Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Член од
20 јуни 2012
Мислења
147
Поени од реакции
40
знае ли некој каде има прецизно наведено кои предмети во кој семестар можеш да ги одбериш како изборни? за 3 семестар ?

нешто како програмите за смеровите на новите генерации(2013) таму попрецизно е.

на старите линкови за смеровите само се излистани предемти, не е баш прецизно.

или пак треба да се чека се додека не се отвори на iknow при запишување на семестар кои предмети може да се одберат ?
дотогаш не може да се знааат точно кои се ?

Eva Molotow

Anti-social Engineer
Член од
6 јуни 2008
Мислења
532
Поени од реакции
392
знае ли некој каде има прецизно наведено кои предмети во кој семестар можеш да ги одбериш како изборни? за 3 семестар ?

нешто како програмите за смеровите на новите генерации(2013) таму попрецизно е.

на старите линкови за смеровите само се излистани предемти, не е баш прецизно.

или пак треба да се чека се додека не се отвори на iknow при запишување на семестар кои предмети може да се одберат ?
дотогаш не може да се знааат точно кои се ?
http://www.finki.ukim.mk/mk/studies/spisok-izborni-predmeti
Комбинирај како ти душа сака.
Или разгледај ги профилите и од нив комбинирај си предметчиња, јас така правам. :)

П

Паган-др

Гостин
Гледам извадиле информации за подготвителна настава за математика и програмирање на ФИНКИ. Е сеа, прашањево ми беше, што мислите, дали се неопходни овие часови или може и без овие да се вклопиш во програмата? Дали ќе бидат од голема помош, или едноставно се ставени да се извади уште некој денар? Океј, јасно ми е дека секако ќе имам полза од часовиве ако отидам, ама дали ќе биде таа некоја голема полза, или џабе пропаднати пари? Да напоменам, сум немал никаква точка со програмирање, а математиката ми е од ОХА гимназија.

Мислења?

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Гледам извадиле информации за подготвителна настава за математика и програмирање на ФИНКИ. Е сеа, прашањево ми беше, што мислите, дали се неопходни овие часови или може и без овие да се вклопиш во програмата? Дали ќе бидат од голема помош, или едноставно се ставени да се извади уште некој денар? Океј, јасно ми е дека секако ќе имам полза од часовиве ако отидам, ама дали ќе биде таа некоја голема полза, или џабе пропаднати пари? Да напоменам, сум немал никаква точка со програмирање, а математиката ми е од ОХА гимназија.

Мислења?

Не знам што точно се работи на часовите, ама ако никогаш не си програмирал до сега мислам дека е паметно да одиш на часовите. Колку-толку ќе ти ги разјаснат основните концепти и полесно би се вклопил во предавањата подоцна. А за математика мислам дека е само фрлање пари.

П

Паган-др

Гостин
Не знам што точно се работи на часовите, ама ако никогаш не си програмирал до сега мислам дека е паметно да одиш на часовите. Колку-толку ќе ти ги разјаснат основните концепти и полесно би се вклопил во предавањата подоцна. А за математика мислам дека е само фрлање пари.

Дур го пишував постот сфатив дека часовите за програмирање би ми биле од полза, ако ништо друго некоја шугава основа да научам, каква-таква. Сепак, ми требаа повеќе мислења. :)

Фала.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909

Мислења?
Абе види, основите на програмирање можеш и на нет да научиш, за математика учебник од 4-та ќе ти заврши работа. Зависи од твојата решителност да посветиш време на тие работи. Од друга страна на таа подготвителна настава можеш и да запознаеш луѓе со што би си ги направил првите денови на факултет less awkward. Плус кај некои луѓе, самото тоа што плаќаат пари за таа настава им служи као мотивација и причина да посветат време на истото, време кое не би го посветиле ако не даваат пари.
Така да зависи од тебе.

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.764
Поени од реакции
52.741
Ама и на предавањата почнуваш се од почеток, и ако се посветиш нема да имаш проблеми и без подготвителнава настава. Лани што ми кажаа некои што биле дека не научиле баш нешто многу.
Лани и овде на форумов исто се дојде до заклучок дека не е потребна подготвителнава. Може позитивно е тоа што уште пред почеток ќе запознаеш колеги, ама па да плаќаш за да запознаеш колеги... :D

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Пред се зависи колку ти се финансиите, ако не ти претставуваатпроблем парите не е лоѓо да одиш и колку толко да науичиш нешто за да ти се разјаснат некои работи на време. Многу е глупо кога за време на учебната година, пред колоквиум се спремаш и некогаш губиш саати за некоја едноставна работа, незнаеш од каде произлегува, а доволно е само некој 2-3 збора да ти каже.
Во случај да не ти е сеедно за парите, мислам дека не вреди, додуша не знам и што учат на тие подготвителни, ама знај дека на колоквиум ке ти дадат барем 3 пати потешко од тоа. Така ако веќе планираш да даваш пари, поарно фрли ги за приватни часови кај некој шо работи со студенти од ФИНКИ/ФЕИТ , има такви професори кои ке те научат на оние најважните работи и на шо треба да обрнеш внимание...

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.033
Поени од реакции
12.728

Мислења?

Мислам дека нема потреба, ако ти фаќа кликерот ќе немаш проблем воопшто. Подобро потроши ги парите на приватни часови отколку вака, јас ги гледав вежбите и не беа ништо посебно, просто не вреди за парите.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
физичари, ме напна задачава(прва), мислам дека има грешка податоци, но сепак кој знае нека помага :D
Според текстот излегува дека t`(времето мерено во однос на системот кој се движи) е поголемо од t(времето мерено во однос на системот кој мирува,т.е лабораторијата). Според теоријата за релативност секогаш важи обратното... Дали јас некаде грешам или едноствно податоците се измешани ?

Attachments

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Предлог изборни за трет семестар, мислам дека овие ќе ни се понудени
  • Формални јазици и автомати
  • Напредно програмирање
  • Логичко и функционално програмирање
  • Интерактивни апликации
  • Интернет програмирање
  • Калкулус 3
  • Линеарна алгебра

Најверојатно од овие ќе треба да избираме, затоа што по новите програми овие се понудени како изборни за трет семестар.

Јас се мислам да ги изберам Напредно Порграмирање и Интерактивни Апликации, ама да не ми се многу предмети со програмирање во еден семестар затоа што ќе имам и АПС?

Маркетинг лесен ли предмет е? Тој е изборен на Мрежи, најверојатно ќе може да се бира и на други смерови.

Eva Molotow

Anti-social Engineer
Член од
6 јуни 2008
Мислења
532
Поени од реакции
392
Предлог изборни за трет семестар, мислам дека овие ќе ни се понудени
  • Формални јазици и автомати
  • Напредно програмирање
  • Логичко и функционално програмирање
  • Интерактивни апликации
  • Интернет програмирање
  • Калкулус 3
  • Линеарна алгебра

Најверојатно од овие ќе треба да избираме, затоа што по новите програми овие се понудени како изборни за трет семестар.

Јас се мислам да ги изберам Напредно Порграмирање и Интерактивни Апликации, ама да не ми се многу предмети со програмирање во еден семестар затоа што ќе имам и АПС?

Маркетинг лесен ли предмет е? Тој е изборен на Мрежи, најверојатно ќе може да се бира и на други смерови.
Интерактивни лесен е ептен, напредно малце ќе треба да загрееш столче колку што знам, за некоја нијанса потежок е од Алгоритми.
Маркетинг е исто така многу лесен, ако сакаш да го поминеш семестарот без многу замарање добра опција е, ако имаш програмерски амбиции обавезно бирај Напредно.

Kajgana Shop

На врв Bottom