Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
гледаш како ибн си знае :D си имаме јас и он муабет нели ибн?

Да де,ама ете си избрал и убаво прашање :D
--- надополнето: 31 август 2013 во 11:53 ---
ибн, па нели СЕ’ е напишано? знаеш дека иако сум против секоја вера, сепак таа изјава “во куранот се’ е напишано“ ми е интересна, и дискутирам според тоа, нели? ДА, и научувам по нешто ново за курнот, не викам не
но како и по обичај, секогаш ми ги одбегнуваш директните одговори, него, или цитати ми вадиш или некои споредби. а одговор директен нема. али интересно ми е да видам до каде со креативноста. а за сега водиш;)

Драго ми е.
Верувај ми,подиректен одговор со потпора во двата главни исламски извори: кур'ан и суннет, не можев да ти дадам.
Треба и креативност,не велам не :)

ај еве сега едно малку поинакво прашање, и посериозно
велите дека сте алахови робови и дека ви е чест за тоа. ок, нека биде така, но се наметнува прашањето, зошто ве дарил со памет? поточно, ако е алах тој кој може да створи се’ (и наводно не створил нас луѓето) зошто не створил роботи кои ќе бидат однапред испрограмирани и нема да се бунат, караат, прават погрешни работи, секти и сл? зошто тогаш ги направил луѓето со разум али не е потребен?
мислам дека го разбравте прашањево, а ако не, ..... ќе се разбереме понатаму во муабетот :)

ај еве сега едно малку поинакво прашање, и посериозно
велите дека сте алахови робови и дека ви е чест за тоа. ок, нека биде така, но се наметнува прашањето, зошто ве дарил со памет? поточно, ако е алах тој кој може да створи се’ (и наводно не створил нас луѓето) зошто не створил роботи кои ќе бидат однапред испрограмирани и нема да се бунат, караат, прават погрешни работи, секти и сл? зошто тогаш ги направил луѓето со разум али не е потребен?
мислам дека го разбравте прашањево, а ако не, ..... ќе се разбереме понатаму во муабетот :)

Прашањето го разбрав одлично.
Ама сега веќе ми личиш на Ипси со прашањево.
Но ќе пробам да ти одговорам.
Аллах сите ги дарил со памет,и тебе и мене.
И дал упатство како да го изживееме овој живот за да биде задоволен Оној кој ни дал памет,бидејќи сакале или не,сите ќе умреме,ако веруваш во Оној свет. :)
Кој го следи тоа упатство(Куранот и суннетот) ќе биде спасен на Судниот ден.
Бидејќи Аллах во куранот вели:

1. Се колнам во времето,
2. човекот навистина губи,
3. освен тие коишто веруваат и коишто прават
добри дела, и коишто едни со други си ја препорачуваат вистината, и коишто едни со други си ја препорачуваат трпеливоста.(сура Ел-Аср)

и во друг ајет вели:

19. За Аллах единствено исламот е вистинска вера. А тие на кои им е дадена Книгата се раздвоија во моментот кога им дојде знаењето и тоа од меѓусебна завист. А Аллах брзо ќе се пресмета со тие што не веруваат во Аллаховите зборови!
20. Ако тие се препираат со тебе, кажи: „Јас само на Аллах Му се покорувам, а и тие што ме следат.“ И кажи им на тие на кои им е дадена Книгата и на неписмените: „Дали сте го примиле исламот?“ Ако го примат исламот, тогаш тие се на Вистинскиот пат, а ако одбијат, твое е единствено да повикуваш! А Аллах добро ги гледа робовите Свои!
(сура Али-Имран)
----------------------------------------
а зошто Аллах не направил роботи кои нема да прават секти:
93. Да сака Аллах, Тој би ве направил следбеници на една вера, но Тој во заблуда остава кого сака, а на Вистинскиот пат му укажува на кого Тој сака; и вие навистина ќе одговарате за тоа што сте го правеле.(сура Ен-Нахл)

а во друг ајет:
1. Благословен е Тој во Чијашто рака е власта – Тој
може сè!
2. Тој што ги даде смртта и животот за да ве искуша кој од вас подобро ќе постапува; Тој е Силниот,Тој што простува,(сура Ел-Мулк)

Даден ни е разум и рецепт,за да не кажеш на Судниот ден дека нешто ти фалело.
Имаш разум,и еве дојден си на форум и читаш за исламот,некои луди луѓе ти викаат дека Исламот е единствена вера која ќе те спаси на Судниот ден.
Немаш оправдување на Судниот ден дека Аллах сакал ти да одиш во џехенем :)
А Аллах убаво кажува во вториот ајет: За да ве искуша кој од вас подобро ќе постапува
верувањето,покорноста и правењето добри дела со кои е задоволен Тој што те створил, е единствениот начин да поминеме онака како посакуваме на Судниот ден.

ibn kajjim да не ти го цитирам целиот пост, и ќе кажам..... ОК за ова затоа што сме луѓе. али останува прашањето зошто направил луѓе и им дал упаство, кога можел многу полесно да направи роботи и сите да идат во рајот.
или пак бог (ќе ги цитирам depeche mode-Blasphemous rumours) Got a sick sense of humor па се забавља со нас?
верувам дека сега ќе ми кажеш дека бог сите не сака и дека ни дава еднаква шанса на сите:confused: своето дете се сака безусловно, нема тука ова-она, така да ако тој навистина не сака би ни ги дал на сите вистинските очи. или пак пошто сме робови, не сме негови деца, сега ќе си играм играчки.
а и ........ зошто сме му потребни во рајот? нели е семоќен, па нека си направи во рајот своја раја и нека не остави нас на мира.

noobmoon Исламот ја поддржува науката, согласно тоа и шеријатот ја поддржува.

Шерија лоу е напишан пред 1000 и кусур години. Сегашната наука е во контрадикција со светите книги по одредени прашања.

Како шеријатот ќе се справи со биологијата и Дарвиновата еволуција?

Како ќе се справи со објаснување за настанок на стари грамадни планини, млади верижни, вулкани.... итн.?

Како ќе се справи со постанокот на земјата, и останатите планети во нашиот сончев систем?

Како ќе се справи со постанокот со нивните природни сателити, пред се месчината?

Да не говорам за технологијата, и нејзината употреба во еден куп области, која била непознаница за време на диктирањето на Куранот.

И еден куп други прашања, з акои нема ништо во Куранот.

Дали ќе го модифицирате образовниот систем да не противречи на шеријатот, или ќе го модифицрате шеријатот во интерес на развојот на човековата мисла и прогрес?

ibn kajjim да не ти го цитирам целиот пост, и ќе кажам..... ОК за ова затоа што сме луѓе. али останува прашањето зошто направил луѓе и им дал упаство, кога можел многу полесно да направи роботи и сите да идат во рајот.
или пак бог (ќе ги цитирам depeche mode-Blasphemous rumours) Got a sick sense of humor па се забавља со нас?
верувам дека сега ќе ми кажеш дека бог сите не сака и дека ни дава еднаква шанса на сите:confused: своето дете се сака безусловно, нема тука ова-она, така да ако тој навистина не сака би ни ги дал на сите вистинските очи. или пак пошто сме робови, не сме негови деца, сега ќе си играм играчки.
а и ........ зошто сме му потребни во рајот? нели е семоќен, па нека си направи во рајот своја раја и нека не остави нас на мира.

Не му сме потребни во рајот,рајот ни е потребен на нас :)
Ќе ти објаснам сега со наши зборови.
Тој што те створил,и што ги створил небесата и земјата и се што е меѓу нив,и ти дал разни благодати,ти дал разни плодови со кои се служиш,ти дал да одиш,слушаш,гледаш,зборуваш,итн итн итн..
и како шлаг на сето тоа ти дал разум и ти дал концепт,рецепт,водилка,како правилно да го усмериш тој разум.
и сега не е фер да те остави така да луташ покрај сите овие благодати,за возврат од тебе бара покорност и благодарнот,да не му правиш ширк(да му придружуваш некого во власта и стварањето)
не бара од нас ни пари за возврат ни физичка работа,и тоа што го бара е пак за наше добро,пак да се сочуваме од грешење,пак да ја заработиме Неговата милост,за да заработиме она што е најдобро за нас,а тоа е вечниот живот во џеннетот(рајот).
За муслиманите,Овој свет не е главна цел,Овој свет е средство до целта,а целта е Оној свет,вечниот живот во џеннетот иншаАллах :)
Е сега,тебе со твојот разум ти е дадено на Овој свет да си избереш дали ќе веруваш или нема да веруваш,за верување имаш награда,за неверување има казна. Па бујрум,избери си.
Ти ќе речеш: Како тоа можам да бирам,а ќе бидам казнет за тоа што сум го избрал.
Вака: Замисли да патуваш од Скопје до Велес,и имаш да бираш дали ќе идеш по автопат или калдрма,ти одбираш калдрма,и кога ќе стигнеш во Велес се жалиш дека си ја искршил колата :)

Зошто сме створени како луѓе и даен ни е разум,па заради нас самите,дадена ни е шанса.
На Аллах ништо не му е тешко,биле уништувани многу народи пред нас заради неверувањето,Аллах вели Биди и тоа биднува.
Значи не е прашањето зошто Аллах направил луѓе и слично,туку кога веќе те створил,ти дал шанса и упатство да си ја оствариш целта.

Во рајот ќе биде раја и без мене и тебе,ако мислиш дека рајот може без мене и без тебе си се зезнал.
На нас е дали ние сакаме во рајот а не дали сме му потребни. :)

прво и според мене најважно ..... ти викаш: “Во рајот ќе биде раја и без мене и тебе,ако мислиш дека рајот може без мене и без тебе си се зезнал. На нас е дали ние сакаме во рајот а не дали сме му потребни.“
јас викам дека не ни сакам да идам таму!!! ич не ми е гајле. али пошто господ се грижи за мене ќе ме прати во пеколот. ......... прво, .... како тоа од што се грижи за мене ќе ме прати кај што е лошо. а второ и побитно, пак за мене, е тоа дека не сакам ни во пеколот. ......... и сега? испаѓа дека сум ебан од секоја страна.
и да се разбереме, дека е ова АКО постои господ. значи господ ме заебува во секоја смисла освен ако не правам како што сака тој. па ......... паааааа ако сака да правам како што тој сака, што ми дал памет? не ми треба за да ги задоволам неговите болни страсти. а сепак ми дал:confused: што ќе ми е
понатаму, велиш дека на рајот не сме му потребни ние. ОК; супер. АЛИ, мене не ми е потребен исто така. и сега што правиме? ПАТ позиција се вика ова во шахот. ни вам, ни там.
трето, овој свет е средство за следниот. ...... хмммммм, дали го има????? доказ????? и тоа доказ да може да се докаже во секое време. ............. него, да не биде дека барам премногу ... дали некој се вратил и бар рекол дека е сето тоа вистина? така да, од ова заклучувам дека само ова сега во овој момент и живот ми е познато, другото е едно големо ДАЛИ воопшто постои.
и пак да се вратам на првичното прашање, ако сево ова го знеме, се прашуваме, здраво-разумски размислуваме, зошто ТОЈ некој решил да не направи како што не’ направил? или НЕ постои, или се изживува ако постои, или не е безгрешен па сега ние ги трпиме неговите грешки.

----------------------------------------
а зошто Аллах не направил роботи кои нема да прават секти:
93. Да сака Аллах, Тој би ве направил следбеници на една вера, но Тој во заблуда остава кого сака, а на Вистинскиот пат му укажува на кого Тој сака; и вие навистина ќе одговарате за тоа што сте го правеле.(сура Ен-Нахл)
Ако тој ги става во заблуда, зошто потоа да им суди и да ги казнува?! На кој начин ти најде смисла и разум во кажаново? Да однесеш некого во заблуда и потоа да му судиш поради тоа?

Ако тој ги става во заблуда, зошто потоа да им суди и да ги казнува?! На кој начин ти најде смисла и разум во кажаново? Да однесеш некого во заблуда и потоа да му судиш поради тоа?

Велат постоело и вакво нешто http://en.wikipedia.org/wiki/Sadism

noobmoon Исламот ја поддржува науката, согласно тоа и шеријатот ја поддржува.

Шерија лоу е напишан пред 1000 и кусур години. Сегашната наука е во контрадикција со светите книги по одредени прашања.

Како шеријатот ќе се справи со биологијата и Дарвиновата еволуција?

Како ќе се справи со објаснување за настанок на стари грамадни планини, млади верижни, вулкани.... итн.?

Како ќе се справи со постанокот на земјата, и останатите планети во нашиот сончев систем?

Како ќе се справи со постанокот со нивните природни сателити, пред се месчината?

Да не говорам за технологијата, и нејзината употреба во еден куп области, која била непознаница за време на диктирањето на Куранот.

И еден куп други прашања, з акои нема ништо во Куранот.

Дали ќе го модифицирате образовниот систем да не противречи на шеријатот, или ќе го модифицрате шеријатот во интерес на развојот на човековата мисла и прогрес?

1. Денешната медицина таква каква што ја имаме благодарение на таа шеријатска држава. За своето време на постоење во неа била најнапредната медицина во тој свет. Први во таа шеријатска држава почнало да се применуваат емпириски експерименти.
Уште за време на двети век А.Д започнати е практикување на медицина базирана на научна анализа. Се развиваат огормен број на болници, се изведуваат операции.
Не знам дали си слушнал за Авицена (Ал-Рази) кој подоцна станач инсипрација за развој на медицината во европа.
Под влијание на hippocratic Corpus и идетие на аристотел исламот успеал во тоа време најдалеку да ја развие медицната.
Без да навлегувам во многу детали, мислам дека доволно ти одговорив за медицината и исламот.
Дарвиновата еволуција си е убава теорија, наулно недокажана.
Без многу полемики и навлегувања, ако те интересира толку дарвинизмот и слепо веруваш, бујрун http://harunyahya.com/en/Books/592/darwinism-refuted

2. Се што е на земјата е креација на Бог.

3. 1- Chapter: 7 , Verse: 54
your guardian-lord is Allah, who created the heavens and the earth in six days, and is firmly established on the throne.
2- Chapter: 25 , Verse: 59
he who created the heavens and the earth and all that is between, in six days, and is firmly established on the throne (of authority): Allah most gracious: ask thou, then, about him of any acquainted (with such things).
4. And We have decreed set phases for the moon, until it ends up looking like an old date branch. It is not for the sun to overtake the moon nor for the night to outstrip the day; each one is swimming in a sphere. (Qur'an, 36:39-40)
тука имаш научно објаснување http://www.miraclesofthequran.com/scientific_12.html

5. Образовниот систем не противречи на исламот.
Јас цел мој живот студирам наука, дипломирав и магистрав компјутерски науки, никаде до сега во наулна литература не сум сретнал нешто што е контрадикторно со исламот.
Тоа некој слеп професор по биологија ако си имал во средно ти твој проблем е.
Ако сакаш да ме убедиш дека чукун дедо ти бил гуштер или црв.... то е близу до паметот.
--- надополнето: 31 август 2013 во 14:02 ---

Брат, само проверка?
следбеник си на алистон кроули.
Дел од О.Т.О си?
изведуваш црна магија?
Твојата моралност се базира на докажан сатанист, дрогираш, магионичар кој сквернавел египетски богови, се молел на египетски богови, дури е некој од нив му се јавил (пази има и име ентитетот Aiwass) па му издиктирал книга.
Алооооооооооооо
Ти бе брат најде да ми збориш за разум и моралност.
Ма дај ти се молам, не претерувај.

Брат, само проверка?
Дел од О.Т.О си?
изведуваш црна магија?
Твојата моралност се базира на докажан сатанист, дрогираш, магионичар кој сквернавел египетски богови, се молел на египетски богови, дури е некој од нив му се јавил (пази има и име ентитетот Aiwass) па му издиктирал книга.
Алооооооооооооо
:pos:Легенда!

Брат, само проверка?
Дел од О.Т.О си?
изведуваш црна магија?
Алооооооооооооо

Јој Алистоне, шта си урадио !?

:pos:

noobmoon освен самопофалби за Исламот и неговата наводна поврзаност со науката, друго не прочитав.

Ми даваш цитати од куранот повторно:( Не го барав тоа.

Инаку, ти си прв колега (по струка) кој тврди дека вистината, е во книга напишана пред 1400 години.

хахахахахах
Да не лажам во нешто од тоа.
Или единствена грешка во мојот пост е Алситон наместо Алистер.
Добар си.
Терај си, само други залажувај во твојата моралност и искреност.
Јас па на почеток мислев дека разговарам со рационална личност, ко гледам во што си верувал ти.
Боже сачувај, ти најде да збориш за исламот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom