Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
И со тресење глупости не се доаѓа до Бог, ама тебе тоа не те спречува...
Ставрос, научи се да не ми се обраќаш лично по темите,или сакаш да те минам во банираноста. Ако ти е тоа проблем, не се секирај, ме банираа скоро од сите теми.
Пријатен ден..и Господ да ти е на помош

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И твоите „аргументи“ се одамна надминати.
Монотеистичките религии веруваат „слепо“ дека Бог постои, мегутоа тоа слепо требе правилно да го сватиш. Не е дека се ќорави.
Човекот не верувал и дека постои атом, мегутоа откако го пронашол микроскопот се уверил дека и атомот постои. Значи проблемот не е во верувањето, него проблемот е во тоа што човек и до ден денес не го знае начинот на кој може да дојде до Бог (оваа не значи дека е така за целото човештво, има луге што го нашле начинот на кој се доаѓа до него, само се малку)
Давањето човечки особини на Бог е резултат на фантазијата кај него, и нормално, како најразвиено животно на планетата земја , дека ќе му даде такви особини, мада тоа не е случај кај сите религии.
А правилното сваќање е......? Тролање и провоцирање за да некој да ти открие информација?
Догмата е догма - неменлива е, затоа религиите ја негираат еволуцијата, се трудат да претстават како реален историски настан приказна од типот на големиот потоп и што е најтрагикомично - самите меѓу себе се оспоруваат, напаѓаат и докажуваат кој е во заблуда а кој на "правиот пат".
ПС. Со звончиња не се доаѓа до Бог
А со вртење во круг се доаѓа?
До кога со сопствен камен по глава ќе се тепаш?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
...

1. What was in the beginning?
2. How will life on earth end?
3. What happens after death?
4. What is the purpose of existence?
5. Why there is order in all of creation?
6. Why there is morality in every civilization?
7. Why does every civilization believe in a Creator?
8. Why does every sane person have a conscience, even when it is not dictated by society?
9. How did nothing create everything?
10. Which came first--the chicken or the egg?

Стварно, зошто ЛУЃЕТО немаат одговор на овие прашања? :)
Некако многу философски изгледаат прашањата, затоа и ќе нема одговори на ваквите прашања :)
Ќе има философирање, но не и одговор!

Не е до атеистите или теистите...

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Ни теистите, ни атеистите немаат одговори на ништо и што е полошо - си мислат дека имаат и тоа им е основ на сите меѓусебни конфликти и навреди.....

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Ни теистите, ни атеистите немаат одговори на ништо и што е полошо - си мислат дека имаат и тоа им е основ на сите меѓусебни конфликти и навреди.....
Искрено, ти си малку подизгубен во овие атеисти - теисти препукувања, па можеби е најпаметно да не глумиш миротворец. ;)

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Искрено, ти си малку подизгубен во овие атеисти - теисти препукувања, па можеби е најпаметно да не глумиш миротворец. ;)
Nein, изгубени сте вие....не глумам миротворец, туку ве омаловажувам....
Ни едните, ни другите немате доблест да признаете дека не можете ништо да спознаете, уште повеќе да докажете....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ни едните, ни другите немате доблест да признаете дека не можете ништо да спознаете, уште повеќе да докажете....
Омаловажувањето е илузија со која суетата мисли дека си ја зголемува сопствената вредност, обезвреднувајќи ја вредноста на останатите.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
А омаловажуваш, па така кажи. :D Ја погоди и темата и човекот за да омаловажуваш. ;)

Јас мислев Мајка Тереза глумиш. А јасно ти дека за да омаловажуваш ти треба да ги имаш одговорите, така?

Ги имаш? :icon_lol:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Значи и самиот себе си се омаловажуваш. Демек ти како трета страна (која ли е таа) се’ спозна и се докажа :tapp:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
А правилното сваќање е......? Тролање и провоцирање за да некој да ти открие информација?
Догмата е догма - неменлива е, затоа религиите ја негираат еволуцијата, се трудат да претстават како реален историски настан приказна од типот на големиот потоп и што е најтрагикомично - самите меѓу себе се оспоруваат, напаѓаат и докажуваат кој е во заблуда а кој на "правиот пат".

А со вртење во круг се доаѓа?

До кога со сопствен камен по глава ќе се тепаш?
Хахаха...смешки ми правеш или....
Кој се мава сам со камен поглава?
Ти многу малку тајни знаеш изгледа од талемитите...не ти кажале изгледа. Најголемите тајни на кроули се токму од суфите....затоа не се мавај сам со каменот.
Околу борбата за тоа кој е во право меѓу религиите....истата борба е и мегу сектите, секоја мисли дека е во право.
И на крај, во твојот одговор не гледам никакви „аргументи“ за да ми докажеш дека нешто не постои (Бог), само затоа што не го знаеш начинот на кој се доаѓа до него.Исто како што не знаеле и дека атомот постои.
Догмите во монотеистичките религии ја кажуваат Вистината, ама нема кој да мучне со главата или да се потруди да ги разбере истите.

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Одговорот за „омаловажувањето“ не е и одговор на „имање или немање одговори“....

Целта на моето „омаловажување“ е да ве преусмерам во нормален разговор, а не во ваше меѓусебно омаловажување....
Немам одговори, нормално....имам доблест да го признаам тоа....читам 60 и кусур страни пердашење....и самава тема ја има отворено еден таков smart ass во смисла на омаловажување на атеисти....

Повеќе ми е процедурална забелешката отколку „messiah" фазон како што добар дел сака да пишувате, а не видов дека нешто паметно откривте до сега.
Поздрав за сите!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хахаха...смешки ми правеш или....
Кој се мава сам со камен поглава?
Ти многу малку тајни знаеш изгледа од талемитите...не ти кажале изгледа. Најголемите тајни на кроули се токму од суфите....затоа не се мавај сам со каменот.
Околу борбата за тоа кој е во право меѓу религиите....истата борба е и мегу сектите, секоја мисли дека е во право.
И на крај, во твојот одговор не гледам никакви „аргументи“ за да ми докажеш дека нешто не постои (Бог), само затоа што не го знаеш начинот на кој се доаѓа до него.Исто како што не знаеле и дека атомот постои.
Догмите во монотеистичките религии ја кажуваат Вистината, ама нема кој да мучне со главата или да се потруди да ги разбере истите.
Значи сега од суфиите препишувал....а јас мислев дека во 1926-та чекал под прозор што ќе каже Гурџиев и потоа истото го препишал во 1904-та нели. Ете, човек учи дур е жив.

П.С. Сектите се групи кој се одделуваат од некоја религија, немам јас ништо со никакви секти!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Одговорот за „омаловажувањето“ не е и одговор на „имање или немање одговори“....

Целта на моето „омаловажување“ е да ве преусмерам во нормален разговор, а не во ваше меѓусебно омаловажување....
Немам одговори, нормално....имам доблест да го признаам тоа....читам 60 и кусур страни пердашење....и самава тема ја има отворено еден таков smart ass во смисла на омаловажување на атеисти....

Повеќе ми е процедурална забелешката отколку „messiah" фазон како што добар дел сака да пишувате, а не видов дека нешто паметно откривте до сега.
Поздрав за сите!
А не така, веднаш да избегаш. Прво сакаш да не омаловажуваш, нас вака прости и без одговори, потоа подрав и да те нема. Не е културно тоа, чекај да си помуабетиме... :icon_lol:

Што мислиш, колку било кој овде имаше потреба од твојата процедурална забелешка? Мене на пример, ми требаше колку дупка во главата, верувам и на другите кои постираат во религија. На што се сведува твојата процедурална забелешка освен на тоа дека сакаше малку да глумиш попаметен, некој кој ги посматра работите од страна? :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Значи сега од суфиите препишувал....а јас мислев дека во 1926-та чекал под прозор што ќе каже Гурџиев и потоа истото го препишал во 1904-та нели. Ете, човек учи дур е жив.

П.С. Сектите се групи кој се одделуваат од некоја религија, немам јас ништо со никакви секти!
Се гледа дека те заслепил (слепа верба) кроули...само од него книги си читал , па затоа не знаеш ни од кого препишувал.
Аааа....и од Блаватскаја препишувал...само ради информации.
А да, вие не сте секта..вие сте Ред, Научна институција...:pos:
Божјата воља кон која се стремите чија беше? Научна?

Kajgana Shop

На врв Bottom