Еднаквост за сите прекршители на кодексот на однесување, децата и нивните родители не се исклучок

• Креатор на темата Креатор на темата PurplePuma
  • Време на започнување Време на започнување
И ти што стори откако некое детенце ти истурило кафе врз облеката? Баш ме интересира.

Ете ти пример, кој може да се случи и на возрасен:)

Многу е едноставно решението, доаѓам, ти се извинувам за истуреното кафе, ја плаќам вашата пијачка и те прашувам колку чини твојата уништена облека, и ти давам пари колку што чини.

Многу е едноставно, нели?

Ама ако почнеш да го вреѓаш детето, да урлаш и да се дереш заради ситуацијата, нема да добиеш соодветен фидбек, бидејчи тоа може и тебе да ти се случи, нели.

Откако ќе кажеш што си сторила и случајов, ќе те замолам да кажеш, што ти би направила, ако по грешка ми истурип мене, кафе?

Јас само останав запрепастена, не ми е во природа да урлам ни на дечко ми, а не па на рандом некое жениште. Не знам како да ти објаснам, ама моето однесување на јавно место ми е пребитно за да се спуштам толку ниско и почнам да викам и привлекувам внимание.

Во мојот случај, мајката си го прибра Лео со нежни зборови, го исчисти од прашината на рацете а мене не ме ни погледна. Дојде келнерот и ми донесе салфетки, а јас умачкана се прошетав низ Центар дур фатам такси и одам дома.

Имало МНОГУ ситуации кои не биле до толку страшни (во овој случај цело кафе, и не само кафе туку се во послужавникот заврши врз мене) меѓутоа сепак не се прифатливи.
Едно е детето да ти трчка не тераса, на кеј, сосема друго да турка келнери и маси.

Разликата меѓу возрасниот и детето, е што возрасниот НИКОГАШ не трча околу нозете на келнерот, а ако направи беља, не само што се извинува, пробува и да помогне. Во овој случај возрасниот се испонаша како ништо да не било.

Ако јас по грешка ти истурам кафе на тебе, ќе се извинам, во најмала рака ќе ти дадам влажни марамчиња (кои таа ги имаше за детето, а не ги понуди), ќе ти ја платам истурената пијачка и ќе ти понудам превоз до дома, ако сметаш дека имаш потреба да се пресоблечеш.

Во мојот случај имав потреба да се избањам, косата ми беше залепена.
--- надополнето: 19 август 2013 во 14:17 ---
И како жити се ќе ми ја платеше гардеробата, ако на пример носев маица од 3000 денари? Немој, те молам :D

Јас само останав запрепастена, не ми е во природа да урлам ни на дечко ми, а не па на рандом некое жениште. Не знам како да ти објаснам, ама моето однесување на јавно место ми е пребитно за да се спуштам толку ниско и почнам да викам и привлекувам внимание.

Во мојот случај, мајката си го прибра Лео со нежни зборови, го исчисти од прашината на рацете а мене не ме ни погледна. Дојде келнерот и ми донесе салфетки, а јас умачкана се прошетав низ Центар дур фатам такси и одам дома.

Имало МНОГУ ситуации кои не биле до толку страшни (во овој случај цело кафе, и не само кафе туку се во послужавникот заврши врз мене) меѓутоа сепак не се прифатливи.
Едно е детето да ти трчка не тераса, на кеј, сосема друго да турка келнери и маси.

Разликата меѓу возрасниот и детето, е што возрасниот НИКОГАШ не трча околу нозете на келнерот, а ако направи беља, не само што се извинува, пробува и да помогне. Во овој случај возрасниот се испонаша како ништо да не било.

Ако јас по грешка ти истурам кафе на тебе, ќе се извинам, во најмала рака ќе ти дадам влажни марамчиња (кои таа ги имаше за детето, а не ги понуди), ќе ти ја платам истурената пијачка и ќе ти понудам превоз до дома, ако сметаш дека имаш потреба да се пресоблечеш.

Во мојот случај имав потреба да се избањам, косата ми беше залепена.
--- надополнето: 19 август 2013 во 14:17 ---
И како жити се ќе ми ја платеше гардеробата, ако на пример носев маица од 3000 денари? Немој, те молам :D

Ок. Се случило тоа, во ред. Ете детето згрешило, не е виновно, мајката изреагирала лошо.

Но, дали е тоа причина з аволкава дебата, и волку драконски мерки, кои ги бараш?

Мене еднаш ми се случи, син ми да му го бутне пивото на еден од соседните маси, коа го потргаше столчето, го удри у рака и овој махинално си ја бутна чашата.
Веднаш му се извинив, пропаднав у земја малтене, го викнав келнерот да донесе крпа, и им реков да ги почестам нешто за истурената пијачка.

Дечките се насмевнаа, и рекоа дека не е ништо страшно тоа, они ќе го почастат малиот сокче, и тоа и го сторија. И плус го закачаа цело време после, со муабети и слично.

Ете ти спротивен пример, на ова твоето. Значи се е до човечноста, до луѓето.

Инциденти Пума се дешаваат. Но овие, не вредат за такво нешто, кое ти го бараш.

п.с. за болдот - секако дека ќе ти ја платам. секоја грешка се плаќа, и ако оштетената страна инсистира на тоа, секако дека ќе си платам за грешката, без разлика дали е на син ми, или моја.
Сепак 3000 денари не се пари заради кои треба да се згази човечноста.
И да с емногу повеќе, постои начин, да се договриме за штетата, дали хемиско чистење, дали половина барем, или на два три пати да ти се плати.

Со добро Пума, се се решава.;)

Ti nesto se zaebavas izglea. Se sto jas citav do sega bese za decinja od predskolska vozrast, menjanje peleni na sred restoran neartikulirani vristenja i sto uste ne.
I kako vrv na seto toa zabrana za decinja se barase, za da posle se reterira okolu toa.

Otkaj sea drugiov muabet za obrazovanie i tinejdzeri?

Наградно прашање, ШТО Е ЗАЕДНИЧКО ЗА СИТЕ ТИНЕЈЏЕРИ??

Блинг! Блинг!

Блинг?

Истече времето. Одговорот е дека СИТЕ ТИНЕЈЏЕРИИИИ, ПРВО БИЛЕЕЕ... ДЕЧИЊА ОД ПРЕДШКОЛСКА ВОЗРАСТ!!! (аплауз, повици со подршка, итн)

Воспитани дечиња = воспитани и пристојни тинејџери? Секако дека да.
Невоспитани дечурлаана = невоспитани и непристојни тинејџери? Секако дека да.

Ајде Доналде, го можеш ти тоа. Зарем морам да ти нацртам?
Не? Ако си доволно писмен за да пишуваш на форум, не е можно да не можеш да собереш два и два и да не ја видиш очигледната поврзаност на тоа што го зборувам.
Се понатаму ти е демагогија и лошо тролање.

Ок. Се случило тоа, во ред. Ете детето згрешило, не е виновно, мајката изреагирала лошо.

Но, дали е тоа причина з аволкава дебата, и волку драконски мерки, кои ги бараш?

Мене еднаш ми се случи, син ми да му го бутне пивото на еден од соседните маси, коа го потргаше столчето, го удри у рака и овој махинално си ја бутна чашата.
Веднаш му се извинив, пропаднав у земја малтене, го викнав келнерот да донесе крпа, и им реков да ги почестам нешто за истурената пијачка.

Дечките се насмевнаа, и рекоа дека не е ништо страшно тоа, они ќе го почастат малиот сокче, и тоа и го сторија. И плус го закачаа цело време после, со муабети и слично.

Ете ти спротивен пример, на ова твоето. Значи се е до човечноста, до луѓето.

Инциденти Пума се дешаваат. Но овие, не вредат за такво нешто, кое ти го бараш.

п.с. за болдот - секако дека ќе ти ја платам. секоја грешка се плаќа, и ако оштетената страна инсистира на тоа, секако дека ќе си платам за грешката, без разлика дали е на син ми, или моја.
Сепак 3000 денари не се пари заради кои треба да се згази човечноста.
И да с емногу повеќе, постои начин, да се договриме за штетата, дали хемиско чистење, дали половина барем, или на два три пати да ти се плати.

Со добро Пума, се се решава.;)

Какви драстични мерки барам?!
Доналде, уозбили се.
Дискусијата дали ќе биде посетен локал - ПРИВАТЕН БИЗНИС - кај што не се толерираат деца никако освен седнати на столче - не е никаква драстична мерка.

Тоа не може НИКАКО да се одрази на децоимачите, ама може на позитивно да се одрази врз оние кои не сакаат да имаат деца.
Јас не сакам да компензирам, да ми плаќаат, да ме частат, не сакам да полемизирам со деца ни со нивните родители, не сакам ни јас да ги частам.

И дискусијата се сведува на нешто што веќе постои во светот, и не пречи на децата на никаков начин.
Тебе никако не ти смета постоење на таков локал, можете и понатаму да трчате деца на кеј - на мене, а и гледам и на други очигледно, таквото место ќе биде гаранција за немање детски плач, истурено кафе и дрски родители.
А ти, замисли, нема ни да го осетиш истото.. :)

Блинг! Блинг!

Блинг?

Истече времето. Одговорот е дека СИТЕ ТИНЕЈЏЕРИИИИ, ПРВО БИЛЕЕЕ... ДЕЧИЊА ОД ПРЕДШКОЛСКА ВОЗРАСТ!!! (аплауз, повици со подршка, итн)

Не? Ако си доволно писмен за да пишуваш на форум, не е можно да не можеш да собереш два и два и да не ја видиш очигледната поврзаност на тоа што го зборувам.

Чек, пак ти си ја вртиш водата накај тебе:P Не бива така.

Таргетираш на нешто, кое секако нема да ти го оспорам, и никој нормален нема да ти го оспори.

Како што и кажава и на Пума, и тебе во однос на црвениот болд, би те прашал - Колку невоспитана дечурлаана ти познаваш, и дали си спремен да донесеш драконски мерки заради мала популација, и со тоа да ризикуваш револт на огромно мнозинство?

То ти објасни ми, батали ова другово. Друг муабет е сето тоа. Не се решава со забран ау ресторан. Се почиња од други работи. Ама преформулирај ја темава повторно за новите генерации деца и образовниот систем, или формирај нова тема, и ја имаш мојата поддршка.

Извини, ама за тоа како беше почната темава, и што све се барашае за многу ретки ситуации, сум секако против тоа.

Чек, пак ти си ја вртиш водата накај тебе:P Не бива така.

Таргетираш на нешто, кое секако нема да ти го оспорам, и никој нормален нема да ти го оспори.

Како што и кажава и на Пума, и тебе во однос на црвениот болд, би те прашал - Колку невоспитана дечурлаана ти познаваш, и дали си спремен да донесеш драконски мерки заради мала популација, и со тоа да ризикуваш револт на огромно мнозинство?

То ти објасни ми, батали ова другово. Друг муабет е сето тоа. Не се решава со забран ау ресторан. Се почиња од други работи. Ама преформулирај ја темава повторно за новите генерации деца и образовниот систем, или формирај нова тема, и ја имаш мојата поддршка.

Извини, ама за тоа како беше почната темава, и што све се барашае за многу ретки ситуации, сум секако против тоа.

Какви драконски мерки, Доналде, каков револт?!
Жити се, дали ти знаеш што воопшто дискутираме?

Ти биди против, но ако јас утре отворам такво место, мое е да одберам со кого сакам да соработувам.
Ако не ти се допаѓа - не доаѓај. Ако сакаш да си го донесеш детето - ќе мора да седи. Не да трчка. Не да зборува гласно. На ничија туѓа маса да не оди.

Ако не ти одговараат правилата на Вип, купи број во Т - мобиле. Многу е просто.

Какви драстични мерки барам?!
Доналде, уозбили се.
Дискусијата дали ќе биде посетен локал - ПРИВАТЕН БИЗНИС - кај што не се толерираат деца никако освен седнати на столче - не е никаква драстична мерка.

Тоа не може НИКАКО да се одрази на децоимачите, ама може на позитивно да се одрази врз оние кои не сакаат да имаат деца.
Јас не сакам да компензирам, да ми плаќаат, да ме частат, не сакам да полемизирам со деца ни со нивните родители, не сакам ни јас да ги частам.

И дискусијата се сведува на нешто што веќе постои во светот, и не пречи на децата на никаков начин.
Тебе никако не ти смета постоење на таков локал, можете и понатаму да трчате деца на кеј - на мене, а и гледам и на други очигледно, таквото место ќе биде гаранција за немање детски плач, истурено кафе и дрски родители.
А ти, замисли, нема ни да го осетиш истото.. :)

Исклучиво деца седнати на столче:(

Ај да бараме да пуштаат само девојки кои ќе седат со прекрстени низе, или ќе ги шират, зависи како кој милува нели?

Не е дека мене ќе ми смени нешто, туку на неоправданоста и апсурдноста на таквото барање.

Во светот постојат еден куп работи, кои не пречат некому, ама не значи дека се добри.
--- надополнето: 19 август 2013 во 14:45 ---
Какви драконски мерки, Доналде, каков револт?!
Жити се, дали ти знаеш што воопшто дискутираме?

Ти биди против, но ако јас утре отворам такво место, мое е да одберам со кого сакам да соработувам.
Ако не ти се допаѓа - не доаѓај. Ако сакаш да си го донесеш детето - ќе мора да седи. Не да трчка. Не да зборува гласно. На ничија туѓа маса да не оди.

Ако не ти одговараат правилата на Вип, купи број во Т - мобиле. Многу е просто.

Ух, ух. Што ми наприча.

Ајде како што реков, прво изборете се за таков кафич и ресторан, па после ќе ја заприметиш (не)оправданоста од таа мерка.

Вака џабе е.

Убедена си дека, си во право, по одредено прашање, и додека не осетиш самата, дека си во грешка, не може никој да ти го промени мислењето, уште помалку на форум.

Зато ти реков, пошто толку често имаш такви проблеми, сними ги бе, постирај ги тука, па ќе збориме за конкретни ситуации. Вака џабе. Делувате како Дон Кихот против ветерниците.

Исклучиво деца седнати на столче:(

Ај да бараме да пуштаат само девојки кои ќе седат со прекрстени низе, или ќе ги шират, зависи како кој милува нели?

Не е дека мене ќе ми смени нешто, туку на неоправданоста и апсурдноста на таквото барање.

Во светот постојат еден куп работи, кои не пречат некому, ама не значи дека се добри.
--- надополнето: 19 август 2013 во 14:45 ---

Ух, ух. Што ми наприча.

Ајде како што реков, прво изборете се за таков кафич и ресторан, па после ќе ја заприметиш (не)оправданоста од таа мерка.

Вака џабе е.

Убедена си дека, си во право, по одредено прашање, и додека не осетиш самата, дека си во грешка, не може никој да ти го промени мислењето, уште помалку на форум.

Зато ти реков, пошто толку често имаш такви проблеми, сними ги бе, постирај ги тука, па ќе збориме за конкретни ситуации. Вака џабе. Делувате како Дон Кихот против ветерниците.

Немам тебе што да ти докажувам, затоа што се инаетиш без никаков аргумент.
Дечиња се бе па, не е аргумент.
Лигавење е и бегање од суштината.

Демек, ако ти поставам видео одма ќе сфатиш колку е идиотско детското замарање :vozbud:

Никогаш нема да сфатите дека Лео мамичка не е најбитен на светот, а како што веќе констатиравме на темава, западните трендови полека, но сигурно доаѓаат - кога ќе биде тоа, ќе видиме колку ,,неисплатливо,, ќе биде.
А ти лично, можеш да оправдуваш и да не оправдуваш.

Ради таквиот однос децата ваши на крај испаштаат - како во случајот со госпоЖата во АМСМ.
--- надополнето: 19 август 2013 во 15:07 ---

.

Не може, ни кога ќе имам деца такви срамотилоци нема да дозволам.
Ако си родител, тоа значи дека има да се откажеш од 80 посто од ќеифите.
Ако не можеш, не станувај родител.

Можеш да погодиш зошто има луѓе кои не сакаат да имаат деца?
Јас немам намера ниту желба да се откажувам од многу задоволства.
Физички ќе родам, психички имам премногу потреби од кои не сакам да се откажам.

Ако веќе родам, јебига, што се мора се мора.
Наместо за нели, маици од 3000, ќе купувам пелени.

И нема цел свет да страда поради мојата неспособност да го одредам тајмингот за имање деца.
--- надополнето: 19 август 2013 во 15:15 ---
Интересно за читање, и многу добра идеја :)
http://www.anorak.co.uk/347528/news...ll-behaved-kids-you-dont-stand-a-chance.html/

Колку невоспитана дечурлаана ти познаваш, и дали си спремен да донесеш драконски мерки заради мала популација, и со тоа да ризикуваш револт на огромно мнозинство?
Денес има повеќе невоспитани од добро воспитани деца.

Инаку што мислиш под „драконски мерки„?
Да им ги сечеме рачињата со кои ќе направат беља? Нема рачиња, нема колачиња? :)

Јас сметам дека е доволно да не им се дозволува реметење на раатот на другите гости, преку декларација уште на влезот дека се молат сите гости да не прават мајмунски работи. БЕЗ ИСКЛУЧОЦИ! ;)

Потоа се знае, опомена > жолт картон > црвен картон > чао пријатно!
Драконски мерки... ма ајде ти се молам. Или можеби Ти да не се пронајде тука во муабетот? ;)

Демек, ако ти поставам видео одма ќе сфатиш колку е идиотско детското замарање :vozbud:

Никогаш нема да сфатите дека Лео мамичка не е најбитен на светот, а како што веќе констатиравме на темава, западните трендови полека, но сигурно доаѓаат - кога ќе биде тоа, ќе видиме колку ,,неисплатливо,, ќе биде.

Ради таквиот однос децата ваши на крај испаштаат - како во случајот со госпоЖата во АМСМ.

И нема цел свет да страда поради мојата неспособност да го одредам тајмингот за имање деца.
http://www.anorak.co.uk/347528/news...ll-behaved-kids-you-dont-stand-a-chance.html/

Пума јас ќе се задржам само на црвениот болд. Мислам дека за останатото не се разбираме. Си имаш некој свој филм, за деца, и тоа е тоа.

Прво што се срамотилаци за тебе? Зашто мислиш дека другит еби дозволиле?
Од кој ќефои ќе се откажеш ради детето? Мислам дека некако не ја разбираш симбиозота меѓу родител и дете.

Да погодам дека некој нејќе да има деца, зашто би се откажал од некои задоволства:facepalm:

Пума, а истиов муабет за 4-5 години да го напраиме:) Нема сврха сега.

Ко ќе се присетам на себе си пред 10 ина години, полека те разбирам:P
Ај ваков муабет со тебе, сепак за пола деценија;)

images

menu.jpg

Прифатливо, пожелно и симпатично:
kids-eat-free-weekends-2.jpg

Неприфатливо, некултурно и одвратно:
994563_481550461942058_74346627_n.jpg

images

--- надополнето: 19 август 2013 во 15:39 ---
Пума јас ќе се задржам само на црвениот болд. Мислам дека за останатото не се разбираме. Си имаш некој свој филм, за деца, и тоа е тоа.

