Вашата дефиниција за дама

Член од
17 мај 2013
Мислења
245
Поени од реакции
250
Нели приметуваш дека мешаш баби и жаби?
Споредуваш и влечеш паралела помеѓу талент за сликање (дадено од Бога), со манири на однесување (да знаеш која виљушка на која салата одговара или дека бела чарапа не иде на секоја кондура, туку само на тегет со црвени бобици:)). Те читам од претходно и она што не ти е јасно е дека секоја која има учители на место, време и можности, може да биде тренирана и научена на дамство. Но, она што ќе ги разликува едни од други (тоа што ти цело време го дефинираш како вродено дамство) е ѕвездата на чело и шармот кој зрачи. Ете тоа не се учи, а со тоа се раѓа човек. Малата честичка наречена енергија, која само го појачува ефектот.

Опасни врски
Мишел Фајфер версус Глен Клоуз
Талентот за сликање беше земен како еден пример во мојот одговор на тврдењето на Borg_Drone дека единствена вродена работа ни се само чувствата, како што е на пример: среќата, тагата, агресијата и други. Иначе јас си останувам на тоа дека дама се раѓа а не станува .Една жена нема да ја направи дама ако научи некои манири кои може да се научат како на пр.како да ја користи вилушката и ножот итн ...макар тоа да ја учеле и најпознатите учители во таа област ....или ако најми модни стилисти за да ја облекуваат во секоја прилика пошто не се учи некој што што не поседува истенчен вкус за облекување ... Она што ја прави една жена вистинска дама е карактерот кој не е подложен на промени ,тука спаѓаат нежноста ,изразениот сензибилит,истенчената префинетост ,грациозноста ,скромноста ,хуманоста .....тоа се главните особини кои ја обележуваат една жена како вистинска дама зашто од тие особини произлегуваат некои манири што ке ги поседува една вистинска дама,а кои ке ги нема школуваната /вештачка дама зашто тие манири неможе да се научат .... Овие особини се базата на која понатака ке се надоградува,созрева една жена низ животот во дама во зависност од воспитувањето ,образованието ,социјалните прилики во државата во која живее .....

Член од
14 мај 2012
Мислења
542
Поени од реакции
782
Талентот за сликање беше земен како еден пример во мојот одговор на тврдењето на Borg_Drone дека единствена вродена работа ни се само чувствата, како што е на пример: среќата, тагата, агресијата и други. Иначе јас си останувам на тоа дека дама се раѓа а не станува .Една жена нема да ја направи дама ако научи некои манири кои може да се научат како на пр.како да ја користи вилушката и ножот итн ...макар тоа да ја учеле и најпознатите учители во таа област ....или ако најми модни стилисти за да ја облекуваат во секоја прилика пошто не се учи некој што што не поседува истенчен вкус за облекување ... Она што ја прави една жена вистинска дама е карактерот кој не е подложен на промени ,тука спаѓаат нежноста ,изразениот сензибилит,истенчената префинетост ,грациозноста ,скромноста ,хуманоста .....тоа се главните особини кои ја обележуваат една жена како вистинска дама зашто од тие особини произлегуваат некои манири што ке ги поседува една вистинска дама,а кои ке ги нема школуваната /вештачка дама зашто тие манири неможе да се научат .... Овие особини се базата на која понатака ке се надоградува,созрева една жена низ животот во дама во зависност од воспитувањето ,образованието ,социјалните прилики во државата во која живее .....

Значи,јас не можам да поседувам истенчен вкус за облекување кога ќе заплачам во рацете на бабицата у породилно.Јас не можам да бидам хумана родена.Јас не можам да имам карактер ако претходно во животот не сум се скршила здраво неколку пати па сум се научила на памет.Се се учи,успешните луѓе цел живот си се апдејтираат и така остануваат на врвот.Ако моите можеби немале многу да ми пружат,но ме научиле да бидам човек,да бидам хумана,скромна,да помагам кога можам без да очекувам ништо за возврат,да бидам фина и културна,да ме учат дека не ми личи да се пијанчам,да кршам чаши а утредента да не се сеќавам и ако сето тоа го практикувам, јас ќе ги искористам сите знаења кои ми ги нуди светот да станам тоа што сакам да станам.Во конкретниов случај,зборуваме за дефиниција за дама.И според социологијата,најголем фактор игра опкружувањето.Зашто мислиш дека ако некој не се родил меѓу интелектуалци,дека нема да биде?Најголемите артисти ги водела јака воља и истрајност.

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Чекај да видам дали добро те разбирам.
Значи според тебе, дали некоја е дама или не, зависи од тоа каков карактер има?
Јас пак мислев дека тоа предодредува дали си чоек ил` нечоек.
Ах, сили ми. :)

Сето она што си го болдирала се учи, покажува и укажува, се` додека не ти стане second nature. Начинот на кој ја држиш чашата, начинот на кој ја бришеш устата, начинот на кој клекнуваш или се поздравуваш, начинот на изразување и дикцијата, начинот на кој ја префрлаш марамата преку рамо и држењето на телото, дали грофташ или се кикотиш, стилот на облекување и начинот на кој ја носиш облеката ...
... се` тоа се УЧИ.

Но, како што кажав.
Ѕвездата, освен Господ, никој друг не може да ти ја залепи на чело.

