Чив поздрав користат следбениците на Хамас и Хезболах?
Римскиот поздрав.
http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_salute
Јас не сум одлепен дечко, јас сум здрав и прав, со полна свест и разум... Она што сакам да го кажам е на Блискиот исток проблемите ниту почнале ниту ќе завршат со Израел. Израел има мала епизодна улога, речиси маргинална во причините за денешната состојба во тој регион.
Никој не рече дека проблемите почнале со Израел, но денес тој не придонесува проблемите да се намалат, туку напротив.
Зависи што сакаш да видиш, пред некои работи мижиш, а некои работи ги пумпаш...
Iran's Jewish population was reduced from 100,000–150,000 in 1948 to about 80,000 immediately before the Iranian Revolution, due mostly to immigration to Israel. While immigration to Israel had slowed in the 1970s and the Jewish population of Iran had stabilized, the majority of Iran's remaining Jews left the country in the aftermath of the overthrow of the Shah. In recent years, the Jewish population of Iran was estimated by most sources to be 25,000, though estimates varied, with some as low as 17,000 and as high as 40,000. However, a census in August 2012 indicated that there were only 8,756 Jews still living in Iran. Notable population centers include Tehran, Isfahan (1,200), and Shiraz. Historically, Jews maintained a presence in many more Iranian cities. Jews are protected in the Iranian constitution and seat is reserved for a Jew in the Majlis. Iran hosts the largest Jewish population of any Muslim-majority country. After Israel, it is home to the second-largest Jewish population in the Middle East.
Да беше Иран таков, како што Израел и Западот тврди, каде ќе беа сега Евреите од Иран?
Најака лоби група во САД е Британската, а по нив втори се Евреите.
Зошто со сила се правиш
ОБАМА НА БАЦИ-ГЗ КАЈ ИЗРАЕЛСКОТО ЛОБИ
Да ти е срам да речеш дека е Американски претседател.
Не викам дека Израел е фер, а уште помалце дека САД се фер. Ама тргам од фактот дека секој си трга од својот газ. Утре ако бидне нешто тука, ниту Асад ќе лобира кај Русите, ниту Израел ќе лобира кај САД за нас. Сите си го гледаат својот гз.
Раздели па владеј, така Американците пепел го направија светот...
Секој си гледа за свој гз, и види што се случува.
Ти доаѓаш на темава и даваш ваква догма. Постои доброто и постои Израел кој е крив за сето зло што е на земјав (прочитај ја книгата Макавеите и ќе видиш од каде потекнува таа пропаганда). И сега пред некоја страна даваш видео во кое говори некој тип и се снима сам себеси, дава белосветски вести и ги коментира, и ти тоа го претставуваш како непобитен факт. Башка во тоа видео говори Весли Кларк и ги напаѓа САД за незаконска употреба на сила во Ирак или сл?!?!?!
Не е фер да ми пикаш зборови во уста. Не постои чисто добро и чисто зло на светов, јас само ги кажувам работите што ги ставаат под тепих, што ги преќутуваат.
А тие работи не се баш добри. Што се однесува до "теориите на заговор", теорија на заговор е дека вонземјаните се меѓу нас, Англиската кралица е рептил, итн.
Јас зборам за факти на заговор, а самиот поим заговор е историски познат, откога постои човештвото.
на пр. Александар е Грк, и секој факт и доказ што ќе го дадеш дека тој е Македонец, тоа е заговор?
Не, тоа се факти, бутнати под тепих, за да полесно се протурка нечија агенда(во случајов Грчката)
Јас не сум Асад да падне од ред причини да не ги набројувам(најважната е заштитата на православното население) и викам дека е супер што се Хезболах и Иран со него(иако не ги сакам баш). И криво ми е што има сили во jewish agency кои ете за бизнис се продале и ќе лобираат да падне Асад. Но никад нема да ставам ореол на главата на Асад, пошто и он не е некое си цвеќе за мирисање.
Никогаш не сум рекол дека Асад е цвеќе за мирисање, но во Сирија Христијаните никогаш не биле малтретирани.
Еве гледам и ти дека полека приметуваш некои работи.
Јас искрено, се израдував кога ми рече дека Израелското лоби AIPAC лобирало за да не се напаѓа Сирија.
Но, еве, видовме дека не е така. Со напаѓањето на Сирија, конфликтот може да се прошири и во Либан и Израел.
Логично е да Израелското лоби да лобира за да не се напаѓа Сирија. Асад ќе остане на власт, а на Израел влакно нема да му фали.
Сега имаме друга ситуација, ако Асад падне, Ал-каеда и вахабиите ќе ја превземат Сирија. Иако Ал-Каеда е сојузник на Израел, долгорочно гледано, Израел ќе има проблеми подоцна со нив. Но може токму тоа Израел го сака, за да има оправдание за напад и окупација на Либан.
Понатака ја спомнуваш интервенцијата(окупацијата) на Израел во граѓанската во Либан во минатиот век. А не ја спомнуваш Сириската окупација на Либан, која траела неколку децении за разлика од Израелската интервенција која траела 1 ипол година.
Од која до која година траела Сириската окупација? Колку Децении рече?
Децении?
Еднострано ги гледаш работите, а тоа одраз на силна пропаганда
Чудно, и јас истото можам да го кажам за тебе.
Толку многу знаеш за Израел, но за неговата лоша страна - не знаеш.
Чудно.