Во најголем дел се согласувам со Kaiser за оваа тема. Тоа што за Ромите некој ќе произнесе факти, каков народ се и што е за нив карактеристично, не значи дека ги дискриминира. Има исклучоци ама ретки се...
На Мито Хаџивасилев-Јасмин булеваров, баш на семафорот пред Тутунска Банка, група на Роми имаат цел бизнис развиено...Мешаат во едни пластични садови вода и детергенти и шофершајбните им ги бришат на луѓето што стојат на семафорот и навечер сум ги гледала стално како седат у паркот и се пребројуваат колку заработиле...Сигурна сум дека поголема дневница од мене имаат. Тука и државата ја гледам крива...Треаба ваквите лајнарии да ги расчистат од улиците, има социјални центри, прифатилишта што знам...Ама за да го изгорат некој од даноци и казни -први се! Они нели се декларираат како загрозена категорија, изгорени од општеството и државата и сл...Е како тогаш ромка на 15-16 години по неколку деца има испородено и ги влече по улици гладни и боси? Кај Македонците, со покрив на глава и двајцата да работат, па не се осмелува повеќе од 2 деца да има на оваа скапотија и мизерни услови кај нас...Која е тука логиката? И после јас или Петко или Станко, ќе исправам криви дрини и преку невладинине организации, што глумат лудило за да се дочепаат до некој денар, ќе бидам поборник за човекови права и ќе протестирам? Мене некој ме прашал во своја земја, во која плаќам уредно данок, дали ми се остварени сите права како граѓанин? Дали јас можам да се изборам и да истерам правда на виделина?
Идев накај Влае пред некое време и таму на еден семафор, ми приоѓа ромка и почнува пари да ми бара...И реков еднаш, немам, втор пати реков немам, трет пат и реков немам- губи се од тука...ми рече- да умреш мори, аир да не видиш и кога ми ркна една плуканица голема колку тениско топче на стаклото од колата и избега...Па одев да ја перам колата и да се изложувам на трошок заради една стока што е дискриминирана во ова општество...
Колку по градов кражби прават, кај ќе стигнат, фрлаат ѓубре - свашта...! И покрај све тоа, ќе идат по народните кујнии и ќе го јадат оброкот на наш некој што е социјален случај или крајно загрозен граѓанин од било која причина...
Најмногу ми е жал за малите бебиња, што ни криви ни дужни ги измачуваат по улици и во пакети ги ставаат за луѓето пари да им фрлаат внатре... Не може некој да ме убеди дека вакво нешто направила некоја Македонка,Турчинка,Србинка, Босанка итн...
Милиони се примери, ама кога државата не им бере гајле, па јас ќе терам правдина...За себе не можам да истерам...