Забранет влез за Роми во новиот Аква парк

• Креатор на темата Креатор на темата Forrest Gump
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
....базенот е одлично место и одлична прилика да закачите некоја зараза....
....но кај нас за ситна пара поминува се......
....во сите нормални земји.....влезот во базен е забранет за луѓе со ниски хигиенски стандарди, луѓе со отворени рани и чиреви, луѓе со херпес.....и секако сегде постои задолжително туширање пред влез во вода.....и носење на силиконска капа и прописен костим за капење

кога плаќаш 300 денари за влез во базен или аква парк, плаќаш за да се рекреираш, а кламидијата и габичните заболувања ги добиваш гратис

Ромите се најмалиот проблем....поставеноста и фукнционирањето на опшеството и примената на законите се вистинскиот проблем

за едно опшество да функционира мора да има правила и прописи за јавен живот....но во Македонија сите правила, прописи и закони се кршат, виткаат и заобиколуваат.....а постојано плачеме за Европаа

како што вие не сакате да се бањате во ист базен со луѓе со ниски хигиенски стандарди....така и овие од запад и од север не сакаат да си имаат работа со распуштена багра која незнае ни за закон ни за култура.....веќе доволно се ЗАЕБАА со џганот од Бугарија и Романија

во Македонија бесмислено е да се разговара за дискриминација бидејќи таа е присутна колку и воздухот кој го дишеме

Нема врска ова со дискриминација, ако вратарот процени дека не го исполнуваш кодексот за да влезеш, нема да влезеш. Сигурно и други се вратени не само "ромичињата", но "соросоидите" сакаат малце помпа да удрат

Можно е ова, но зашто сум присуствувал на многу такви дискриминации што се случувале на други луѓе пред моја фаца, не е ништо чудно и да е стварно вистина... за жал.

Само на кратко мое мислење да кажам...
Во базен од јавен карактер, кајшто секој може да се бања (и шугав, и заразен и свашта...) нема шанси да влезам некогаш! Истото важи и за сауна! Единствено можам да направам исклучок за скрос приватен базен во некоја куќа ама единствено соопствениците да се бањаат во него и лично и персонално да ги познавам истите...Уствари и така би се подразмислила два пати...И луѓево по хотели што идат на одмор не можам да ги разберам како мали деца ги брцкаат во базенот на хотелот којшто е достапен за секој гостин...
Не мора да е Ром некој, може и најчист да изгледа и најдотеран, а да носи триста зарази на себе..Или па доволно е двајца да се помочаат внатре, а јас лицето да го топам...
Само еден пример..Кога во 2010 ми се појави проблем со двата нокта на нозете, на палците отидов кај специјалист по дерматологија во приватна поликлиника и првото нешто што ме праша откако ме виде беше: "дали имате посетувано базени или сауни во последнава година-две?"
А што преживеав со ноктите отпосле, поарно да не кажувам, имам мислам по форумов пишувано...
Криво ми е што обожавам пливање и чекам еднашка у годината на одмор да отидам па таму да пливам...Немам можност вака преку цела година, ќе треба по базениве наши да идам...

Пред 10-12 години отидовме со братучед ми и неговите другари на базен во Виница. Еден од нив, од работа по нивите беше многу исончан и на врата му рекоа не пуштаме тука роми и не му дозволија да влезе... Се убивме убедувајќи ги дека не е ром, но сепак не го пуштија. Таа „политика“ сеуште не е променета, ете едноставно не пуштаат роми таму. Значи таму се генерализира и воопшто немаат влез - никаква реакција, а овде веројатно се работи за група која правела проблеми па се препознаени (секаде камери) и не биле пуштени - се работи за расизам.

Инаку јас од пред 10 години и не одам на базен, таму закачив габична инфекција на ноктот на палецот на десната нога, па третманот траеше 8 месеци мачкање со масти сабајле и вечер секој е.ан ден... така да и не е лошо да се припазува кој се пушта а кој не.

Vo normalna zemja vakvite problemi se resavaat uste pred da nastanat. Prvin pred vlezot se zakacuva tabla na koja postojat pravila kako treba da se odensuvame vnatre i so crveno podvleceno deka bazentot (kompanijata) go zadrzuva pravoto da sancionira ili zabranuva vlez (nabrojani pricini) nehigiena, nekultura alkohol,nepristojno odnesuvanje...etc.
Vtoro postoi hemija koja se istura vo vodata na bazenot i pri najmal dopir so mocka stvara crven krug.Potoa se evakuiraat site nadvor dodeka toj krug ne se iscisti a liceto se ostraniva od bazentot so zabrana za vlez.
Koa ke pocnat da blaadat zosto se vrateni ili rasisti i ostali sranja kulturno so prst mu pokazuvas na tablata. Fala prijatno.
Има само некој треба да ги прочита,а богами и УСНО ги кажуваат,ама и тука изгледа никој не слуша
Темно сина се прави водата

Се гледа како бел ден дека имало дискриминација, крај.
Да биле нечисти или питачи немаше човекот да се жали за тоа што неговата ќерка не ја пуштиле, туку ќе ќутел, ќе ја знаеше својата грешка.......

Некој напиша овде дека тие кои не биле пуштени во аква паркот утре ќе заборават, не друже, нема да заборават, секогаш ќе запамтат, можеби никогаш нема да реагират што е уште потрагично.,....
Свака му част на тактото кој реагирал, кој знае колку има други случаеви а не се знае........

За мене е дискриминација што Ромите имаат право да студираат бесплатно на Државните Факлутети. И јас немам пари, не можам да најдам работа, немаме за леб, зошто за мене не е бесплатно? Само се раскукале сите биле дискриминирани, вака немало на Запад па уште рекле, па нема на Запад така они ги протераа на време тие не саглам што се. Од сите има и добри и лоши, не е убаво да се генерализира ама овие поголемиот број се измамници, и од лично искуство.

Сигурно си работат по некој критериуми, и мене да ме вратат нема да се лутам. Правила си се правила, за сите!
Да те надополнам не плаќаат струја, вода и секој ден земаат јадење за цела фамилија од овие бесплатните кујни во градинките.
Зошто да ги пуштаат во аква паркот кога за 15 мин ќе соберат 10 мобилни телефони и 20 новчаници. :D
Во Штип им е забрането да влегуваат во кафичи и дискотеки, а за базенот не знам одамна не сум идел.
Знам дека пред 10 години ги пуштаа ама немаа никаква култура и скокаа како будали и гледаа нешто да украдат.
Нека се бањаат во езерцето во паркот и нека траат. :icon_lol:
http://zase.mk/foto-dve-devojchin-a-se-ban-aa-vo-ezertseto-vo-gradski-park/ :pos:

Јас кога ќе влезам во полна када се гнасам од самиот себеси, а не пак од другине што се по базенине и езерана :pos:.

Сум бил еднаш на Преспанско, и еднаш на базен... Во Преспанското се капев, ама мал бев, знаете среќа, дете, цел живот не видело толку вода... и што ми остави спомен од езероно кога видов цело јато испоумрени риби...мислам...:facepalm:
А во базен бев пред 2-3 години, со роднини, не ми беше меракот да се капам, не за друго, кога ќе дојдев дома пак требаше да се капам, а некако мрза ме фаќаше :icon_lol:. А инаку пред да влезиме во објектот обезбедувањето бркаше и Македонци, Албанци, Марсовци итн, ако немаа соодветна опрема за капење ги враќаа назад, многу нормално... само што ова со дискриминацијава поминува само кај нас, во Македонија... некој погоре пишал како во Франција ги протерувале Ромите, па никому ништо, ама кога се работи за кај нас... тоа е дискриминација од невидени размери... Хитлер не направил такво зло во Втора Светска Војна, како ние што сме направиле

Јас кога ќе влезам во полна када се гнасам од самиот себеси, а не пак од другине што се по базенине и езерана :pos:.
Затоа ќе си ставиш туш кабина.Чиста вода од горе,валканата оди во одвод

Глеј едноставно е. Не ги пуштиле оти нешто било несоодветно на нив. Исто како што во дискотека нема да те пуштат на патики, у ресторант на купаќи, во црквата на Свети Наум разголена и слично. Во Аква паркот влезот на Роми е дозволен! Бидејќи одат и Роми секој ден.

Ова не е случај на дискриминација, овде нема никаква основа за дискриминација.
Случајот со Сити Мол е дискриминација, тужеа пред некој ден и ќе добијат дебело. Ова е патка за излетување.

Логично е да не пуштиш некој со кал на чевлите да ти влезе дома. Но во случајов ние не знаеме дали тие не биле пуштени затоа што биле Роми или затоа што биле нечисти. Јас не реагирам поради нехигиената на некои од нив, туку поради фактот дека луѓето овде ги дискриминираат и генерализираат.
--- надополнето: 31 јули 2013 во 23:44 ---
Како ќе знаеш дали некој е волонтер, поборник за човекови права, лгбт исто, вегетеријанец..
Сам ќе ти каже. Првите 7 пати. :icon_lol:

Аnd I am all for that. Штагод те прави да се осеќаш убаво, различно. Хипокризијата е само човечка.

Еве, за да ни докажеш дека не си само ефтин продукт на квази идеологија, човеци можеме и двајцата да бидеме и јас да продавам ефтини морални вредности на форум и на следното циганче да му дадаме 100 денари за базент. Ама ако јас треба да се бањам со него, за да ни докажеш колку ти не си празна одвнатре, следното циганче не го третирај така, земи го кај тебе, и имајте шампон-забава во туш кабината кај тебе дома, оти не одиш на базент ти. Уствари заштеди на шампон, ја убива тоа поентата, оти нели, не живееме во утописко сценарио каде даваат сапунчиња на влез во аква парк. Да бидеме и двајцата на исто изложени, пошо ти си као брад најмногу за рамноправност, не користете шампон. :)

На кого тоа треба да се докажувам? :pos:

Да не се повтарам ама, еве ко случаите на Fringe треба да се има луѓе кои нон стоп контролираат - т.н. обезбедување. И малку ги измешавте поимите со ром и т.н. чергар.

Lesno e na denesnicava da bides crnec, rom ili druga 'target' grupa za koja ima takva slika (od minatoto). Ako nesto ne ti prija, slobodno obvini za rasizam. Coveckiot sektor na Anima Dundi, samonareceni pacifisti, vednash ke se aktivira.

И езерото Треска на времето беше пријатно место за одмор и рекреација СЕ додека не почнаа рамковните и остала багра да доаѓаат да се капат со шампончиња со мирис на бреза од 5 дИнари и тоа исклучиво од посилниот пол (жените се за дома, не смее кожата да им види сонце и вода)...

Така ке биде и со Аква парков ако пуштаат секого и сешто...ќе нема долг век на траење.

Некој во предходните постови убаво си кажа...нека има некои правила кои мора да се почитуваат....па бујрум кој сака да се придржува на тие правила без разлика на вера, нација, боја на кожа...за останатите затворена врата.

Lesno e na denesnicava da bides crnec, rom ili druga 'target' grupa za koja ima takva slika (od minatoto). Ako nesto ne ti prija, slobodno obvini za rasizam. Coveckiot sektor na Anima Dundi, samonareceni pacifisti, vednash ke se aktivira.

Па нормално е дека денеска е полесно да бидеш црнец или ром од порано, но мене ми се чини тебе ти пречи тоа....

Ромите се дискриминирани од страна на Македонците и не само дискриминирани, туку и омаловажувани максимално, а и тепани онака од кеф. Забрана по пол, раса , националност итн итн на јавни места е кршење на најосновните човекови права. Доколку има кодекс ова она тоа е друга работа, но тој кодекс треба да важи за сите.
Немој после да се чудиме ако на нареден попис се зголеми бројката на Албанците заради пишување на Роми како Албанци, зошто бројката на Ромите во Македонија не е за потценување.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom