Невработен си? Ништо од бракот!

• Креатор на темата Креатор на темата Plavooka
  • Време на започнување Време на започнување
И уште да кажеш дека ова ти е ука од работното искуство до сега и да завршиме со дискусија. Ова го гледаш на работното место или од факултетски клупи?
И двете. Бившо работно место и сегашни клупи.

Не е чудно што најголем дел од фирмите и богаташите се машки и најголемиот дел почнале со кревање цигли (или еквивалент на тоа) па после 30та и 40 та година растур направиле. Плус тоа секој работодавец знае дека за машкото е најважно да има скапа кола, а не да му вари млеко на детето (заради што опаѓа цената).
И да не рече некој дека сум офтопик, каде е тука невработеноста и бракот. Па во тоа што улогите се менуваат и треба жените да се помират со тој факт дека никад нема да можат да му парираат на маж со јајца и покрај тоа што може да се случи моментална невработеност, затвор и слично.

Може да ми кажеш кои наши македонски бизнисмени почнале со кревање цигли и после растур направиле? Само ќе те молам, од списокот исклучи ги транзициските.

Ај да не давам странски примери, ќе посочам неколку наши, локални, што би се рекло. Овие жени имаат и семејство и успешна кариера.

http://republika.mk/?p=73009

Ајде нека не бидат само тие. Што ќе речеш за Санда Перковска, газдарица на Санда хулахопките која со години опстојува на пазарот? Нејзиниот сегашен сопруг беше вработен кај неа, а потоа стапија во брак.

Мелина Силуете, исто мајка и семејна жена, а нејзинот салон стана своевиден бренд во Македонија

Ана Дурловски, мајка на три деца, позната оперска пеачка

Искра Ветаџокоска Муцунска, управител и косопственик на Виталиа (http://www.kapital.mk/mk/magazin/73073/ostanuvame_lideri_vo_proizvodstvoto_na_zdrava_hrana.aspx)

Во однос на второво болдирано, по твојава логика испаѓа дека можеме да им парираме само на евнусите, оти нели, тие немаат јајца. :facepalm: А богами, грото мажи не можат никако да им парираат на наведениве жени:)

П.С. Намерно не пишав политичарки, тие ич не ги вреднувам:D

Може да ми кажеш кои наши македонски бизнисмени почнале со кревање цигли и после растур направиле? Само ќе те молам, од списокот исклучи ги транзициските.

Ај да не давам странски примери, ќе посочам неколку наши, локални, што би се рекло. Овие жени имаат и семејство и успешна кариера.

http://republika.mk/?p=73009

Ајде нека не бидат само тие. Што ќе речеш за Санда Перковска, газдарица на Санда хулахопките која со години опстојува на пазарот? Нејзиниот сегашен сопруг беше вработен кај неа, а потоа стапија во брак.

Мелина Силуете, исто мајка и семејна жена, а нејзинот салон стана своевиден бренд во Македонија

Ана Дурловски, мајка на три деца, позната оперска пеачка

Искра Ветаџокоска Муцунска, управител и косопственик на Виталиа (http://www.kapital.mk/mk/magazin/73073/ostanuvame_lideri_vo_proizvodstvoto_na_zdrava_hrana.aspx)

Во однос на второво болдирано, по твојава логика испаѓа дека можеме да им парираме само на евнусите, оти нели, тие немаат јајца. :facepalm: А богами, грото мажи не можат никако да им парираат на наведениве жени:)

П.С. Намерно не пишав политичарки, тие ич не ги вреднувам:D
Добро сега вака напишано се убаво изгледа одстрана кариера ,деца ,сопруга ... али сосема друго е колку таа жена си ги гледа своите деца и колку време и внимание може да им посвети ...еве една пријателка на мајка ми ,сега излезе предвреме од работа и не се двои од внуците зашто секогаш вика дека срце ја боли зашто на своите деца неможела да им посвети воопшто внимание израснале со нејзините зашто со сопругот работеа заедно во приватната фирма што ја отворија заеднички ,па сега барем со внуците вика сака да го надополни тоа што го ипуштила со своите деца

Човеков со макотрпна работа (не знам дали беа баш цигли али сигурно макотрпна работа е во прашање) се прослави и стана ѕвезда. Не е баш македонски ама од овие простори е. Клик
http://www.youtube.com/watch?v=MgNkJfTfHa4

Без да си финансиски стабилен јас не гледам една причина да се стапи во брак... Сите цитати парата не е важна, од љубов се живее бла бла бла не функционира надвор...

Кога имаш покрив на главата, доволен капитал да уживаш во животот тогаш можеш да се посветиш на семејството и жената... А не незнаш на која страна да се свртиш пари од каде да најдеш семејство ќе издржуваш... Само поголеми натрупани проблеми и ништо друго :)

Човеков со макотрпна работа (не знам дали беа баш цигли али сигурно макотрпна работа е во прашање) се прослави и стана ѕвезда. Не е баш македонски ама од овие простори е. Клик
http://www.youtube.com/watch?v=MgNkJfTfHa4

Темава не е во ЧДА. Затоа не посегнувај по сеир во недостаток на квалитетен аргумент.

Пак ќе речам, ако постот ти беше саркастичен, ме изнасмеа (иако тематиката не е тоа). Ако озбилно го пиша, за плачење е.

Темава не е во ЧДА. Затоа не посегнувај по сеир во недостаток на квалитетен аргумент.

Пак ќе речам, ако постот ти беше саркастичен, ме изнасмеа (иако тематиката не е тоа). Ако озбилно го пиша, за плачење е.

Ајде озбилен ќе бифам и ќе ти одговорам со прашање. Колкав процент од сите приватни фирми се отворени од мажи односно жени? Не само во Македонија, било каде. Ги немам податоците, но можеме да претпоставиме кој е во убедливо водство. Веројатно ќе се сложиш дека отворањето приватна фирма бара одредена храброст. Пошо ако не ти успее не само што ќе си невработен/а и во долгови туку и децата и ќе ги оставиш без леб. Но и во тој случај за машко е полесно пошо секад постои опцијата да избега на бауштел. Го заболе за децата и жената.
Разбира се дека е сосема возможно женско да успее, да напредне, да стане директор, газда, научник и слично. Не велам дека не сте способни, способни сте подеднакво, ама во овај свет правилата на игра се такви какви што се. Брутални. И резултатот го знаеме - за машко е многу полесно да се пробие и успее, (али некаде после 30та-40та година).

Разбира се дека е сосема возможно женско да успее, да напредне, да стане директор, газда, научник и слично. Не велам дека не сте способни, способни сте подеднакво,

Не се.

http://www.dailyprincetonian.com/2009/12/02/24608/
intelfig6.gif

Лично имав ситуација кога една од поранешните сакаше брак а во истовреме инсистираше на тоа дека `мажот треба да работи, а жената да пере и готви`...така што бев збунет од таквото размислување :) според мене или двајцата ќе работат, или дур работи едниот другиот ќе прави се што е во негова можност да најде работа, ако не се случи истото, пиши пропало според мене.

Ќе смени ли нешто ако е обратно?

Не знам, да видиме првин графички како би изгледало. Мене само ми падна интересно како се мерат отстапувањата кај жената од нормалата, при што нормалата е дефинирана како маж. :) Инаку, текстот што ти е постиран не гледам дека се занимава со мерење на полови способности, туку повеќе со посочување на организациски (вековно поставени) недостатоци, кои за последица носат лимитирање на жената да го искористи потенцијалот.

Btw, ако она g во графикот е фамозното G, тогаш и не ми пречи малиот позитивен скју (не скру).
Ситни и чести промашувања, со опаш што се памти во позитива. :)

Не знам, да видиме првин графички како би изгледало. Мене само ми падна интересно како се мерат отстапувањата кај жената од нормалата, при што нормалата е дефинирана како маж. :) Инаку, текстот што ти е постиран не гледам дека се занимава со мерење на полови способности, туку повеќе со посочување на организациски (вековно поставени) недостатоци, кои за последица носат лимитирање на жената да го искористи потенцијалот.

Btw, ако она g во графикот е фамозното G, тогаш и не ми пречи малиот позитивен скју (не скру).
Ситни и чести промашувања, со опаш што се памти во позитива. :)
Тој позитивен скју те скруира. На десниот крај на опашот имаш повеќе од двајца мажи на една жена, што е истиот однос кој се гледа во топ платените професии.
Нема нормала, графиците имаат смисла само ако се споредуваат еден со друг. Исто ти е кај ќе ја туриш референтната точка.

Искрено да кажам, секако љубовта е побитна кога се бира некој за мажачка.
Ама ако љубовта ми е човек кој го мрзи од тросед да стане, очекувам некој да ме чукне малце по глава и да ме опаметни.

Не сакам маж со работа, сакам маж кој е работлив и вреден и кој не кука дека нема работа за него.
Секогаш има работа и секогаш има начин.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom