Дали бог е совршен? Зошто?

• Креатор на темата Креатор на темата Sara_Hott
  • Време на започнување Време на започнување
Овие примери што ги наведе, се контрааргумент за Бог кој е претставен во улога на судија. Ако темнината постои за светлината да се истакне, ако болеста постои за здравјето да се цени, ако тагата постои за да се осознае среќата, тогаш значи дека за сите нешта постои цел - намена, со што и за креаторот на тие нешта за се постои цел и намена! А токму поради тоа судењето и казнувањето стануваат бесмислени.
Судењето е акт со кој нештата се делат на потребни и непотребни, за некој што е совршен неможе да постои нешто кое го креаирал а е непотребно. Сам себе се побиваш со ова, бидејќи од една страна тврдиш дека твојот Алах ќе суди, а од друга страна самиот си кажуваш дека за се постои цел, тогаш за што ќе суди твојот Алах?

Ipsissimus be,kako ne ti se smaci. Bog ne kaznuva zaradi necija bolest. Bog ne kaznuva zaradi temninata i Bog ne kaznuva zaradi ona sto TOJ go odreduva i zaradi ona za sto covekot nema mok da go promeni.Velime,Bog kaznuva za ona sto ti ostavil moznost da izberes SAM.
I zapameti go ova sto po milion pati ti go imam napisano. Ne e BOG toj koj ke zeme kamsik i ke te izmacuva vo pekolot. Ke se izmacuvas samiot zatoa sto nisto za tamu ne si srabotil. Samiot zivot maka ke ti bide. Isto kako koga na pecalba ne specalis nisto,legacis,trosis tamu i poies nbazad ke jades treva koga ke se vratis doma (a ke se vratis,ke umres),ke jades zekum.
Nikoj nema da te izmacuva,nikoj nema da te tepa... samiot glava od zid ke si ja udiras i ke velis: "Poarno da stedev na pecalba,poarno da mislev za ovoj den......"

Дали Бог (Алах, во случајов) има направено план, Божји План ? Дали Алах го знае редоследот на настаните кои се случуваат ? Дали ја знае Алах иднината ?

Дали е Алах нетемпорален, дали е Алах надвремето ?

Дали Бог (Алах, во случајов) има направено план, Божји План ? Дали Алах го знае редоследот на настаните кои се случуваат ? Дали ја знае Алах иднината ?

Дали е Алах нетемпорален, дали е Алах надвремето ?

Bi ti odgovoril da ne znam deka pricinata za tvoeto clenstvo tuka ti e samo da provociras.

Bi ti odgovoril da ne znam deka pricinata za tvoeto clenstvo tuka ti e samo da provociras.

Не провоцирам, кажи.

Многу е едноставно, ако Алах е нетемпорален и е над времето, и всушност тој однапред се детерминирал, за кој Слободен Избор (Слободна Воља) зборуваш во постот во кој си го цитирал Ипсисимус ?

Се исклучуваат тие две работи, значи ако Алах е нетемпорален и се детерминирал, Слободната Воља не постои.

Но, ако ми одговориш дека Алах не е над времето, и не го знае редоследот на настаните, тој не е семоќен.

Поентата ми е, не оди заедно и семоќноста на Алах и Слободната Воља. Како што напишав, се исклучуваат тие две.

Не се брзај, размисли па одговори.

Bi ti odgovoril so zadovolstvo. Kamo sreka sekogas vaka da pisuvas pametno.
11-tata poraka ima odgovor na prasanjeto vo soodvetnava tema:
http://forum.kajgana.com/threads/Слободната-воља-и-религиите.46825/page-3
Pred i posle taa stranica bez prsti sum ostanal pisuvajki na taa tema.

Го читам постот кој ми го прати, но ова е поезија.

Гледај, пробај да аргументираш, значи јас јасно напишав, сега ти ми посочуваш приказна. Пробај да аргументираш јасно, без параболи, метафори, алегории и слично.
Ова во постот твој е поетско изразување.

Моите аргументи се јасни.
Ако е Алах семоќен и сезнаен тоа значи дека е и надвремето, тој се преодредил, значи тој на сите ни поделил улоги.
За која Слободна Воља дискутираме ако Алах се однаперд одредил, ако тој го знае крајот ?

Ако Алах не го знае исходот на сите настани, не го знае крајот, Слободната Воља постои. Но, Алах не е семоќен во тој случај.

Го читам постот кој ми го прати, но ова е поезија.

Гледај, пробај да аргументираш, значи јас јасно напишав, сега ти ми посочуваш приказна. Пробај да аргументираш јасно, без параболи, метафори, алегории и слично.
Ова во постот твој е поетско изразување.

Моите аргументи се јасни.
Ако е Алах семоќен и сезнаен тоа значи дека е и надвремето, тој се преодредил, значи тој на сите ни поделил улоги.
За која Слободна Воља дискутираме ако Алах се однаперд одредил, ако тој го знае крајот ?

Ако Алах не го знае исходот на сите настани, не го знае крајот, Слободната Воља постои. Но, Алах не е семоќен во тој случај.

Ти галиба не си арен нешо:(

Знаеш ли од кого бараш аргументација?

Poetski ti argumentiram za razlika od vas koi Bezobrazno prasanja postavuvate.
--- надополнето: 1 септември 2013 во 18:32 ---
Toa e razlikata pomegju nas i vas.

Poetski ti argumentiram za razlika od vas koi Bezobrazno prasanja postavuvate.
--- надополнето: 1 септември 2013 во 18:32 ---
Toa e razlikata pomegju nas i vas.

Во тој случај, држи се надвор од дискусијата. Во нормална дискусија, аргументацијата мора да биде јасна и концизна. Без алегории и метафори.

Mora da vidovte vo poezijata mnogu jasni dokazi.
Sto bi rekol Isa a.s..... aj da ne se jandete navredeni ;)

Mora da vidovte vo poezijata mnogu jasni dokazi.
Sto bi rekol Isa a.s..... aj da ne se jandete navredeni ;)

Не, не видов ништо. Не си првпат опоменат за служењето со параболи во дискусијата. Кога некој се труди максимално да ти аргументира јасно, не е фер ти да подметнуваш параболи.

Што значат во текстот следниве изрази: О, Ти стапу што ме удри, Кога Кучето спие, Варницу из Ватре... ?

Во сериозна дискусија, нема место за параболи и метафори. Аргументацијата мора да биде јасна.

Procitaj ubavo,ne si svatil posto ocigledno so preskoknuvanje imas citano.
Што значат во текстот следниве изрази: О, Ти стапу што ме удри, Кога Кучето спие, Варницу из Ватре... ?
Ova vaka nikade ne e zapisano tamu ;)
So red drugar,so red.

Procitaj ubavo,ne si svatil posto ocigledno so preskoknuvanje imas citano.

Ova vaka nikade ne e zapisano tamu ;)
So red drugar,so red.

Со ред е, еве:

Mokta na izbor i nagonot vo dusata se sokrieni,
koga liceto Jusufovo ke go vidi perjeto i krilata gi shiri.
Koga kuceto spie,se gubi i negovata mok na izbor,
koga hrana ke vidi,mrda so opasot.

Што Жити Бога, значат овие изрази: Кога Душата е сокриана, перјето се шири, кучето спие... ?

Нели ти е срам ова да го постираш на сериозни теми ?

Со ред е, еве:

Што Жити Бога, значат овие изрази: Кога Душата е сокриана, перјето се шири, кучето спие... ?

Нели ти е срам ова да го постираш на сериозни теми ?

Vidis deka ne e isto. Toa e so red. Ke ti objasnam pokasno,sega zaminuvam.
Iskreno iznenaden sum od tebe :)

Не бе нема нормален муабет, не значело исто. :facepalm:

Сега, и кога ќе се врати ќе направи копи-пејст на некоја парабола од тоа пропагандниот памфлет и ќе ти напише дека Семоќноста Божја и Слободната Воља совршено се совпаѓаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom