"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Доста вреѓаш без потреба бе! Не зимам јас пари од дома си имам мои. Си работам повремено во странство и онлајн а ти молзи ги провинцијалците кога незнаат да се борат за своите права и работат за 8000.

Искрено кој би преживеал во Скопје со 8000 денари а треба да плаќа кирија и сметки? :)

Работиш ти онлајн: Мамооооо дај стотче, поонлајн од ова нема, непостои :icon_lol:

Кажи ми ти сега колку и плаќаш на твојте робови..ова вработени де?
--- надополнето: 16 јули 2013 во 22:26 ---
Искрено кој би преживеал во Скопје со 8000 денари а треба да плаќа кирија и сметки? :)

Никој, затоа ќе си работат во својот роден град каде нема кирија и поефтини се сметките.

Кажи ми ти сега колку и плаќаш на твојте робови..ова вработени де?
Извини али со овој капацитет кој го поседуваш не би те примила кај мене. Далеку си ти од тема за разговор за плата. И прелиминарно разгледување на св нема да поминеш со работно искуство: онлајн плачење по мама.

Да, затоа што провинцијалците се спремни да работат за уште помалку.

Па ти штом работиш онлајн, значи и ти ја намалуваш цената на светско ниво. Двојни аршини. Кога си на едната страна е арно, ама кога си на другата не чини.

Доста вреѓаш без потреба бе! Не зимам јас пари од дома си имам мои. Си работам повремено во странство и онлајн а ти молзи ги провинцијалците кога незнаат да се борат за своите права и работат за 8000.

Аман бе друже, па не се тоа црнци од Бангладеш.

мијаш вагани на црнците во МкДоналдс, а имаш плава крв!?. И вие аристократијата не сте тоа што бевте ц.ц.ц

Ниту мијам вагани ниту имам плава крв! Прашањето е за кој ти работиш или планираш да работиш? Ако не си женско да ги рашириш ножињата тешко ќе ти биде да опстанеш во скопје :)
--- надополнето: 16 јули 2013 во 22:31 ---
Па ти штом работиш онлајн, значи и ти ја намалуваш цената на светско ниво. Двојни аршини. Кога си на едната страна е арно, ама кога си на другата не чини.

Зашто така мислиш? Не е сегде безредие и екплоатација како во скопје.

Аман бе друже, па не се тоа црнци од Бангладеш.

Што е разликата освен што не се црнци? Ти останува ли нешто од "платата"? Сите се на кредит. Луѓето цел живот работат и пак се во долгови. Ај објасни ми како може цел живот некој да работи и како пензионер пак да е во минус?
Може и на овие од Бангладеш не им даваат кредити. :unsure:

Што е разликата освен што не се црнци? Ти останува ли нешто од "платата"? Сите се на кредит. Луѓето цел живот работат и пак се во долгови. Ај објасни ми како може цел живот некој да работи и како пензионер пак да е во минус?
Може и на овие од Бангладеш не им даваат кредити. :unsure:

Разликата е што се еднакви и со нас од Скопје. Не се потрошен материјал како тие од Бангладеш да работат за минорна дневница.
Демек само затоа што не се од Скопје, газдите ги третираат како стока ?

Нема врска ова што пишуваш, плаќаат исто данок како и ти, и имаат подеднакво право како и ти да живеат во Скопје. Многу едноставно.

Зашто така мислиш? Не е сегде безредие и екплоатација како во скопје.

Не мислам, знам како иде со фриленс. Едино Индијци нудат пониски цени од нашиве.

Па чекај на форум сме, не сме на фејсбук. Никој не треба да те знае за да те цитира.
Па то бе срце, ама ти не го прочита постот на „провинцијалецот“ погоре, што глуми Каспаров денеска и кажува како форумџииве стари го знаеле кај све има прошетано :confused:

Значи, ако јас сега сакам да се преселам во Скопје, ќе станам провинцијалец?

Ако останам во Битола, тогаш сум ОК, а ако се преселам во Скопје, тогаш сум провинцијалец. Има логика. :unsure:

А дали ми е олеснителна околност фактот дека кога Битола пред еден век и повеќе била град, Скопје бил турска касаба? Барем малку помал провинцијалец да бидам од другите, ако може? :pipi:
Ти многу користиш „во“, чудно ми е некако....не би требало „ако се преселам Скопје...ако останам Битола“!?! Вежбаш за наваму изгледа :D

Да не се лажеме - ни сега се, ни некогаш биле градови....
Скопје имаше еден период некое граѓанство, ама еве, само од моја генерација колку си испоотидоа по светов, многу релативно млади луѓе испоумираа и драматично се измени сликата на градот, што по луѓе, тоа и физички - да не зборам за тоа што Скопје 80-ти најмногу личеше на град по многу параметри, за во наредните 20 години многу да се истроши и да се „пролепша“ со она туморон 2014 изгласан од гласачи „продај нива - купи стан“.....

Извини али со овој капацитет кој го поседуваш не би те примила кај мене. Далеку си ти од тема за разговор за плата. И прелиминарно разгледување на св нема да поминеш со работно искуство: онлајн плачење по мама.

