Суфизам

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Jednog se dana neki umišljeni gramatičar na lađu ukrca; smjestivši se udobno nasuprot lađara, pun sebe, oholo ga zapita: „Jesi l' ti ikad gramatiku učio?“.
„Ne“, lađar mu reče.
A ovaj će na to uznosito: „Pola tvog života, tad, uludo proteče!“
Slomljena srca, lađar se suzdrži, al' odgovor ne dade, već ušuti. Malo utom, oluja se dignu, vjetar lađu u vrtlog zavitla, a lađar učenjaka gromko upita:
„Znaš li ti plivati? Sad mi kaži!“
„Ne“, zavapi gramatičar, „o, ti, umilnoga lica što lijepo zboriš!“
„Čitav tvoj život, gramatičaru, nestaje“, dobaci mu lađar, „jer lađa sad, evo, u vrtlogu tone!“
Ovdje je potrebno mahv[1] poznavati, a ne nahv[2];
jer, ako si u sebi umro, bez straha u vodu zaroni.
Voda će mrtvog na površinu izbaciti, al' živog iz bujice ko će spasiti?
Kad uspiješ u sebi ljudsku narav usmrtiti, more božanskih tajni do visina će te vinuti.
O, ti, koji stvorove ljudske magarcima zoveš: sada i sam k'o magare na ledu posrćeš.
Da si i najveći učenjak svih vremena, gledaj sad nestanak ovoga svijeta i vremena.
Mi smo gramatičara tako skrojiii da bi vas gramatici nestajanja podučili.

[1] Mahv (arap.): nestajanje, iščeznuće; prema sufijskoj gnozi, toje izraz koji označava prestanak ljudskog bivanja, utrnuće ljudskog samopostojanja
[2] Nahv (arap.): gramatika, sintaksa

Mesnevija (I, 2.835) Mevlana Dzelaluddin Rumi

Член од
16 јуни 2013
Мислења
436
Поени од реакции
65
Ова ајде се јаде некако :)
Мило ми е што почна да се поправаш,малку за тефсирите.. али ајде :)

Го знам Туле,добар дечко :)
И фала на прашањето,добар сум.
Се надевам дека и ти си добар.
Алејкум селам
Секое добро :)
--- надополнето: 20 август 2013 во 20:09 ---
btw.
Уште ова:
Послушај го ова видео,8 минути е.
не за да ти докажам нешто туку ме интересира колку има вистина во овие зборови и што не е вистина,бидејќи си повеќе запознаен со ликот и делото на Руми.

http://www.youtube.com/watch?v=1nJKrLRfbmg

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
не за да ти докажам нешто туку ме интересира колку има вистина во овие зборови и што не е вистина,бидејќи си повеќе запознаен со ликот и делото на Руми.

Овој магистер ли е што зборува на видеото?

едитирано од модератор.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ова ајде се јаде некако :)
Мило ми е што почна да се поправаш,малку за тефсирите.. али ајде :)

Го знам Туле,добар дечко :)
И фала на прашањето,добар сум.
Се надевам дека и ти си добар.
Алејкум селам
Секое добро :)
--- надополнето: 20 август 2013 во 20:09 ---
btw.
Уште ова:

Nije Brat bi trebalo sekoj,sekoj den da se poprava,pa taka i jas,se trudam.Ubavo sto go znaes Tule i sto ti se dopagja negoviot stil.Se nadevam deka svati sto sakav da ti kazam te. psiholozite ni gi kazuvaat psiholoskite tajni od Kur'anot koi se sokrieni za eden Fakih i Duhoven vodic. Onie koi se bavat so Duhovnosta od istite citati ni otkrivaat Duhovni tajni koi se sokrieni za psiholozite i za eden Fakih a Pravnikot (Fakihot) od istite citati ni otkriva fikski propisi te. pravni propisi koi za psiholozite i duhovnite sejhovi se sokrieni. Ova za Tefsirot.

Milo mi e sto si dobar,insAllah sekogas ova da go slusam.
I jas sum inaku dobar,Elhamdulillah,fala za prasanjeto.

Videoto sum go slusal i prethodno i mnogu takvi videa koi se anti Sufiski. Sto se odnesuva do biografijata,mesto na raganje,ziveenje,preseluvanje itn. tocno e. Slusam i klikam pauza pa povtorno slusam. Odma da ti kazam deka isto taka pogresno,namerno ili ne namerno,iskrivena e akidata i na Ibn Arabi te. Vahdetul Vudzud i deka se' sto postoi e del od Allah dz.s. Do tuka sum i so slusanjevo. Znaci ne e tocno deka akidata na Ibn Arabi e taa deka Allah dz.s se utelotvoruval (NEUZUBILLAH) vo nekoe od negovite stvorenia. Mnogu pogresna predstava imate i se dava za Sufizmot i Sufiite a taa naj poveke doagja od Cionistite,kako i tuka na forumot a,kako sto i sami moze da vidite i od drugi hristijani kako Muslimanite bi gi odvoile od ona sto e naj vredno. Imam mnogu sufijski knigi procitano,ne sum procital do den denes nesto sto ke go slusnam od onie koi se protiv sufiite i za sto gi obvinuvaat,kako i veruvanje na grobovi i molenje na grobovi i obozavanje na sejhovi.... aman toa e golema potvora prema cisti luge.
Odma da vi kazam deka imam sretnato i jas mnogu losi sufii i koi davaat mnogu los primer za niv,no toa nema vrska so Izvoren tesavvuf te. Sufizam.

Tocno e deka Sufiite se vrtat vo Krug. Ako te interesira podetalno ovaa simbolika dokolku ne ti e jasna i mislis deka e sirk ili bidat ili grev,mozam da ti pisuvam i za toa.
Nikoj od tarikatite ne gi smeta Mevleviite za naj oddaleceni od Sufiite i ostanatite tarikati. Toa e prazen muabet.

Nikade Rumi ne veli deka e Hristijanin ili bilo sto osven Musliman. Eve sto veli Rumi:
Poslije moje smrti nemojte traziti moj kabur u zemlji,
ja sam ukopan u srcima mudrih.
Dok sam ziv, ja sam sluga Kur'anu,
ja sam prasina na putu Muhammeda Mustafe,
ko god drugacije tumaci moje rijeci,
odricem se i njega i njegovih rijeci

Mnogu negovi zborovi se izvadeni od Kontext da bi prestavile pogresna slika kaj muslimanite. Znaci,toa sto go citira Mr. Zijad se citati izvadeni od kontext.
Znaci gi imam site tomovi na Mesnevija imam i drugi dela na Rumi,sum cital izvadoci od knigi na Ibn Arabi,nikade takvo nesto nema da procitas.

So 8 minuti zborovi nemoze da se kaze za Mevlana Dzelaluddin Rumi,ne pogotovo covek koj ne doprel nitu edno negovo delo a gi kritikuva negovite dela. Ne nekoj koj samo slusnal od nekoj koj slusnal od nekoj koj slusnal od nekoj koj namerno gi iskrivil zborovite. Zemi,sam procitaj ke svatis deka mnogu golema rabota vo zivotot si propustil.

Pa prethodno ti kazav za izmislenata sedzda na sejhovite i obozavanje na grobovite. Toa ti se cisti dezinformacii. Jas Sufiite gi sakam od dlabocinata na dusata i ti velam deka e SIRK da se obozava sejh (taman rabota) sirk e da se veruva deka Allah se otelotvoruva vo nekoe negovo stvorenie,sirk e da se veruva i da se moli na grobovi.... ova jas sum go procital od Sufijski sejhovi. E sega jas ne citam i ne slusam segasni sekakvi nekakvi sejhovi. Citam pretezno od postarite i se' novo sto izleguva,citam ama so mnogu golema rezerva.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Mnogu luge nemozat da si go najdat mestoto vo drustvoto. Ako se zboruva vo drustvo za fudbal,sekoj saka da bide centar na vnimanie i naj znaeniot. Ako se zboruva za gradjevina,site sme inzinjeri. Ako se zboruva za hristijanstvo,"go poznavame poveke od prisutniot hristijanin" ako zboruvame za islam,site sme odzi,,, Alimite gi kritikuvame i mani im naogjame i na Sejhovite a i sami znaeme deka sme procitale samo 5 knigi ili sme videle nekoi video klipovi.... Ne mi e namerata na nikogo nisto da nametnuvam,samo mi padna na pamet edna ubava anegdota,neznam dali ja imam napisano nekogas tuka pa sega ke ja iskoristam taa prilika:

Priča o mišu i devi (II, 3.436)

