Забранет влез за Роми во новиот Аква парк

• Креатор на темата Креатор на темата Forrest Gump
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Македонките што немаат скршен денар имаат барем дом и адреса на живеење, им стигнува социјална помош од државата, имаат двор или нива па ќе насадат компири, домати, пиперки, ќе завртат некоја кокошка....
Како бе мислиш човек што живеј под мост( и тоа бркан од еден мост на друг) да се снајди сам во животот. Кои услови им ги нуди државата нив, стипендија на факултет ?
Многу е добро вака од пред компјутер да си пишуваш како некој требало да се труди, оди еден ден под мост нема ни првата вечер да ја преживејш.

Како да не, сѐ средени биле Македонките сите имале дом, пак трескаш од памет, знаеш ли колкава е социјалната помош и за колку дена се троши? Зарем на ниеден Ром не му стигнува социјална помош?

Не ми е интересно да те убедувам зашто ја вртиш темата у небитен и неточен муабет, спомна дискриминација што е ноторна глупост ама изгледа ти е убаво да се жалиш, повели и продужи да живееш во светот на бајките каде само еден етнос е беден а сите други вријат од имот и пари.

У Македонија дискриминација, да се смее човек.

Jaс имам видено и македонец и албанец и турчин, што е дебел, мириса на пот и му течел мрсул од носот.
И на македонците им течат мрсули во зима.

Незнам јас ни кој зема стипендија.Искрено.

Ова е состав на мокрачата, која и од македонец, албанец,турчин, ром, србин,германец го има истиот состав:

Urine-Composition.jpeg

Незнам како мокрачата од ром ќе те оштети а од македонецот ќе има антибактериско дејство кон тебе, но мокрачата е иста.
Си видела мрсулав, неизбањат дебел испотен *insert nacionalnost на базент или надвор од него? Еве ти најискрено кажи сега дали би влегла во иста вода со некој кој е неизбањат со кал и флеки од нечистотија на него без разлика која националност е ?
Ако одговорот е не, зошто не ?? Не е тоа дискриминација ? Може нема кај да се избања, а што викаш.

Па нормално е дека денеска е полесно да бидеш црнец или ром од порано, но мене ми се чини тебе ти пречи тоа....
Си ги врти(те)ш работите као сакаш во твоја полза. Он сакаше да каже дека многумина го злоупотребуваат расизмот како на пример:
Црнец ако му се обрати на белец со зборовите ''белец глуп'' тогаш тоа е само навреда дека е глуп, а ако белец му каже на црнец ''црнец глуп"' тогаш тој е расист и ќе биде ставен на клада. Плус зборот ''нига'' е многу навредлив за нив иако они мегу себе така се нарекуваат. НЗС ?
Нешто слично како што ни правите вие на нас.

Forrest znaci dobro sum te procenila.
Istava bagra se bori za pravata na pederite, na zenite, ide na protesti, koj za Martin, koj za fasada na trgovski, koj za sto bilo, ne e bitno, bitno protest da e! Pravata na lugjeto treba da se zastitat.
Man, I'm sick of this.
Na makedoncite samo diktator im treba, pod tursko da bidat 4eva n eva, najsimpaticni se taka.

Тин4е само спокојно.

Дали еден од милион цигани ќе се најде некој што личи на човек, мене лично гнас ми е што воздухот го делам со нив, а и од самата помисла да сум во ист базент со цигани...

Логично е да не пуштиш некој со кал на чевлите да ти влезе дома. Но во случајов ние не знаеме дали тие не биле пуштени затоа што биле Роми или затоа што биле нечисти. Јас не реагирам поради нехигиената на некои од нив, туку поради фактот дека луѓето овде ги дискриминираат и генерализираат.

Чим незнаеме да не тргаме веднаш со печат: Роми не пуштале во Аква парк, дискриминација! Знаеш навистина доаѓа преку глава оваа дискриминација. На кој како му текнало така обвинува.
Излегува на крај дека ние за се сме криви, зарем е можно?

Иако Македонија е земја на стереотипи, предрасуди и дискриминација, во последниве години одкако браќаваа не напнаа до даска и тоа ниво го качивме на 100%. Тоа е оној притисок кој ни се создава како нација. Ние у принцип сме многу отворен и хуман народ, али не убија ова дискриминираниве, не отекоа буквално. Акција-реакција шта чеш.

Дали еден од милион цигани ќе се најде некој што личи на човек, мене лично гнас ми е што воздухот го делам со нив, а и од самата помисла да сум во ист базент со цигани...

Што мислиш за едно капење со Балотели во ист базент? ;) Или тој е поцрн од овие нашиве и нема да има проблем.

Што мислиш за едно капење со Балотели во ист базент? ;) Или тој е поцрн од овие нашиве и нема да има проблем.

Ако некој човек е црнец, значи дека е циган ? :D

црнец =/= циган

Јас најмалку ги мразам цигантие поради бојата на кожата.

Не научија сите колку сме лабави и дека со плачење кај нас можат многу да добијат, исто ко примерот со браќата :sneaky: .На крајот ние ќе бидиме единствените дискриминирани тука.

Во најголем дел се согласувам со Kaiser за оваа тема. Тоа што за Ромите некој ќе произнесе факти, каков народ се и што е за нив карактеристично, не значи дека ги дискриминира. Има исклучоци ама ретки се...
На Мито Хаџивасилев-Јасмин булеваров, баш на семафорот пред Тутунска Банка, група на Роми имаат цел бизнис развиено...Мешаат во едни пластични садови вода и детергенти и шофершајбните им ги бришат на луѓето што стојат на семафорот и навечер сум ги гледала стално како седат у паркот и се пребројуваат колку заработиле...Сигурна сум дека поголема дневница од мене имаат. Тука и државата ја гледам крива...Треаба ваквите лајнарии да ги расчистат од улиците, има социјални центри, прифатилишта што знам...Ама за да го изгорат некој од даноци и казни -први се! Они нели се декларираат како загрозена категорија, изгорени од општеството и државата и сл...Е како тогаш ромка на 15-16 години по неколку деца има испородено и ги влече по улици гладни и боси? Кај Македонците, со покрив на глава и двајцата да работат, па не се осмелува повеќе од 2 деца да има на оваа скапотија и мизерни услови кај нас...Која е тука логиката? И после јас или Петко или Станко, ќе исправам криви дрини и преку невладинине организации, што глумат лудило за да се дочепаат до некој денар, ќе бидам поборник за човекови права и ќе протестирам? Мене некој ме прашал во своја земја, во која плаќам уредно данок, дали ми се остварени сите права како граѓанин? Дали јас можам да се изборам и да истерам правда на виделина?
Идев накај Влае пред некое време и таму на еден семафор, ми приоѓа ромка и почнува пари да ми бара...И реков еднаш, немам, втор пати реков немам, трет пат и реков немам- губи се од тука...ми рече- да умреш мори, аир да не видиш и кога ми ркна една плуканица голема колку тениско топче на стаклото од колата и избега...Па одев да ја перам колата и да се изложувам на трошок заради една стока што е дискриминирана во ова општество...
Колку по градов кражби прават, кај ќе стигнат, фрлаат ѓубре - свашта...! И покрај све тоа, ќе идат по народните кујнии и ќе го јадат оброкот на наш некој што е социјален случај или крајно загрозен граѓанин од било која причина...
Најмногу ми е жал за малите бебиња, што ни криви ни дужни ги измачуваат по улици и во пакети ги ставаат за луѓето пари да им фрлаат внатре... Не може некој да ме убеди дека вакво нешто направила некоја Македонка,Турчинка,Србинка, Босанка итн...
Милиони се примери, ама кога државата не им бере гајле, па јас ќе терам правдина...За себе не можам да истерам...

Јас како што гледам овде скоро секој има да сподели некое лошо искуство со циганите, не ми е јасно како може некој да застане во нивна одбрана знаејќи кави гнаси се.

Ова е состав на мокрачата, која и од македонец, албанец,турчин, ром, србин,германец го има истиот состав:

Urine-Composition.jpeg

Незнам како мокрачата од ром ќе те оштети а од македонецот ќе има антибактериско дејство кон тебе, но мокрачата е иста.
Зошто поврага си вметнал во постот работи кои јас не сум ги пишал?
--- надополнето: 1 август 2013 во 10:08 ---
Tи ова сериозно??!?

Да,од фондација Сорос.Ако мене ме излажале неколку ученици-Роми и професор од средното медицинско училиште во Скопје тогаш и јас вас ве лажам.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom