Економски факултет (reloaded)

• Креатор на темата Креатор на темата The Mummy
  • Време на започнување Време на започнување
Со 74-75 поени на кој смер може да влезам со државна квота?
Имам план нешто такво да направам, па после у 2 да се префрлам на менаџмент.
И уште едно прашање. Дали би ми ги прифатиле предметите овие од менаџмент ако пред тоа на пример сум учел Економија? И така у прва година сегде се учат истите предмети така :)

Тешко, лани колку шо памтам на некој смерој до кај 85-80 поени ако влегуваа во државна. Финансиски,сметководство и ебизнис некаде до кај 89 поени пуштија државна,чак и на финансиски мислам со 92 заклучно беа државна.
А, сега во прва сите исто учите и ќе можиш да се префрлиш без никаков проблем,не мора нишо да полагаш дополнително,ама највероватно со промена на смер ќе те стават во приватна.

Маркетинг има поголема конкуренција од Економија, но се зависи од година во година каков е интересот.

Абе овие работите што ги испечативте, некои другарчиња што ќе одат други факултети имаат некој универзитетски лист, или така нешто се викало, има табели од бројот на поените и колку вкупно поени има. Кај нас ни еден од другарите што ќе одат на економија не излева тој универзитески лист. Само интерен има, ама на него не пишува колку поени имаш вкупно. Да не знаете каде да го најдеме? :)

Абе овие работите што ги испечативте, некои другарчиња што ќе одат други факултети имаат некој универзитетски лист, или така нешто се викало, има табели од бројот на поените и колку вкупно поени има. Кај нас ни еден од другарите што ќе одат на економија не излева тој универзитески лист. Само интерен има, ама на него не пишува колку поени имаш вкупно. Да не знаете каде да го најдеме? :)

Се купува од книжарата на економски
А тие интерните од онлајн пријавата треба да се носат утре, така?

Треба, како не треба. :D

Само тоа нели се вика универзална пријава што се купува од книжарата? :D

Осигурување испит - Како изгледа?

Колку задачи има? Какви дава, повеќе од прв, повеќе од втор колоквиум?
Дали има прашања, да не ја поминувам оваа скриптава за џабе?
Секоја информација е добредојдена.

Никој?

Утре од колку до колку се уписите? :D

Некој да ми го објасни ова со кофинансирањево..
Значи ако штиклираш дека се согласуваш да студираш со кофинансирање,
Се запишуваш на надворешна трговија и не си примен во државна квота туку само во приватна, автоматски си остануваш во приватна и не те префрла на друг смер што би можел да влезеш под државна квота.
Додека ако го одштиклираш кофинансирање(дека не се согласуваш да плаќаш 400 евра)
Автоматски, ако немаш место за државна квота во примарниот смер кој си го одбрал, те префрла во 2риот па ако таму нема место во 3тиот и се така и накрај остануваш со к*рот у раце и не си примен на факултетот.
На крајот испаѓа ако не си сигурен со својот успех и некој од Прибилци дошол и ти фатил место во државна квота пошто завршил 5.00 со "учење" ќе си платиш 400 јевриќи.

И кај мене е исто, а што видов од други факултети го имаат тоа. Којзнае, може само ние што сме на економски го неаме тоа :)
--- надополнето: 14 август 2013 во 22:50 ---
Друго е тоа.

Има ли час од колку сабајле до колку траат уписите ?
Да знам кога да тргнам...

Здраво почитувани колеги, сакав да ве прашам дали некој има информации во врска со казнените сесии? како тече процесот? Јас сум апсолвент меѓутоа ми остана само 1 предмет. Дали тоа зависи од професорот дали ќе ми дозволи да го полагам на казнена или како?

Мислам 1 прашање и 3 задачи.
Најголем дел од студентите воопшто не ја учат теоријата (едноставно многу малку поени носи , а има многу за учење).
Од задачи најчесто се паѓаат задачи од веројатност , коонтра осигурување (со враќање на премии) , бруто премија и штедна и ризико премии.Паѓаат и изведувања доста често.

Нема со промена на смер даго стават во приватна, само може да има услови како положени сите предмети од прва година.

Другар лани се префрли на друг смер, го ставија приватна квота, само си доплати едно 1000 денари за молба,а плус имаше и 2 неположени предмети.
Од сега ако има нешто по најново, незнам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom