Тато и мама православни, јас атеист

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Не знаете како е да живеете со "верски фанатици". :/ Се прават религиозни, а од тоа врска немаат, одма ме напаѓаат а јас цементиран стојам на ставот дека нема да прифатам тоа колежославие. За себе тврдам дека сум и се сметам за Историчар и Филозоф. Не може ни од историја да им докажеш колку луѓе го имаат загубено животот заради таа религија. Едино што поштувам и ме влече е Таоизмот и тоа уште од мал. :)

A

AnFem

Гостин
Мене ми е интересно. Многу фини дискусии паѓаат со стариот мој. Често се натегаме со часови, на крај успевам да извадам од него некое логично објаснување за она во кое верува, кое ќе има повеќе смисла од било кое нешто кое е проповедано од некоја религија.
Мајка ми успеав да ја разубедам до некаде... Сега оди во црква само на празници и погреби. На моменти знае да каже дека не постои Бог, но го кажува со страв и додава плус уште нешто во реченицата, за секој случај. :icon_lol:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.785
Мене ми е интересно. Многу фини дискусии паѓаат со стариот мој. Често се натегаме со часови, на крај успевам да извадам од него некое логично објаснување за она во кое верува, кое ќе има повеќе смисла од било кое нешто кое е проповедано од некоја религија.
Мајка ми успеав да ја разубедам до некаде... Сега оди во црква само на празници и погреби. На моменти знае да каже дека не постои Бог, но го кажува со страв и додава плус уште нешто во реченицата, за секој случај. :icon_lol:

Татко ми не сака да се замара со некои работи, наједноставен одговор му е ,,така рекол Бог,,. Реалноста е дека нема поим што тој ,,бог,, рекол, од причина што ниту неговите родители биле религиозни, ниту е па така воспитуван, единствено од традиција му е ,,богот,,. Баба ми и дедо ми немале куќна слава, немаме ни ние.
Мајка ми, од друга страна, знае дека не верува во никакви богови, ама од ќеиф и традиција си ,,слави,,.

Ниту еден од нив двајца нема реално поим од религија, единствено сестра ми ми е малце побожна, ама ќе се оправи со време :)

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
кога ќе влезам во темава морници ме лазаат, како во царството на некоја секта да влегувам......... :confused:

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
кога ќе влезам во темава морници ме лазаат, како во царството на некоја секта да влегувам......... :confused:
По дебилна тема амин. Ќе ги разубедува родителите, кур се тресе, кускуле, да ми дојде и да ми јаде гомна како не постоел Бог, и да ми продава криви дрини што нешто наслушнал од неговите пријателчиња млади бунтовници .... ЌЕ МУ ЕБАМ МАТЕР ! Искрено ќе му ебам племето и ќе оставам да гладува.. или ќерка да ми е , ќе ја пратам у воена академија со моја слика под рамо па да се крсти , не да ми краде колбаси со гзот и да ми глуми саманта од сексот и градот многу напредна временски , јас незнам она знае... Искрено темава зрачи дебилитет, ама ми се свиѓа што генерално светот твори нов светски идиотски поредок, можам да здивнам од теории што стварно држат вода, овие можат само да си ги продаваат меѓусебно уз лакирање нокти...

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
По дебилна тема амин. Ќе ги разубедува родителите, кур се тресе, кускуле, да ми дојде и да ми јаде гомна како не постоел Бог, и да ми продава криви дрини што нешто наслушнал од неговите пријателчиња млади бунтовници .... ЌЕ МУ ЕБАМ МАТЕР ! Искрено ќе му ебам племето и ќе оставам да гладува.. или ќерка да ми е , ќе ја пратам у воена академија со моја слика под рамо па да се крсти , не да ми краде колбаси со гзот и да ми глуми саманта од сексот и градот многу напредна временски , јас незнам она знае... Искрено темава зрачи дебилитет, ама ми се свиѓа што генерално светот твори нов светски идиотски поредок, можам да здивнам од теории што стварно држат вода, овие можат само да си ги продаваат меѓусебно уз лакирање нокти...
Чича, мирен. Никој не пробува да разубедува некого. И да сака, негов проблем, не твој. Не сили се ко точак на удолница. Искулирај, напиј се пивце.
Колку што знам секоја религија си има правила/норми на кои треба да се придржува верникот. пример постови и тн.
Јас не се придржувам кон никакви норми и правила и не се сметам за верник.
Колегите (постари од мене) ми викаат ти не славиш ништо, не си ни православен ни муслиман, во ништо не веруваш и тн. А тие ми се прават побожни христијани и постеле, ама колку што знам постењето вклучува и духовен пост (воздржување од пцовки, трачеви, лоши мисли злоба) а колегиве караат по шефот, и зборуваат 'валкано' за некоја колешка а постат.
Значи прашање е колку сте религиозни. Религиозноста не се добива на крштевање.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208

Со вакво понашање си му ебал матер од раѓање ти.

A

AnFem

Гостин
Нормално дека ќе му ебеш матер, затоа што „ако те удрат на едниот образ, сврти го и другиот“. Како прав верник!

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
:facepalm:

И после се чудат верниците зошто се сметани за прости, глупи и ограничени.
Ќе ги оставел децата да гладуваат ако размислувале поинаку од него, а ќерка му ќе ја прател во воена академија, пошто со тоа што била атеист, автоматски ја глумела Саманта од од Сексот и градот. :facepalm:
Не знам какви беа религиозните убедувања на Саманта од серијата, ама знам дека минимум 95 посто од меракликите низ градов се вернички. И кога сме веќе кај тоа, не знам дали знаете дека Библијата забранува предбрачен секс не само за жените, туку и за мажите. Да, православни христијани, ако веќе толку си ја почитувате вашата религија, тогаш треба и да живеете според неа, т.е да си го чувате у гаќи до првата брачна ноќ. И не само тоа, туку и не смеете да дркате. :icon_lol:

Во вакви моменти сфаќам колку среќа сум имала со моите родители...Далеку се од совршени, ама барем ме оставија сама да си оформам ставови и за религијата и за други битни прашања, без да ме изгладнуваат или праќаат во воена академија.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Зависи на која возраст се родители, во кој период се родени !
Старите генерации(дедовци и баби) кои се родени пред втората светска војна генерално се верници и доста ја почитуваат религијата и сите тие нејзини пропратни(денеска веќе излитени и смешни) обичаи и традиции од типот на куќни слави, задушници, постови и сл. !
Средовечните генерации(т.е. нашите родители) се родени во периодот после втората светска војна значи во периодот на Социјализмот кога религијата и не играла никаква улога во општеството така да тие генерации(средовечните) и неможе баш да се каже дека се некакви си Православни верници, бидејќи се родени, образовани и живеени во тој систем, генерално се строги и конзервативни но не се во никој случај побожни, е сега ние помладите генерации родени при крајот на минатиот систем(во текот на 80ите години) сме апла нерелигиозни и сме 100% полиберте од нашите родители и едно 500% полиберте од нашите дедовци и баби но сепак конзервативност и не треба да се споредува баш со религија, значи може човек да биде и хард-кор конзервативен по многу работи но сепак да не биде верник т.е. да биде хард-кор Атеист, од друга страна може некој и да биде верник(во што верува само он си знае) а како личност да не биде воопшто конзервативен !
Некои работи треба да се разграничат значи Атеист(човек кој што не верува во ништо, не верува во бог/ови и го отфрла учењето на ’’светите‘‘ книги та биле Библии, Курани, Тори вотева) не значи по дифолт и дека таа личност е ултра-либерална, може да биде и конзервативна(по многу прашања), од друга страна имаме и лица кои се т.н. верници(себеси самите си се нарекуваат верници) а притоа според начинот на живот не оддаваат впечаток дека се конзервативни туку сосема спротивното !

Член од
11 јули 2008
Мислења
2.910
Поени од реакции
1.552
Атеистите не го прават тоа со своите деца верници. Ајде сега размисли и пак кажи стварно мислиш дека ако е атеист е злобен проклетник кој треба да гори во пеколот пошто за кур не го бива?

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Атеистите не го прават тоа со своите деца верници. Ајде сега размисли и пак кажи стварно мислиш дека ако е атеист е злобен проклетник кој треба да гори во пеколот пошто за кур не го бива?
Кој црн пекол, кои бакрачи. Во семејството има традиции, ритуали, нешто што го прави уникално и нешто што зрачи љубов и добрина. Криви дрини може да продава надвор а не да ми се курнази во моја куќа со неговите "права" дека може да биде што сака. Јас сум го ранел, јас сум го поел, единствен некој што смеам да му кажам дека во куќата несмее да ја нарушува хармонијата сум јас и женами. Така да ако јас сум верник во мојот храм, се дур е во мојот храм и се храни од мојата храна ќе ги почитува нашите работи и никогаш нема да се обидува да ми наметне негово мислење , како што јас ќе ги почитувам неговите и нема да му викам мрш сатанист еден оди пиј крф од мачки и да прави растројство и делба, сите тука под покривот сме едно.... Кога ќе си го заработува лебот сам, може да биде и Шешељ ако сака...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Нема што мое дете мене да ме разубедува нити ја како мајка тоа да го правам....кои глупости се изначитав и се разочарав од младинава. Дебати ова она е здраво, пеки. Ама јас да им кажувам дека во глупости веруваат или обратно не чини. Како вие би се осеќале тие роднини вам да ви кажат дека сте забегани, прости и со затворени очи пошто бог не сте го осетиле (или било какви такви бакрачи)?

А бе остајте тоа. Ако родителите вас ве оставаат да си живеете без разлика дали сте христијани или атеисти нема што вие на нив да им трубите над глава. На крају крајева ако им одговара и не ви наметнуваат ништо, ќутете и покажете им почит.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Кој црн пекол, кои бакрачи. Во семејството има традиции, ритуали, нешто што го прави уникално и нешто што зрачи љубов и добрина. Криви дрини може да продава надвор а не да ми се курнази во моја куќа со неговите "права" дека може да биде што сака. Јас сум го ранел, јас сум го поел, единствен некој што смеам да му кажам дека во куќата несмее да ја нарушува хармонијата сум јас и женами. Така да ако јас сум верник во мојот храм, се дур е во мојот храм и се храни од мојата храна ќе ги почитува нашите работи и никогаш нема да се обидува да ми наметне негово мислење , како што јас ќе ги почитувам неговите и нема да му викам мрш сатанист еден оди пиј крф од мачки и да прави растројство и делба, сите тука под покривот сме едно.... Кога ќе си го заработува лебот сам, може да биде и Шешељ ако сака...
Твојот цитиран пост од страна на Инкогнито па многу зрачи со љубов и добрина ... Си се убедуваш пред спиење дека си добар родител, со помош на религијата? Додека е господ на твоја страна, па и да мавнеш со каиш, се ќе ти се прости, дур си верник?

Да, може да биде што сака, и ги има тие права. Ако па ти се глупираш како wannabe родител, секогаш постојат социјални служби, кои ќе ти го одземат детето и ќе го стават во друго, потолерантно и понормално семејство, а ти можеш да сносиш и други последици (зависи до колку си претерал, што би требало да е многу, кога се нави како аларм на еден виртуелен форум со непознати луѓе, на хипотетичка идеја и ситуација).

Не прави деца ако очекуваш да бидат клон од тебе и твоите желби и/или пропусти што си ги направил во животот. Тоа не е поентата на родителството, а си ја утнал од старт. Ги жалам децата што ги растеш/ќе ги растеш. Ќе го видат пеколот на Земјава со тебе, наместо таму каде што мислиш дека ќе идат после смртта.

Kajgana Shop

На врв Bottom