Колку сте амбициозни?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Со оглед на фактот што никогаш не сум со една цел туку секогаш тука ги има повеќе, штом ќе стигнам до едната цел јас веќе одамна имам уште неколку други во мојот живот што значи дека не трагам по нови цели затоа што ги имам.
Ако многу сум се трудела за да ја постигнам целта а знаејќи веќе подолго време дека кога-тогаш победата ќе биде моја тогаш на самиот крај сум задоволна ама не уживам, ништо посебно зашто веќе сум го изживеала тоа на некој начин.
Во сите други случаи уживам и тоа максимално уживам а обично и ми се вакви победите зашто немам ни време, ни живци а ни трпение за долгоочекувани нешта. Кај мене важи...или сега или никогаш зашто после ја губам желбата и наоѓам нешто поинтересно за што ќе се загреам а старото веќе не ме интересира.

секогаш кога една цел исполнам сио барам друга цел која треба да ја постигнам:toe:

Zavisi za sto stanuva zbor..Ako e nesto za sto sum se trudela da go postignam,,sekako deka podolgorocno ke uzivam...A za raboti od tipot nov mobilen telefon i sl. mozebi ponekogas sum nenasitna,,no ne za konkretniov slucaj,,obicno toa vazi za shopingot...:vozbud:..No sekako deka sekogas uzivam vo ona sto sum go steknala,,i potoa normalno odam ponatamu..Mislam deka sekoj covek treba da bide ambiciozen,,sekako do granicata do kade moze da odi...:pipi:

e paa.... ne znam jas sum coek koj so ne se zadovoluva od edno nesto mozebi otkako ke postignam nesto pominuva kratko vreme dodeka uzivam i se gordeam na ona so sum go postignala ama potoa odma se menuvaat zelbite i celite odnosno doagaat novi i se trudam da uspeam segde iako ako ne uspeam ne pajgam vo depresii :D Sto e tuka e :D :pipi::salut:

Задоволно ја преспивам ноќта,а утредента веќе имам нова цел.Ќе светне од некаде,не можам да си помогнам. Било мала или голема не е важно,на сите подеднакво им посветувам внимание.
Не сум алчна и себична ,само сум амбициозна:pos2:макар тоа да значело денес да го постелам креветот.:)

Хмм...Доста деликатна тема. Па мислам дека секој човек сам за себе претставува структура која сама одлучува дали продолжува понатаму или застанува на таа цел која ја има постигнато.
Според мене, секогаш после секоја постигната цел, мора да постои нова, затоа што животот не би бил она што е ако ги нема предизивиците кои ги прават возбудлив.
Меѓутоа, ако некој ја постигнал својата животна цел (да речеме се вработил како професор), и ако него го исполнува само тоа, тогаш е океј да престане со своите амбиции и да застане онаму каде што се наоѓа.
Значи, има луѓе кои бараат повеќе од животот, а пак има и онакви кои се задоволни со она што тој им понудил.

Кога ќе ја постигнам целта, одма наоѓам нова! Не се задржувам на радоста многу многу.

Амбициозност

Инспирирана од една приказна, шо одеше вака.

Рибар, шо фатил доволно риби за тој ден, заспиен во неговиот чамец. Еден турист му се приближвит со една на изглед одлична идеа. Секој ден да фаќат по четири-пет пати риби, а после некое време да купит рибарски брод, па да отворит фирма за замрзнување, чадење итн.
На крај, да завршит кај шо е сега, пак да спиет на брегот, да гледат во морето... само сега побогат и навидум посреќен... ама сепак немирен и несигурен. Цело време да мислит како да напрајт уште пари, да ги задржит тие шо веќе ги имат, дали ќе пропаднит неговата фирма и уште милион работи.

Рибарот љубезно го одбиват предлогот. Неговата цел е постигната во животот, тој е задоволен со досегашниот дневен улов, приходите, и релаксирачката дремка на крај на денот. Не е способен да се носит со потешкотиите, немирот, преголемата жед шо се јавуват ко ќе си богат, постојаните грижи, користењето на слободно време само да се измислит нов начин да се стекнет уште пари.

Е сеа, прашањето е, вие сте рибарот или туристот? :)
Имате поставена цел, која ко ќе ја постигните стагнирате и не сакате да ојте понатаму, или постојано ја помествите таја граница, не сте задоволни ко ќе го добијате она шо секоаш сте го посакувале и осеќате некоја празнина ко ќе стигните на крајот?
Повелеле. :smir:

Па нјеќам да го искористам примерот со парите да не испадне дека сум алчен за пари и слично амо обично и да го достигнам тоа што сум го поставил за цел веќе барам нов предизвик па така во овој случај би го одбрал туристот.

Туристот, дефинитивно... Свесен сум дека не постои совршенство, а секогаш се стремам да го достигнам моето... И во најмалите ситници сакам да го постигнам најдобриот резултат... Е сега, со самото тоа ми се има случено да доживеам неколку големи неуспеси, но знаеш како велат: утре е нов ден, па почнуваме одново.:smir:

Е сеа, прашањето е, вие сте рибарот или туристот? :)

Не сум ниту рибарот, ниту туристот. Рибарот е неамбициозен, туристот е само силен на зборови :)
Јас сум третиот кој што го нема на сценава, затоа што е на сред море, фаќа риби за да го постигне она што го збори туристот.

само сега побогат и навидум посреќен... ама сепак немирен и несигурен. Цело време да мислит како да напрајт уште пари, да ги задржит тие шо веќе ги имат, дали ќе пропаднит неговата фирма и уште милион работи.

Од каде правото да кажеш дека тој е *навидум* посреќен? И не само тоа, немирен, несигурен, па и се тресе цело време за парите. Како, побогу, тоа го знаеш?

Извинете, ама мене приказнава ми изгледа како уште едно тапшање на оние кои што ги мрзи да напраат нешто повеќе. By the book пример за убедување на некој друг, само за да се убедиш себеси. :smir:

Turistot ... sekogas se stremam da postignam nesto poveke od onoa sto go imam postignato. Koga ke gi ostvaram zacrtanite celi ne zastanuvam tamu tuku prodolzuvam ponatamu postavuvajki novi i stremejki se da gi ostvaram i niv

Извинете, ама мене приказнава ми изгледа како уште едно тапшање на оние кои што ги мрзи да напраат нешто повеќе. By the book пример за убедување на некој друг, само за да се убедиш себеси. :smir:

Ако сакаш, и на Ѓаволот можеш да му припишеш добри особини.

Примерот е осуда на преамбициозните, воркохолиците, лудаците, и ироничен осврт кон нивното опсесивно барање на повеќе пари и моќ.
Од друга страна примерот укажува на фактот дека задоволството кај луѓето треба да се бара во некои поситни нешта како бесплатното задоволство (во примерот ловење риби), а не во бркањето банкарски сметки.
Од трета страна, е и тоа што го спомна. Идеален изговор на оние кои не сакаат да работат да се извадат на оваа приказна. Но за нив, и не треба приказна, клошарите не бараат изговор пред себе зошто се клошари, тие сакаат да се токму тоа. Ама за да се прикажат како поразени измислуваат илјада приказни како големиот буџован намерно ги прегазил.

Рибарот сум..
секогаш одам на посигурната варијанта,промените не се својствени за мене,а богами и амбициозноста.
Многу често знам да се откажам од некои работи,со мисла дека нема да успеам,а воопшто не сум се ни потрудила.
Мразам предизвици,мразам натпревари,а за да опстанеш во животот тие ти се најпотребни..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom