Направи сам: бесконечно движење со евтини лесно достапни материјали

• Креатор на темата Креатор на темата Теодор006
  • Време на започнување Време на започнување
Мене засега ми е доста доказ на принципот, за понатаму ќе видиме...
Може да ставам некое од малине моторчиња од кинеските играчки на батерии. имав експериментирано со такви како мал, кога ги вртиш создаваат струја доволна за една лед диода од 2мм.

Со огромни магнети претпоставувам. А и да е во мал размер, има генератори кои работат со помош на многу мала енергија, но и произведуваат незабележителна количина на електрична струја.

Зборуваме за магнети од играчка, а впрочем... и самиот генератор е составен од магнети кои даваат струја, така да тоа што нашиов научник сака да го направи е да поврзе генератор за генератор - кратко кажано.

Колку и да се огромни магнетите движењето ќе прекине кога тогаш.

И за крај идејава не е ништо нова и револуционерна, постои од моментите кога го измислиле генераторот.

Зборуваме за магнети од играчка, а впрочем... и самиот генератор е составен од магнети кои даваат струја, така да тоа што нашиов научник сака да го направи е да поврзе генератор за генератор - кратко кажано.

Колку и да се огромни магнетите движењето ќе прекине кога тогаш.

И за крај идејава не е ништо нова и револуционерна, постои од моментите кога го измислиле генераторот.

Има разлика. Првото се придвижува само од себе, а обичниот генератор од надворешна енергија, дали механичка, хемиска или нуклеарна. Идејата не е револуционерна, ама е една од најблиските до перпетум мобиле.

Тебе Војо да те земе за асистент по хитно. Можеш и врски да си фатиш и на тв ќе те има, плус ќе те прогласат за млад генијалец.

Има разлика. Првото се придвижува само од себе, а обичниот генератор од надворешна енергија, дали механичка, хемиска или нуклеарна. Идејата не е револуционерна, ама е една од најблиските до перпетум мобиле.

Како што убаво гледам.... никаде не пишал оти направата сама ќе се задвижи туку дека ќе треба да се дејствува за потоа да се движи до бескрај, ама па од друга страна целиот јебан принцип е веќе измислен и применет во генераторите и електромоторите, ако можело да се оди понапред,сигурен сум дека досега истото ќе го направеа

Како што убаво гледам.... никаде не пишал оти направата сама ќе се задвижи туку дека ќе треба да се дејствува за потоа да се движи до бескрај, ама па од друга страна целиот јебан принцип е веќе измислен и применет во генераторите и електромоторите, ако можело да се оди понапред,сигурен сум дека досега истото ќе го направеа

Ако збориме за истото, перпетум мобиле, тоа е направа која и треба почетна енергија. Нема ништо што ќе проработи само од себе. А принципот не е ист, овој и оној на генераторите. Таму магнетите имаат улога да механичката енергија ја претвараат во електрична со помош на индукција. А овде принципот е магнетите да ствараат механичка енергија која би се искористила од страна на генераторот да направи ел. енергија. Не ми е јасно што е забуната.

Како прво нема потреба да се спомнува уред како perpetuum mobile во ваква тема, тоа е скрнавење на термодинамиката и воопшто науката.

Оваа машина е резултат на мисловен експеримент(од првиот принцип на термодинамиката), како што е бродот што се движи без гориво искористувајќи ја енергијата од морињата (вториот принцип на термодинамика).

Детево има слободно време, па се игра, што е за пофалба, креативен е and stuff, ај уште малку ќе почне школо, многу играчки ќе бидат спасени. :icon_lol:

Види ја шемата на првото мислење што го поставив, гледаш дека се работи за перманентни магнети, не електромагнети.

како што е бродот што се движи без гориво искористувајќи ја енергијата од морињата (вториот принцип на термодинамика).
Како е бродот поврзан со вториот принцип на термодинамиката?

Како е бродот поврзан со вториот принцип на термодинамиката?
Vtoriot princip vika deka ne e mozno da se konstruira monotermna masina. Toa bi bilo masina koja bi crpela energija (toplina) od sredinata i da vrsi korisna rabota bez pritoa da predava energija (toplina). Pa se voveduva misloven ekaperiment so brod koj se dvizi uskoristuvajki ja toplinata od morinjata, taka bi mozel brodot da se dvizi beskonecno iakoristuvajki ja toplinata na vodata od moreto.

Vtoriot princip vika deka ne e mozno da se konstruira monotermna masina. Toa bi bilo masina koja bi crpela energija (toplina) od sredinata i da vrsi korisna rabota bez pritoa da predava energija (toplina). Pa se voveduva misloven ekaperiment so brod koj se dvizi uskoristuvajki ja toplinata od morinjata, taka bi mozel brodot da se dvizi beskonecno iakoristuvajki ja toplinata na vodata od moreto.
Сосема спротивно, според вториот закон мора да дојде до еквилибриум порано или подоцна и бродот мора да застане.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom