Србиja ке биде примена пред Македониjа во ЕУ и ова се види от политичката реалност. Македониjа не ja видим во ЕУ пред 2025г.
Ама до тогава толку Македонци ке са со БГ пасоши, нема да има нужда Македониja да се зачленува во ЕУ.
Србиja нема да дава пасоши на Македонци.
Ако сакаш да работиш на пример во Германија, треба одлично да го познаваш германскиот, па така и со македонскиот пасош ќе можеш да аплицираш, има агенции за вработување и слично. Каде и да одиш ако јазикот го знаеш немаш гајле, но еве знам пријатели извадија бг пасош и не знаат да зуѕнат и си седат дома, кој ќе ги прими.Јас не прашувам за постдипломски во бугарија бидејќи во оваа ситуација и тукашните ми се скапи, прашувам за работа надвор од земјава (по можност Германија, Швајцарија, Италија) дали може со македонски пасош или мора бугарски да се вади. Од јазици англиски на високо ниво (англиски за секојдневие + стручен англиски за мојата струка одлично го владеам, Германски познавање на некое поосновно ниво го имам учено на училиште 6 години и 6-7 месеци курс). Дали е потребно да се имаат сертификати за јазиците кои ги говорам? Дали и во која држава дозволуваат работење со македонски пасош? Не барам веднаш да се вработам со струката, може да работам и некоја година било каква работа колку да успеам да добијам нивни документи и да го научам јазикот од таа држава.
Не сум се интересирал досега за бугарски пасош затоа и прашувам бидејќи до пред неколку месеци не ми беше потребен ниту бугарски ниту одење надвор од земјата, си имав план за наредните 2 години да си бидам во нашава земја и да учам постдипломски али времињата се сменија.
Токму така, доколку може некој да ми одговорите на овие прашања би ви бил благодарен.
So vas polesno amin,samo treba istorijata da vi ja poklonime taka?Ke cekame turcite da ve poebat e tokas stvarno so vas ke bide lesno.Как? Очигледно е дека македонските политичари не сакат да има решение. А с Бугариja е лесно да се наjде решение, което ке реши и проблемот с Грциja. Но политичарите требе има волja да го решат това
Как? Очигледно е дека македонските политичари не сакат да има решение. А с Бугариja е лесно да се наjде решение, което ке реши и проблемот с Грциja. Но политичарите требе има волja да го решат това
разбирам дека ако сакам да работам со струката мора да го познавам одлично јазикот во државата каде би работел, значи доколку успеам да го совладам јазикот на таа држава има шанса да работам и со македонски пасош?Ако сакаш да работиш на пример во Германија, треба одлично да го познаваш германскиот, па така и со македонскиот пасош ќе можеш да аплицираш, има агенции за вработување и слично. Каде и да одиш ако јазикот го знаеш немаш гајле, но еве знам пријатели извадија бг пасош и не знаат да зуѕнат и си седат дома, кој ќе ги прими.
Eпа јас само за Германија знам и за тоа ти кажувам. Има таму нивни агенции за вработување и од таму ми е информацијата. Не само за струката, многу тешко да најдеш било каква работа без јазик.разбирам дека ако сакам да работам со струката мора да го познавам одлично јазикот во државата каде би работел, значи доколку успеам да го совладам јазикот на таа држава има шанса да работам и со македонски пасош?
како се стигнува до тие визи, дали само за германија важи овој услов или како?
па гледам студенти сега преку агенцииве одат без јазик и работат во германија...Eпа јас само за Германија знам и за тоа ти кажувам. Има таму нивни агенции за вработување и од таму ми е информацијата. Не само за струката, многу тешко да најдеш било каква работа без јазик.
Има да чекатеSo vas polesno amin,samo treba istorijata da vi ja poklonime taka?Ke cekame turcite da ve poebat e tokas stvarno so vas ke bide lesno.
Па и вие кога влеговте во ЕУ ни 70% од условите ги немавте исполнето,ама ве примија.Благодарение на големите сили.Има да чекате
Инако решаването на спорот с Бугариja и признаване на обштата историja автоматски решава и спорот за името с Грциja.