Дури и скромноста и хуманоста се учат и покажуваат. Не знам дали си имала прилика да бидеш помеѓу чопор мали деца, па да видиш колку скромноста и хуманоста се вродени карактеристики. Прво имаш мое, мое, мое, и ако си го земат едни на други од раце, да видиш каква "хумана" борба се води. Оние деца што не реагираат така, не значи дека се родени дами, туку само значи дека се плашливи и неснаодливи.

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Бисера, како клекнува дама? Можам ли да ја препознам дека е дама само по клекнувањето?
Можеш, посекако. Кога нејзиното присуство ќе те натера самиот да клекнеш и наместо неа да го кренеш марамчето, тогаш ќе знаеш дека пред тебе стои дама. :)

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Можеш, посекако. Кога нејзиното присуство ќе те натера самиот да клекнеш и наместо неа да го кренеш марамчето, тогаш ќе знаеш дека пред тебе стои дама. :)
Сигурна ли си дека не мешаш дама со цура со болки во грбот?

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Сигурна ли си дека не мешаш дама со цура со болки во грбот?
Змејко, не си ја барај бељата со боринче, не туку препрашувај многу многу, оти ако е навистина спондилоза во прашање, ќе треба и на ушка да ја носиш. :)

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Змејко, не си ја барај бељата со боринче, не туку препрашувај многу многу, оти ако е навистина спондилоза во прашање, ќе треба и на ушка да ја носиш. :)
Дама е болна легнала, оф аман.

Член од
17 мај 2013
Мислења
245
Поени од реакции
250
Значи,јас не можам да поседувам истенчен вкус за облекување кога ќе заплачам во рацете на бабицата у породилно.Јас не можам да бидам хумана родена.Јас не можам да имам карактер ако претходно во животот не сум се скршила здраво неколку пати па сум се научила на памет.Се се учи,успешните луѓе цел живот си се апдејтираат и така остануваат на врвот.Ако моите можеби немале многу да ми пружат,но ме научиле да бидам човек,да бидам хумана,скромна,да помагам кога можам без да очекувам ништо за возврат,да бидам фина и културна,да ме учат дека не ми личи да се пијанчам,да кршам чаши а утредента да не се сеќавам и ако сето тоа го практикувам, јас ќе ги искористам сите знаења кои ми ги нуди светот да станам тоа што сакам да станам.Во конкретниов случај,зборуваме за дефиниција за дама.И според социологијата,најголем фактор игра опкружувањето.Зашто мислиш дека ако некој не се родил меѓу интелектуалци,дека нема да биде?Најголемите артисти ги водела јака воља и истрајност.
Мислам дека тотално погрешно си ме сфатила ,ке се обидам да бидам појасна ...сите особини кои ги набројав претходно може да ги поседува една обична девојка родена во едно најсиромашно семејство во рурална средина а да биде поголема дама во однесувањето од една девојка која е родена во најголемата аристократска фамилија а да не ги поседува тие особини ,затоа потенцирав на крајот дека тоа се особините врз кои ке се развива една девојка и ке созреава како дама ке зависи од многу фактори ,воспитувањето ,економската мок на нејзното семејство ,социјалните прилики... а иначе еве исто да појаснам истенчениот вкус за облекување нема никава врска со економската мок мозе да бидеш облечена со повеке вкус и со 1000 ден .ако го поседуваш тој истенчен вкус за облекување од некој кој дал можеби и 1000 евра а нема никаков вкус за облекување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Kad tražiš ženu, traži damu.
kineska poslovica

Член од
17 мај 2013
Мислења
245
Поени од реакции
250
Чекај да видам дали добро те разбирам.
Значи според тебе, дали некоја е дама или не, зависи од тоа каков карактер има?
Јас пак мислев дека тоа предодредува дали си чоек ил` нечоек.
Ах, сили ми. :)

Сето она што си го болдирала се учи, покажува и укажува, се` додека не ти стане second nature. Начинот на кој ја држиш чашата, начинот на кој ја бришеш устата, начинот на кој клекнуваш или се поздравуваш, начинот на изразување и дикцијата, начинот на кој ја префрлаш марамата преку рамо и држењето на телото, дали грофташ или се кикотиш, стилот на облекување и начинот на кој ја носиш облеката ...
... се` тоа се УЧИ.

Но, како што кажав.
Ѕвездата, освен Господ, никој друг не може да ти ја залепи на чело.

Дури и скромноста и хуманоста се учат и покажуваат. Не знам дали си имала прилика да бидеш помеѓу чопор мали деца, па да видиш колку скромноста и хуманоста се вродени карактеристики. Прво имаш мое, мое, мое, и ако си го земат едни на други од раце, да видиш каква "хумана" борба се води. Оние деца што не реагираат така, не значи дека се родени дами, туку само значи дека се плашливи и неснаодливи.
Мислам дека нема ефект ,затоа невреди повеке да ја продолжувам дисусијава........:)

Л

Лигеја

Гостин
А како знаеш дека femme fatale жените постојат? Да не си една од нив? :P :icon_lol:
Не не сум една од нив,преферирам дамско однесување и манири...освен кога седам во кафана. :D Инаку постојат,познавам лично. ;)

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Не ве читам само директно одговарам на темата со мое мислење

Моја дефиниција за дама е лејди Старк (иако игра на тронови гледав само некаде до пола од втора сезона)
дефинитивно лејди Старк
кој ја гледа серијата знае

Kajgana Shop

На врв Bottom