Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Не знаев каде да прашам, па еве тука.
Ми треба цела серија од 20 гига да ја изрежам и да си ја имам, но дали ќе треба на повеќе ДВДа или па постои ДВД со капацитет од 20 гига или така нешто?
Не ми се смејте, не се разбирам :)

1) Можеш на 5 обични DVD што се по 10 денари со капацитет од 4.5 GB
2) Можеш на 3 dual layer (DL) DVD што се малку поскапи и со капацитет од 8 GB

Член од
14 септември 2012
Мислења
94
Поени од реакции
12
Здраво :) Ми треба матична плоча M2N Mx Se Plus Series,ако знаете каде се продава ваква матична плоча пишете ми (y)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Здраво :) Ми треба матична плоча M2N Mx Se Plus Series,ако знаете каде се продава ваква матична плоча пишете ми (y)
Уффф многу стара плоча, т.е. стар чипсет, пробај барај на Пазар3/Реклама5, али бидејќи 95% нема да најдеш иста, кажи ми за кој процесор ти треба, ќе ти кажам матични со каков чипсет/лежиште да бараш.

Член од
14 септември 2012
Мислења
94
Поени од реакции
12
Уффф многу стара плоча, т.е. стар чипсет, пробај барај на Пазар3/Реклама5, али бидејќи 95% нема да најдеш иста, кажи ми за кој процесор ти треба, ќе ти кажам матични со каков чипсет/лежиште да бараш.
Јас најдов неколку такви матични плочи ама немам време кога да побарам а иначе знам дека имам АMD процесор сеа модел незнам.

Vargo _online

プレイステーション3
Член од
1 мај 2010
Мислења
492
Поени од реакции
59
Дали некој знае каде кај нас може да се набават вакви копчиња и џојстици

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
сакам да земам мониторче некое добро до 7-8000. да е 22-23 инчи? некоја препорака?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
сакам да земам мониторче некое добро до 7-8000. да е 22-23 инчи? некоја препорака?
Benq GW2250 мислам дека беше 6180 ден. во Анхоч со VA панел, подобар монитор до 9500-10000 нема.

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Не знаев каде да прашам, па еве тука.
Ми треба цела серија од 20 гига да ја изрежам и да си ја имам, но дали ќе треба на повеќе ДВДа или па постои ДВД со капацитет од 20 гига или така нешто?
Не ми се смејте, не се разбирам :)
Најпрактично е да си земеш USB од 32GB и да не се замараш со режање. Претпоставувам знаеш како функционира USB-то (copy-paste-delete).

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
На фаца можда е поубав али има TN панел. Ако не знаеш што е разликата, кај TN бојата се менува бајаги под агол, непрецизни бои поготово црната итн. а кај VA има многу подобра прецизност на црната боја и на сите воопшто, боите не се менуваат толку драстично под агол (не е како кај IPS панел кадешто скоро и да нема промена али е далеку подобро од кај TN панел)
Или пак заштеди уште 1600 ден. и земи Dell U2212HM за 9600 ден. во Анхоч, тој има IPS панел и има одличен постамент меѓу другото.

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
На фаца можда е поубав али има TN панел. Ако не знаеш што е разликата, кај TN бојата се менува бајаги под агол, непрецизни бои поготово црната итн. а кај VA има многу подобра прецизност на црната боја и на сите воопшто, боите не се менуваат толку драстично под агол (не е како кај IPS панел кадешто скоро и да нема промена али е далеку подобро од кај TN панел)
Или пак заштеди уште 1600 ден. и земи Dell U2212HM за 9600 ден. во Анхоч, тој има IPS панел и има одличен постамент меѓу другото.
а овој Dell U2212HM нема HDMI како што гледам..?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
а овој Dell U2212HM нема HDMI како што гледам..?
Имаш DVI to HDMI адаптери и кабли, не е проблем тоа. Квалитетот на приказ им е ист, едина разлика е што HDMI пренесува и звук.

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Има ли некој искуство со фирмата AOC? Сакам да го земам мониторов па ме интересира да сподели некој искуство ако го има веќе земено :)

Kajgana Shop

На врв Bottom