Прво што се срамотилаци за тебе? Зашто мислиш дека другит еби дозволиле?
Од кој ќефои ќе се откажеш ради детето? Мислам дека некако не ја разбираш симбиозота меѓу родител и дете.

Да погодам дека некој нејќе да има деца, зашто би се откажал од некои задоволства:facepalm:

Пума, а истиов муабет за 4-5 години да го напраиме:) Нема сврха сега.

Ко ќе се присетам на себе си пред 10 ина години, полека те разбирам:P
Ај ваков муабет со тебе, сепак за пола деценија;)

Ако не ти чини темата и муабетот, не си задолжен да учествуваш.
Ако не ти се дискутира со мене, имаш опција игнорирај.

Намигнување и курчење демек постар си, не ти помагаат.
Еднакво пред закон сме возрасни и еднакви права имаме, така што, твоите 15 години повеќе, ама баш ништо не значат.

Срамотилаци се цел кафич да гледа во твоето дете додека прави џумбус. Срамота е воопшто да привлекувате внимание.
Срамота е да пиеш кафе и да се дереш. Без оглед колку години имаш, ако детето се дере, срамот е твој.
Срамота е да смениш пелена јавно, да си ја лупнеш цицката на маса, да оставиш еден тон ѓубре околу себе.
--- надополнето: 19 август 2013 во 15:40 ---
Денес има повеќе невоспитани од добро воспитани деца.

Инаку што мислиш под „драконски мерки„?
Да им ги сечеме рачињата со кои ќе направат беља? Нема рачиња, нема колачиња? :)

Јас сметам дека е доволно да не им се дозволува реметење на раатот на другите гости, преку декларација уште на влезот дека се молат сите гости да не прават мајмунски работи. БЕЗ ИСКЛУЧОЦИ! ;)

Потоа се знае, опомена > жолт картон > црвен картон > чао пријатно!
Драконски мерки... ма ајде ти се молам. Или можеби Ти да не се пронајде тука во муабетот? ;)

Абе он е фраер, божем раѓањето дете е некоја нејасна, тешка, чудна и макотрпна задача.
Шо знаеме ние, вака бездетни копиљаци :(

images

menu.jpg

Прифатливо, пожелно и симпатично:
kids-eat-free-weekends-2.jpg

Неприфатливо, некултурно и одвратно:
994563_481550461942058_74346627_n.jpg

images

--- надополнето: 19 август 2013 во 15:39 ---

Ако не ти чини темата и муабетот, не си задолжен да учествуваш.
Ако не ти се дискутира со мене, имаш опција игнорирај.

Намигнување и курчење демек постар си, не ти помагаат.
Еднакво пред закон сме возрасни и еднакви права имаме, така што, твоите 15 години повеќе, ама баш ништо не значат.

Срамотилаци се цел кафич да гледа во твоето дете додека прави џумбус. Срамота е воопшто да привлекувате внимание.
Срамота е да пиеш кафе и да се дереш. Без оглед колку години имаш, ако детето се дере, срамот е твој.
Срамота е да смениш пелена јавно, да си ја лупнеш цицката на маса, да оставиш еден тон ѓубре околу себе.
--- надополнето: 19 август 2013 во 15:40 ---

Абе он е фраер, божем раѓањето дете е некоја нејасна, тешка, чудна и макотрпна задача.
Шо знаеме ние, вака бездетни копиљаци :(

Пума немаш впечаток дека напнуваш со глупостите кои ги верглаш со месеци наназад?

Убаво ти велам - дај конкретно снимка од тоа што секојдневно ти се дешава, па ќе продискутираме дали си у право, колкава поддршка има тоа и слично.

Бива ли така?
Еве јас дотогаш не ти реплицирам више, бидејќи страшно е да се повреди егото и ставовите на таа возраст, јасно ми е тоа.

Ќе чекам прво конкретно видео, од маките што ги доживуваш секојдневно.

Блинг! Блинг!

Блинг?

Ве читам неколку дена и најпрво се извинувам ако пречам на некој начин, слободно продолжете си ја дискусијата која во секој случај нема крај.

Инаку реплицирав за болдот и можам да ти кажам само дека тоа сфаќање е огромна грешка.
Тинејџерството пријателе е сосем друг циклус од раната возраст и можам слободно да кажам дека во 50% од случаевите е неповрзана. Кога еден поединец се префрлува од мала возраст кон тинејџерството претрпува големи промени, кој секако влијаат и на однесувањето. Кај некој тоа е позитивно, а кај некој негативно. Јас лично познавам луѓе кои како мали беа китки за мирисање, а сега се без тронка морал и однесување. Не дека не ги воспитале нивните родители како мали, туку ги испуштиле кога пораснале. Се разбира за среќа постојат и спротивни појави.

Така да еден родител ако треба прво да го воспита детото како мало како да се однесува, што е добро, а што не е, треба и кога ќе порасне малку да го држи под контрола со секојдневни лекции, затоа што денес со навршувањето на некои си 13-14 години се влегува во нов свет.

??!!
Ако психички не се откажеш од потребите што ги имаш, и ако детето го имаш само физички, којзнае каква посветена мајка ќе бидеш?
Колку ли само воспитано и мирно ќе биде тоа твое дете...
А ве читав погоре со блузата...блуза од три илјади денари натурена со кафе...па морало некој да и ја плати?? Хелоооууу!!!
Па кафе е, не е којзнае што.
Инаку не си ги переш алиштата, ги носиш, ги фрлаш иси купуваш нови?

Инаку реплицирав за болдот и можам да ти кажам само дека тоа сфаќање е огромна грешка.
Тинејџерството пријателе е сосем друг циклус од раната возраст и можам слободно да кажам дека во 50% од случаевите е неповрзана. Кога еден поединец се префрлува од мала возраст кон тинејџерството претрпува големи промени, кој секако влијаат и на однесувањето. Кај некој тоа е позитивно, а кај некој негативно. Јас лично познавам луѓе кои како мали беа китки за мирисање, а сега се без тронка морал и однесување. Не дека не ги воспитале нивните родители како мали, туку ги испуштиле кога пораснале. Се разбира за среќа постојат и спротивни појави.

Така да еден родител ако треба прво да го воспита детото како мало како да се однесува, што е добро, а што не е, треба и кога ќе порасне малку да го држи под контрола со секојдневни лекции, затоа што денес со навршувањето на некои си 13-14 години се влегува во нов свет.
Секако си во право, и воспитувањето секако е работа што бара континуитет. Поентата и беше дека да се нагласи важноста на доброто воспитание, но и фактот дека многу поизгледно е добро воспитаното детенце да израсне во добро воспитан тинејџер, одоколку од невоспитано дете.

Дури и да не се случи така од било кои причини, барем околината не трпела додека бил мал. И тоа е нешто... ;)
--- надополнето: 19 август 2013 во 16:46 ---

... блуза од три илјади денари натурена со кафе...па морало некој да и ја плати?? Хелоооууу!!!
Па кафе е, не е којзнае што.
Инаку не си ги переш алиштата, ги носиш, ги фрлаш иси купуваш нови?
Јас па велам ваквите Трпевци и Трпејци како тебе, да волонтираат на посебно место во секој ресторан (или што и да е локалот), каде ќе ги анимираат дечињата со тоа што ќе бидат поливани со врели кафиња, други пијалоци (воглавно ладни, заради баланс), торти со многу бел шлаг, и други слични реквизити.

Верувам дека сте извежбани на вакви жртвувања од сопствените деца, но зарем не е племенито таа неограничена љубов да се подели со сите деца. Уште сега можам да ги видам и слушнам воодушевените радосни цивкања на дечињата. Ах, какви радосни и среќни моменти...

Запаметете дека ние другите ја цениме вашата жртва, главата горе и примете го „играњето„ со слатките дечиња со насмевка!! (y)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom