- Член од
- 16 октомври 2009
- Мислења
- 593
- Поени од реакции
- 28
Тоа јас што го кажав е од мало познавање што имам тоа што во основно се учи по историја.Може има некое друго толкување за нив.Сега за сега јас само тоа го знам.
Да ама никогаш не е како што изгледа.Тоа јас што го кажав е од мало познавање што имам тоа што во основно се учи по историја.Може има некое друго толкување за нив.Сега за сега јас само тоа го знам.
Само нудев една "алтернативна" теорија за нивната изградба. А тоа со черепот изгледа не беше на место и се извинувам.Држете се до изградбата... не ми збаегувајте за симболиките на чудните прикази и релјефи таму а и пошироко - како со кристалниот череп.
Имам убаво објаснето зошто фараоните сакале да бидат закопани во внатрешноста на пирамидите, и се раководам по митологии широко обработени во енциклопедии и научни студии посветени на филозофијата позади пирамидите како "гробници". За фараоните не постоела смрт. Сигурно тоа го имаш слушнато и на школо на час по историја. Верувале во вечен живот.Се тврди дека пирамидите се направени од страна на слугите на фараоните бидејќи после смртта на фараоните таму ги закопувале.Значи пирамидите биле гробници на фараоните.
Јас понудив една друга перспектива за нивната градба и намена. Има и разни други објаснувања, ама тие не го објаснуваат комплетно фактот дека денес и со помош на најсовремена технологија, не би можеле да ги изградиме. Ниту за 20 години. Ова е општо познато. Некои луѓе гледаат објаснение во оној филмон што излезе, 10.000 BC. Мислам дека така се викаше. Ако си го гледал знаеш на што мислам. Ама има дупки и во тоа објаснение. Од хронолошки аспект.Точно ама сеа за сеа јас немам слушнато друга теорија за нивното постоење и како настанале.
Не претерувај дека со денешна технологија не можеме да ги изградиме, во Дубаи се гради зграда висока 702м, па комоли Кеопсовата пирамида која е висока 149м. Да не заборавиме дека тогаш пирамидата не ја градела градежна компанија, туку цела држава - Египет, и на неа работеле 20 000 луѓе цели 20 години.Има и разни други објаснувања, ама тие не го објаснуваат комплетно фактот дека денес и со помош на најсовремена технологија, не би можеле да ги изградиме. Ниту за 20 години. Ова е општо познато.
Премногу дупки. Тој филм историски е многу непрецизен.Некои луѓе гледаат објаснение во оној филмон што излезе, 10.000 BC. Мислам дека така се викаше. Ако си го гледал знаеш на што мислам. Ама има дупки и во тоа објаснение. Од хронолошки аспект.
океј, признавам, со денешна технологија не. Но ако некој се обиде да ја изгради денес користејќи методи од тоа време, невозможно е да се изгради за 20 години. Плус има научни извори дека во описот на градењето на пирамидите, камените блокови биле обработени до тој степен што буквално имале остри рабови и рамни површини што наликувале на геометриски тела од совршен изглед и пропорции, како да се сечени со нож кроз путер, што тек денес е возможно да се копира до некој степен со нашата технологија. Како ги правеле? Затоа беа спомнати и кристалните черепи. Дизајнот е неверојатен.Не претерувај дека со денешна технологија не можеме да ги изградиме, во Дубаи се гради зграда висока 702м, па комоли Кеопсовата пирамида која е висока 149м. Да не заборавиме дека тогаш пирамидата не ја градела градежна компанија, туку цела држава - Египет, и на неа работеле 20 000 луѓе цели 20 години.
Земен е не се грижи ... Интересно што спомна за Индијана Џонс, баш ми текна пред малце за неговите филмови.Ок до сите на темава, да ве запрашам што е за вас археологијата? Дали ја сметате нешто како во филмовите на Индијана џонс? Навистина треба и тој факт да се земе во обзир.
Ок не ми одговори на прашањето. КАко ја сметаш археологијата? Јас набројав само еден од примерите на што денес луѓето го сметаат за археологија.Земен е не се грижи ... Интересно што спомна за Индијана Џонс, баш ми текна пред малце за неговите филмови.
Инаку тука можеше да ја ставиш и Лара Крофт, барем посекси ќе ти беше постот, со оглед на тоа што сакаше да го пренесеш како порака.
Археологијата е наука со која добиваме информации за историјата на светот .... или така нешто ....Ок не ми одговори на прашањето. КАко ја сметаш археологијата? Јас набројав само еден од примерите на што денес луѓето го сметаат за археологија.
Убаво напишано. Нема сомнежи.Археологијата е егзактна наука. Тоа ти доаѓа као криминалистика или медицина значи ако ти имаш артефакт во музеј тоа не е археологија. Археоогијата ги проучува наодите, а под наод не се кажува само преметчето кое ќе го најдеш (череп, копје, амајлија, круна). Уште поопширно, ти ако копаш и наидуваш на нешто, ја проучуваш неговата состојба, состав, местоположба за да подоцна тоа ти помогне/одмогне да го датираш тој реон на ископување.
Значи мистерија постои за пирамидите но вонземјанска или не знам каква тоа е веќе забегување во приказни без матерјални докази. Баш сеа осеќам ќе ми пратиш за оние вонземјаски чинии но тоа веќе е побиено дека се работи за измама. Башка за оние “пирамиди“ во босна веќе одамна теоријата е сузбиена - докажано од професори кои работат на предметот Археологија.
сигурен сум дека побрзо би ја свршила работата денешна градежна фирма....можеби ви звучам глупаво од горе споменатото....Не претерувај дека со денешна технологија не можеме да ги изградиме, во Дубаи се гради зграда висока 702м, па комоли Кеопсовата пирамида која е висока 149м. Да не заборавиме дека тогаш пирамидата не ја градела градежна компанија, туку цела држава - Египет, и на неа работеле 20 000 луѓе цели 20 години.
Премногу дупки. Тој филм историски е многу непрецизен.