Кој ги изградил пирамидите и зошто?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Мислам дека треба да се разјасни што е мистеријата тука оти многу од тие што пишуваат кент гед ит.

Значи 3те такозвани големи пирамиди во Гиза се мистеријата, не останатите 100 и неколку ффс.

Па кеопсовата и двете околу неа се најголеми што се опстанале толку многу време. А не биле само тие, имало и други кои со текот на времето или од војни биле уништени.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Со откривањето на група антички гробници во Египет, археолозите фрлија сериозен сомнеж врз општоприфатеното тврдење дека пирамидите во Гиза биле изградени од робови.

Гробниците кои датираат од времето на фараоните Кеопс и Кефрен (2609 и 2551 година п.н.е.) се дел од комплекс од гробови на работници кои случајно беа откриени во 1990-та. Изненадува тоа што работниците биле погребани покрај кралската пирамида.

”Тоа укажува на фактот дека овие луѓе воопшто не биле робови. Доколку биле поробени, тогаш не би им било дозволено да ги изградат своите гробови покрај почивалиштето на кралот”, објаснува Захи Хавас, генерален секретар на Врховниот совет за антиквитети при египетското Министерство за култура.

Додека Херодот тврдеше дека пирамидите ги изградиле 100.000 луѓе, новото откритие укажува на тоа дека нивната бројка веројатно не била поголема од 10.000. Хавас вели дека сè уште е тешко да се утврди точното време на изградба, бидејќи претходните претпоставки дека градењето се одвивало во време на поплави кои траеле 3 месеци, се покажаа како неточни.

Доказите на локалитетот покажуваат дека семејствата од регионот на Нил и Горен Египет секојдневно праќале по 21 бивол и 23 овци како храна за работниците. Овие фармери биле ослободени од плаќање данок, што е доказ дека доброволно учествувале во државен проект.

x+x

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Со откривањето на група антички гробници во Египет, археолозите фрлија сериозен сомнеж врз општоприфатеното тврдење дека пирамидите во Гиза биле изградени од робови.

Гробниците кои датираат од времето на фараоните Кеопс и Кефрен (2609 и 2551 година п.н.е.) се дел од комплекс од гробови на работници кои случајно беа откриени во 1990-та. Изненадува тоа што работниците биле погребани покрај кралската пирамида.

”Тоа укажува на фактот дека овие луѓе воопшто не биле робови. Доколку биле поробени, тогаш не би им било дозволено да ги изградат своите гробови покрај почивалиштето на кралот”, објаснува Захи Хавас, генерален секретар на Врховниот совет за антиквитети при египетското Министерство за култура.

Додека Херодот тврдеше дека пирамидите ги изградиле 100.000 луѓе, новото откритие укажува на тоа дека нивната бројка веројатно не била поголема од 10.000. Хавас вели дека сè уште е тешко да се утврди точното време на изградба, бидејќи претходните претпоставки дека градењето се одвивало во време на поплави кои траеле 3 месеци, се покажаа како неточни.

Доказите на локалитетот покажуваат дека семејствата од регионот на Нил и Горен Египет секојдневно праќале по 21 бивол и 23 овци како храна за работниците. Овие фармери биле ослободени од плаќање данок, што е доказ дека доброволно учествувале во државен проект.

x+x
Шо знаеш ти бе....вонземјани се, ја ги видов.*
За мене далеку поневеројатно е како успеале да ја изградат статуата висока 60 метри на два брега на Родос и тоа од метал, отколку пирамидите. И нив да не им помагале вонземјани?
па вонземјани се бе, шо викам јас....можеби не знам што се дешавало таму пошо ни пра(х999)дедо ми не бил роден, ама не е битно, знам дека незнам како го изградиле, па ке си кажам вонземјани...одлично...

Како можете да имате вакво размислување?**
“како успеале да ја изградат статуата висока 60 метри на два брега на Родос и тоа од метал, отколку пирамидите. И нив да не им помагале вонземјани?“
Како? Леле како, морале да бидат вонземјани!

*Сарказам
**Не мислам на мислењето на Апо.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.125
Поени од реакции
30.213
И викате робови ја изградиле а? Ја па мислев дека од лего коцки се изградени:toe:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Учествувал и робови но најголем дел ги граделе самите Египќани, за време на поплавите на Нил на пример кога немаше работа тие беа носени да градат прават влечкаат и делкаат.
Впрочем пред 2500 години (негде во 5 век пред новата ера патеписец и историчар Херодот го посетил Египет, ги видел пирамидите и свештениците му ги прочитале записите како се градени колку се градени и колку чинела градбата. Пред 2500 години никој не се чудел како и кој ги направил пирамидите и самите египќани не се прашубвале ниту имале некои прикаски дека некакви божества од небото ги граделе или неприродни сили ги подигнале. Си знаеле дека самите нивните прадедовци и пра пра дедовци ги граделе.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Учествувал и робови но најголем дел ги граделе самите Египќани, за време на поплавите на Нил на пример кога немаше работа тие беа носени да градат прават влечкаат и делкаат.
Впрочем пред 2500 години (негде во 5 век пред новата ера патеписец и историчар Херодот го посетил Египет, ги видел пирамидите и свештениците му ги прочитале записите како се градени колку се градени и колку чинела градбата. Пред 2500 години никој не се чудел како и кој ги направил пирамидите и самите египќани не се прашубвале ниту имале некои прикаски дека некакви божества од небото ги граделе или неприродни сили ги подигнале. Си знаеле дека самите нивните прадедовци и пра пра дедовци ги граделе.
Со неколку зборови кажано како што треба.
Денеска врие од луѓе кои не сакаат да веруваат (намерно или не) во способноста на нас самите, па измислуваат вонземјани граделе пирамидите, никогаш не слетавме на Месечината и сл. глупости.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Не ќе да се градени од вонземјани, ама од тогашните еѓипјани ич не се.

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Незнам дали наназад во темава некој пишал али јас читав дека Кепосовата пирамида била изградена 2000 години пред да има некакви знаци на еѓипјани.... исто така Кеопсовата пирамида заедно со двете помали, сите три врвови се наоѓаат точно над 3 ѕвезди...

и еве ги прамидите во Египет

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Незнам дали наназад во темава некој пишал али јас читав дека Кепосовата пирамида била изградена 2000 години пред да има некакви знаци на еѓипјани.... исто така Кеопсовата пирамида заедно со двете помали, сите три врвови се наоѓаат точно над 3 ѕвезди...

Tocno e ova. I ova e samo edna od rabotite koi gi naveduvaat nekoi naucnici da veruvaat deka se sozdadeni od sustestva koi mozele da letaat vo toa vreme, i sekako imale razni poznavanja od mnogu nauki. Mozebi ova ne bi bilo tolku cudno i lesno nekoj bi kazal: Abe ajde vonzemjani ....
No dali znaete sto ima konkretno na zidovite na hramot vo Luxor? Mozebi nekoj znae, no momentalno ne mozam da postiram sliki od Luxor, treba dobro da prebaram na net, na zidovite ima vdlabeno nekoi raboti koi na prv pogled nalikuvaat na mnogu nasi denesni prevozni sredstva, na primer brodovi, avioni, vselenski letala. Mozebi e ova smesno no ako gi vidite tie sliki i gi sporedite so nasive denesni prevzoni sredstva, ke ja vidite slicnosta. Vo toa vreme normalno lugjeto gravirale na zidovite i crtale raboti koi gi gledale vo sekojdnevniot zivot. Normalno crtale i nekoi drugi raboti no tie ne se povrzani so ovaa tema............

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Tocno e ova. I ova e samo edna od rabotite koi gi naveduvaat nekoi naucnici da veruvaat deka se sozdadeni od sustestva koi mozele da letaat vo toa vreme, i sekako imale razni poznavanja od mnogu nauki. Mozebi ova ne bi bilo tolku cudno i lesno nekoj bi kazal: Abe ajde vonzemjani ....
No dali znaete sto ima konkretno na zidovite na hramot vo Luxor? Mozebi nekoj znae, no momentalno ne mozam da postiram sliki od Luxor, treba dobro da prebaram na net, na zidovite ima vdlabeno nekoi raboti koi na prv pogled nalikuvaat na mnogu nasi denesni prevozni sredstva, na primer brodovi, avioni, vselenski letala. Mozebi e ova smesno no ako gi vidite tie sliki i gi sporedite so nasive denesni prevzoni sredstva, ke ja vidite slicnosta. Vo toa vreme normalno lugjeto gravirale na zidovite i crtale raboti koi gi gledale vo sekojdnevniot zivot. Normalno crtale i nekoi drugi raboti no tie ne se povrzani so ovaa tema............
Нема потреба да се мачиш :) еве ја темата во која тие нацрти се убаво опфатени :smir:

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Интересна тема отворено,ја читам редовно и ептен ме харесва :):)

Е сеа вака за Кеопсовата пирамида имам гледано неколку документарци според тези на некој познати професори од целиот свет дека Кеопсовата пирамида и двете до неа не биле изградени од Египканите,туку од „луге’’ кој дошле од горе,од небото слетале со големи “направи’’ кој светеле премногу,башка и има цртежи низ пирамидите низ Египет кој само го поткрепуваат овој факт.
Ако најдам некој документарец во врска со тоа ке го поставам тука,многу интересни работи има во тие документарци.
Читам на Википедија сега за Кеопсовата пирамида дека се градела 20 години,камените блокови тежеле од еден до два и пол тони и дека во неа биле вградени преку 3 милиони камени блокови...:toe:

?

..........

Гостин
Пирамидите во Египет се градени од египќаните,
ни од вонземјани ни од робови,
градени се повеке години,
а во изградбата учествувал египетскиот народ кој работата на пирамидите ми се фаќала како служење војска,
исто така биле добро третирани, хранети и не биле измачувани да работат прекумерно.......

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Tocno e deka ima poveke teorii, taka da nikoj so sigurnost ne moze da kaze koj gi izgradil piramidite ( vo Giza ). No eve eden mal del od vest posvetena za gradbata na piramidite:
On the Giza Plateau, Khufu's builders oriented his pyramid almost perfectly north. The largest pyramid ever built, it incorporates about 2.3 million stone blocks, weighing an average of 2.5 to 15 tons each. It is estimated that the workers would have had to set a block every two and a half minutes.

Epa sega spored ova, odlucete dali e toa vozmozno so nivnata tehnologija togas, ili sepak imale pomos od nekoi ponapredni???

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Не ќе да се градени од вонземјани, ама од тогашните еѓипјани ич не се.
Е кој ги изградил тогаш?
Македонците?!

Да, тоа се трите ѕвезди во линија, во соѕвездието Орион.

Орион:

Исто тука можеш да видиш подобра споредба на ѕвездите со пирамидите.

Kajgana Shop

На врв Bottom