Хомосексуални бракови во Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.
O

Orion.

Гостин
Ти си душо печен педофил.
Јас длабоко се извинувам што ги навредив твоите педофилски чуства. Еве ветувам веќе не реплицирам со тебе. Никад више, на ниту една тема. Што не си ја послушав АнФем на време... Ццццццццццццц
Му завидувам на твоето истенчено чувство за сарказам

:)

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.613
5-6-7 илјадарки ... мејби ... кажи си де :tapp:
Друже ти дефинитивно или си доста млад или немаш никакво работно искуство(доколку имаш некакво било какво работно искуство во Македонијава нема вака да мислиш) или пак едноставно овие работи ги пишуваш некаде од странство !
П.С. ОК и јас порано вака размислував како тебе, дека самите луѓе си се криви што биле невработени, несакале да работат, мрзеливи биле и сл. но откако ги почувствував и јас лично заврзламите сега поинаку мислам а башка и имам какво-такво некакво работно искуство и се ми е јасно како стојат работите во државава од А до Ш !
Тоа што ти дечко гледаш и веруваш во бајките на Сител тоа си е твој проблем !

Во однос на темата, пак ќе кажам: хомосексуалните бракови во Македонија сметам дека се луксуз, барем за сега. И дека Македонија баш ништо нема да добие ако ги легализира, туку може само да изгуби.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.536
Поени од реакции
15.021
Унија е унија. Секакви унии постоеле многу одамна, пред формална дефиниција за поимот брак да се покрене. Темелите на тоа биле сосема поинакви, ако веќе копаме по минатото. И никогаш не била фактор преку кој се потенцирале на разликите меѓу половите. Меѓуножјето ја врши таа улога на информирање совршено. А тие ритуали на плодност, by the way, се извршувани од страна на геј маж или лезбејка. Денес наместо чаеви и магии, хомосексуалците и лезбејките донираат сперма и јајце клетки за парови кои не се во можност да имаат деца. Поинаква улога, но целта била иста, и тогаш, и денес, сме играле улога во самиот процес на оплодување, дали сиректно или индиректно, тоа е тоа. Факт.

Тука сме биле. Далеку пред било каква солидна митологија да се изгради, не па религија. Ако некој ја променил дефиницијата на таа унија за која зборам, е баш религијата која решила да го претвори истото во закон кој ќе се енфорсира врз масите. Како што реков, дека ги имало и тогаш, и дека биле прифатени, говори фактот што се закопани со сите причести валидни од тоа време.

Што ти значи тоа ’унија е унија’?! Тоа ништо не докажува, не секоја унија е брак! Ние зборуваме за унија која станала брак, за таква институција тука станува збор. Имаш унија (не мислам на сексуална) помеѓу пријатели, дедо и внук, брат и сестра, човек и животно, но нив никој не ги нарекува брак.

Бракот не настанува со формална дефиниција, тоа е природен, еволутивен процес, кој откако се развил и оформил добил и формална дефиниција. Не седнале неколку луѓе и да утврдат дека треба да настане некаква институција, таа ќе ја крстат брак, па да дефинираат и каков облик треба да има таа институција. Законското (државно или од страна на верски инситуции) уредување на бракот е подоцна, кога институцијата веќе го има дефинирано својот изглед. Бракот настанува независно и од верските институции, тие само со тек на време станале врвен авторитет при склопување на бракот. И не само при склопување, туку и можеле и да решат кој ќе стапи во брак и како тој брак може престане. Бракот секогаш бил разбиран како сакрамент, како премин од еден облик во друг. Традиционалниот брак ги драматизира разликите меѓу половите, тој ги држи половите на голема раздалеченост, па нивното спојување станува егзистенцијален чекор.

Подоцна со сила државата од верските институции ја превзема сета дговорност врз бракот. Сега хомосексуалците бараат од државата ’право на брак’, затоа што на тој начин ќе бидат ’општествено одобрени’, па макар тоа значело и целосно да биде променета некоја институција.

Сосема друга работа е доколку се бара било каква истополова унија. Но, тие бараат нешто што не им припаѓа, бараат брак. Доколку толку сакаат авторитетот на државата да лебди врз нивната врска, тогаш нека се регулира таа заедница независно од бракот. Јас не негирам дека такви заедници имало од секогаш и дека секој има право да си избере да живее со кого сака, без разлика дали за мене тоа е морално или не е, само негирам дека тоа е брак. Нека има истополова заедница каде ќе се регулираат тие социјални работи кои ги засегаат двете страни, мислам на наследување на имот при смртен случај, поделба на имот при престанок на таа заедница и слично. Но, нема да имаат право да посвојуваат деца. Тука веќе не се работи само за одлука на две лица да живеат заедно, но тоа е друга тема...

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.092
Ма нееее, никој не напаѓа ЛГБТ припадници:
Језиво..

ЕДИТ: Заборавив да напоменам, Тремити е остров - затвор во фашистичка Италија каде Мусолини ги праќал сите хомосексуалци. Значи децава не се туку така организирани..

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.536
Поени од реакции
15.021
Антоние душо, како ние ќе создаваме храбар нов свет исполнет со љубов, ако си ги трауматизираме поколенијата уште од најрана возраст?

Комунизмот и нацизмот имаа за цел да создадат нов човек и нов свет. Секој таков обид може да се направи само преку гушење на слободата, сите ќе мора да мислат исто, никој не смее да се спротистави, со тој што мисли поинаку ќе мора да се пресметаат на секаков начин. Што е еден човек со ’затуцани’ сваќања наспроти новиот прекрасен свет?!

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Hm_Hm

Значи збориме за интимна унија, нели? Темава е бракови (форма на легално призната унија меѓу две лица, или како што ти контрираш, маж и жена). Не знам што ми мешаш други варијации кога добро знаеш на што мислев.

Бракот нема благе везе со еволуција, и тој коментар ти беше не потребен. Баркот е културолошка последица на одреден животен стил кој фатил моментум пред 20.000 години и последните 2000 години преку трпење на разни модификации, некако ја добил таа форма која ти толку јако ја браниш. Пак ќе кажам, 20.000 години историја не е малку, и ако од тогаш се променил до тоа што е денес, не гледам причина зошто не би можел да трпи уште промени во својата дефиниција како вид на унија меѓу две лица.

Твоето тврдење на пример паѓа во вода дека било само меѓу стрејт маж и стрејт жена, тој твој брак. Бидејќи во Скандинавија има погребани мажи со трансродови лица, кои веројатно играле поженствена улога во тој брак. Во Северна Америка имаш индијански племиња кои венчавале две жени или двајца мажи. Во Африка сите врачари, вештерки и духовни водачи се геј мажи или лезбејки, и ги венчавале за врачари и духовни водачи од други племиња, преку што различни племиња станувале едно, на некој начин. Тој брак не венчавал две личности, туку цели две племиња (во нивни очи, цели народи). Ова не е рандом лекција која се учи на часот по историја, но сепак е аргументација која располага со факти кои можат лесно да се проверат (барем денес е лесно). Антрополозите најмногу ги третираат овие теми, после одредени групи историчари. Кај тие кои подетално студираат такви теми, на академска основа, дефинитивно ова влегува во лекции кои ги учат. Само ние уште циклично и учиме историја пишувана од 19ти (и ако имаме среќа, 20ти) век, која и таква каква што е, е прилично селективна и пристрасна.

Што се однесува до браковите - Јас лично (не можам да зборам за други хомосексуалци), не гледам колку ќе смени тоа што под поимот брак две жени и двајца мажи ќе можат да се земат, нити колку тоа тебе лично ќе ти влијае негативно, врз твојот живот. Да не се распаднаа државите каде влегоа истополови унии како брак, а не нешто друго? Уште се живи луѓето, и тие држави уште постојат. На светот не му дојде крај. Што се однесува до мене, пак, јас лично, не ми смета дали тоа што го имам јас со некој дечко некој ќе го дефинира како брак, или како некаква цивилна/грашанска унија, кога сме кај поими и дефиниции, се додека тоа што ми е овозможено, како таква легално призната унија, ми ги гарантира подеднакво сите можности и бенефиции кои ги добиваат и уживаат хетеросексуалците во нивните бракови. Ако тоа е средено, јас не правам проблем во однос на тоа како ќе се нарекува тоа, не ми е важно колку што на тебе очигледно ти е важно.

Сега, за другиот твој пост - Прво, секој "изам" имал идеја за свој совршен човек, кој се обидува да ја продаде филозофски отпрвин, па после критичната бројка да ја исфорсира кај сите останати. "Измот" во кој живееме денес (кок ќош и да е во светот) не е ништо подобар од претходните испробани модели, а можеби не е подобар ни од моделите кои уште не се испробани во пракса. Предноста на последните е што уште теретски нудат на некој начин подобра иднина и благосостојба за човекот и светот во кој живее. Потенцирам, барем теоретски.

Комунизмот не е ништо подобар или полош од капитализмот (моја субјективна оценка, но објективно гледано, вистински комунизам, според дефиниција и никогаш не е ни имплементиран, примерите во минатото и денес се квазимодо верзија на вистинската филозофија и визија која ја зачнале одредени генијални умови). Никаде не е потенцирано дека некој мора да мисли идентично, да се облекува и однесува идентично, и да ги убие сите разлики кои ги има во споредба со други луѓе. Сите тие кои се фаќаат на тој аргумент не ги прочепкале во доволна мера тие "изми".

Каква врска инаку имаше тоа што го пиша, и со хомосексуалните бракови, во Македонија?

C

cige

Гостин
Ќе му каже - "Го чека денот кога идиоти како тебе ќе се откажат од љубопитноста да гураат нос во туѓи, приватни афери, какви се, и зошто се такви какви што се. Дали, кога, со кого ќе влегува во брак син ми не е твоја работа. И земи избриши ги контакт информациите, не сме веќе пријатели." Не сум близок со татко ми, особено не после геј ревелацијата од моја страна, ама има нула толеранција кон луѓе кои активно се интересираат за неговиот приватен живот, и особено приватниот живот на неговата фамилија/поколение. Истото би го рекол и на некој кој би го поставил таквото прашање и за брат ми, кој е инаку стрејт, и со девојка. А ти, кутриот, да не очекуваше нешто друго?
Јас кутриот жалам што на твоите родители поколението ом тргнало во слеп правец.
А ти кутриот и по цена на семејството не се откажуваш од аналната љубов.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Јас кутриот жалам што на твоите родители поколението ом тргнало во слеп правец.
А ти кутриот и по цена на семејството не се откажуваш од аналната љубов.
Не ми беше поставена цена, бидејќи сето тоа не беше производ на одлука, а не е одлука бидејќи ... не е решено преку ноќ да бидам тоа што сум ... и ете се навраќаме пак на стари дискусии, многу си бе ретро :).

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Епа не ми е јасно на што се пали кога се што едно машко има го има и он? Тоа е себепалење? o_O
Не бе, читај поназад има линк направен од скен на нивниот мозок и заклучокот е дека во основа мозокот на маж хомосексуалец функционира како мозокот на стрејт жена и затоа него го привлекува маж и обратно кај лезбејките мозокот е посличен како оној на стрејт мажјак па затоа и ги привлекува жена, за да биде потрагично не се "зафатени" само деловите одговорни за секс од ова може да се заклучи дека во најмала рака хомосексуалноста е абнормална или во основа маж со мозок кој функционира како женски буквално недоквакано недовршено а ако е така програмирано тогаш медицината има одговор т.е или промена на полот пред пубертет за да испадне права жена или пак како успешниот експеримент со пациентот Б-19 кој бил излекуван со помош на електростимулатор кој сега може да се имплантира кај возрасните гејови и има да уживаат многу повеќе дупејќи вагина отколку некој да ги шврга.

Значи неможеме да зборуваме за гејправа на база на нивна ориентација кон ист пол бидејќи има лица кои се ориентирани и кон деца-што е со нивните "права" и како може да они имаат нарушување во сексуална функција а другиве да немаат, но тоа е геј лобито се избори на запад додека овде до 1994 беше кривично дело а во USSR следеше терапија.

Но за 10 години ќе има превентивна детекција како што денес можеме превентивно да предвидиме над 70 болештини генетски поврзани како хемофилијата а најверојатно и има хромозом "виновен" за оваа абнормалност кој ќе може да се модификува навреме ако сакаат родителите но доколку неќат ќе следи навремена промена на пол и имате решение и тоа win-win ситуација без отфрлање од општество, без тепање, без геј пари и геј лоби но тоа под услов да не се истуркаат геј правата како посебни човекови права бидејќи нема реална потреба од брак бидејќи не постои можност за потомство но затоа има можност за граѓанска унија/партнерство во склад со нивната природа и лимитации и немам ништо против, всушност граѓанска унија е идеално решение ако успее со тоа да се намали промискуитетот, сифилис гонореа ХИВ хепатит С и останати форми на живот(па има цела биосфера цел екосистем:) ) кои постојат специфично во ректумот.

Нека не лажат за анален оргазам-тоа е лага бидејќи течноста од простата не е семена течност.

Читај.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ма нееее, никој не напаѓа ЛГБТ припадници:
Језиво.
Кој знае што си мислат, леле колку сме јаки џам свиткавме на ЛГБТ! Абе лигуши едни недозреани, силината не се покажува на овој начин, завртете се карши и истепајте некој кој ви еба матер последниве години. Целата негативна енергија „мажиштава“ ја демонстрираат врз педер и жена. Ебаве мажите ебаве. И поимот маж почна да го губи значењето. Сето лигуш до лигуш.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Кој знае што си мислат, леле колку сме јаки џам свиткавме на ЛГБТ! Абе лигуши едни недозреани, силината не се покажува на овој начин, завртете се карши и истепајте некој кој ви еба матер последниве години. Целата негативна енергија „мажиштава“ ја демонстрираат врз педер и жена. Ебаве мажите ебаве. И поимот маж почна да го губи значењето. Сето лигуш до лигуш.
мене ми е смешно што 100 посто некој од ваквиве на форумов ќе ги видиш како дробат во теми од типот на кај сме биле да искочиме на протест против (стави х причина тука), да им се спротиставиме на браќата кога напаѓаат, а тие кршат лгбт центар :pos:
Македонските мажишта. Жално е бе, не е ни смешно.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
мене ми е смешно што 100 посто некој од ваквиве на форумов ќе ги видиш како дробат во теми од типот на кај сме биле да искочиме на протест против (стави х причина тука), да им се спротиставиме на браќата кога напаѓаат, а тие кршат лгбт центар :pos:
Македонските мажишта. Жално е бе, не е ни смешно.
Далеку од смешно, трагично е. Силата си ја мерат или со педер или со жена. Wow на Кочо носот му го пукнавме wow! Или ама ја претепав онаа, сарма ја напраив!

Лигуши. Тоа јас не го дефинирам во маж, тоа е лигуш класичен, физичка сила демонстрира само врз послаби. Кога ќе го збркаат во таа иста чаршија каде wow крши излози, бега ко пичка без душа.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Бегање џандарот прв :icon_lol:. Ајде бе од малку ќотек нема зијан треба да се челичи човек, тоа што нема да го убие ќе го направи посилен, не плачете ко педери :icon_lol:.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom