Вработување на „постари“ лица

• Креатор на темата Креатор на темата gox25
  • Време на започнување Време на започнување
Ne znam zosto taka razmisluvas za opcijata za sopstven biznis , no ti kako licnost so ogromno iskustvo imas golema moznost da uspees . Inaku za vrabotuvanje kaj nas ne e faktor mladosta , starosta ili iskustvoto i kvalifikaciite tuku prijatelski , partiski i rodninski vrski.
Ти кажа веќе, има отворено свој бизнис ама го супурдисале од даноци и што не, позната прича е тоа во државава.

Приказни за мали деца.
Не те сакале во Ит секторот дека си бил стар. Нивни пари , нивно право кој ке вработат. Ако не си кадар сам да си отвориш и да водиш бизнис како способен и со искуство( тоа со инспекциите не е повеќе во мода), а од друга страна тие што можат и водат не те сакаат тогаш имаш неколку опции.
Првата е:
Секогаш има работа во градежништво и во аргатлук,ама нејќеш таму да работиш понижувачки било за човек со такви способности, квалитети и искуство.
Втората е :
Да си се преорентираш во нешто друго и таму да си ја пробаш среќата.
Третата е :
Нема трета тоа е.

Секаде каде што аплицирав за работа ме одбија со образложение дека сум стар. Имам 50 години и големо работно искуство во ИТ технологијата. Ми преостанува само да барам работа како чистач на улици доколку и таму не ме одбијат со истото образложение. Какви се Вашите искуства со вработувањето, дали го имате истиот проблем или пак некој во оваа пропадната држава сепак преферира искуство пред младост.
--- надополнето: 23 јули 2013 во 21:36 ---
Да се надоврзам дека имав неколку понуди за работа од USA, но со овој македонски пасош сум закопан во Македонија, неможам ни да помислим за надвор со него

Друже тоа со младите е проблем, па не со некој како тебе постар... остај ти тоа изговор им е... На нас ни викаат немате искуство , на постарите им викаат премногу сте стари.. И таткоми го има тој проблем, тенка е врвката на негово место да дојдат некои лигуши кои абер немаат од работа...

Мој совет ти е да си бараш некако работна виза за Америка онаа што е 3 месеци, иако си стар па таму можеш на црно да останеш... Пари барем да направиш па да се вратиш тука да ги инвестираш или пак да средиш за некоја друга држава со пасош... Ако се надеваш дека некој ќе ти помогне тука на 50 години си се зафркнал... До тоа ниво ни дојде државата за жал...
--- надополнето: 24 јули 2013 во 01:24 ---
Приказни за мали деца.
Не те сакале во Ит секторот дека си бил стар. Нивни пари , нивно право кој ке вработат. Ако не си кадар сам да си отвориш и да водиш бизнис како способен и со искуство( тоа со инспекциите не е повеќе во мода), а од друга страна тие што можат и водат не те сакаат тогаш имаш неколку опции.
Првата е:
Секогаш има работа во градежништво и во аргатлук,ама нејќеш таму да работиш понижувачки било за човек со такви способности, квалитети и искуство.
Втората е :
Третата е :
Нема трета тоа е.

Браво за советов... човек на 50 години што има искуство за ИТ да оди градежништво ;)

Секаде каде што аплицирав за работа ме одбија со образложение дека сум стар.

2065550644_1369424730.jpg

Приказни за мали деца.
Втората е :
Третата е :
Нема трета тоа е.

Како можеш да кажуваш вакви приказни па ти кажа човекот дека е експерт во ит технологија а му кажуваш аргат да одел. Бог да чува што не ќе прочита, исто како некој што неможе да оди да биди аргат да го насочиш “Абе не ти се работи, ете во болница имат потреба од доктори, ама не идеш да аплицираш“.
Не е секој за физичка,не е секој за психичка работа.

Ako snema leb na masata nema biranje,i lopata i motika ke igra.
Bil demek so iskustvo vo IT podracjeto. Ajde de,programerite se utepaa od pari,normalno tie sto gi biva. A ako se smeta za IT strucnjak a znae samo vindows i programi da instalira,i da strfa na internet normalno deka nema rabota da najde. Ova veke znaat site deca da go pravat.

а од каде знаете дека е програмер? Широка е областа.

Pa ako e obicen siluvač na tastaturi normalno deka nema nigde rabota da najde.

Pa ako e obicen siluvač na tastaturi normalno deka nema nigde rabota da najde.
Како демек мрежните техничари или тие што се со базите на податоци или телефонијата си го држат во рака по цел ден и тоа лесно е?

оф мори мајко, ај терајте нема везе.

Заборавете го она што беше класично вработување како што беше, затоа што никогаш нема ни да биде, сега се чека Германија да рикне па отиде ЕУ у пичку мајчину и ние со нејзе. Мислите не може да биде полошо уште ништо немате видено :icon_lol:.
--- надополнето: 24 јули 2013 во 09:26 ---
Како демек мрежните техничари или тие што се со базите на податоци или телефонијата си го држат во рака по цел ден и тоа лесно е?

оф мори мајко, ај терајте нема везе.

Нека дјди тутун да сади тоа полесно е :icon_lol:.

Пушти малку погледај Сител и Латас
и ќе ти помини нервата
;)

Секаде каде што аплицирав за работа ме одбија со образложение дека сум стар. Имам 50 години и големо работно искуство во ИТ технологијата. Ми преостанува само да барам работа како чистач на улици доколку и таму не ме одбијат со истото образложение. Какви се Вашите искуства со вработувањето, дали го имате истиот проблем или пак некој во оваа пропадната држава сепак преферира искуство пред младост.
--- надополнето: 23 јули 2013 во 21:36 ---
Да се надоврзам дека имав неколку понуди за работа од USA, но со овој македонски пасош сум закопан во Македонија, неможам ни да помислим за надвор со него
Какво искуство имаш?
Додека си бил помлад требало да бараш работно место не да чекаш да го затворат тутунскиот комбинат.
Сега тешко некој да вработи лице на тие години не ги примаат ни во јавно претпријатие, а не во ит.
Извади виза после остани на црно работи во Америка ако навистина имаш понуда.

Секаде каде што аплицирав за работа ме одбија со образложение дека сум стар. Имам 50 години и големо работно искуство во ИТ технологијата.

што образование имаш и што искуство имаш?

http://kajgana.com/imaat-po-100-godini-sè-ushte-rabotat

Заборавете го она што беше класично вработување како што беше, затоа што никогаш нема ни да биде, сега се чека Германија да рикне па отиде ЕУ у пичку мајчину и ние со нејзе. Мислите не може да биде полошо уште ништо немате видено :icon_lol:.

Никад не ми била јасна причината оти трескаш глупости, со сила се правиш или навистина си таков?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom