Дали бог е совршен? Зошто?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И тебе не ти е на место споредбата бидејќи креаторот и креацијата се едно.
Што конкретно не е на место? Или само колку да се контрира го напиша ова?
Јас образложив, повели објасни и ти што во мојот аргумент не е на место.

П.С. Јас цело време кажувам дека креаторот и креацијата се едно и дека е апсурдно да се доделуваат човечки атрибути на креаторот. Што е контрадикторното во ова?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Јас сум секогаш сериозен, и не само што сум сериозен, туку и ќотек фин ти удрив на минатата страна.

;)
Da,mi udri so provokacii,so vregjanje....
A za toa odavna mudrite kazale:

Ako odgojen čovjek trpi vrijeđanje od prostaka,
Nek ne bude uvrijeđen, bezvoljan i neraspoložen;
Ako obični kamen razbije zlatnu posudu,
Kamenu se vrijednost ne uvećava, niti zlatu umanjuje.

ILI:

Ne čudi se obrazovanom koji u društvu s neznalicama bude prisiljen da zašuti, jer buka i tutanj bubnja zagluši zvuk harfe, a zapah bijelog luka ubija miris ambre.

Grlati neznalica diči se time
Što je psovkama napao i svladao učenjaka.
On ne zna da se hidžaska lijepa melodija
Ne čuje od zaglušne buke ratnog bubnja.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Da,mi udri so provokacii,so vregjanje....
A za toa odavna mudrite kazale:

Ako odgojen čovjek trpi vrijeđanje od prostaka,
Nek ne bude uvrijeđen, bezvoljan i neraspoložen;
Ako obični kamen razbije zlatnu posudu,
Kamenu se vrijednost ne uvećava, niti zlatu umanjuje.

ILI:

Ne čudi se obrazovanom koji u društvu s neznalicama bude prisiljen da zašuti, jer buka i tutanj bubnja zagluši zvuk harfe, a zapah bijelog luka ubija miris ambre.

Grlati neznalica diči se time
Što je psovkama napao i svladao učenjaka.
On ne zna da se hidžaska lijepa melodija
Ne čuje od zaglušne buke ratnog bubnja.
Море човек! Аргументите не се провакација, провокација е кога секоја втора реченица ти е адхоминем кон соговорникот! Кога наместо да дискутираш во врска со темата, спомнуваш секс со животни, инцести, сатанизми и што уште не!
Кое вреѓање виде? Имаш конкретна тема и конкретни аргументи со кои си соочен! И за волја на вистината незнаеш како да се соочиш со истите! Тоа не е провокација, тоа е "вкусот" на вистината за оние како тебе, што предолго се навикнале на слатките лаги.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Да ПОСТОЕШЕ и да беше совршен ќе дојдеше да го запознаеме а не да се крие како некоја пи**а.
Има и за тоа време.. се вика смрт.. инаку тоа БОГ КАЗНУВА е огромен поим.Бог казнува само кога човекот правел она што он го забранил.Бог многу многу ретко се меша во животите на луѓето дали во лошо дали во добро и кога прават и кога ги наоѓа едно од двете.Човекот е роден како тотално слободно живо суштество и дадено му е да бира како ќе се одвива неговиот живот значи ДАДЕНО МУ Е ДА БИРА и според тоа кога неговиот живот завршува односно умира,неговите дела се мерат со оган ако неговите дела се ''направени'' од злато,сребро.. не знам јаки материјали во главно односно НЕ ИЗГОРАТ тоа значи дека правел добри работи и он ќе добие вечен живот во рајот,нормално ако е христијанин,и се трудел максимално да го слуша зборот на Бог (прави добри работи,се исповедува,простува,пости итн.) ако не правел ова или е од друга религија тогаш црни се вестите за него,и ако делата негови се направени од ''слама,или други материјали кои во секунда се запалуваат '' тогаш тој ќе оди во пеколот а таму ќе ја чека неговата втора смрт во огненото езеро.Ова со огонот затоа ставив во наовднити тоа се мисли метафорично односно фигуративно а тоа го имам слушнато на една од литургиите кои ги имам често посетувано и ги посетувам.Совршен е затоа што е просто СОВРШЕН.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Море човек! Аргументите не се провакација, провокација е кога секоја втора реченица ти е адхоминем кон соговорникот! Кога наместо да дискутираш во врска со темата, спомнуваш секс со животни, инцести, сатанизми и што уште не!
Кое вреѓање виде? Имаш конкретна тема и конкретни аргументи со кои си соочен! И за волја на вистината незнаеш како да се соочиш со истите! Тоа не е провокација, тоа е "вкусот" на вистината за оние како тебе, што предолго се навикнале на слатките лаги.
Pa ipsissimus,koga za nauka ke ti zboruva covek koj poddrzuva takvi sizovrenicari kako da ne spomnes ?

A za argumenti,sto vredat za covek koj go ogranicil mozokot protiv nesto ? Za tebe dzaba bi bila i Mudziza. Isa a.s mrtov oziveal,slepi lecel i leprozni,po voda odel i sto uste ne pravel ama ete da ne receme go ubija ama imase i protivnici. Ti si ipsissimus eden od niv,za takvi kako tebe sto poveke argumenti ti se iznesuvaat tolku polos stanuvas. Musa a.s isto taka mnogu cuda napravi pred ocite na narodot,ama ako egoto ti sozdalo vo tebe narav faraonova,sto vredi ? I Ibrahim a.s napravi cuda pred ocite na narodot ama ako egoto vo tebe ti napravilo narav Nemrudova,sto vredi ?

Pricina za dvizenje na mokta na izbor e viduvanjeto
kako sto duvanjeto podiga iskra od ognot

Zaradi toa tvojata mok na izbor se pokrenuva,
Koga iblis posrednik ke ti postane i poraka od Vajs ti donese.
Koga toj na covek takov mu prestavi cel na zelba,
zaspanata mok na izbor pocnuva da se razmotuva.
A od druga strana Melekot ti pokazuva ubavi raboti i predizvikuva krik vo dusata tvoja,
kako tvojata mok na izbor na dobro bi se pokrenala,zatoa sto ovie dve naravi se zaspani pred tie prikazuvanja.
Pa taka,Melekot i Sejtanot postanuvaat prikazuvaci,
kako mokta na izbor bi mozela da se dvizi.
Tvojata mok na izbor na dobro ili zlo deset pati se zgolemuva kroz vdahnuvanje na Melekot ili nagovaranje na Sejtanot.

Vrati se na linkot i procitaj uste ednas sto pisuva tamu a toa tebe ti go upativ i toa e odgovorot moj za voljata tvoja i ne gnajvi za istoto sekogas.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Поштеди ме од твоите тралалајки за иблиси, мелеки и слични приказни за добра ноќ.
Зошто ги игнорираш постовите во кои ти се поставени како предизвик конкретни аргументи?
Значи, напиша дека и болеста и здравјето, и темнината и светлината и среќата и тагата имаат намена, така? Тоа се твои зборови! Тогаш зошто го премолче прашањето за полагање одговорност на судење за се што некој ќе направел? Нели се има смисла и намена? Нели се има цел? Тогаш која е целта на судењето?
Која е логиката креаторот вината да ја префрла на креацијата? Посебно ако е сметан за семоќен - за совршен? Дали ти за неисправен производ одговорноста ја бараш во производот? Дали го казнуваш, дали го мачиш затоа што не функционира? Или одиш да се жалиш кај компанијата која го произвела?

И уште нешто кое го премолчевте:
Сура 16:93
Аллах да сакаше, сигурно, ќе ве направеше една заедница, но Аллах скршнува во заблуда кого сака и упатува кого сака. Да, вие ќе бидете прашани за она што го работевте!

Ако Алах носи во заблуда кого сака, зошто потоа вели дека ќе бара одчет од истите кои тој ги однел во заблуда?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Soul-of-Space zivti boga sto cuda naprail muhamed, osven sto slusal mravki kako zborat?
Ipsissimus,ako ne ti se svigja odgovorot so Iblisi i Meleki,baraj si satanista,so nego ke si se slozis.Eve edna magicna formula: "Nikogas ne ocekuvaj sekoj so tebe da se slozi,taka nikogas nema da se razocaras"

Donald Sikter,Ova ti e edinstven ozbilen post so naj mala navreda.
Sekoja cest.

Muhammed s.a.w.s napravil mnogu cuda,osven toa deka so mravki zboruval.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ipsissimus,ako ne ti se svigja odgovorot so Iblisi i Meleki,baraj si satanista,so nego ke si se slozis.Eve edna magicna formula: "Nikogas ne ocekuvaj sekoj so tebe da se slozi,taka nikogas nema da se razocaras"

Donald Sikter,Ova ti e edinstven ozbilen post so naj mala navreda.
Sekoja cest.

Muhammed s.a.w.s napravil mnogu cuda,osven toa deka so mravki zboruval.
Oh kutra izgubena dusho, osven korespondencijata so mravki, koja e naucno dokazana, daj zbogati go naseto znaenje so uste nekoe vozviseno cudo.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Не би сакал да учествувам во расправијата,но ме интересира зошто @Ipsissimus цитираше дел од куранот ? мислам на тоа со Сура..

