Нека не ве лажат

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Не!!Не сум бил не сум видел :facepalm:

Па ако си бил и ако си видел сигурно си се напикал на некое затуцано место каде било изгор скапо во споредба со маркетите, или пак си нашол едно место каде е поскапо за разлика од другите и само тоа го кажуваш. Затоа и како слеп за стап водиш инает дека е скапо а уствари не е. Во Берлин Германија еден литар млеко е 0.60 евра, 1кг ориз е 1.90 до 2 евра исто како и кај нас, 1кг компир е 0.80 до 1 евро... Сакаш уште примери?

prvo nesto sto ucevme za EU:"planini od puter,ezera od mleko"
kako mozete da sporeduvate 2 razlicni raboti,zemjodelstvo vo EU i zemjodelstvo vo Makedonija?

Па ако си бил и ако си видел сигурно си се напикал на некое затуцано место каде било изгор скапо во споредба со маркетите, или пак си нашол едно место каде е поскапо за разлика од другите и само тоа го кажуваш. Затоа и како слеп за стап водиш инает дека е скапо а уствари не е. Во Берлин Германија еден литар млеко е 0.60 евра, 1кг ориз е 1.90 до 2 евра исто како и кај нас, 1кг компир е 0.80 до 1 евро... Сакаш уште примери?

Ти верувам (y)

tabela1.jpg

Ајде на спиење:D

Добро бе Кул, ти на дарди да не си му другарче што вадиш вака од контекст?
Кога веќе отвараш тема со "сензационален" вовед, барем пастирај ја целата вест, и онака 90% од луѓево нема да кликнат на линкот или нема да го дочитаат текстот на сајтот.
.

Потполно се сложувам со констатацијата и јас кога го прочитав ова од cool добив сосема погрешна претстава за ставот на професорката , но кога го отворив линкот таму пишува сосем различно.

Ти верувам (y)

tabela1.jpg

Ајде на спиење:D

Тој што ја правел листата мора да е некој јак економски експерт како тебе. Нема посечено ниту во која валута се изразени бројките, ниту колкава количина добиваш за тие бројки ниту дали ова се просечни цени. Оваа твоја табела можеш слободно да си ја испринташ и да си ја ставиш за постер во детската соба.

Ајде на спиење, те знаат од дома дека во вечерни часови пишуваш глупости по форуми?

Потполно се сложувам со констатацијата и јас кога го прочитав ова од cool добив сосема погрешна претстава за ставот на професорката , но кога го отворив линкот таму пишува сосем различно.
a. пак јас воопшто не се сложувам со вас двајцата
кој е ставот на професорката- дај објасни ни
дека:Сепак ниските цени во Македонија и регионот не се неочекувани, бидејќи постои врска помеѓу цените и животниот стандард

значи, вие двајцата тврдите дека цените во МК се ок- и се ниски( само затоа што животниот стандард е низок)
зарем не читате што ви пишуваат другите- дека цените се горе- долу колку и во МК , за разлика од платите
ШТО кажува тоа??????
знаеш ли ти друже дека за само 155 000 евра купив куќа во Солун пред некое време- од година и нешто , (голема куќа со огромен двор) - а ти стан за тие пари не ќе можеш да купиш во Скопје
.
продолжете да си верувате дека цените ви се ниски ( баш ми е гајле- искрено):icon_lol:

дека:Сепак ниските цени во Македонија и регионот не се неочекувани, бидејќи постои врска помеѓу цените и животниот стандард

значи, вие двајцата тврдите дека цените во МК се ок- и се ниски( само затоа што животниот стандард е низок)
зарем не читате што ви пишуваат другите- дека цените се горе- долу колку и во МК , за разлика од платите
ШТО кажува тоа??????
знаеш ли ти друже дека за само 155 000 евра купив куќа во Солун пред некое време- од година и нешто , (голема куќа со огромен двор) - а ти стан за тие пари не ќе можеш да купиш во Скопје
.
продолжете да си верувате дека цените ви се ниски ( баш ми е гајле- искрено):icon_lol:
Staro ekonomsko pravilo e deka prema cenata na nedviznostite gore dole se gleda kolku e standardot. Znaci vo Skopje i ne e taka slabo stom se prodade sve zivo sto se izgradi i toa za ubava para. A Solun ne e glaven grad na Grcija. Nitu e turisticko mesto. Solun e edno obicno smrdlivo pristaniste. Nema nikakva osnova za skapi ceni. Taka da mislam deka kukata si ja preplatil.
--- надополнето: 25 август 2013 во 08:05 ---
bTW, so k*r ke ti e taa kuka vo Solun? Tamu li zivees?

Staro ekonomsko pravilo e deka prema cenata na nedviznostite gore dole se gleda kolku e standardot. Znaci vo Skopje i ne e taka slabo stom se prodade sve zivo sto se izgradi i toa za ubava para. A Solun ne e glaven grad na Grcija. Nitu e turisticko mesto. Solun e edno obicno smrdlivo pristaniste. Nema nikakva osnova za skapi ceni. Taka da mislam deka kukata si ja preplatil.
--- надополнето: 25 август 2013 во 08:05 ---
bTW, so k*r ke ti e taa kuka vo Solun? Tamu li zivees?
незнам што зборуваш.......
што врска има дал е ил не е Солун главен град
само заради споредба го пишав Солун
и голема грешка си - ако мислиш дека во Атина се поскапи недвижнините- напротив
изгледа не си запознат штом пишуваш вака
туку , ај

6 pack пиво Хајнекен или Карлсберг беше 3,5 евра (за 0,33л). Тоа би му дошло 35 денари од парче.
--- надополнето: 24 август 2013 во 22:20 ---

Извор Сител или Курир?

images

Тој што ја правел листата мора да е некој јак економски експерт како тебе. Нема посечено ниту во која валута се изразени бројките, ниту колкава количина добиваш за тие бројки ниту дали ова се просечни цени. Оваа твоја табела можеш слободно да си ја испринташ и да си ја ставиш за постер во детската соба.

Ајде на спиење, те знаат од дома дека во вечерни часови пишуваш глупости по форуми?

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/

Еве ти линк имаш статистики тука, верувам голем си и знаеш англиски.

И дај ако стварно во Германија млекото е 35 денари како што тврдиш, па дај ќе увеземе некој шлепер.
Next time this year we'll be millionaires :pos:

Кул, брате, договори се сам со себе.
Македонија има најниски цени во регионот
во Република Македонија ценовното ниво е на ниско ниво, во споредба со нивото на цените во земјите членки и земјите во регионот“, коментира универзитетскиот професор Никица Мојсоска Блажевски.

http://www.dw.de/цените-во-македонија-се-ниски-поради-нискиот-стандард/a-16949962

еве ова го најдов како најново (сликани пред само два дена) - а се однесува на КАН
па споредете си сами-цените се гледаат од километар

а за изборот, понудата и квалитетот и да не правиме муабет- оти е неспоредливо мадам Никица

Значи никој не лаже дека е розево во Македонија.
Понатаму,

Ако се земе предвид дека кај нас, на пример, шишање кај маалски фризер чини 100-150 денари, а во Германија чини 15-20 евра, и воопшто цените на сите услуги се драстично пониски отколку било каде во ЕУ, ова е сосема реална изјава. Веројатно, статистички, кај нас го "подига" стандардот тоа што услугите ни се навистина евтини.
Тоа дека стандардот ни е една третина од оној на ЕУ мало сутра (n)

Цигарите се стварно осетно поевтини кај нас. Е сега, конкретнава изјава на оваа професорка (ваљда е женско бидејќи зошто инаку Мојсовска би се презивал/а :unsure: ) не е применлива во Македонија затоа што кај нас нискиот стандард само како да ги тера луѓево да ги зголемуваат цените. Земете само струјата колку е поскапена во последниве години, кога сме кај основните трошоци. Жими лебот што е поевтин, се друго е со иста, па и повисока цена отколку во ЕУ, а квалитетот далеку понизок.

ШТО кажува тоа??????
.

И ај сега да си го излижеш исплуканото. И има куќи во Дељадровци и за по 5000 евра ако сакаш.

Кул, брате,

И има куќи во Дељадровци и за по 5000 евра ако сакаш.
ти мадам се читаш ли?!
наместо дељадровци - би ти предложил уште поефтини да си купиш , а ги има Ратинци, Владимирово, Ропотово , Ратево....по 2-3000 евра and good luck

Не ги разбирам споредбите што ги прават некои Македонија и да речеме Германија или дел од развиениве европски земји. Исто како да земам сега да споредувам Фичо и Мерцедес. Сите сакаме Мерцедес ама реалноста е тоа. Споредби со дел од земјите што во минатото сме биле на исто ниво па сега тие напреднале разбирам. Ама во никој случај не оправдувам пишувања за споредби со стандардот во Германија да речеме. Според мене не е можно таква споредба да се направи, причините како некои земји дошле до таков стандард пак, е тоа е предмет на разговор.

images

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/

Еве ти линк имаш статистики тука, верувам голем си и знаеш англиски.

И дај ако стварно во Германија млекото е 35 денари како што тврдиш, па дај ќе увеземе некој шлепер.
Next time this year we'll be millionaires :pos:

Vo London 1 pint mleko - 1.1 litar e 70p,okolu 50 denari.

Sent from my HUAWEI P6-U06

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom