Џабе не седи, кога можеш џабе да работиш (во државна институција)

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Колку што гледам станува збор за период од 2-3 месеци волонтирање, и тоа дур си студент така што не гледам што тука ти гледаш ко ропство да е. И збориме за волонтирање во Влада или Генерален Секретаријат, не збориме за орање и копање :) направете разлика меѓу овие поими прво.

2-3 месеци ... очигледно не си запознаен со реалноста со илјадниците волонтери ширум државава кои со години волонтираат по болници, школи, градинки и.т.н. а ти ми зборуваш тука за 2-3 месеца ... тие 2-3 месеца и стара баба ќе ги издржи но овдека правиме муабет за повеќе годишна експлоатација ака класично ропство, работење за џабе како да ти објаснам !
Но се додека има лица во државава кои се палат на популизам, кои ракоплескаат на ’’преродбеничките чекори‘‘(два напред-пет назад), се додека има лица кои ги поддржуваат овие мерки власта ќе си биде спокојна уште ХХ години !
И од кај тоа ти текна да спомнеш орање и копање на темава ... како што знам се оре и копа на нива во село, а не во болници, школи, градинки и останати државни институции !
--- надополнето: 8 август 2013 во 16:58 ---
ова е проблемот кај народот- кооооооооооооја е таа плата од 18000???????? па викаш толкави плати- ко да земале по 18000 евра
дајте бе луѓе размислете малку -
се’ додека сметате дека 300 евра е плата - а не детски џепарац-мислам дека оправање нееееееееема

300 евра плата ако имаш жена(да речеме невработена) и дете/деца т.е. ако сам гледаш фамилија и сам плаќаш куќни трошкови се малку пари да, но само за еден човек се доста пари(доколку сеуште живее заедно со родителите и сеуште нема оформено свое семејство) !
Не се многу пари 300 евра месечно гледано од денешна перспектива со денешниве потреби, трошкови, цени... но се далеку повеќе пари одколку 100-150-200 евра ... огромна разлика има од минималната плата која е испод 10 000 мкд и 18 000 мкд ... разликата е дупла па и повеќе од дупла ... :)

ова е проблемот кај народот- кооооооооооооја е таа плата од 18000???????? па викаш толкави плати- ко да земале по 18000 евра
дајте бе луѓе размислете малку -
се’ додека сметате дека 300 евра е плата - а не детски џепарац-мислам дека оправање нееееееееема

Добро, не може некој што зема 12.000 плата да рече "Абе 18.000 плата ли е?".

Узалуд работи - узалуд не седи ... бабееее
Што е ова дремење пред компјутер со саати ...
Подобро тоа време да се помине во некоја државна институција со метла или крпа во рака(за 50 евра месечно) а најбитно од се е ќе стекнете врски, контакти, познанства кои успешно ќе ги искористите во иднината ... my ass ... :ROFLMAO:
... темава незнам дали е за смеење или за плачење или и за двете истовремено ... :tapp:

Узалуд работи - узалуд не седи ... бабееее
Што е ова дремење пред компјутер со саати ...
Подобро тоа време да се помине во некоја државна институција со метла или крпа во рака(за 50 евра месечно) а најбитно од се е ќе стекнете врски, контакти, познанства кои успешно ќе ги искористите во иднината ... my ass ... :ROFLMAO:
... темава незнам дали е за смеење или за плачење или и за двете истовремено ... :tapp:
а од тоа дома што ќе седиш ептен корист ќе имаш да ти кажам :) сите турски серии ќе ги научиш, можеби и јазикот ќе го совладаш па ете ти ќар :) а орањето и копањето се беше алегорично кажано бидејќи очигледно на некои многу им е тешко и во администрација да работат :))

а од тоа дома што ќе седиш ептен корист ќе имаш да ти кажам :) сите турски серии ќе ги научиш, можеби и јазикот ќе го совладаш па ете ти ќар :)

е тоа си се зезнал...сега се е синхронизирано на македонски, нема веќе курс по шпански или турски за без пари :cool:

а од тоа дома што ќе седиш ептен корист ќе имаш да ти кажам :) сите турски серии ќе ги научиш, можеби и јазикот ќе го совладаш па ете ти ќар :) а орањето и копањето се беше алегорично кажано бидејќи очигледно на некои многу им е тешко и во администрација да работат :))

Mешаш баби и жаби ... на темава не правиме муабет за орање и копање ти го почна тој муабет иако темава нема врска со тоа и од кај знаеш ти кој што прави и гледа по дома ... Очигледно си дете на власта и затоа секој нивен чекор каков и да е го фалиш и аплаудираш ... од кај знаеш ти кој што работи и дали некој е вреден или не баба Ванѓа да не си !
И под администрација не спаѓаат само тие твои влада, министерства и ген-сек туку и ред други работи ... оди ти чим си толку вреден секој ден 8 саати рибај подови и вециња по болници или школи, бриши посрани газови на пациенти, учи да пишуваат и читаат деца, чувај деца во градинка и ред други и не така баш лесни(канцелариски) работи за вкупно 50 евра месечно !
П.С. Што ќе те боли патлак битно во администрацијата ќе си ... нели ... :tapp:

Mешаш баби и жаби ... на темава не правиме муабет за орање и копање ти го почна тој муабет иако темава нема врска со тоа и од кај знаеш ти кој што прави и гледа по дома ... Очигледно си дете на власта и затоа секој нивен чекор каков и да е го фалиш и аплаудираш ... од кај знаеш ти кој што работи и дали некој е вреден или не баба Ванѓа да не си !
И под администрација не спаѓаат само тие твои влада, министерства и ген-сек туку и ред други работи ... оди ти чим си толку вреден секој ден 8 саати рибај подови и вециња по болници или школи, бриши посрани газови на пациенти, учи да пишуваат и читаат деца, чувај деца во градинка и ред други и не така баш лесни(канцелариски) работи за вкупно 50 евра месечно !
П.С. Што ќе те боли патлак битно во администрацијата ќе си ... нели ... :tapp:
Нити сум дете на `власта` нити пак ќе бидам, мојата работа е нешто сосема спротивно од тоа, но нешто што има близок контакт бидејќи е секојдневно поврзано со тие случувања. Секоја работа си е работа, никој не рече ништо за тоа кој колку бил вреден или не, јас само потенцирав на она за што беспотребно се расправа тука а тоа е дека волонтирањето од 2-3 месеци во Влада и ген-сек не чинело :) не знам каде во светов ти не можеш да очекуваш дека директно некој ќе те прими да волонтираш а пази да му ги вршиш сите работи него :) туку нажалост не го гледате поширокиот аспект од прашањето, а јас не можам ништо со тоа, на човек не можеш со сила да му дадеш нешто, можеш само да му земеш очигледно :)

Нити сум дете на `власта` нити пак ќе бидам, мојата работа е нешто сосема спротивно од тоа, но нешто што има близок контакт бидејќи е секојдневно поврзано со тие случувања. Секоја работа си е работа, никој не рече ништо за тоа кој колку бил вреден или не, јас само потенцирав на она за што беспотребно се расправа тука а тоа е дека волонтирањето од 2-3 месеци во Влада и ген-сек не чинело :) не знам каде во светов ти не можеш да очекуваш дека директно некој ќе те прими да волонтираш а пази да му ги вршиш сите работи него :) туку нажалост не го гледате поширокиот аспект од прашањето, а јас не можам ништо со тоа, на човек не можеш со сила да му дадеш нешто, можеш само да му земеш очигледно :)

Тие 2-3 месеца подоцна ќе станат 2-3 години па 5-6 години и.т.н. со нерешен статус што е спротивно на сите е*ани закони и претставува класично ропство ака експлоатација и тоа експлоатација пази во државни фирми/институции, а токму државата е таа која треба да биде против експлоатацијата и да се бори за нејзино сузбивање !
Со волонтирање не се решаваат проблемите друже, не е решение тоа бапни ја пола или цела младина волонтери нека бидат и нека рмбаат со години за беспари, волонтери во здравство, во школство, во полиција, во армија, во судство, во пошта, по паркинзи, по паркови и зеленило, во комуналец, во водовод, волонтери по патарини и каде ли се уште не на други места кои работат/ќе работат со години за некој смешен месечен надоместок ... тоа не е решение на проблемите, опаднала невработеноста my ass со тоа што и волонтерите ги сметаат за еден вид на вработени иако не се, опаднала невработеноста со тоа што секојдневно бришат стотици невработени лица од заводот за статистика ... накрај ќе испадне дека имаме само 10-15% невработеност што не е точно !

Тие 2-3 месеца подоцна ќе станат 2-3 години па 5-6 години и.т.н. со нерешен статус што е спротивно на сите е*ани закони и претставува класично ропство ака експлоатација и тоа експлоатација пази во државни фирми/институции, а токму државата е таа која треба да биде против експлоатацијата и да се бори за нејзино сузбивање !
Со волонтирање не се решаваат проблемите друже, не е решение тоа бапни ја пола или цела младина волонтери нека бидат и нека рмбаат со години за беспари, волонтери во здравство, во школство, во полиција, во армија, во судство, во пошта, по паркинзи, по паркови и зеленило, во комуналец, во водовод, волонтери по патарини и каде ли се уште не на други места кои работат/ќе работат со години за некој смешен месечен надоместок ... тоа не е решение на проблемите, опаднала невработеноста my ass со тоа што и волонтерите ги сметаат за еден вид на вработени иако не се, опаднала невработеноста со тоа што секојдневно бришат стотици невработени лица од заводот за статистика ... накрај ќе испадне дека имаме само 10-15% невработеност што не е точно !
епа ако си дозволиш сам да станат 5-6 години тогаш никој не е крив освен ти самиот. Чим има проблем тој се сече во корен и тоа е тоа. Јас зборам од личен аспект, да се надградиш себеси со тоа волонтерство од неколку месеци и со градењето на искуство, контакти итн. Верувај дека тоа е многу побитно ако збориме за толкав временски период пак ќе потенцирам, зошто барем според мене тоа е многу побитно отколку што за тие 2-3 месеци ќе земеш и цела плата што потоа, збориме чим си студенти, одма ќе ја потрошиш некако/

епа ако си дозволиш сам да станат 5-6 години тогаш никој не е крив освен ти самиот. Чим има проблем тој се сече во корен и тоа е тоа. Јас зборам од личен аспект, да се надградиш себеси со тоа волонтерство од неколку месеци и со градењето на искуство, контакти итн. Верувај дека тоа е многу побитно ако збориме за толкав временски период пак ќе потенцирам, зошто барем според мене тоа е многу побитно отколку што за тие 2-3 месеци ќе земеш и цела плата што потоа, збориме чим си студенти, одма ќе ја потрошиш некако/

Волонтерите било каде и да се, во било кој орган секаде се најголеми потрчковци, лајнобришачи и амали, тешко дека ќе стекнат некакви си врски со некого, познанства и сл. а искуство ќе стекнат исклучиво потрчковско и амалско ... :icon_mrgr:
П.С. Јас сакам да волонтирам на воениот аеродром(кој е во склоп на аеродромот Петровец пардон Аце-Велики) да управљам со МИ-24ките и со Сухоите ... нели за искуство и рутина да стекнам ... :cool:

Нити сум дете на `власта` нити пак ќе бидам, мојата работа е нешто сосема спротивно од тоа, но нешто што има близок контакт бидејќи е секојдневно поврзано со тие случувања.

Коментар? :notworthy:

епа ако си дозволиш сам да станат 5-6 години тогаш никој не е крив освен ти самиот. Чим има проблем тој се сече во корен и тоа е тоа. (ова овде само со себе се побива,читај малку што е напишано)

Од кога во оваа држава некој што бара работа "сам си дозволува" да биде вечно волонтер,не пријавен и слично? Па макар и студент да е

Верувај дека тоа е многу побитно ако збориме за толкав временски период пак ќе потенцирам, зошто барем според мене тоа е многу побитно (волонтирање за ич пари н.з. ) отколку што за тие 2-3 месеци ќе земеш и цела плата што потоа, (потоа ќе живееш како човек на пример? н.з.) збориме чим си студенти, одма ќе ја потрошиш некако (според тебе студентите се расипници? н.з.)

Епа ај честито...еве поборник за пониски плати. И после дигни револуција да те видам :mad:
--- надополнето: 8 август 2013 во 23:12 ---
Јас сакам да волонтирам на воениот аеродром(кој е во склоп на аеродромот Петровец пардон Аце-Велики) да управљам со МИ-24ките и со Сухоите ... нели за искуство и рутина да стекнам ... :cool:

Чичко пушти летки :D

Коментар? :notworthy:

Од кога во оваа држава некој што бара работа "сам си дозволува" да биде вечно волонтер,не пријавен и слично? Па макар и студент да е

Епа ај честито...еве поборник за пониски плати. И после дигни револуција да те видам :mad:
--- надополнето: 8 август 2013 во 23:12 ---

Чичко пушти летки :D

За сопствената работа не коментирам, направи си претпоставка :)

А секако дека ако ти гледаш некој те тормози не те пријавува и слично а ти ништо не правиш тогаш сам си крив за сето тоа, лично ако гледам дека на одредено место не ме третираат како што треба и цело време ме влечат за нос, секако дека нема да доаѓам веќе таму на работа, не сум глуп сам во нога да си пукам, секој што сака каква таква работа ќе најде, потребна е иницијатива не да чекаш на тие околу тебе :)
А тоа поборник за пониски плати извини, како дојде до тој заклучок просветли ме? Со тоа што дур си студент и волонтираш некаде 2-3 месеци верувај дека никој не само во Македонија па ни во светот нема да те третира ко еднаков со останатите вработени. Не знам само во која Утопија мислите дека треба да живеете луѓе, ама очигледно се немате соочено со реалниот живот и како стојат работите во земјава, туку само да се кажат некои како навидум либерални ставови и да се чукате во гради дека `ги поддржувате` работничките права во земјава :)
--- надополнето: 8 август 2013 во 23:23 ---
Волонтерите било каде и да се, во било кој орган секаде се најголеми потрчковци, лајнобришачи и амали, тешко дека ќе стекнат некакви си врски со некого, познанства и сл. а искуство ќе стекнат исклучиво потрчковско и амалско ... :icon_mrgr:
П.С. Јас сакам да волонтирам на воениот аеродром(кој е во склоп на аеродромот Петровец пардон Аце-Велики) да управљам со МИ-24ките и со Сухоите ... нели за искуство и рутина да стекнам ... :cool:
јас не сум работел во администрација ама во мојата област и тоа како ми помогнало тоа волонтирање и сум направил контакти. Јас си зборам од личен аспект, ако имаш ти поинакво искуство тоа е веќе друго, само немој да генерализираш за сите дека ќе биде истото.

А секако дека ако ти гледаш некој те тормози не те пријавува и слично а ти ништо не правиш тогаш сам си крив за сето тоа, лично ако гледам дека на одредено место не ме третираат како што треба и цело време ме влечат за нос, секако дека нема да доаѓам веќе таму на работа, не сум глуп сам во нога да си пукам, секој што сака каква таква работа ќе најде, потребна е иницијатива не да чекаш на тие околу тебе :)
А тоа поборник за пониски плати извини, како дојде до тој заклучок просветли ме? Со тоа што дур си студент и волонтираш некаде 2-3 месеци верувај дека никој не само во Македонија па ни во светот нема да те третира ко еднаков со останатите вработени. Не знам само во која Утопија мислите дека треба да живеете луѓе, ама очигледно се немате соочено со реалниот живот и како стојат работите во земјава, туку само да се кажат некои како навидум либерални ставови и да се чукате во гради дека `ги поддржувате` работничките права во земјава :)
--- надополнето: 8 август 2013 во 23:23 ---

јас не сум работел во администрација ама во мојата област и тоа како ми помогнало тоа волонтирање и сум направил контакти. Јас си зборам од личен аспект, ако имаш ти поинакво искуство тоа е веќе друго, само немој да генерализираш за сите дека ќе биде истото.

Дечко не говориме само за студенти, збориме и за волонтери кои не се студенти т.е. кои го имаат завршено своето образование било да е средно па и високо, значи дипломирани !
И не говориме за 2-3 месеци волонтирање туку за години, ти не си соочен со реалноста дека во Македонија има илјадници млади кои волонтираат со години и кои не се студенти туку се одамна завршени кадри !
Плус има разлика во работите пак ќе кажам администрацијата е широк поим ... има голема разлика во тоа некој волонтира/л(читај си го драпа/л) во некое министерство, влада и сл. а некој работи/работел здраво и тоа реална работа по болници, школи и.т.н. се труди/ел и се надева/л за решение на состојбата !
Во едно се согласувам со тебе, да ако човек увиди дека го маткаат со години да им работи за џабе без никакви работнички права и за беспари да треба да си бара друго чаре !
Ако државата е во криза т.е. нема пари бидејќи буџетот е дупнат и истекува тогаш нека не ги лаже младите да работат/волонтираат за беспари демек во блиска иднина ’’ќе’’ биле вработени за стално ... my ass !
Или нека ги вработи или нека ги испушти сите волонтери и нека не прима повеќе нови т.е. да се укине овој метод !
Неколку месечна пракса е едно а волонтирање/работење со години за беспари е сосема друго ... поддржувам пракса(неколку месечна) но не и повеќегодишно работење за беспари т.е. волонтерство(ака класична експлоатација) постои голема разлика помеѓу едното и другото !

Правник да беше,полош одговор немаше да дадеш

Така е! Ура за победата и напредокот на пролетаријатот...а извини колку години имаш? Ова минатиот век беше,па и тоа не упали. Тоа прво,а второ волонтер не оди на работа, туку да волонтира

А тоа поборник за пониски плати извини, како дојде до тој заклучок просветли ме? Со тоа што дур си студент и волонтираш некаде 2-3 месеци верувај дека никој не само во Македонија па ни во светот нема да те третира ко еднаков со останатите вработени.

Волонтирањето овде не е 2-3 месеци,туку ГОДИНИ. Секој месец ќе ти викаат: аха сега ќе те примиме,аха следниот месец....абе знаеш кадрова служба (по ново HR) се на одмор,па нема кој да ти напише решение....ама ти не се секирај,примен си веќе,само што не го знаеш тоа. И точно е, волонтер не е и не смее да биде третиран исто како останатите вработени. Помалку обврски,скратено работно време....тој е таму да помогне, не да работи!

Не знам само во која Утопија мислите дека треба да живеете луѓе, ама очигледно се немате соочено со реалниот живот и како стојат работите во земјава, туку само да се кажат некои како навидум либерални ставови и да се чукате во гради дека `ги поддржувате` работничките права во земјава :)

Јас ќе ти кажам како е во земјава,посебно со работничките права. Потекнувам од работничко семејство и права НЕМА! Секој работодавец прави како сака,кога сака и затоа што ТОЈ сака. Нема држава,нема закони.....инспекции се купуваат со 10ка со кромид,некоја бонбониера и шише виски. Работиш од јутра до сутра за некои 8-10 000денари и секој 1ви или 15ти се тресеш на банкомат дали воопшто ги имаш,затоа што дома те чекаат 4ца плус сметки. Одиш во патики стари 2-3 години,фармерки горе долу исто....се мислиш во продавница дали да купиш чоколада или сокче да се освежиш...Стануваш невиден експерт за претурање од шупливо во празно. И ова трае и трае и трае и трае......се додека еден ден не добиеш рак,излив на мозок,инфаркт.... Е ова ти е твојот реален живот. Познато? Не верувам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom