Суфизам

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
За разлика од мпц,во ивз е друга ситуацијата,и ивз многу не се замара со страници.
Па така таа страница е за мисионарство направена,а не за да биде паралелна заедница на ивз :)
и ја видов темата,повеќето беа глупости што беа напишани постовите на таа тема.
и два текста се точни,имаше и членови кои потврдија дека девојчето од прилеп го виделе со шамија и слично.
каква била,што правела тоа мене не ме интересира,од кои причини примила ислам исто не ме интересира нити можеш да и загледаш во срцето и да видиш од кои причини примила ислам,ако е заради лошо ќе излезе на виделина,но не сме ние тие да осудуваме.
Тоа што некому не одговара што девојчето примило ислам е друга работа,јас го разбирам тоа,ама нема потреба да викаат дека е измислена сторијата и дека нашле слики и измислиле приказна,кога девојките постојат,и приказните се точни.
току така никој неможе да се меша кој што прави
ако таа мисли дека така е поисполнета браво за неа тогаш
а и мпц не се многу многу замара со приказни во кои се истакнува дека христијанството е вистинито а исламот измислен или дека е ваков таков и да не прави споредби како што ги има на оваа страна

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Имам Малик рекол: Кај последните генерации на умметот(народот) нема да биде исправно,освен она што било исправно кај првите генерации.
Она што тогаш не било вера,ни денес не може да биде вера.

Ова не било ислам кај првите генерации,не е ислам и денес,и нема да биде до Судниот ден.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Имам Малик рекол: Кај последните генерации на умметот(народот) нема да биде исправно,освен она што било исправно кај првите генерации.

Ова не било ислам кај првите генерации,не е ислам и денес,и нема да биде до Судниот ден.
Imam Malik je rekao, "Ko god studira pravo (fikh) a nije studirao Sufizam (tesavvuf) pokvarit će sebe; a ko god studira tesavvuf a nije studirao pravo (fikh) postati će heretik; a ko god objedini obadvoje dosegnuće Istinu (tehakkak)." Ova izjava je zabilježena i objašnjena u knjizi učenjaka 'Ali el-Adevija sa objašnjenjem od Imam Ebil-Hassana, učenjaka Islamskog prava (fikha), tom. 2, str. 195. [prim. prev. Imam Malik rahmetullahi alejh ovom izjavom upozorava kako ulemu tako i obične Muslimane da ne smiju zanemariti niti fikh niti tesavvuf, jer prva znanost usmjerava i obučava tijelo dok druga znanost usmjerava i obučava dušu. Stoga samo onaj ko poriče fundamentalnu istinu da ljudsko biće na ovom svijetu opstoji u tijelu i duši može poreći neophodnost izučavanja i prakticiranja ovih dviju esencijalnih znanosti Šeri`ata. Prema tome svako, ko želi biti od onih koji su dosegli istinu (tehakkak), treba pribaviti sebi adekvatno znanje iz fikha i tesavvufa.]

Isto se prenesuva deka i Resulullah Muhammed s.a.w.s prisustvuval so majkata na vernicite (Aisa r.a) vo dzamija dodeka vnatre vo dzamijata se tancuvalo pa ne go zabranil toa nasiot Resul.
--- надополнето: 8 април 2013 во 22:59 ---
Na kogo mu e maka da citat neka go slusne predavanjevo sto e Tesavvuf.

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
Gledam na forumov,sekoj saka da prestavi nesto,svoeto veruvanje ubeduvanje i kako istoto e naj dobro od site ostanatite,no od istite tie prestavnici,nisto ne nalikuva vo nivnite pisma i pisuvanja na ona sto sakaat da ni go prezetntiraat. Edno pisuvaat drugo pravat.
Ateistite vikaat deka nie religioznite se raspravame edni pomegju drugi a istite se raspravaat so nas poveke odkolku samite sebesi,samo nema sposobnost nikoj samiot da se uvide. Ima i takvi koi se vo site religii i koi tvrdat deka nie koi sme vo edna odredena ustvari ne sme ja svatile sustinata pa kazuva kako dzaba se raspravame a koga tie sakaat da ni go dokazat nivniot stav,ni pomalku ni poveke,ne delat od ostanatite. Ima seriozen problem tuka kaj nas koi debatirame edni so drugi. Ispagja deka se mozeme da bideme ama ne i pripadnici na ona mesto kade sto tvrdime deka pripagjame,bidejki sekogas velime deka nasata religija ili sloboda od religiite e naj ubava i naj mnogu go educira covekot,naj kulturna e a se ponasame tolku sprotivno od nejzinoto ucenje. Nemoze da se vidi znak od ona sto go kazuvame vo nas samite.
Mi padna na pamet edna slucka od Mesnevijata na Mevlana Dzelaluddin Rumi,pa ke se obidam da ja napisam.
--- надополнето: 11 јануари 2013 во 19:47 ---
Nekoj covek se vratil od Irak so nametka izdrpana.
Prijatelite negovi se rasprasuvale za negovata odsutnost.

"Da",toj odgovoril,"taga na odvoenost postoese,
no patot za mene bese blagosloven i sreken,
zatoa sto Halifata mi pokloni 10 nagradi pocesni-
sto slavi i pofalbi neka go pratat nego !"

Toj tolku iskazuval slava i pofalba,se' dodeka blagodarnosta nega ne gi premina granicite.

Potoa,lugeto mu rekle:
"Tvojata obleka bedna,svedok e za tvojata laga.
Gol si,gologlav i razoran so taga,ovie izrazi ili si gi ukral ili samo na pamet si gi naucil.

Kade se znacite na blagodarnost i pofalba na tvojot princ ?
Na tvoite bosi noze i gola glava ?

Mada jazikot tvoj na onoj car slava mu tkae,
sekoj tvoj drug organ i del od teloto na nego se zali.
Zarem vo plemenitosta na toj golemodusen car,
nemase eden par konduri i pantaloni ?

Ovoj im odgovoril:
"Sto toj mi podari,jas toa go podeliv.
Vo grizlivosta princot ne pokazuva nikakva mana.
Sekakvi pokloni od princot primiv pa na siraci toa go podeliv.

Ovie mu rekle: "Blaze si ti. Bogatstvoto otide:
A kakov e togas toj cad od ulje sto od tebe izleguva ?
Sto gnasotii vo srceto tvoe ima,kako trnje:
Zarem tagata moze da bide znak za radost ?

Kade se znacite na dobrota,ljubov,dobrocinstvo,zadovolstvo,
ako e vistina toa sto go zboruvas ?

Gledam bogatstvo nema,no kade e zelbata za ruhajnijet ?
Ako otide rekata,kade e nejzinoto korito ?

Ako okoto nekogas ti bilo crno i dusata ti ja vdahnuvalo,
pa i ako sega ja vdahnuva,zosto plavo ti postanalo ?

Kade se znacite na samopozrtvuvanje,o kisel !?
Zdiv na prazni i gnasni zborovi od tebe izleguva. Molci !

Milosrdieto stotina znakovi vo srceto ima,
Dobroto delo ima stotina oznaki.

Od zborovite tvoi izleguva zdiv na losotija,
a boljata tvoja od glavata i so liceto se odrazuva,o razmetlivko.

Na Bojnoto pole dunjalucko ima luge koi gi poznavaat vozdiskite.
vo drskista svoja,nemoj dzaba da oponasas i da ispustat krikovi na zanos.

Ne fali se so mosush-miris,
zatoa sto lukot ja otkriva vozdiskata tvoja.

Djulbe seker jadev-taka velis,
A zdivot na bel luk ubiva i veli: Ne zboruvaj gluposti.

Srceto na kukja golema lici:
kukjata srcana ima komsii skriveni.

Niz prozorcite i puknatinite
tajnite misli ti gi citaat.
Dolga e ovaa prikazna drugarcinja,no,za pametni dovolno e i ova.
Mnogu ubavo.

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
" Зборовите на Мухаммед (с.а.в.с.), се најсјајни бисери од океанот на реалноста, бидејќи неговото срце е соединето со океанот на вистината. "

(Руми)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Никој не рече дека тоа е ислам...најверојатно не е ни ВЕРА.

Ако на тебе не ти се свиѓа...тоа си е твој проблем.

Суфите се нешто поголемо од ВЕРА.....

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
Никој не рече дека тоа е ислам...најверојатно не е ни ВЕРА.

Ако на тебе не ти се свиѓа...тоа си е твој проблем.

Суфите се нешто поголемо од ВЕРА.....
Podolu imase mislenje na Imam Malik kade sto gi spomnuva Sufiite. Malku loso e sto vo sekoe spomnuvanje na losa novotarija gi mesaat Sufiite. "Sufii" ima denes koi navistina skrenale od vistinskiot pat i ova ne moze da se negira. Ima "Sufii" koi pravat raboti koi se nadvor od ramkite na Islamot no ne e ubavo Sufizmot radi toa da se negira.

Koga velis deka Sufizmot e poveke od Verata toa i drzi,no,ne e nadvor od verata,toa mora da se dostigne preku verata (Islamot)... i takvo nesto ne moze da mu se prepise na sekoj koj pripagja vo nekoj tarikat i se vika sufija.
Eden Hadis prenesuva Omer r.a veli:
Omer ibn Hattab, r.a., pripovijeda: "Jednog dana sjedili smo kod Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, te se iznenada pojavi jedan čovjek izuzetno bijele odjeće, jako crne kose, bez ikakvih znakova putovanja na sebi, a niko od nas ga nije poznavao. Približi se Allahovom Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve selleme, i sjede pored njega, tako što je prislonio svoja koljena uz njegova i svoje ruke stavio na natkoljenice, a potom reče: 'O Muhammede, obavijesti me o islamu!' Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, mu reče : 'Islam je da posvjedočiš da nema drugog boga, osim Allaha, i da je Muhammed Allahov poslanik, da obavljaš namaz, daješ zekat, postiš ramazan i da hodočastiš Bejtullah, ako si u mogućnosti.' On tada reče: 'Istinu si kazao.' Mi smo mu se čudili (veli Omer); pita ga, a zatim mu potvrđuje.
Čovjek ponovo reče: 'Obavijesti me o imanu!' Alejhisselam kaza: ‘Iman je da vjeruješ Allaha, Njegove meleke, Njegove Knjige, Njegove poslanike, Sudnji dan i da vjeruješ da je sve određeno, bilo dobro, bilo zlo.' Čovjek opet reče: "Istinu si kazao.'
Zatim reče: ‘Obavijesti me o ihsanu (savršenstvu u vjeri)!' Alejhisselam mu kaza: 'Ihsan je da robuješ Allahu kao da ga vidiš, jer ako ti Njega ne vidiš, On tebe, zaista, vidi.'
Ihsan e koga covek veruva so svojata svest,koga e ubeden. Pred nekoj den edno moe prijatelce napravilo grev i mi veli: "Svesno napraviv grev" Znam (veli) deka Allah me gleda i povtorno napraviv grev. Toa ne e svesno. Toj veruva deka Allah go gleda,ama svesen ne e. Bidejki koga bi bil svesen i bi veruval,bi bil ubeden kako da go Gleda,toa ne bi rekol deka moze nekoj da go napravi,SVESNO.

Za da go priblizime ova,ke ja povtoram edna slucka koja tuka nekade ja procitav;
Nekoj covek go odnel volot vo stalata,go ostavil i si zaminal.
Po nekoe vreme,vo stalata vlegol Lav,go izel na volot i legnal na negovoto mesto.
Covekot kasno vo nokta se prisetil deka kaj volot ne ostavil voda,pa otisol da mu odnese. Vo stalata bil totalni mrak,pa covekot na pamet se dovleckal do mestoto na volot, Ja ostavil vodata i pocnal da go gali,da go trie po plekite na Lavot,mislejki deka e Volot. Se rekol Lavot vo sebe: Da ima sveka covekov vo racete,krvta bi mu zamrznala od strav koga ke vidi kade ja pushta rakata.
Vistinskite Sufii se luge koi koi so sveka (so Allahov NUR) setaat po ovaa Stala (dunjalukov) i svesni se i na onoj nacin gledaat i veruvaat vo postoenjeto na Allah dz.s.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Podolu imase mislenje na Imam Malik kade sto gi spomnuva Sufiite. Malku loso e sto vo sekoe spomnuvanje na losa novotarija gi mesaat Sufiite. "Sufii" ima denes koi navistina skrenale od vistinskiot pat i ova ne moze da se negira. Ima "Sufii" koi pravat raboti koi se nadvor od ramkite na Islamot no ne e ubavo Sufizmot radi toa da se negira.

Koga velis deka Sufizmot e poveke od Verata toa i drzi,no,ne e nadvor od verata,toa mora da se dostigne preku verata (Islamot)... i takvo nesto ne moze da mu se prepise na sekoj koj pripagja vo nekoj tarikat i se vika sufija.
.
Еве за да бидам појасен....околу болдираното...
Суфизмот не е вера..суфизмот е знаење.
Пази...јас сум дервиш и не сум муслиман.

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
Еве за да бидам појасен....околу болдираното...
Суфизмот не е вера..суфизмот е знаење.
Пази...јас сум дервиш и не сум муслиман.
Prijatele,sekako deka nikoj ne moze da ti zabrani da se cuvstvuvas onaka kako sto se cuvstvuvas. Uslov e da bides Musliman za da bides dervis,ti sekako mozes da si se cuvstvuvas sekako.
Sufizmot e Islamska nauka i ova,bilo da go priznae nekoj ili ne,nisto nim ne im menuva.Sufizmot ne e vera,sufizmot e naj dlabokoto poznavanje na Islamot.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Prijatele,sekako deka nikoj ne moze da ti zabrani da se cuvstvuvas onaka kako sto se cuvstvuvas. Uslov e da bides Musliman za da bides dervis,ti sekako mozes da si se cuvstvuvas sekako.
Sufizmot e Islamska nauka i ova,bilo da go priznae nekoj ili ne,nisto nim ne im menuva.Sufizmot ne e vera,sufizmot e naj dlabokoto poznavanje na Islamot.
А кој си ти за да даваш некои заклучоци?
Суфизмот е духовно познавање....не е споено по секоја цена со исламот.

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
А кој си ти за да даваш некои заклучоци?
Суфизмот е духовно познавање....не е споено по секоја цена со исламот.
Jas sum Musliman i za svetov (osven vaka za isklucoci) Sufizmot e del od Islamot.Jas imam procitano i slusano od luge so usul,koi porasnale pokraj sejhovi sufijski.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Jas sum Musliman i za svetov (osven vaka za isklucoci) Sufizmot e del od Islamot.Jas imam procitano i slusano od luge so usul,koi porasnale pokraj sejhovi sufijski.
А јас не сум муслиман и сум поголем дервиш од тебе.
И покрај Буда седеле луѓе и не го разбрале.....

Kajgana Shop

На врв Bottom