Како се емигрира во Австралија и Нов Зеланд?

Член од
19 декември 2012
Мислења
20
Поени од реакции
1
Благодарам Farang, најверојатно во наредниот период тебе и лион ќе Ве замарам многу, затоа што не ми е битно дали ќе е Австралија или Нов Зеланд, некако Канада ми е многу терсене и голема процедура...

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
самиот велиш : не е се во парите, и не е...се „заминува„ од разни причини...
--- надополнето: 13 август 2013 во 23:17 ---

повторно ќе кажам, не е се во парите, еве јас сум „добро суитиран„ по мкд стандарди, а пак размислувам дали да заминам...
--- надополнето: 13 август 2013 во 23:49 ---
Поздрав, изгледа дојде времето за гити од мкд, па ќе ми треба некое разјаснување за почеток...Инаку, дипл.инг.арх. (по старо, не КТС систем :)) сум, со 10+год. раб.искуство и ја гледам оваа лонг терм листата (Н.З.), делот со Construction или Civil Engineering, и не ми е јасно класификацијата, каде спаѓа архитектот, и оваа мојата диплома е Bachelor’s Degree или друго...??? lion888 може ли и покрај форумов, консултација преку пп?
--- надополнето: 14 август 2013 во 00:02 ---
и второ прашање: каков е приодот кон Н.З. во однос на отварање сопстен бизнис по доаѓањето, отколку барање „директна„ работа? (пример, во помало градче книжара или сл.:))
Tvojata struka se naoga na listata na potrebni kadri, a kako sto gledas vo listata vo tvojata struka se bara bachelors degree od koi za nekoi se bara 10, 5 ili 3 godini staz.

Arhitekturata mi e nepoznata dejnost taka da gledaj da se najdes vo nekoja struka da ti e pobliska I teraj ja rabotata do kraj.

Stazot go imas taka da samo ti treba angliski poznavanje od 6.5 ielts.

Vo vrska za rabota ima gradezen bum vo Christchurch I odma ke najdes rabota, a za biznis sve zavisi kolku pari imas I dali te biva.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Заеби книжара имаш златна струка за во Австралија. Да си отвориш канцеларија и да проектираш само куќи во АУС со малку реклама би правел најмалку 100-150 000 годишно. Проблемот е што секоја држава има посебни правила за градење така да прашање е колку и што би ти било признато. Провери си, ако си во состојба дошколувај се и цепај за навака.

За Австралија еве ти интересна страна и појдовна точка

http://www.architecture.com.au/

Бреј... Тешка пара е тоа за таму... Како човек да не биде мотивиран да напредува таму...

Член од
19 декември 2012
Мислења
20
Поени од реакции
1
^^^_да друже, парата е добар мотиватор...но не целосен (понекогаш :))

Член од
5 јуни 2012
Мислења
21
Поени од реакции
6
Дали некој може да ми каже колку пари се медицинските тестови што треба да се направат одкако ќе ја одобрат визата, и колку пари е нивното испраќање во Сиднеј?
Ви благодарам

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
^^^_да друже, парата е добар мотиватор...но не целосен (понекогаш :))

Абе ако земаш голема плата, дури и да не ти се свиѓа секогаш имаш опција да си отвориш твој бизнис и да си ги бркаш своите најлуди соништа... Такада според мене парата е најголем мотиватор... Кога ја имаш што сакаш можеш да правиш, каде ти душа сака таму ќе инвестираш..
--- надополнето: 15 август 2013 во 12:41 ---
Дали некој може да ми каже колку пари се медицинските тестови што треба да се направат одкако ќе ја одобрат визата, и колку пари е нивното испраќање во Сиднеј?
Ви благодарам

Околу 5.500 се мислам... И јас треба нив да ги правам доста се скапи..

Член од
5 јуни 2012
Мислења
21
Поени од реакции
6
Абе ако земаш голема плата, дури и да не ти се свиѓа секогаш имаш опција да си отвориш твој бизнис и да си ги бркаш своите најлуди соништа... Такада според мене парата е најголем мотиватор... Кога ја имаш што сакаш можеш да правиш, каде ти душа сака таму ќе инвестираш..
--- надополнето: 15 август 2013 во 12:41 ---

Околу 5.500 се мислам... И јас треба нив да ги правам доста се скапи..
А после тоа, клиниката ги испраќа до Белград или Сиднеј? И + за тоа испраќање си доплаќам или...

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
743
Поени од реакции
684
terracef,
Koga ke otides tamu, zdravje, ke isproektiras edna zgrada kriva, asimetricna, nefunkcionalna, bez kanalizacija, i bez izlez i ke ja krtis MACEDONIAN EMPIRE BUILDING inspiriran od ovdesnata sostojba so vmetnati anticki elementi normalno i lav i sonce i ke ja koristite za prifakanje na azilantite od drzavava:-D
P.S. Se nadevam ke bide gotova pred da se otselat site:))))

Член од
19 декември 2012
Мислења
20
Поени од реакции
1
Vo vrska za rabota ima gradezen bum vo Christchurch I odma ke najdes rabota, a za biznis sve zavisi kolku pari imas I dali te biva.
Јасно ми е зошто во Christchurch има градежен бум :)
--- надополнето: 15 август 2013 во 16:48 ---
...туку ако може /админс?/ едно офтопик прашање (ако може одговор ,,од таму,, :_)), некои главни разлики помеѓу Н.З. и Авс. во стилот на криминални опасности и безбедност, стил на живот и социјални опции / општествена подршка, реална клима (не гугл) и природно-биолошки опасности и сл.
Ви благодарам
п.с. без напаѓање меѓу аус/нз :)

F

FARANG

Гостин
Јасно ми е зошто во Christchurch има градежен бум :)
--- надополнето: 15 август 2013 во 16:48 ---
...туку ако може /админс?/ едно офтопик прашање (ако може одговор ,,од таму,, :_)), некои главни разлики помеѓу Н.З. и Авс. во стилот на криминални опасности и безбедност, стил на живот и социјални опции / општествена подршка, реална клима (не гугл) и природно-биолошки опасности и сл.
Ви благодарам
п.с. без напаѓање меѓу аус/нз :)

Бараш споредба мегу Македонија со Европа. НЗ ти е средено и си има ок клима и природа. Клима, природа за во АУС треба да бидеш поспецифичен зашто Мелбурн, Сиднеј и Перт имаат тотално различна клима. Безбеден си секаде, тоа нема проблем, не е ко УСА, ретко нешто се дешава и во двете држави. Нормално поглем град повеќе опасност, ама во било кој аус или нз град ако не се занимаваш со криминал никој не те закача. Стил на живот, во АУС е резличен зависно од градот во кој ќе живееш. Социјала/општествена подршка имаш во АУС подобра, плус имаш и поголема МАК заедница која фукнционира и се држи, од МАК фудбалски клубови до игроорни друштва, цркви, училишта, рибарски, гулубарски друштва и што ти све не... Финансиски подобро е во АУС, повисоки примања и појака валута. Поврзаност и комуникации пак АУС. Едина предност на НЗ е тоа што беше полесно да добиеш виза. Релативно нормална работа е селење во НЗ па одкако ќе добиеш НЗ пасош селење во АУС (не ти треба виза, имаш исти права ко австралец). Сега да се разбереме НЗ воопшто не е лошо, јас би рекол подобра опција за правење пари е од било која европска држава на пример ама моментално со АУС ретко која држава може да се носи.

http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Australia&country2=New Zealand

клучната статистика ти е ова - просечна месечна плата на располагање после даноци

Median Monthly Dispоsable Salary (After Tax) 4,167.00 A$ - австрлија 2,833.24 A$ нов зеланд

иначе од она што читам на форумов германија на пример просечна плата ти е 1700-1800е што е помалку од НЗ или пола од аус па сега ти види си

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Баш убаво звучи Австралија ама немам шанси да се иселам, по никој основ не им требам.:oops:
Фаранг, колку кошта да се плати некоја австралијка за фиктивен брак?

И како се отсели ти бе таму? Претпоставувам во АУС си...

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Баш убаво звучи Австралија ама немам шанси да се иселам, по никој основ не им требам.:oops:

Mnogu ti se mali sansite za fiktiven brak, bidejki mnogu proverki pravat od emigracija, dodeka za realen brak imas golema moznost poradi golemata Makedonska zaednica. No sve e mozno......

F

FARANG

Гостин

50 000 долари од она што сум чул од азијативе, низ мак заедницава немам поима... знам еден дечко дојде да студира па зеде една 40 годишна, се договрија, што како немам поима

Член од
19 декември 2012
Мислења
20
Поени од реакции
1
За во Н.З. Како е полесно да се замине и остане, преку shortage листите/скилед или преку сопствен биснис (некој мал бизнис, реновирање и сл.)?

Kajgana Shop

На врв Bottom