Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

• Креатор на темата Креатор на темата ASimov
  • Време на започнување Време на започнување
знае ли некој каде има прецизно наведено кои предмети во кој семестар можеш да ги одбериш како изборни? за 3 семестар ?

нешто како програмите за смеровите на новите генерации(2013) таму попрецизно е.

на старите линкови за смеровите само се излистани предемти, не е баш прецизно.

или пак треба да се чека се додека не се отвори на iknow при запишување на семестар кои предмети може да се одберат ?
дотогаш не може да се знааат точно кои се ?

знае ли некој каде има прецизно наведено кои предмети во кој семестар можеш да ги одбериш како изборни? за 3 семестар ?

нешто како програмите за смеровите на новите генерации(2013) таму попрецизно е.

на старите линкови за смеровите само се излистани предемти, не е баш прецизно.

или пак треба да се чека се додека не се отвори на iknow при запишување на семестар кои предмети може да се одберат ?
дотогаш не може да се знааат точно кои се ?
http://www.finki.ukim.mk/mk/studies/spisok-izborni-predmeti
Комбинирај како ти душа сака.
Или разгледај ги профилите и од нив комбинирај си предметчиња, јас така правам. :)

Гледам извадиле информации за подготвителна настава за математика и програмирање на ФИНКИ. Е сеа, прашањево ми беше, што мислите, дали се неопходни овие часови или може и без овие да се вклопиш во програмата? Дали ќе бидат од голема помош, или едноставно се ставени да се извади уште некој денар? Океј, јасно ми е дека секако ќе имам полза од часовиве ако отидам, ама дали ќе биде таа некоја голема полза, или џабе пропаднати пари? Да напоменам, сум немал никаква точка со програмирање, а математиката ми е од ОХА гимназија.

Мислења?

Гледам извадиле информации за подготвителна настава за математика и програмирање на ФИНКИ. Е сеа, прашањево ми беше, што мислите, дали се неопходни овие часови или може и без овие да се вклопиш во програмата? Дали ќе бидат од голема помош, или едноставно се ставени да се извади уште некој денар? Океј, јасно ми е дека секако ќе имам полза од часовиве ако отидам, ама дали ќе биде таа некоја голема полза, или џабе пропаднати пари? Да напоменам, сум немал никаква точка со програмирање, а математиката ми е од ОХА гимназија.

Мислења?

Не знам што точно се работи на часовите, ама ако никогаш не си програмирал до сега мислам дека е паметно да одиш на часовите. Колку-толку ќе ти ги разјаснат основните концепти и полесно би се вклопил во предавањата подоцна. А за математика мислам дека е само фрлање пари.

Не знам што точно се работи на часовите, ама ако никогаш не си програмирал до сега мислам дека е паметно да одиш на часовите. Колку-толку ќе ти ги разјаснат основните концепти и полесно би се вклопил во предавањата подоцна. А за математика мислам дека е само фрлање пари.

Дур го пишував постот сфатив дека часовите за програмирање би ми биле од полза, ако ништо друго некоја шугава основа да научам, каква-таква. Сепак, ми требаа повеќе мислења. :)

Фала.

Мислења?
Абе види, основите на програмирање можеш и на нет да научиш, за математика учебник од 4-та ќе ти заврши работа. Зависи од твојата решителност да посветиш време на тие работи. Од друга страна на таа подготвителна настава можеш и да запознаеш луѓе со што би си ги направил првите денови на факултет less awkward. Плус кај некои луѓе, самото тоа што плаќаат пари за таа настава им служи као мотивација и причина да посветат време на истото, време кое не би го посветиле ако не даваат пари.
Така да зависи од тебе.

Ама и на предавањата почнуваш се од почеток, и ако се посветиш нема да имаш проблеми и без подготвителнава настава. Лани што ми кажаа некои што биле дека не научиле баш нешто многу.
Лани и овде на форумов исто се дојде до заклучок дека не е потребна подготвителнава. Може позитивно е тоа што уште пред почеток ќе запознаеш колеги, ама па да плаќаш за да запознаеш колеги... :D

Пред се зависи колку ти се финансиите, ако не ти претставуваатпроблем парите не е лоѓо да одиш и колку толко да науичиш нешто за да ти се разјаснат некои работи на време. Многу е глупо кога за време на учебната година, пред колоквиум се спремаш и некогаш губиш саати за некоја едноставна работа, незнаеш од каде произлегува, а доволно е само некој 2-3 збора да ти каже.
Во случај да не ти е сеедно за парите, мислам дека не вреди, додуша не знам и што учат на тие подготвителни, ама знај дека на колоквиум ке ти дадат барем 3 пати потешко од тоа. Така ако веќе планираш да даваш пари, поарно фрли ги за приватни часови кај некој шо работи со студенти од ФИНКИ/ФЕИТ , има такви професори кои ке те научат на оние најважните работи и на шо треба да обрнеш внимание...

Мислења?

Мислам дека нема потреба, ако ти фаќа кликерот ќе немаш проблем воопшто. Подобро потроши ги парите на приватни часови отколку вака, јас ги гледав вежбите и не беа ништо посебно, просто не вреди за парите.

физичари, ме напна задачава(прва), мислам дека има грешка податоци, но сепак кој знае нека помага :D
Според текстот излегува дека t`(времето мерено во однос на системот кој се движи) е поголемо од t(времето мерено во однос на системот кој мирува,т.е лабораторијата). Според теоријата за релативност секогаш важи обратното... Дали јас некаде грешам или едноствно податоците се измешани ?

Attachments

• muon.png
    muon.png
    566 KB · Прегледи: 45
Предлог изборни за трет семестар, мислам дека овие ќе ни се понудени
  • Формални јазици и автомати
  • Напредно програмирање
  • Логичко и функционално програмирање
  • Интерактивни апликации
  • Интернет програмирање
  • Калкулус 3
  • Линеарна алгебра

Најверојатно од овие ќе треба да избираме, затоа што по новите програми овие се понудени како изборни за трет семестар.

Јас се мислам да ги изберам Напредно Порграмирање и Интерактивни Апликации, ама да не ми се многу предмети со програмирање во еден семестар затоа што ќе имам и АПС?

Маркетинг лесен ли предмет е? Тој е изборен на Мрежи, најверојатно ќе може да се бира и на други смерови.

Предлог изборни за трет семестар, мислам дека овие ќе ни се понудени
  • Формални јазици и автомати
  • Напредно програмирање
  • Логичко и функционално програмирање
  • Интерактивни апликации
  • Интернет програмирање
  • Калкулус 3
  • Линеарна алгебра

Најверојатно од овие ќе треба да избираме, затоа што по новите програми овие се понудени како изборни за трет семестар.

Јас се мислам да ги изберам Напредно Порграмирање и Интерактивни Апликации, ама да не ми се многу предмети со програмирање во еден семестар затоа што ќе имам и АПС?

Маркетинг лесен ли предмет е? Тој е изборен на Мрежи, најверојатно ќе може да се бира и на други смерови.
Интерактивни лесен е ептен, напредно малце ќе треба да загрееш столче колку што знам, за некоја нијанса потежок е од Алгоритми.
Маркетинг е исто така многу лесен, ако сакаш да го поминеш семестарот без многу замарање добра опција е, ако имаш програмерски амбиции обавезно бирај Напредно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom