глупости, дали од ваму, дали од таму, дали од некој подрум на постидпломец физичар во Бирмингем, не е битно, ако треба сами ќе зарибаат дека продавале хемиско оружје, само за да испадне дека навистина се искористило истото

Па нормално, од Втората Светска Војна наваму Британската Империја, односно држава целосно зависи од САД. Тие им се најголеми и најверни сојузници, си ги штитат меѓусебните интереси. Сигурен сум дека доколку некоја држава ја нападне Британија, САД ќе им лансираат нуклеарки за 1 минута и vice versa. Тоа се вика братство и сојузништво на ниво бидејќи тие две држави се тесно поврзани со векови наназад, и од една страна го разбирам и го поддржувам тоа сојузништво иако САД се држава која ме нервира тотално. Секоја држава би сакала да има ваков вид на сојузник/ци, а Македонија не е исклучок. Само што ние сме мали и небитни на светската сцена, во паралелен универзум кога би биле некој јак фактор и држава со солидна економија и воена способност би имале ваков сојузник без разлика дали е од Запад или од Исток.

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
Report: Saudis sent death-row inmates to fight Syria

http://www.usatoday.com/story/news/world/2013/01/21/saudi-inmates-fight-syria-commute-death-sentences/1852629/

"Initially Saudi Arabia denied the existence of this program. But the testimony of the released prisoners forced the Saudi government to admit, in private circles, its existence," AINA writes. "The Saudis agreed to stop their clandestine activities and work towards finding a political solution on condition that knowledge of this program would not be made public."

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Член од
10 јуни 2005
Мислења
413
Поени од реакции
145
На иницијатива на Русија Сирија најверојатно ќе се согласи( Syria welcomes the Russian initiative to remove chemical weapons to ensure the safety of out citizens and country.) за отсранување на целокупниот хемиски арсенал.Баш ме интресира како ке реагираат Американците на ова.

http://www.timesofisrael.com/russia-vows-to-push-syria-to-cede-chemical-weapons/

Kajgana Shop

На врв Bottom