Jednoga dana zgrabi miš devine uzde i nadmeno je stade za sobom voditi. Vidjevši kako je deva hitro za njim krenula, mišija se pamet u svoju važnost umislila. Bljesak te misli ošinu devu i ona u sebi pomisli: „Samo naprijed, uživaj! Poslije ću ti već ja pokazati!“
Hodali su tako sve dok ne stigoše do obale velike rijeke, koju bi s mukom svladale i snažnije zvjerke.
Miš se zaustavi i stade kao ukopan, a deva se podsmješljivo na njeg obrecnu: „Hej, prijatelju, zašto smo stali? Čemu čuđenje? Zakorači smjelo u ovu rijeku! Ti si moj vodič i jedini predvodnik, ne zastajkuj nasred puta, pa nemoj sad posustati!“
„Ma, ova je rijeka široka i duboka, a ja ti se, prijatelju, silno bojim utapanja“, odgovori miš preplašeno.
„Pusti da vidim dokle voda seže“, reče mu deva i žustro zagazi u vodu.
„Do koljena je voda, miše slijepi!“, povika deva.
„Što si se tako zbunio i dao smesti?“
A miš će na to posramljeno: „Što je tebi mrav, meni je zmaj, jer se moje koljeno od tvoga razlikuje. Ako je tebi, mudra devo, voda do koljena, meni tada mjeri sto lakata iznad tjemena“,
„Sljedeći put nemoj biti ovako drzak,“ nastavi deva, „da ti plamena vatra dušu i tijelo ne bi sagorjela. Ti se sa sebi ravnima prepiri i spori; nema se šta jedan miš devi nametati!“
„Kajem se“, posrami se miš. „Tako ti Boga, prevedi me preko ove strašne vode.“
A deva se sažali, pa mu rekne: „Uzjaši na mene i na grbu mi sjedni. Bez straha mi povjeri ovaj dio puta. Mogla bih prenijeti na hiljade takvih“.
Kad već nisi poslanik, tragom poslanika kreni, da se iz bunara sebičnosti vineš do duhovnosti. Podanik budi, jer vladar nisi; ne upravljaj sam brodom, jer kapetan nisi. Kad već nisi umješan, kloni se trgovanja; podatan budi da se u tijesto pretvoriš. Ni riječi više, utihni! Budući da ne možeš biti Božija riječ, budi uho za nju. Ako i progovoriš, svoje riječi u pitanja pretoči i s Božijim ljudima ponizno zbori.
Tvoja mržnja i oholost iz pohote izvire, a navika još više učvršćuje pohotu.
Zato što se zla ćud u duši ukotvila, mrava pohote u zmiju je preobrazila.
Na samom početku zmiju pohote uništi: u protivnom, u zmaja će se pretvoriti.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Збирка басни за возрасни - суфизам:pipi:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
God sleeps in the rock, dreams in the plant, stirs in the animal...and awakens in man.
- Ibn al 'Arabi

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986

За МИЛОСТА БОЖЈА, за ХРИСТА
јас сакам само да знам
За Неговата безкрајна ЉУБОВ
За Неговиот Совршен Ислам!

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538

За МИЛОСТА БОЖЈА, за ХРИСТА
јас сакам само да знам
За Неговата безкрајна ЉУБОВ
За Неговиот Совршен Ислам!
Uste ti falese za Sufizmot da kazuvas. Posle se prasuvaat lugevo zosto e tolku iskriven. Eve,satanisti,cionisti i onie koi ne znaat sto se kazuvaat za sufizmot a nekoi bratcinja moi,ne im veruvaat na muslimanite sto kazuvaat za sufizmot,tuku za zal,na satanistite i na cionistite im veruvaat.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Everything we call other than God, everything we call the universe, is related to the Divine Being as the shadow to the person. The world is God’s shadow. . . . The shadow is at once God and something other than God. Everything we perceive is the Divine Being in the eternal hexeities of the possibles.

Ibn al Arabi.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.
Uste ti falese za Sufizmot da kazuvas. Posle se prasuvaat lugevo zosto e tolku iskriven. ...
Единствениот Вистински и Совршен БОГ во Исус ни го покажа Совршениот Ислам и Совршениот Суфизам, се’ друго е искривување на Совршената Вистина и противење (сатанизирање) против Неа!

Денот засигурно доаѓа (и никој неможе да го спречи) на Кој секој ќе Ја препознае и признае Совршената Вистина! :)

.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
.

Единствениот Вистински и Совршен БОГ во Исус ни го покажа Совршениот Ислам и Совршениот Суфизам, се’ друго е искривување на Совршената Вистина и противење (сатанизирање) против Неа!

Денот засигурно доаѓа (и никој неможе да го спречи) на Кој секој ќе Ја препознае и признае Совршената Вистина! :)

.
I slovo na majkata koja od tatkoto na mudrosta od sinot vo bratmu na sovrsenata rec na otecot preku s.duh na isus.....

PS: Doagja denot,doagja,se' na nego mirisa. Doagja denot koga Isus krstot od glavite vasi ke vi go krsi.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.
.

Крволочен и лажен е тој исус, тој мухамед, тоа учење, ... на кое вие (книжниците од сите залутани правци) верувате. Безкрајно далеку се лажните верници, следбеници и суфии од вистинските, кои своите свети животи (без оружје во рака) ги дадоја и ги даваат за Совршената Вистина, следејќи Го нејзиниот најсветол пример !

.

.

Kajgana Shop

На врв Bottom