Знам не ни очекував да поминам. Вие си барате посебен тип на послушни деца кои се добро воспитани од дома, кои ќе работат и нема многу многу да прашуваат за плата и кај одат парите.

Мене друго ме интересира. Дали јас како Битолчанец спаѓам во провинцијалци, или тој термин е само за луѓето од помалите гратчиња во Македонија?

Чисто информативно, да знам дали и јас да псујам по провинцијалците или не?

:)
и ти си провинцијалец.....пцуј сеа по скопјанишчана (y)

Se dodeka zasluznite partiski vojnicinja od provincija gi ceka rabota vo *skopskata* javna administracija i kaj monopolistite vozot ke ide u eden smer. Čifligancite i ostala bagra samo si gi trijat racete,sekoja godina po 5000 novi ofci za strizenje. Vmrovcite ednocudo seljacista nastavija na vodecki pozicii po raznorazni drzavni institucii,agencii itn,mnogu jasno deka tie posle ke si gi dovleckaat svoite rodnini i prijateli vo Skopje i niv ke gi zalepat na drzavna cicka. Čovekot e mnogu pametno i prilagodlivo sustestvo,site gi gledame administrativcite i site sakame da se nacukame tamu,nisto da ne rabotis i da cicaš ubava platička. Ova vazi i za skopjani i za provincijalci. Jasno e deka barem 95% parazitski vrabotuvanja vo javniot sektor se ostvaruvaat vo Skopje.Nikoj ne e budala da dojde da rmba za 10 iljadarki. Nekoe vreme ke se tera ovaka i naednas op grcko scenario. Sigurno e 100% deka ke dojde do bankrot i kolaps,samo prasanje e koga. Posle ke si se vratat na nivite (ako nekoj uste ne gi prodal).
Zemete ja samo za primer policijata, tvrdam so sigurnost deka najmalku 50% zaposleni tamu se od Berovo i okolinata.

Абе нели гледаш дека сите ги учат децата заврши сине факултет за да се вработиш. Каде ќе заврши факултет? Се разбира повеќето ќе дојдат во скопје. Што сме направиле? Сите интелектуалци а никој ништо незнае да работи! Во другите земји еве пример германија, кога ќе завршат средно се фаќаат за работа.
Неможеш да очекуваш од некој што живее во град како скопје да се фати за нива, не се работи за гордост, туку едноставно ги нема условите кои ги има по селата. Тракторот кај ќе го паркира на тераса? Овците во подрум? Дај не води инат и не треси зелени, се знае што се работи во село а што се работи во град. Само сите сакаат да бидат "граѓани" и да работат во канцеларија да бидат "писари", ете така не учат од мали. Лошо ни се пишува ако продолжиме вака!

Па, нормално. Сега е криза. Стварно нема потреба од провинцијалците да доаѓаат у Скопје. Кога би имало работа, зошто да не. Ама оди разбери се.
У крајна сметка би можеле доколку не сакаат селаните и малограѓанството да останат да живеат во нивните места да се иселат од државата. Боље да увеземе земјоделци и работници шо ќе сакаат да живеат у провинција отколку вака да ни го загадуваат градот.
Порано беше супер. Вилаетот мал беше, ама и ние Скопјани не бевме толку многу. Имаше за сите. И доволно и ефтино. Плус се држеше до некој стил на живот.. Сега да не можеш да се вработиш од провинцијалциве...
Да не зборам за симит-погача. Ако сакате да знаете баш ради нив МекДоналдс го затворија. Се нема култура, бе.
Скопските деца остануваат во таква конкуренција без работа. Што треба сега да прават скопјани? Да им дозволат на сите од надвор да работат а они да седат без работа? Зашто ја браниш само едната страна? Леб има и надвор од скопје, само сите тие што доаѓаат несакаат да работат земјоделие, занает, овоштарство, сточарство туку сакаат да си го ладат во некоја канцеларија.
Цела држава ни пропаѓа поради овој тренд!
Така е. Они и кога се ладат у канцеларија пак смрди внатре.
Се знае селските деца и провинцијалци кај треба да се ладат. Под сенка на нива. Ем поздраво е.
Работата тргна наопаку уште кога отворија факултети по сите градови. Се напуни и ќоро и сакато со дипломи. А скопските деца ги изедначија со провинција. Грешка е тој тренд. Треба да се забрани иселувањето. Ем ќе се реши проблемот со демографскиот прираст кој го немаме. Со една мерка неколку проблеми ќе бидат решени. Ама кој да донесе такви закони?? Пола министри у влада се провинцијалци.

Извини така батка ама ако можеш да ми објасниш што е тоа купус? Во Македонскиот провинцијалски речник таков збор нема, најдов збор зелка ама купус не?
Купус не е само збор. Тоа е израз кој во себе содржи цела историја за едно време кога Скопје беше вистински главен град а скопјани немаа проблем да најдат работа дури и кога не им се работеше.
Нормално провинцијалец од Струмица неможе да разбере.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom