Прашања до Атеистите II

Член од
5 август 2013
Мислења
108
Поени од реакции
39
Прашање до Атеистите:

1. Од кого сте створени?
2. Зошто човекот е створен?
3. Зошто не верувате во загробен живот?
4. Дали имате некои Аргументи за вашето “верување“ дека не постои БОГ?
1. Благодарение на мајка ми и татко ми
2. Од истата причина поради која лавот егзистира (Многу нелогично прашање)
3. Зашто нема никакви факти за тоа, а второ кога ќе размислам самата идеја не ми се допаѓа затоа што каков е тој задгробен живот каде би одел
4. Не верувам во господ затоа што нема никакви факти за постоењето, а според некои научни истражувања кои според мене многу убаво ја објаснуваат секоја религија тоа е се на психолошка база како што знаеме секоја религија е создадена за да може човекот да си ги објасните сите природни појави, несреќи кои му се случиле во животот зашто полесно му е кога на некој ќе се исповеда и тоа уште од дамнешни времиња на пример христијанството се појивло помешу најсиротите во Римската Империја кои се надевале дека ќе се појави месија и ќе ги спаси исламот се појавил благодарение на мухамед со цел да ги консолидира сите племиња и да и помогне на аристократијата да создаде власт врз народот итн. ќе искористам еден експеримент била скенирана мозочната активност на некој верник пред молитва и за време на молитвата и на атеист за време на медитација (нема на кој да се моли..) и резултатите покажале дека кај атеистот ништо не се случувало со мозокот додека кај теистот мозокот покажувал значително зголемена активност при кажување на молитвата што јасно сугерира дека сепак човекот е тој кој го создал господ

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не целосно,во буквална смисла на зборот.
80% се сложувам со Библијата, и не ја сваќам како догма. Секоја догма си има своја тежина и свое објаснување, кое лесно се разбира и воопшто не претставува догма.
20 % би променил.
--- надополнето: 16 август 2013 во 18:25 ---

имаш прашања на кои чекам 3 дена одговор.
едитирано од модератор.

На кои прашања чекаш одговор? Може да ги цитираш пак?

Член од
5 август 2013
Мислења
108
Поени од реакции
39
А скоро на интернет прочитав еден интересен факт: Библијата е најпродавана книга фо светот. Каков бизнис. На профитерите богами и не би им одговарал атеизмот.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Eве јас едно прашање до атеистиве :D
Does the realization of the meaninglessness and absurdity of life necessarily require suicide? :cautious:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Does the realization of the meaninglessness and absurdity of life necessarily require suicide? :cautious:

Хмм дефинирај го пубао малку прашањето.

Чија безначајност и апсурдност, и чија суицидност:P

Единка, група или цел вид ?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А скоро на интернет прочитав еден интересен факт: Библијата е најпродавана книга фо светот. Каков бизнис. На профитерите богами и не би им одговарал атеизмот.

Да беше најмалку продавана, ќе велеа: „Ете гледате дека не ја бива, никој не ја купува“
Да беше просечно продавана, ќе велеа: „Пфф, просечна книга како и секоја друга“ :)

Инаку Новиот Завет (вториот дел од Библијата) буквално во секоја држава може да се најде бесплатно. Има многу светски здруженија посветени на ова, меѓу кои најпознати се здружението „Гидеони“. На многу места и цела Библија се наоѓа бесплатно, но до сега не сум сретнал ниту една Библија која се продава по цена поскапа од трошоците за печатење и дистрибуција (значи нула или минус профит!). Не оспорувам дека има исклучоци, ама исклучоците не го прават правилото за да се донесе еден таков заклучок.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Хмм дефинирај го пубао малку прашањето.

Чија безначајност и апсурдност, и чија суицидност:P

Единка, група или цел вид ?
Единка еве, под услов да "примети" дека животот е апсурден и не битен(битие ;)) што би правела?
Да не ја мешам теоријата на еволуцијата овде хахахх.
Ова е секако прашање кое е субјективно, нели. :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Единка еве, под услов да "примети" дека животот е апсурден и не битен(битие ;)) што би правела?
Да не ја мешам теоријата на еволуцијата овде хахахх.
Ова е секако прашање кое е субјективно, нели. :)

Хехе, ова е прашање за оние што се декларираат атеисти:)

Инаку јас лично, си имам одговор на ова твое прашање - никогаш нема да "приметам" дека животот е апсурден, оти го знам токму спротивното.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
па скоро сите знаат дека е апсурден, но разликата меѓу теистите и атеистите е во тоа што атеистите го прифаѓаат тој податок и тераат даље, додека теиститте мора да се “соочат“ со господ за да си дадат некакво значење ..... да не биде дека се тука без везе:)

Член од
5 август 2013
Мислења
108
Поени од реакции
39
Да беше најмалку продавана, ќе велеа: „Ете гледате дека не ја бива, никој не ја купува“
Да беше просечно продавана, ќе велеа: „Пфф, просечна книга како и секоја друга“ :)

Инаку Новиот Завет (вториот дел од Библијата) буквално во секоја држава може да се најде бесплатно. Има многу светски здруженија посветени на ова, меѓу кои најпознати се здружението „Гидеони“. На многу места и цела Библија се наоѓа бесплатно, но до сега не сум сретнал ниту една Библија која се продава по цена поскапа од трошоците за печатење и дистрибуција (значи нула или минус профит!). Не оспорувам дека има исклучоци, ама исклучоците не го прават правилото за да се донесе еден таков заклучок.
Јас ова повеќе како на шала го кажав затоа што сметам дека сите религии се една огромна лага во која огромен дел од човечката популација верува

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
па скоро сите знаат дека е апсурден, но разликата меѓу теистите и атеистите е во тоа што атеистите го прифаѓаат тој податок и тераат даље, додека теиститте мора да се “соочат“ со господ за да си дадат некакво значење ..... да не биде дека се тука без везе:)

Зашто мислиш дека мора некој да се соочи со господ, онаков како што го пишува буквално во библијата - антропоморфен, за да му даде некое значење?

Можно ли е да си ти тука на земјава со одредена цел, поставена од соодветни причинско-последични односи, кои не можеш да ги разбереш во овој просторно-временски систем?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Зашто мислиш дека мора некој да се соочи со господ, онаков како што го пишува буквално во библијата - антропоморфен, за да му даде некое значење?

Можно ли е да си ти тука на земјава со одредена цел, поставена од соодветни причинско-последични односи, кои не можеш да ги разбереш во овој просторно-временски систем?
ДА, МОЖНО Е. се' е можно кај мене. но пошто многу работи не се одговорени, затоа е ова мое претходно мислење.
толку ни фаќа црпката на сите. но секој одлучува како со себе понатаму, вака или онака.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
ДА, МОЖНО Е. се' е можно кај мене. но пошто многу работи не се одговорени, затоа е ова мое претходно мислење.
толку ни фаќа црпката на сите. но секој одлучува како со себе понатаму, вака или онака.

ТОчно, дека црпката ни фаќа толку, а тоа е малку.

Муабетот е штом е можно и нешто друго, по автоматизам веќе не ти е апсурден животот.

Значи не може да се каже дека атеистите знаат дека е апсурден и го прифаќаат како таков:)

Член од
13 август 2013
Мислења
1.062
Поени од реакции
2.071

Едно прашање до верниците, библијата вели први се Адам и Ева и нивните два сина, прашањето е како се проширило човештвото со тие два сина, фала.
П.С. доста бришевте постови

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Едно прашање до верниците, библијата вели први се Адам и Ева и нивните два сина, прашањето е како се проширило човештвото со тие два сина, фала.
П.С. доста бришевте постови
Имаш теми за ова.
Инаку темава е прашање до атеистите.

Kajgana Shop

На врв Bottom