- Член од
- 11 август 2013
- Мислења
- 4
- Поени од реакции
- 0
Sakam nekoj da mi objasni deka ke zimam novorotki da mi objasni so trevki da zemam za kotenje da se krijat malite i da mi kaze kako da gi zasadam trevkite ve molam
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
За имиња незнам, никогаш не сум крштевал риби, изгледа затоа што имам околу 3000.
![]()
Семејно хоби е. 40 години традиција и квалитет. Имаме уште 19 аквариуми кои не се толку уредени и се наменети за размножување и чување на риби. Имаш коментар?
Прегледај го приврзокот 71062
Здраво Форумџии . Имам неколку прашања за вас. Сакам да чувам рибички па да ми објасните се по ред како оди работатаСи направив аквариум 40x20x20 околу 15 литри вода , и сега нели не е се така стави вода и одма риби , значи да си прашам :
1.Пумпа - (гледам по форуми има некој пумпи за кислород + филтер со сунѓер нешто , 2 во 1 , сите се така или не ? ) - Цена ?
2.Термометар - Цена ?
3.Растенија - (вештачки или природни) -Цена ?
4.Осветлување - колку W да тразам неонка ?
5.Третман на водата -(значи вака,се слушнав со еден пријател што продава рибички и ми вика пред да ги пуштам во аквариумот требало во водата да ставам една рака готварска едра сол и да стои 24 часа со вклучена пумпа и филтер.)
ВНИМАНИЕ СЛЕДУВА ГЛУПАВО ПРАШАЊЕ !!
6.Грејач - потребно е или не / зашто неонката ќе грее на толку малку вода
тоа е сеа за сеа...ако има нешто ќе прашам ..
Фала однапред за одговорите....![]()
5. Третман на водата - ова е најважно од се кога стартуваш аквариум. Процесот се нарекува - циклирање. Значи, откако убаво ќе го исчистиш аквариумот, ја поставуваш подлогата (немој да ставаш вештачки камчиња во боја. Колку поприродно изгледа, толку поубаво). Солидна опција ти е - речна песок, добро измиена (ако треба и 100 пати) од нечистотии, и третирана или со благ раствор од хиперманган (ќе си купиш од аптека), или превриена на оган, за да ги уништиш бактериите. Ги ставаш филтерот, распрскувачот за воздушната пумпа (ако се одлучиш да купиш), греачот... Потоа ги садиш тревите (најдобро некаде по аглите на аквариумот, пред греачот и филтерот, за да не се гледаат, или во задниот дел на аквариумот. Не ги сади на средина!) Откако ќе го направиш се ова, ја ставаш водата. Точно е дека треба да е отстојана, зошто скопската вода е доста тврда и има бигор во неа што многу риби не го поднесуваат. Во водата се става сол - една лажица е доволна, што ги уништува паразитите (но - мораш да внимаваш, зошто некои типови на риби не ја поднесуваат. На пример рибите од фамилијата Corydoradinae, коридораси (чистачи за песок, кај нас ги викаат муљаши) не поднесуваат сол и можат да умрат од неа.) Значи внимателно со солта.Исто така, во водата се става кондиционер (капки Sera, од тие со плавото капаче.) Ги има по сите аква шопови, 100 денари е едно шишенце. На 15 литри, доволни ти се 5-6 капки од кондиционерот. Ова е важно, зошто реков, скопската вода е многу тврда, а кондиционерот ја омекнува, па така одговара речиси за сите видови на риби.
Во аквариум со растенија, особено ако си почетник не треба да ставаш ни трошла сол, не знаеш кое растение скапува од тоа, а кое не... Најдобро да си купиш некој кондиционер за водата, поефтино би те чинело тоа да го купиш него да ти скапаат растенијата (кои прилично се скапи)
Фала момци Zlatikevichius buli13 сега за сега ми е доволно подучување ,знам од прилика што треба и како и да почнам едно по едно да спремам се по редАко имам друга дилема пак ќе ве прашам.. Еве и слика од аквариумчето што го направив
а уште нешто да прашам, кажете ми оваа ли е таа пумпа со две функции филтер + кислород , оти гледам има и некој си сунгер филтер ќе врше работа нешто или не го бива
Прегледај го приврзокот 71920Прегледај го приврзокот 71926Прегледај го приврзокот 71927
Планирам сега за сега да не садам растенија , за тоа ќе ми треба додатокот за кислород , само ми кажи одпосле ќе успеат ли растенијата во веќе активен аквариум ?