Струшко Октиси - спречена изградба на црква

• Креатор на темата Креатор на темата TheMayor
  • Време на започнување Време на започнување

Ама изгледа не му успева да смири .... ме радува што и нашите излегле на улица

Обновено:Тензична состојба во струшко Октиси поради изградба на црквата Св. Димитрија

Вести | Охрид | 25.08.2013 13:03
Посети : 672

slika_oktisi-panorama-2.jpg
Поставувањето на темели и изградба на црквата Свети Димитрија во струшкото село Октиси е причината поради која дел од жителите македонци- муслимани претпладнево се собрале пред локацијата на која е предвидена изградба на црквата.По тоа следувало и собирање на македонското население поради што морала да интервенира полицијата која во моментов е на лице место и со кордон ги раздвојува двете групи граѓани.

Верниците од муслиманска вероисповед пред локацијата каде е предвидена изградба на црквата излегле по утринскиот повик од локалниот оџа, изјави за OhridNews, Поп Зоран од Вевчанската парохија под која се црквите во Октиси, Вевчани и Горна Белица.

- Оџата утрово ги повика верниците од муслиманска вероисповед на мирен протест да го спречат поставувањето на темели на црквата, кои требаше да бидат осветени од страна на Митрополитот дебарско- кичевски г. Тимотеј. Локацијата на која треба да се гради црквата се наоѓа на земјиште во сопственост на македонската православна црква и ги имаме сите потребни документи и одобренија за нејзина изградба, вели Поп Зоран.

Како што информираат од СВР Охрид засега не се предизвикани посериозни инциденти и дека полициските службеници остануваат на терен се додека не се смират страстите меѓу жителите.

ФОТО: Тензично во Октиси, полицијата ги двои групите од христијанска и муслиманска вероисповест

1004541102012778633422521043899597n.jpg
За тензична атмосфера во струшко Октиси јавува Охрид1. Според порталот, на местото каде што муслиманските верници поставиле блокада, присутни се дваесетина полицајци кои го одржуваат редот.
Кордонот стои помеѓу двете групи, од христијанска и муслиманска вероисповест. Како што јавува Охирд 1 групите меѓусебно си дофрлуваат, но се уште нема обиди да се пробие кордонот, а на местото се очекуваат да се засили присуството на полцијата.
1specijalci.jpg
Утрово од 10 часот и 30 минути блокиран е патот кој води до селото Октиси, струшко, каде селаните од муслиманска вероисповед го блокирале патот и со тоа го спречиле поставувањето на камен темелник кое било закажано за 11 часот.
Охрид1 јавува дека за црквата издадена е цлокупната потребна документација и дека нејзината изградба е легална.
2specijalci2.jpg

ФОТО// Охрид 1

И така сите се веќе Муџахедини во Октиси. Македонците таму сите го прифатија исламот како религија, и тие што не беа и тоа сега скоро, не да речеш пред педесет години. Еднаш со кола кога пројдовме од еден двор дваесет такви со долами и бради излегоа. Комотно може да се бомбардира таму, ќе има може колатерална штета ама подобро решение нема.

Октиси некој локален може да објасни таму мислам мнозинство се торбеши односно нашите браќа македонци муслимани.
јас потекнувам од Октиси. Се изврши масовно менување на верата кај народот таму и сега си тераат кауза, убаво рече Труперот наши дека се овие. Овие немаат врска со Албанци. Македонци муслимани се, не го пингајте пуно за џабе :)))

само преполно е селото со муџи, и тоа не зборат албански, арапски некој јазик не знам кој, бог зна како се влезени во државава, викаше министерката дека фаќале емигранти, јас стварно не знам што и како фаќаат.

"Религијата на мирот"...:facepalm: Испрани мозоци маме им ебам, ова треба сите под итно во ќелија да лежат, на чело со оџата кој "проповеда мир и толеранција" крв му ебам негова. Ама ете, сигурен сум дека Гоца ништо нема да превземе во врска со случајов, ќе излезе само на пресконференција и ќе каже да се смират страстите. Едвај чекам Пуно да видам што ќе каже за настанов, како муслиманите во Октиси биле мачени од полицијата и локалното христијанско население, дека црквата била дивоградба, па ќе се префрли на ЕУ, САД да им лижи гз...

Колку само неискреност на ова тема.

Никој не прашува дали имаат црква христијаните во оваа село.

Никој не прашува колку христијани има и колку цркви имаат.

Еве јас прашувам а по малку и одговарам:

-Дали е точно дека во Октиси има не повеќе од 350 христијани (15%) ?

Дали е точно дека имаат 2-3 цркви, и сакаат да изградат уште една? (дали е точно дека Арачиново со 10.000 муслимани има 3 џамии)

Дали е точно дека 2000 муслимани во Октиси имаат 2 џамии?

=

Имам и прашања за делот кога се фалите дека христијаните не попречуваат изградба на џамии:

-Дали е точно дека во Прилеп запалената џамија е претворено во јавно WC.

-Во село Лажец 161 македонци не дозволуваат 135 албанци да имаат една , само една џамија.

-во Горно Лисиче 1000 муслимани не можат да имаат една , само една џамија. (според градоначалникот на Аеродром, не можело да има џамија, малцинство биле овие 1000 муслимани.

-во Долно Нерези 1500 муслимани едвај изградија една, само една џамија... Кој е информиран за случувањата знае низ што поминале муслиманите додека ја изградиле.

Извинете што не ги знам сите случаи во кои муслиманите не можат да изградат џамии , иако реално им требаат... Да не збориме да изградба на 3-4 џамии за 350 верници.

Како викаа некои, ако се изгради џамија во Аеродром, ќе летне во воздух одма.

"Религијата на мирот"...:facepalm: Испрани мозоци маме им ебам, ова треба сите под итно во ќелија да лежат, на чело со оџата кој "проповеда мир и толеранција" крв му ебам негова. Ама ете, сигурен сум дека Гоца ништо нема да превземе во врска со случајов, ќе излезе само на пресконференција и ќе каже да се смират страстите. Едвај чекам Пуно да видам што ќе каже за настанов, како муслиманите во Октиси биле мачени од полицијата и локалното христијанско население, дека црквата била дивоградба, па ќе се префрли на ЕУ, САД да им лижи гз...

i toa ke bide samo prividno smiruvanje,narodski kazano....gubredo pod tepih:(

Se dodeka ne pocne nas da ni smetaat djamiite,taka ke bide....:mad:

Не е ок споредба џамија и црква. Лично за мене џамија е повеќе воена школа и лабараторија за лоботомија отколку верски објект. Ислам за мене не е религија туку воена доктрина, рак што не треба да дозволиме да метастазира.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom