His grandson,
Louis Pasteur Vallery-Radot, wrote
that Pasteur had only kept from his Catholic background a spiritualism without religious practice.
Мој човек. Зарем би очекувале од еден интелектуалец да се клања на скулптури, да верува дека Господ сака да му палиме свеќи, да се прскаме со „свети“ водички итн. Иако Пастер бил од католичко семејство, неговиот приод кон верата бил повеќе протестантски, отколку католички. Сепак различни извори различно кажале за вероисповедта на Пастер, како што би кажале и нашите роднини за нашата вера/убедување (доколку не сме апла некој меинстрим, па да бидат едномислени). Ако ја прашаш баба ми, таа ќе ти каже дека сум православен. За неа тоа е единствената вера што може еден македонец да ја има и тачка. Ако станам албанец, тогаш ќе бидам муслиман или „потурчен“ (пошо у нејзино време така ги викале обрезаниет).
Едниот вујко мисли дека сум кај овие од СПЦ, а другиот нонстоп ме прашува дали смеам да јадам свинско (повторно бидејќи ако не си православен, тогаш си од оние другите кои не јадат свинско
Еднаш за да и објасни на баба ми и кажа: Абе старо, он е кристијанин ама не од нашите, туку од Албанците
Верската азбучна необразованост си била и тогаш и ако некој малку поразлично верувал од меинстримот, секој различно го интерпретирал тоа, затоа што не сакал да признае дека ни милиметар повеќе не знае од својата традиционална религија.
Инаку тоа што си го цитирал вака продолжува:
and his son-in-law, in perhaps the most complete biography of Louis Pasteur, writes:
Absolute faith in God and in Eternity, and a conviction that the power for good given to us in this world will be continued beyond it, were feelings which pervaded his whole life; the virtues of the gospel had ever been present to him. Full of respect for the form of religion which had been that of his forefathers, he came simply to it and naturally for spiritual help in these last weeks of his life.[20]
Сепак да не се оддалечуваме од темата непотребно. Како и да вртите не можете да побегнете од фактот дека Пастер верувал во Бог што би значело дека неговите откритија не се откритија на атеист, туку на теист.