"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Lugeto od Pustec se Makedonci,neznam zasto e taa sporedba so Kosovo...:(

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Мислам дека спорот во Лилипут за тоа од која страна е правилно да се крши вареното јајце има повеќе логика од овие препукувања Скопјани наспрема „не-Скопјани“.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Не бе, не заслужуваме да имаме држава и готово. Единството ни е отиено у курац, па после албанците, бугарите, грците ни биле криви. Дај нека не снема веќе еднаш.

Член од
23 април 2013
Мислења
45
Поени од реакции
73
Сум разговарал со некои студентки и од некој двосмислен моабет доаѓа до израз дека доаѓам во Скопје да студирам а во меѓувреме да работам а ако имам среќа да си најдам некој дечко од Скопје и да се спасам од мојот град. :) Бидејќи кажав повеќето сакав да кажам има и такви студентки кои приоритет учењето не им е туку да се спасат од сиромаштијата и да живеат во Скопје а успат секако тука е и мажењето со дечко кој е од Скопје или пак кој живее од Скопје без разлика од каде е неговото потекло.
Да бе , тоа дека на некоја фуфа и е животна цел да забремени од скопјанец , и да си ја "осигура "

иднината и воедно во нејзините податоци на фејсбук , да е главно нагласено дека живее во Скопје, значи ништо друго освен тоа дека сите што не се од Скопје , се од иста мајка , ист татко , и со исто ниво на размислување.

А тоа што нашиот драг , паметен , способен скопјанец би му бил заматен јасниот поглед кон светот ради црните магии на провинцијалката со цел да ја оствари нејзината замисла , го прави скопјанецов жртва :(

Ради ова на сестра ми и се деси да кога се запиша на правен факултет ја испратија да учи во Велес иако факултетот и е на 5 мин овој во Скопје, а тие од Велес да дојдат да учат тука, жити се која е логиката.
Ако е стварно така , значи образованиево ни доаѓа во ред. Снајди се па живеј. Капитализам јебига. Преживува само најдобриот. Истото и со работните места. Ако провинцијалците им ги земаат местата на скопјанчињава , тогаш значи се подобри од нив.

Тогаш јас се прашувам која е логиката некој со високо IQ да копа нива , затоа што не е скопјанец?

Дискусијава нема крај, скопјаните ќе останат на своето , а и не-скопјаните исто.

*провинцијалци е грд збор , сепак ние не сме антички Рим

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
За да те вреѓа зборот провинцијалец треба да си искомплексирана личност. Потоа за да се увредиш од некој Скопјанец оти е Скопјанец треба да си дефинитивно ретардиран. И трето да помислиш во земја 2 на 2 со ментален развој од 20от век дека има драстична разлика на населението и некоја надменост поради место на живеење треба најдалечна дестинација на која си бил да е Охрид.

Скопје е центар на Македонија, економски, административен и политички. Колку е тоа добро, нерамномерно распределување на ресурси ќе покаже времето кога загаденоста на Скопје, собраќајниот хаос и бучавата ќе достигнат степен на 10 милионски град.

Јас многу сакам Охриѓани да ми дадат место за живеење во Варош, макар била најголемата провинцијалка на Свет :D
Ти сакаш со кајче д‘ојш на работа? :D

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Се повеќе ми се прај кеф кога низ ЦЕНТАРОТ ќе слушнам Беровски, Пехчевски, Струмички, Гевгелиски, Кичевски...... зошто знам дека нашиот број се зголемува секоја година. И да, додека некој се прај Скопјанец од Драчево, Маџари, Припор и.т.н, ние седиме во станови во Центар, К.вода, Карпош ....а нашите студентски домови на ваша жал се во Автокоманда,Кисела Вода, Центар, Карпош....
Додека Скопјани си играат пред зграда, провинцијалците излегуваат по дискотеки, концерти, спортски настани и.т.н
Треба да сте среќни што парите од овците ви ги носиме во вашите продавници за да имате леб да си купите!

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Нек пукну душмани , али почна во Скопје да се замешува бугарскиот е'зик. А зашто ? Па мала им е Струмица доаѓаат во Скопје , се редат за 2 тегли ајвар ќе напраат дете и се декларираат како скопјани. А од друга страна ... што има Скопје да се пофали ? Демек двокатните автобуси ? Слободните карти ? Огромен град полн споменици ? 2 - 3 трговски центри ? А да и заборавив да ги наведам , 40% населени чисти дарданијанци кои не дозволуваат пристап преку Вардар. Што уствари се препуцаваме ? Демек у Скопје живеат некои кои се на висока нога ? Што , оти дневницата е 1000-ка , а да излезеш во кафич ти требаат минимум 5000 за добра журка ? Дај бе не замарајте провинцијалци мовинцијалци сите сме луѓе крај краева. И да една пофалба до Скопје. Скопје си беше најубаво, се додека пола бугарофили не ги наредија у сред центар , па сега нема место кај да седнеш , останаа само скапаните клупи уште тие да ги тргнат и да стават на нивно место по некој споменик ќе биде КИЧЕРАЈ У РАСКОШ. Па сеа ако не сум у право пљукајте ме не реплицирам никому.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Аман веќе, не е ли исцрпена темава?
Реалноста е дека не, никој не зима ничие работно место со тоа што дошол во Скопје, напротив, ви ги земаат со партиски книшки, не со потекло, и да, сељачизам се шири како шуга (посебно) од источна наваму, but hey, кои сме ние да судиме?
--- надополнето: 16 јули 2013 во 01:45 ---
Се повеќе ми се прај кеф кога низ ЦЕНТАРОТ ќе слушнам Беровски, Пехчевски, Струмички, Гевгелиски, Кичевски...... зошто знам дека нашиот број се зголемува секоја година. И да, додека некој се прај Скопјанец од Драчево, Маџари, Припор и.т.н, ние седиме во станови во Центар, К.вода, Карпош ....а нашите студентски домови на ваша жал се во Автокоманда,Кисела Вода, Центар, Карпош....
Додека Скопјани си играат пред зграда, провинцијалците излегуваат по дискотеки, концерти, спортски настани и.т.н
Треба да сте среќни што парите од овците ви ги носиме во вашите продавници за да имате леб да си купите!

Еве го сељачизмот на дело.
Шо бе.

chipicaoo

unknown
Член од
11 септември 2011
Мислења
763
Поени од реакции
873
хахаха Да ви кажам провинцијалец сељак дошљак копиљ сите овие поими и називи ги користите и го девалвирате и умаложувате за човек дојденец од страна но заборавате што е ЧОВЕК демек вие Скопјанци сте АРЈАНЦИ ИЗБРАНА РАСА.ПОПРВО ЧОВЕК ОД СТРАНА КЕ ТИ ПОМОГНЕ ОТКОЛКУ НЕКОЈ ОД ИСТО МЕСТО ДОЈДЕ ВРЕМЕ НЕПРИЈАТЕЛ ДА ТИ БИДЕ ПРИЈАТЕЛ

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Реалноста е дека не, никој не зима ничие работно место со тоа што дошол во Скопје, напротив, ви ги земаат со партиски книшки, не со потекло, и да, сељачизам се шири како шуга (посебно) од источна наваму, but hey, кои сме ние да судиме?

Шо бе.
Multiple Personality Disorder :icon_lol:

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343

Шо бе.

Зборувај за себе кога велиш дека фаќаш работа преку некакви врски, сигурно од искуство си кажуваш. Погледни од кај потекнуваат луѓето којшто се на високи функции па се ќе ти стани јасно. Уште појасно ќе ти стани кога ќе разбериш дека Владимирово е село со најмногу докторати по глава на жител. Додека некој се смета за чоек со плава крв некој друг се труди да стигни до некаква цел. Не сум јас крив што Бунарџик е во Скопје ,а не е во Македонска Каменица. И де молим те објасни ми шо е сељачкото во постот па да ти одговорам ако можам, или така пиша колку да пишиш нешто, или па можи и до некој лајк да стигниш ?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.535
Поени од реакции
9.422
абе другар ти живеј кај сакаш, што демек ќе не понижиш нас или градот со тоа што живееш во `10 пати поголем град од Скопје`? Мислиш дека никој од нас не прошетал низ Њујорк, Мајами, Прага или слично? Јас ти зборубам од искуства за тоа како иделе работите со `такви` провинцијалки а ти ќе ми збориш за самобендисаност, што нема никаква врска со аргументите кои јас ти ги посочив? Прво научи се да дискутираш ко што треба па после прави се `прошетан човек`.

не бе воопшто не ми беше целта некого го понижувам, не знам каде ти тоа го забележа или самобендисаноста ви го блокира мозокот па не сте во можност ни да сфатите што се пишува, а за аргументитиете, ти немаш никакви аргументи другар, па не мора бе вие да пагате на провинцијалки или провинцијалци, па првинцијалките да не ве силуваат и ве мажат на сила. Од друга страна викаш провинцијалци не било во смисла на географија туку според размислувања и слично иако тоа ви е главно, ама ајде и така нека биде, ако толку ви сметаат провинцијалците, што не се иселите во тоа селата од каде што се доселие вашите предци па таму живеете со вашите поинакви сваќања, барем никој нема да ви смета.
Сакате да живеете во главен центар, сите пари да доагале таму ама да немало дошлаци, па вие бре не сте токму бе на паметот, каде го има тоа, па баш ако беше излезен и шетан како што тука се парталиш ке видеше дека такво нешто нема бе, сите светски центри се исти,не е само Скопје случај, не 2000 луге годишно туку по толку дневно се доселуваат.

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
А јас неможам за празник да најдам слободна маса по рибните ресторани од скопските провинцијалисти со нивните скопски регистарски гнасно-провинвијални таблици и лиени бандажи на паркинг плацеви, гзишта градски снобови, под рака со градски изсончани, на некои бог знае колку егзотични плажи, пички дотерани од богати фамилии на кои им завидувам и посакувам да умрат од комфор. :cautious:

Jaqen H'ghar

Faceless man
Член од
25 март 2009
Мислења
1.077
Поени од реакции
1.272
But hey, значи тоа е проблемот, ви е криво за работно место во администрација како тој претходно што се жалеше како му го зеле местото во минестерството што неможете толку лесно да се вработите како пред 15-20 години.
А како се вработуваат скопјани во админстрација/министерства по Скопје ?
Со нивната супер интелегенција што ја добиваат со самото раѓање во Скопје или со партиска книша ?

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Што толку ви сметаат овие од другите градови?
Да не се тие ќе се угушиме у смрдеата и глупоќата на шииптарите.
Не ги гледате реалните проблеми... или па тука немате страв па ви сметале овие.
Се чудам како не ви сметаат паразитите што ги вработуваат според национална припадност а не според нивната способност за да ја извршуваат работата, или пак тие што влегуваат во државна квота со помалку бодови од некои други, само заради тоа што се изјасниле дека имаат друга национална припадност.

Значи на кратко, се иде по логиката (ако може да се нарече ова логика):
- "Не е наш, дај му повеќе ( или дај му се)"
- "Наш е. Ни смета, не треба да постои на планетава"

Kajgana Shop

На врв Bottom