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
И уште нешто кое го премолчевте:
Сура 16:93
Аллах да сакаше, сигурно, ќе ве направеше една заедница, но Аллах скршнува во заблуда кого сака и упатува кого сака. Да, вие ќе бидете прашани за она што го работевте!

Ако Алах носи во заблуда кого сака, зошто потоа вели дека ќе бара одчет од истите кои тој ги однел во заблуда?
Zatoa sto Toj e BOG i pravi sto TOJ saka.
Ti e krivo ?
--- надополнето: 2 септември 2013 во 23:15 ---
Oh kutra izgubena dusho, osven korespondencijata so mravki, koja e naucno dokazana, daj zbogati go naseto znaenje so uste nekoe vozviseno cudo.
Donald Sikter,tebe domati roditelite,ocigledno,te ostavile na milost i nemilost,bez troska vospituvanje,zosto bi se grizel nekoj drug ?

Sakas da ni pokazes deka ateizmot e po civiliziran od religijata,dokazi go toa,napisi nesto kulturno,pametno,vredno....
Toa e za tebe be dete i za toa sto go prestavuvas. Posto znaete deka so paraboli se sluzam ke ti go kazam ova:

Nekoj ja prasal kamilata:
Kade bese ?
Taa rekla: Doagjam od amamot.
Toj mu rekol: Aha,se gleda po tvoite noze.

Vo govna do gusa kazuva deka od amam doagja. Takov si i ti. Tvrdis deka seker jades ama losiot miris od bel luk ja true se' okolu tebe.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
:facepalm: ооооооооооо кукуууууу

него, дони, ипси, дај вие кажете зошто вашиот бог е совршен?
да научам нешто ново........... и немојте жити сФе да ми зборите во палаболи, хиперболи или синусоиди, не за друго него ја имате потребната речитост, интелигенција и интегритет(читај “размислувам самостојно“) па нека биде право ко стрела одговорот. :P

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.587
Поени од реакции
1.133
Што конкретно не е на место? Или само колку да се контрира го напиша ова?
Јас образложив, повели објасни и ти што во мојот аргумент не е на место.

П.С. Јас цело време кажувам дека креаторот и креацијата се едно и дека е апсурдно да се доделуваат човечки атрибути на креаторот. Што е контрадикторното во ова?
Тоа што го кажа како споредба.
1.Креаторот не ја создал креацијата за трговија.
2.Производот кој ти го спомна нема слободна волја.

Ако ти постојано кажуваш дека креаторот и креацијата се едно,тогаш сосема јасно е дека, бог може да има човечки атрубути и човекот да има божји.
На крај краева тие се едно.
Што не ти е јасно?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Zatoa sto Toj e BOG i pravi sto TOJ saka.
Ti e krivo ?
Абе види, и јас сум бог на пример и правам што ми е волја, но мене не ми требаат робови да ме бранат - сам си кажувам, сам си дискутирам, сам наоѓам аргументи. Па сеа ти види поврзи што е како е.
Тоа што го кажа како споредба.
1.Креаторот не ја создал креацијата за трговија.
2.Производот кој ти го спомна нема слободна волја.

Ако ти постојано кажуваш дека креаторот и креацијата се едно,тогаш сосема јасно е дека, бог може да има човечки атрубути и човекот да има божји.
На крај краева тие се едно.
Што не ти е јасно?
Мене ми е јасно, ти нешто си побркал. Јас дискутирав за концептот на Бог кој има потреба да суди, казнува и наградува. Тоа не е мој концепт на бог.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Donald Sikter,tebe domati roditelite,ocigledno,te ostavile na milost i nemilost,bez troska vospituvanje,zosto bi se grizel nekoj drug ?

Sakas da ni pokazes deka ateizmot e po civiliziran od religijata,dokazi go toa,napisi nesto kulturno,pametno,vredno....
Toa e za tebe be dete i za toa sto go prestavuvas. Posto znaete deka so paraboli se sluzam ke ti go kazam ova:

Nekoj ja prasal kamilata:
Kade bese ?
Taa rekla: Doagjam od amamot.
Toj mu rekol: Aha,se gleda po tvoite noze.

Vo govna do gusa kazuva deka od amam doagja. Takov si i ti. Tvrdis deka seker jades ama losiot miris od bel luk ja true se' okolu tebe.

Изгубена душо, ти ли си цивилизираниот претставник на религијата на мирот:confused::facepalm:?

Kajgana Shop

На врв Bottom