Конфликтот во Сирија

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Либија за време на Гадафи не беше шеријатска држава. Далеку од тоа беше.
По државно уредување наликување на југославија од времето на Тито со битна разлика на тоа што комунистите пропагираа атеизам а во либија доминантна религија беше исламот.

Член од
5 февруари 2013
Мислења
168
Поени од реакции
408
Што е разликата меѓу војниците на АРМ што се борат во Авганистан со *доброволците* албанци кои се борат во Сирија?
--- надополнето: 17 август 2013 во 17:31 ---

Војниците на АРМ никогаш не би стрелале човек, ниту би го обезглавиле ако уапсат жив борец од спротивната страна...

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
По државно уредување наликување на југославија од времето на Тито со битна разлика на тоа што комунистите пропагираа атеизам а во либија доминантна религија беше исламот.
libija bese serijatska drzava,kade secea raka za krazba,informiraj se za toa, belki moze da se najde ponesto od toa po netot, drzava kade bese zabranet alkohol,pa nasite gradeznici koi rabotea tamu,pecele rakija od patlicani i banani, vo samopravski kazani
--- надополнето: 18 август 2013 во 21:32 ---
Pročitajte oporuku pukovnika Gadafija

25/10/2011 16:00 Dodaj komentar

9. aprila ove godine pukovnik Gadafi je svojim pristalicama uputio pismo .
Prema izvještajima, oporuka Moamera Gadafija je predata trojici rođaka od kojih je jedan ubijen, drugi uhapšen a treći u bijegu.
“U ime Allaha, milostivog i samilosnog!
Već 40 godina, ili je možda prošlo i više od toga? Ne sjećam se više – činio sam sve što sam mogao da bi ljudima dao kuće, bolnice, škole. Kad su bili gladni davao sam im hranu. Čak sam i u Benghaziju pustinju pretvorio u žitnicu. Usprotivio sam se i preživio napade onog kauboja Reagana. Kada je ubio moju usvojenu sirotu kćer želio je ubiti mene. Umjesto mene ubio je to siroto dijete. Pomagao sam svojoj braći i sestrama u Africi novčanim potporama za Afričku Uniju, činio sam sve što je bilo u mojoj moći da ljudi razumiju koncept demokracije u kojoj narodni odbori upravljaju našom zemljom.
Ali ni to nije nikada bilo dovoljno – kao što su mi mnogi rekli, čak i ljudi sa kućama od 10 soba, novim ormarima i namještajem, nisu nikad bili zadovoljni. U svojoj sebičnosti uvijek su željeli više. Pa bi Amerikancima i drugim posjetiteljima pričali da im je potrebna “demokratija” i “sloboda”, ni u jednom trenutku shvaćajući da pričaju o sustavu u kojem se ljudi kolju, u kojem najveće pseto ždere sve ostale psiće – no oni su i dalje ostajali ošamućeni i zavedeni s te dvije riječi ne shvaćajući kako u Americi nema besplatnih lijekova, da u “slobodi” i u “demokratiji” nema besplatnih bolnica niti podjele besplatnih stanova.
Nema čak ni besplatnog obrazovanja, pa ni besplatne hrane osim kada ljudi moraju prositi ili stajati u dugim redovima da bi dobili zdjelicu supe. Bez obzira što ja radio nekima nikada nije bilo dosta, ali drugi, ti drugi su znali da sam ja sin Gamala Abdela Nassera jedinog istinskog Arapskog i Muslimanskog vođe kojeg smo imali još od vremena Salaha al Dina, čovjeka koji je za svoj narod uzeo pa mu darovao Sueski kanal. Tako sam i ja, za svoj narod uzeo i narodu darovao cijelu Libiju. Nasserovim stopama koje sam pokušao slijediti kako bi svoj narod sačuvao od kolonijalne dominacije – od lopova koji su nas željeli opljačkati.
Danas, ja sam cilj napada najsnažnijeg saveza u vojnoj historiji, moj mali afrički sin, Obama, želi me ubiti kako bi oduzeo slobodu našoj zemlji, kako bi nam ukrao naše besplatne stanove, naše besplatne lijekove, naše besplatno obrazovanje i zamijenio ih američkim lopovlukom koji se naziva “kapitalizam”. No svi mi u trećem svijetu znamo što “kapitalizam” zapravo znači. To znači da korporacije upravljaju svijetom a narod trpi i stenje. To također znači da za mene više nema izbora, da se “kapitalizmu” moram suprotstaviti i da ću na tom putu, ako Allah to poželi, morati i umrijeti. Želim da svi znate koji je to put: To je onaj isti put kojim smo zajedno kročili, koji je našu zemlju učinio bogatom, donio joj poljoprivredna zemljišta tamo gdje je nekad bila pustinja, to je put koji nam je dao hranu i zdravlje i čak nam omogućio da u ovoj našoj Libijskoj Džamahiriji zaposlimo našu afričku i arapsku braću i sestre.
Ja ne želim umrijeti, ali ako se to dogodi u nastojanju da spasim našu zemlju i moj narod, mnoge hiljade vas koji ste svi moja djeca, onda neka tako bude.
Neka ova oporuka koju pišem bude moja, možda zadnja, poruka svijetu – poruka čovjeka koji se usudio suprotstaviti križarskim napadima NATO saveza, koji se drznuo suprotstaviti okrutnosti i izdaji, koji se usprotivio Zapadu i njegovim kolonijalnim apetitima i neka se upamti da sam sa svojom afričkom braćom, sa svojom istinskom Arapskom i Muslimanskom braćom bio svjetlo. Dok su drugi gradili dvorce ja sam živio u skromnoj kući i u šatoru, u kojima nikada nisam zaboravio djetinjstvo i mladost provedene u Sirtu. Neka se upamti da nikada nisam uludo trošio nacionalno bogatstvo i da sam poput Salaha al Dina koji je osvojio Jeruzalem na čast Islama, za sebe uzeo jako malo.
Na Zapadu neki me zovu poremećenim i luđakom, no i oni znaju istinu ali nastavljaju sa lažima. Oni znaju da je naša zemlja suverena, nezavisna i slobodna i da nije pod kolonijalnom podčinjenošću. Oni također znaju da su moja vizija i moj put jasni mome narodu i da ću se do zadnjega uzdaha boriti da bi svi mi i naša Libija ostali slobodni.
Neka nam Allah svemogući pomogne da mu ostanemo vjerni i slobodni. Bog je velik!”

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Гадафи се претставуваше како голем муслиман.
Да, кога он дојде на власт пропагираше дека воведува шеријатско право во државата, но од година во година тие закони базирани од шеријатот стануваа по light, се до момент кога почнаа да се воведуваат европски пракси во делот на економијата. Исто казните кои ги имаше во либија беа далеку помалку ригорозни и екстремни од останатите шеријатски држави во светот.
Никогаш не беше забранета телевизијата и радиото, ниту пак интернетот или весниците. Точно забранета беше продажбата на алкохолот.
На крактко тоа што започна како шеријатска држава на крајот испадна како некој микс меѓу шеријат, авториративно владеење и секуларност.

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Војна на дрогирани Муслимански топли браќа,кои мислат дека го фатиле Алах за муда со што ќе обезглават нивни сограѓани,а всушност не знаат дека работат за Израел и Амерот.Главните нивни оџи знаат,одтаму и се кеширани,ама овие се телиња издрогирани што и родената мајка би си ја убиле.Што ве чуди што шоконите идат таму?Треба долг да отплатат,па нивните браќа у убавина ровареа по Македонија и Косово.Нека одат и кога ќе скинат конци нека не ги враќаат у ќеси овде,доволно отпад имаме и тука.

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
Војна на дрогирани Муслимански топли браќа,кои мислат дека го фатиле Алах за муда со што ќе обезглават нивни сограѓани,а всушност не знаат дека работат за Израел и Амерот.Главните нивни оџи знаат,одтаму и се кеширани,ама овие се телиња издрогирани што и родената мајка би си ја убиле.Што ве чуди што шоконите идат таму?Треба долг да отплатат,па нивните браќа у убавина ровареа по Македонија и Косово.Нека одат и кога ќе скинат конци нека не ги враќаат у ќеси овде,доволно отпад имаме и тука.

не работа ни за Израел ни за Америка, финта е во мала група луге кои го владеат светот.
Спомнатите се само гавзите кои ја бркаат гнасната работа.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Прегледај го приврзокот 70428
--- надополнето: 19 август 2013 во 20:58 ---
Saudijski muftija: Proklinjanje SAD-a je haram

http://bosnian.sahartv.ir/news/saudijski-muftija-proklinjanje-sada-je-haram-6047
Овој е истиот тој што викаше дека сите цркви во Арабија треба да се запалат?

Да се вратиме на темата.
Видеа од добро обучените борци за човекови права и демократија во светот:

18+
http://www.youtube.com/watch?v=nSxxTjYhigQ

18+
http://www.youtube.com/watch?v=GXbG6cuhK-Y

Член од
21 септември 2012
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.443
Какви таленти се овие :D :D :D Ама кога ќе ми текне дека вакви исти ни ја земаа и онака бедната држава, се препотувам :D

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Какви таленти се овие :D :D :D Ама кога ќе ми текне дека вакви исти ни ја земаа и онака бедната држава, се препотувам :D
Остави тоа на второто видео не ни успејаа да го уништат тенкот.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
"Prave" Sunije

http://www.youtube.com/watch?v=_ckn8DWiiAo

Kurdski političar Hassan Mohammed Ali u razgovoru za RT: "Turska artiljerijskim napadima protiv Kurda pomaže Al-Qaedu na sjeveru Sirije"

http://www.advance.hr/vijesti/kurdski-politicar-hassan-mohammed-ali-u-razgovoru-za-rt-turska-artiljerijskim-napadima-protiv-kurda-pomaze-al-qaedu-na-sjeveru-si
Najveći egzodus od početka sukoba u Siriji: deseci tisuća izbjeglica prelaze preko rijeke Tigris iz Sirije u Irački Kurdistan

http://www.advance.hr/vijesti/najveci-egzodus-od-pocetka-sukoba-u-siriji-deseci-tisuca-izbjeglica-prelaze-preko-rijeke-tigris-iz-sirije-u-iracki-kurdistan/

Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
481
Овој е истиот тој што викаше дека сите цркви во Арабија треба да се запалат?

Да се вратиме на темата.
Видеа од добро обучените борци за човекови права и демократија во светот:

18+
http://www.youtube.com/watch?v=nSxxTjYhigQ

18+
http://www.youtube.com/watch?v=GXbG6cuhK-Y

Веке никој на светот не верува дека овие ликој се борци за човекови права.Со помош на интернет технологијата вистината брзо излегува на површина,така да CNN ја изгуби својата моќ за дезинформиранје!(y)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.374
Поени од реакции
18.504
Океј за првото клипче имаш поента али си одлежаа луѓето за тоа,имаме чист образ бар за тоа како нација(за разлика од вас,хашките случаи си ги амнестиравте).
Второво типична албанска пропаганда,не пробува типов да фрли бомба? Вајда не мислиш дека војников бега како ненормален од мобилен?Всушност која е логиката при претрес,државата во војна веројатно и полициски час имало тука да пробаш да фрлиш што било кон војници?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259
Океј за првото клипче имаш поента али си одлежаа луѓето за тоа,имаме чист образ бар за тоа како нација(за разлика од вас,хашките случаи си ги амнестиравте).
Второво типична албанска пропаганда,не пробува типов да фрли бомба? Вајда не мислиш дека војников бега како ненормален од мобилен?Всушност која е логиката при претрес,државата во војна веројатно и полициски час имало тука да пробаш да фрлиш што било кон војници?

Да, чист образ, само што воениот криминал официално е прогласен херој.....

Добро, првиот бил глуп и сакал нуклеарка да фрли, вториот зошто се уби???

Нема врска, не сакам да одам офтопик, поентата ми беше друга....
Не ги оправдувам тие што отишле таму да војуват, ниту да било за идеали, ниту за пари, ниту под закана, ниту под уцени......
НО јас не гледам разлика меѓу македонските војници во авганистан со доброволците пратени од ширум светот неофициално од НАТО...

Kajgana Shop

На врв Bottom