мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 20.181
- Поени од реакции
- 25.404
Поентата на текстот е дека македонските лекари веќе заминуваат во Германија, без да чекаат твое одобрение или твој коментар за нивната стручност. Притоа, баш тие што заминуваат се најспособните, не татините и мамините синови и ќерки.
Дали разбираш сега? Способните лекари заминуваат, а ти викаш ако се способни нека одат - на тоа се сведува целиот твој дискурс овде. Мислам дека твоето мислење овде е одвишно. Валволин барем ќе те информира за квалитетот на пиперките по германските пазари; кое фајде од тебе тука?
Пошто колку што памтам ти беше или еким или учеше за еким, дали си сеуште тука или си ја најде среќата во Германија и уште побитно дали се сметаш за некаков стручњак во својата област?
Генерален впечаток тука во државата и посебно на форумот е дека сите што завршиле факултет или се при крај се сметаат за исклучително способни . Ова безрезервно важи за тие со медицински факултет. Се експрет до експерт. Реалноста кажува сосем друго, ама тоа е небитно. Просто да не можи човек да се изначуди како од толку експерти да живееме во толкава мизерија. Јас пак ке нагласам пошто на луѓето со факултет изгледа треба почесто да им се нагласува дека со чесни исклучоци сите останати сте ебиветер( ете дури и ке ти го болдирам), а и претходно кажав и зошто. Кванитет има од стручни кадри ама колку има квалитет е прашањето. Дипломата не е некоја гаранција дека те бива за нешто и тоа е факт. Сега можеби ти ете спаѓаш во тие чесни исклучоци, ама нека се јави еден кој ке речи дека дипломата ја зел како што ја зел. Или твојот став е дека секој што завршил по автоматизам е способен, ајде да речеме иден доктор Хаус, посебно во денесшно време.
И искрено нејасно ми е што тоа толку те здоболи од мојот пост. Јас никаде не реков да не одите, напротив. Или можеби те здоболе вистината за докторската фела па се почуствува повикан да им го обелиш образот. Сигурно не се засекира дека способните ке заминат па ке останат тука само ебиветрите. Тоа се веќе симптоми на патриотизам , а патриотизмот овде слабо стои на цена.