Кога е време да прашаш за поголема плата?

• Креатор на темата Креатор на темата BobanSK
  • Време на започнување Време на започнување
Ако навистина работиш месечно за 400 евра, си доволно паметен сам да смислиш стратегија како да побараш покачување, а притоа да не бидеш одбиен.

Затоа не цвили по форуми, туку кај Кристијан.

Ако навистина работиш месечно за 400 евра, си доволно паметен сам да смислиш стратегија како да побараш покачување, а притоа да не бидеш одбиен.

Затоа не цвили по форуми, туку кај Кристијан.
Не цвилам, само барам совет.Да имаше друга опција би ја напуштил,ама нема нигде тука во мк околу ова што го знам и го работам.Би останал, само да стекнам искуство и после ќе барам на др место.Но додека стекнам барем заслужувам покачување. Прво работно искуство ми е ова,и затоа незнам кога и како да поставам со тоа.Да кристијан да покачуваше така лесно плата, досега немаше да напуштат луѓево пола фирма.

Не цвилам, само барам совет.Да имаше друга опција би ја напуштил,ама нема нигде тука во мк околу ова што го знам и го работам.Би останал, само да стекнам искуство и после ќе барам на др место.Но додека стекнам барем заслужувам покачување. Прво работно искуство ми е ова,и затоа незнам кога и како да поставам со тоа.Да кристијан да покачуваше така лесно плата, досега немаше да напуштат луѓево пола фирма.

Разгледај во кои услови работиш ти, а и кои се останатите опции.
На крај краева, на никој не му е грижа ако ти напуштиш, има мал милион кои бараат работа.

Стандарно, како и секој форум и овој, ако прашаш нешто ќе те направат од гомно подоле.Свака част,освен на искучоци.Чим барам повеќе плата, имам и зашто ама тоа вас ич да не ви чуе,ако имате искуство и сте добиле покачување кажете, на да тролате тука ко некој старци.Јас си го вредам мојот труд, и повеќе знам од овие тука што работат и што му лижат гз на нашиов малоумен газда, што спие на пари.
Слободно побарај покачување,после постов верувам дека ќе ти покачи малоумниот газда ,а може и да те тужи како бонус :)

Прво и основно доколку мислиш дека вредиш барај си покачување ти рекоа погоре не со уцени не со тоа колку ти пари носиш на фирмата,туку едноставно преку разговор, ако ти покачи добро ако не продолжи по старо и амиот велиш дека немаш доволно искуство ( не дека треба да се потценуваш сега)
Друго никад не се јаде лајна на форум или било каде на друго место за фирмата во која што работиш (ако те избрка или сам си отидеш тогаш јади колку сакаш) прво си штетиш самиот на себе после на фирмата што како ида е пак ке иде на твоја кожа.
Цени си го трудот не дозволувај да те малтретираат, и повторувам ако мислиш дека вредиш дека не се може без тебе ( без секого се може) барај колку што мислиш дека вредиш.

Aко те избрка ја ке те заменам и за 350 :pos:

Заслужуваш да ти ја намалат...

:facepalm::facepalm: Ако дечкото има можност да зема поголема плата, треба да зема поголема плата. Ај сега ти иди кај твојот газда и речи му да ти ја намали на 8.000, за да ти биде нелицемерно мислењево.

:facepalm::facepalm: Ако дечкото има можност да зема поголема плата, треба да зема поголема плата. Ај сега ти иди кај твојот газда и речи му да ти ја намали на 8.000, за да ти биде нелицемерно мислењево.

Немам газда. Имам подредени. happy? :vozbud:

Добро, и? Има нешто чудно во тоа? 400 евра луксузна плата ли е?

Уште е активна темава? браво :) , а за дечково што се мислел дали да побара покачување,сигурно досега стекнал искуство,или добил клоца. Јас сум админ за 300е,а сигурно заслужувам 3000е....е ама ова во Америка,а не овде. Ако мисли дека вреди повеќе од 400е неговото работење, пат под нозе и магла надвор. Само таму и не е баш едноставно како овде, седни пред комп, клик клик и ете ти волво пред врата ;)

Gledam poplaki od mnogumina vo vrska so visinata na platata i protiv rabotodavacite.Prasanjata koi gi postavuvam se od druga gledna tocka i gi imam kako problem podolgo vreme pa da slusnam vase mislenje.

1. Kolku bi dale plata od pocetok na neiskusen,laik ?
Nekoe znaenje ne se steknuva vo nikoe skolo tuku na rabotno mesto.Probav so nekoku vraboteni so fiksna pocetna plata.Probav i so postepeno pokacuvanje na platata vo smisla da stvoram nekoj pottik i zelba pobrzo da se naucat rabotnite zadaci.Nitu prviot nitu vtoriot nacin ne dadoja nekoi posebi rezultati i se razbira toa zavisi od karakterot i potrebite na rabotnikot.

2. Kolku bi dale plata otkoga ke go naucite pristojno da gi izvrsuva rabotnite zadaci?
Normalno jas toa go pravam po nekoja moja procenka kolku vo tekot na rabotata pridonesuva rabotnikot.
Sekoj ima dobar i los den pa i toa se zema vo predvid i se naoga nekoja sredina.Gledam platata da e prosecnata od grankata t.e.prosek za toa rabotno mesto konkretno vo Bitola.

3. Kako da se postavite i zastitite ako posle odredeno vreme na obuka vi zamine rabotnikot?
Ova e od posebna vaznost. Zboruvam za vreme od 6-12 meseci. Tuka direktno gubam vreme, sretstva,pridonesi za izminatiot period itn.Da ne zboruvam za predadenoto znaenje,nekoi delovni tajni itn.
Posebna stavka ti e koga ke ti zamini vraboten koj rabotel podolgo vreme t.e. od 2 , 3 do 5 , 6 godini.

4. Kako ke se postavite koga rabotnikot ja "izgustiral" iziveal (mu zdosadila) rabotata.
Vo toj moment sekoja plata mu e mala a normalno so namalenata zelba za rabota i negoviot pridones e se pomal i ednostavno ne ti dava srceto da mu ja pokacis platata.
Probuvam da go resam toa so povremeni nagradi no isto ti se faka po dva tri dena se zaborava.

nenadbt не знам што фирма ти е и од која дејност. бев сметководител во 4 фирми во исто време,па според тоа што таму го гледав:
1. почни со некоја плата со која вработениот нема да биде разочаран,но и да не биде претерано "награден". ако во твојата гранка просечна е 15 000ден, јас на почетник би му дал околу 12 000
2.зависи колку тоа "добро" работи. просечна сигурно, а ако за брзо време се покажал како вработен кој си ја сака работата и сака да учи уште повеќе, би му дал и повеќе од просек (примерот горе со 15 000денари, на таков би му дал 17-18 000)
3.ако си од тие фирми што цела обука и преквалификација,доквалификација ја покриваат целосно на своја сметка....договор за обука,со можност за вработување и услов мин 5 години да остане на работа по успешно спроведена обука (во меѓувреме ќе се следи како работи и ако оди напред како вработен уште поголема плата,бонуси и слично - вака нема шанса да ти избега)
4.смени му го работното место. нека биде нешто слично на тоа што досега го работел, ама не исто. пак ќе ти кажам, не знам која е дејноста...можеш на постоечката работа да му додадеш нешто плус, но да не го оптовари тоа многу...да му намалиш нешто од веќе постоечките обврски, да биде порелаксиран...да му смениш некои од задачите со други, слични или целосно различни, но да не е екстремна промената....
Ова го гледав, дури и јас го правев...и успешно беше на 70 вработени

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom