Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Поентата на текстот е дека македонските лекари веќе заминуваат во Германија, без да чекаат твое одобрение или твој коментар за нивната стручност. Притоа, баш тие што заминуваат се најспособните, не татините и мамините синови и ќерки.

Дали разбираш сега? Способните лекари заминуваат, а ти викаш ако се способни нека одат - на тоа се сведува целиот твој дискурс овде. Мислам дека твоето мислење овде е одвишно. Валволин барем ќе те информира за квалитетот на пиперките по германските пазари; кое фајде од тебе тука?

Пошто колку што памтам ти беше или еким или учеше за еким, дали си сеуште тука или си ја најде среќата во Германија и уште побитно дали се сметаш за некаков стручњак во својата област?
Генерален впечаток тука во државата и посебно на форумот е дека сите што завршиле факултет или се при крај се сметаат за исклучително способни . Ова безрезервно важи за тие со медицински факултет. Се експрет до експерт. Реалноста кажува сосем друго, ама тоа е небитно. Просто да не можи човек да се изначуди како од толку експерти да живееме во толкава мизерија. Јас пак ке нагласам пошто на луѓето со факултет изгледа треба почесто да им се нагласува дека со чесни исклучоци сите останати сте ебиветер( ете дури и ке ти го болдирам), а и претходно кажав и зошто. Кванитет има од стручни кадри ама колку има квалитет е прашањето. Дипломата не е некоја гаранција дека те бива за нешто и тоа е факт. Сега можеби ти ете спаѓаш во тие чесни исклучоци, ама нека се јави еден кој ке речи дека дипломата ја зел како што ја зел. Или твојот став е дека секој што завршил по автоматизам е способен, ајде да речеме иден доктор Хаус, посебно во денесшно време.
И искрено нејасно ми е што тоа толку те здоболи од мојот пост. Јас никаде не реков да не одите, напротив. Или можеби те здоболе вистината за докторската фела па се почуствува повикан да им го обелиш образот. Сигурно не се засекира дека способните ке заминат па ке останат тука само ебиветрите. Тоа се веќе симптоми на патриотизам , а патриотизмот овде слабо стои на цена.

Како да остане некој во земјичкава кога плата од 8,600 ти ја нудат во главен град. 0,5% повишување со секоја година работен стаж?
10,000 ден била платата во рамстор каде еднаш на три месеци требало да останеш да правиш попис, а пописот навечер се правел. А бе овие бензин пијат?
Вадење на бугарски пасош е најмалата работа што човек може да ја направи за да си го задржи личното достоинство во земја каде никој кур не го боли како живее 90% од народот.
Капак, ако напуштиш доброволно работа немаш право една година да се пријавиш во аврм.
Така се топат проценти на невработеност.
Статистика цути. Просечни примања растат. Мислиш во Швајцарија живееш.
Дома за сапун не ти стига.
Дневниов печат си лупета за мисицата, г'злаците на гавазова, цицките на сораја..

А бе земи најосновното, една клечка запали се останато и замини си со мир во душата.
Ako misliš deka tamu te ceka med i mleko gadno si se izlažal,ke treba počesto ogin da pališ,toa osnovnoto cuvaj si go spakirano za sledniot pat i sledniot pat posle toa itn....
--- надополнето: 10 август 2013 во 12:32 ---
Поентата на текстот е дека македонските лекари веќе заминуваат во Германија, без да чекаат твое одобрение или твој коментар за нивната стручност. Притоа, баш тие што заминуваат се најспособните, не татините и мамините синови и ќерки.

Дали разбираш сега? Способните лекари заминуваат, а ти викаш ако се способни нека одат - на тоа се сведува целиот твој дискурс овде. Мислам дека твоето мислење овде е одвишно. Валволин барем ќе те информира за квалитетот на пиперките по германските пазари; кое фајде од тебе тука?
Za doktor nema suša. Tuka nema so da se debatira. Ako si e po parite ima sansa za uspeh sekade i nema drzava kade sto ne im se na siroko otvoreni vratite.
A ovie fikusarive so klativratovski diplomi moze samo vecinja da cistat,za drugo nitu se sposobni nitu pak na zapadot mu treba takov kadar.
--- надополнето: 10 август 2013 во 12:35 ---
Е, еве пак зошто не ти чини во Германија. Сакал да лежи господинот и да зема плата. Епа не чини Германија.
--- надополнето: 8 август 2013 во 17:42 ---
I Germancite sakaat da ležat,sekoj pameten covek saka da lezi i da zima plata i pri toa nisto da ne raboti.Ni zapadot ne e isklucok. Zatoa tamu dovagaat robovite od nadvor da im rabotat po fabrikite,da im gi zidaat kukite i patista i da im go cistat gjubreto i izmetot.
:tapp:

Ako misliš deka tamu te ceka med i mleko gadno si se izlažal,ke treba počesto ogin da pališ,toa osnovnoto cuvaj si go spakirano za sledniot pat i sledniot pat posle toa itn....
--- надополнето: 10 август 2013 во 12:32 ---

I Germancite sakaat da ležat,sekoj pameten covek saka da lezi i da zima plata i pri toa nisto da ne raboti.Ni zapadot ne e isklucok. Zatoa tamu dovagaat robovite od nadvor da im rabotat po fabrikite,da im gi zidaat kukite i patista i da im go cistat gjubreto i izmetot.
:tapp:

Сакаат да лежат луѓе кои немаат ни цел ни идеја во животот. Оние кои не се исполниле и оствариле. Оние на кои социјалниот сегмент во животот не ги тангира, единствено на што се палат се политички растројства и рекла казала.

Е сега овие кои имаат цели и идеи наидуваат на судир со системот тука, кој налага да имаш шушки да си заработиш работно место, финансиски да подржуваш политичка кампања, да се дереш и паѓаш у екстаза на секој митинг, тие се тие кои сакаат да заминат.
Џабе ми е патриотизмот, џабе ми е Македонија ако јас во неа треба да бидат третиран како помалку човек.

Бар во Германија и чистач на канцеларии да бидам ќе бидам ценет и вреднуван за трудот. Бројките кои ти ги пишав се реални плати во Македонија. Дали еден човек може да излезе на крај со тие средства? Никој не би ја напуштил земјава ако месечните примања му ги задоволуваа потребите, нели?

кога ке се свести нашата држава?незнам

во останатите професии исто така бега многу народ и си наогат далеку подобри услови.

никој не сака да слушне за назад да се врати.

Сакаат да лежат луѓе кои немаат ни цел ни идеја во животот. Оние кои не се исполниле и оствариле. Оние на кои социјалниот сегмент во животот не ги тангира, единствено на што се палат се политички растројства и рекла казала.

Е сега овие кои имаат цели и идеи наидуваат на судир со системот тука, кој налага да имаш шушки да си заработиш работно место, финансиски да подржуваш политичка кампања, да се дереш и паѓаш у екстаза на секој митинг, тие се тие кои сакаат да заминат.
Џабе ми е патриотизмот, џабе ми е Македонија ако јас во неа треба да бидат третиран како помалку човек.

Бар во Германија и чистач на канцеларии да бидам ќе бидам ценет и вреднуван за трудот. Бројките кои ти ги пишав се реални плати во Македонија. Дали еден човек може да излезе на крај со тие средства? Никој не би ја напуштил земјава ако месечните примања му ги задоволуваа потребите, нели?

Ти се си мислам имаше уште една поголема причина да си заминиш. Вака испаѓа ем не те ценат на работа, ем не ти го ценат факултетот ако го имаш, ем не те ценат како човек.
Каква причина уште бараш за да си заминиш, настрана патриотизмот што рака на срце не ти е на високо ниво ( секако ако под патриотизам подразбираш плукање и кодошење на соопствената држава).
Башка во Германија и посебно во Холандија ептен ке ти биде вреднуван трудот , посебно во област каде тука никој никој не ги вреднува твоите скриени таленти.
Јас ете уште еднаш официјално ги поодржувам сите кои сакаат да емигрираат за подобар живот без разлика од која причина решиле да заминат од тука. Дали од економска, од верска или сексуална природа. И за да не све сфатиме погрешно, не ви давам дозвола како што некој тука си предпостави пошто не ви ни треба од мене такво нешто, туку едноставно ве охрабрувам да си ја пробате среќата и да успеете во своите намери. Дај боже следниот ваш пост да биде со германска ИП адреса.

Brat ti ili ne razbra ili se pravis deka ne razbiras sto ti kazuva covekot, covekot saka da kazes deka vo germanija ti e se dzabe, duri i doktor da stanes i sto li ne, koga nema dince...ma begaj....
--- надополнето: 10 август 2013 во 16:18 ---
Ти се си мислам имаше уште една поголема причина да си заминиш. Вака испаѓа ем не те ценат на работа, ем не ти го ценат факултетот ако го имаш, ем не те ценат како човек.
Каква причина уште бараш за да си заминиш, настрана патриотизмот што рака на срце не ти е на високо ниво ( секако ако под патриотизам подразбираш плукање и кодошење на соопствената држава).
Башка во Германија и посебно во Холандија ептен ке ти биде вреднуван трудот , посебно во област каде тука никој никој не ги вреднува твоите скриени таленти.
Јас ете уште еднаш официјално ги поодржувам сите кои сакаат да емигрираат за подобар живот без разлика од која причина решиле да заминат од тука. Дали од економска, од верска или сексуална природа. И за да не све сфатиме погрешно, не ви давам дозвола како што некој тука си предпостави пошто не ви ни треба од мене такво нешто, туку едноставно ве охрабрувам да си ја пробате среќата и да успеете во своите намери. Дај боже следниот ваш пост да биде со германска ИП адреса.
Владе дури сега забележав дека си од Битола, имав многу колеги на факултет од твојот град. сакам да те прашам ама искрено ќе кажеш дали имаш вујко или чичко во австралија??? и најверојатно е стар ерген??? имам искуство со битолчани и тоа големи, сите марки на наочари ги знаеа...и се во менувачница одеа. одеа и во црква да запалат свеќа за здравје на некој роднина што ретко се гледаа. а гледам и тебе ти е супер овде и се расправаш со овие што плукаат по сопствената држава

кога ке се свести нашата држава?незнам

во останатите професии исто така бега многу народ и си наогат далеку подобри услови.

никој не сака да слушне за назад да се врати.

Е ова кажува се.
Има некој одвреме навреме ќе просере демек - абе види и таму не тече мед и млеко.Епа што не се вратат ако им е толку тешко таму.Не познавам некој да отишол надвор,да почнал да работи таму и не му се свиѓало па се вратил.Кој има блиски роднини надвор знае,гомно народ сме.Јас имам еден куп блиски што се во Австралија.На татко ми чичко се јавува повремено и пред некое време зимам ја слушалката и стандард муабет - како сте по дома шо праите дрн дрн се засекирал демек за нас.....И ја му викам,има ли некои шанси да дојдам некако таму,да побарам работа нешо.
-Еј,нема внучко многу тешко е и овде.Безпарица,безработица нема и овде е криза.
-Аман бе си викам,да му пратам некој динар,греота човеков како преживува.Уште да речеше дека леб немаат да јадат.А ги глеам на Фејсбук,дотерани,најадени,коли,куќи.Нема везе.
Кристално јасно е - никој не сака да слушне за враќање назад.А уште помалку за повлекување таму на поблиските.Уствари мислам и дека уживаат во тоа да не гледаат овде како мизеруваме.

А и кој ги ебе.Бугарски пасош за 400 евра.После 01.01.2014 - Ауфвидерзен Македонијо!

Bottom line:

Едните кажуваат дека сакаат надвор и се трудат на секој можен начин да си отидат од тука (самата тема е за еден од начините). И секојдневно се трудат.

Другите кажуваат - повелете, одете, мислете си дека тече мед и млеко таму - не тече.

Првите не можат да заминат од разно-разни причини (една од поголемите е "извини, од (дупката) Македонија си" - лично сум го доживеал тоа). Вторите што викаат дека "онаму надвор не тече млеко", во право се до некаде. Ама не тече млеко за оној што е мрзлив. И не знам што точно подразбираат под нетечење млеко - дал мислат дека луѓето сакаат да си заминат од овде за да бидат директори (македонска предрасуда-реалност), а не сум чул некој директ директор да го вработат (зарем има воопшто таков)...или еве, не знам.

Имаше погоре некој напишано "повелете, одете си". Да, сите оние што си отишле, не мислат да се вратат (како што сите кажуваат). Кога ќе им спомнеш за враќање во Македонија (пошо нели они таму се несреќни) - веднаш со грозење констатираат дека не, нема да се вратат.

Затоа, ќе Ве молам да се вратиме на тоа дали и како може да се излезе од тука бидејќи имаш многубројни примери зошто да не останеш тука ако сакаш нешто да направиш, да имаш свој стан, куќа, автомобил, свој живот, да не бараш пари од твоите, да живееш онака како што ти сакаш.

Извинете, но со 200 евра во оваа земја јас немам услови да живеам.

Мајка ми и татко ми ниту се директори, ниту имаат од на баба/дедо ми страната земја за продавање...

Ах, да...и го можеш тоа, ако знаеш како да живееш. Ако си појден во странство да после ги профукаш своите пари на пиење Jack Daniels секоја петок/сабота...не, нема да заработаш и нема да ти тече млеко.

Владе дури сега забележав дека си од Битола, имав многу колеги на факултет од твојот град. сакам да те прашам ама искрено ќе кажеш дали имаш вујко или чичко во австралија??? и најверојатно е стар ерген??? имам искуство со битолчани и тоа големи, сите марки на наочари ги знаеа...и се во менувачница одеа. одеа и во црква да запалат свеќа за здравје на некој роднина што ретко се гледаа. а гледам и тебе ти е супер овде и се расправаш со овие што плукаат по сопствената држава

Имам и во Австралија ( ама слабо контактираме) и имам и во Германија и тоа вујко. Е со овај повеќе си го имаме муабетот. Да биди муабетот уште поинтересен баш пред две години бев на поседок таму некој месец. И сега она најбитното прашање , да женет е и има деца кои исто така му се женети. Ако ти беше мубаетот дали ме финансира, ке те разочарам. Дајбоже да ме финансираше ( што би рекле од твоја уста во божји уши) . Така да батали тие стереотипи дека роднините во странство ни пуштаат пари. Немаше да работам јас тука за 200 евра.
И сега малце за темата. Јас воопшто не се расправам, ама очигледно ти не ми ја имаш сфатено поентата на муабетот.
Нити реков дека тука е се супер, далеку од тоа.
Напротив јас и сакам да замините кој што можи и кој што мисли дека вреди. Е сега колку реално вредите ке си видите таму. Некој ке остани, некој ке ги испотроши парите што мама и тато ги штеделе цел живот за во зол час и ке се вратите како посрани со најчеститот изговор дека климата не ви се погоди. За разлика од повеќето јас имам барем какво такво животно искуство со таа ветена земја и го добив на побезболниот и поевтинито начин.
И реално ајде кажими што тебе конкретно те спречува да заминиш. Единствено ти фали бугарски пасош ,мотив и мадиња. Мотив очигледно имаш, за бугарски пасош досега три ке извадеше не еден( секако освем ако од патриотически причини не сакаш да извадиш). Значи мадиња ти фалат.
И сега што јас ти сум крив дека немаш мадиња да заминиш па крива ти е државата дека тука не те бива. Не ти е крива државата пријателе туку едноставно не те бива, не можеш да се снајдеш и кривицата за тоа како и повеќето тука со големи желби да заминат си ја бараат во друг, така им е полесно. Демек да биле некаде мед и млеко ке им течело.
Е тоа е за жал вистината, можи малце боли ама редно е некој да ви ја кажи вака директно па макар и преку форум.

Тебе по се изгледа сексуалниве ориентации ти се толку интересни што може и на маса по дома онака на неделен ручек ги вадиш. Просто да се чуди човек, кој во секоја тема си лечи анални фрустрации заради неможноста да го рашири својот "поглед". Не си ти крив брат, клиникиве треба да те земагт под закрила.

Немој да ми какиш за сексуални ориентации земи препрочитај наслов на тема.
простете за офф-топик

Тебе по се изгледа сексуалниве ориентации ти се толку интересни што може и на маса по дома онака на неделен ручек ги вадиш. Просто да се чуди човек, кој во секоја тема си лечи анални фрустрации заради неможноста да го рашири својот "поглед". Не си ти крив брат, клиникиве треба да те земагт под закрила.

Немој да ми какиш за сексуални ориентации земи препрочитај наслов на тема.
простете за офф-топик

Не бе баш напротив ми падна во очи твојот патриотски пост на оваа тема, ама за беља те заприметив на друга тема нешто друго кажваше. Сега дали мене твоите сексуални ориентации ми се интерсни или само тропаш празна слама нека проценат другите, чисто ради квалитет на постот. На еден ист форум во две различни теми , две дијаметрално различни ставови. Тоа инаку се вика дволичност.
Инаку немам јас сексуални фрустрации , ама да не го тупиме тука за твоите неостварени права и слободи. Си имаш таму посебна тема за лечење комплески.
Само ме интересира зошто ти вака образован , либерален со еден куп скриени и нескриени таленти уште чмаиш во држава која не те тантели ни 2%. Не само што не те тантели туку и те угнетува.
Сигурен сум само дека нема врска со патриотизмот, ама ај баш сакам од тебе да прочитам зошто сеуште тука си ја губиш младоста. Што е твојот изговор. Само аман не вели уште три испити имаш и одма фаќаш магла. Не е интересно поќе.
Инаку за да не дојде до забуна, и тебе исто како и на другите им пожелувам среќен пат и се најдобро. Посебно тебе.
п.с Клиниките неможат нас да не соберат, многу сме. Треба цела држава да ја лечат. Мислам дека економски пооправдано е вас да ве подсоберат или да емигрирате веке кога сме на оваа тема. Секако на прсти се бројте. Не мислиш ти така ?

Не бе баш напротив ми падна во очи твојот патриотски пост на оваа тема, ама за беља те заприметив на друга тема нешто друго кажваше. Сега дали мене твоите сексуални ориентации ми се интерсни или само тропаш празна слама нека проценат другите, чисто ради квалитет на постот. На еден ист форум во две различни теми , две дијаметрално различни ставови. Тоа инаку се вика дволичност.
Инаку немам јас сексуални фрустрации , ама да не го тупиме тука за твоите неостварени права и слободи. Си имаш таму посебна тема за лечење комплески.
Само ме интересира зошто ти вака образован , либерален со еден куп скриени и нескриени таленти уште чмаиш во држава која не те тантели ни 2%. Не само што не те тантели туку и те угнетува.
Сигурен сум само дека нема врска со патриотизмот, ама ај баш сакам од тебе да прочитам зошто сеуште тука си ја губиш младоста. Што е твојот изговор. Само аман не вели уште три испити имаш и одма фаќаш магла. Не е интересно поќе.
Инаку за да не дојде до забуна, и тебе исто како и на другите им пожелувам среќен пат и се најдобро. Посебно тебе.
п.с Клиниките неможат нас да не соберат, многу сме. Треба цела држава да ја лечат. Мислам дека економски пооправдано е вас да ве подсоберат или да емигрирате веке кога сме на оваа тема. Секако на прсти се бројте. Не мислиш ти така ?
Да не те оставам во мисла искрен ќе бидам работам во министерство па сега неззнам дали вреди да заминам кога конечно ме плајќа државата и да замижам на се што се случува или да си заминам и да ги остварам скриените таленти (иако сеуште ни сам не сум си ги открил).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom