Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Дечки почнав да листам низ темава али премногу е натрупана и ако не ви е тешко да ми одговорите на неколку прашања
Сега треба да дипломирам имам уште 1 испит за полагање и дипломската, за работа тука гледам слабо а и да најдам треба да работам за 15 000 макс. Студирав на градежен, е сега немам ништо ниту поднесено ниту аплицирано за бг пасош ме интересираат неколку работи
1. Дали се зема само бг пасош или и бг државјанство?
2.Колку време се чека?
3.Што се се наведува во документите кои се пополнуваат, оти имам слушано дека треба да пишеш се бугарско татко, дедо и тн и тн.
4. дали има чаре некое за бегање надвор од земјава со факултет а да не се вади бугарски пасош или пак дали даваат хрватите пасоши па да барам хрватски оти не ги обожавам мн бугариве.
можеби се одговорени и дискутирани истиве прашања низ темава и се извинувам повторно за тоа но стварно сум слаб со време да листам низ неа па би ви бил благодарен ако ми одговорите.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Otide nekoj vo stranstvo da raboti da pise kako e tamu

Член од
5 јули 2008
Мислења
224
Поени од реакции
197
Дечки почнав да листам низ темава али премногу е натрупана и ако не ви е тешко да ми одговорите на неколку прашања
Сега треба да дипломирам имам уште 1 испит за полагање и дипломската, за работа тука гледам слабо а и да најдам треба да работам за 15 000 макс. Студирав на градежен, е сега немам ништо ниту поднесено ниту аплицирано за бг пасош ме интересираат неколку работи
1. Дали се зема само бг пасош или и бг државјанство?
2.Колку време се чека?
3.Што се се наведува во документите кои се пополнуваат, оти имам слушано дека треба да пишеш се бугарско татко, дедо и тн и тн.
4. дали има чаре некое за бегање надвор од земјава со факултет а да не се вади бугарски пасош или пак дали даваат хрватите пасоши па да барам хрватски оти не ги обожавам мн бугариве.
можеби се одговорени и дискутирани истиве прашања низ темава и се извинувам повторно за тоа но стварно сум слаб со време да листам низ неа па би ви бил благодарен ако ми одговорите.

Абе доста со тоа митовите, и оние кои ви кажуваат дека да студираш во Бугарија треба да имаш бугарски пасош, или да се пишуваш Бугарин или вујко дедо или татко да имаш. Аман веќе!
Нема врска не ти треба ни пасош ни дедо, ни татко ни да се пишиш Бугарин, ниту некој ќе те пресилува.си има процедура за магистерски студии, мора да се јавиш овој месец во министерството за образование во Бугарија до 24-ти мислам дека се подаваат документите, ќе ти објаснат се убаво. Со среќа и не чекај многу еве ти и веб страна mon.bg

Член од
21 март 2013
Мислења
176
Поени од реакции
149
Абе доста со тоа митовите, и оние кои ви кажуваат дека да студираш во Бугарија треба да имаш бугарски пасош, или да се пишуваш Бугарин или вујко дедо или татко да имаш. Аман веќе!
Нема врска не ти треба ни пасош ни дедо, ни татко ни да се пишиш Бугарин, ниту некој ќе те пресилува.си има процедура за магистерски студии, мора да се јавиш овој месец во министерството за образование во Бугарија до 24-ти мислам дека се подаваат документите, ќе ти објаснат се убаво. Со среќа и не чекај многу еве ти и веб страна mon.bg
Дечкото прашува како може да се отсели од државава, а да не биде со зимање бугарски пасош. А не за студии во Бугарија.

Flikson

Провинцијалец
Член од
27 декември 2012
Мислења
916
Поени од реакции
2.563
Јас сум против... али ако дојде јајцето до г.з.т што да се прај! :cautious:

MajMyH

Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Јас не прашувам за постдипломски во бугарија бидејќи во оваа ситуација и тукашните ми се скапи, прашувам за работа надвор од земјава (по можност Германија, Швајцарија, Италија) дали може со македонски пасош или мора бугарски да се вади. Од јазици англиски на високо ниво (англиски за секојдневие + стручен англиски за мојата струка одлично го владеам, Германски познавање на некое поосновно ниво го имам учено на училиште 6 години и 6-7 месеци курс). Дали е потребно да се имаат сертификати за јазиците кои ги говорам? Дали и во која држава дозволуваат работење со македонски пасош? Не барам веднаш да се вработам со струката, може да работам и некоја година било каква работа колку да успеам да добијам нивни документи и да го научам јазикот од таа држава.
Не сум се интересирал досега за бугарски пасош затоа и прашувам бидејќи до пред неколку месеци не ми беше потребен ниту бугарски ниту одење надвор од земјата, си имав план за наредните 2 години да си бидам во нашава земја и да учам постдипломски али времињата се сменија.
Дечкото прашува како може да се отсели од државава, а да не биде со зимање бугарски пасош. А не за студии во Бугарија.
Токму така, доколку може некој да ми одговорите на овие прашања би ви бил благодарен.

Член од
23 февруари 2013
Мислења
71
Поени од реакции
16
С македонски пасош не можеш да работиш в ЕУ. Изклучок е ако добиеш работна виза, но не мислам дека имаш шанси за това.
Бугарски пасош значи дека си бугарски државjaнин. Нема начин да имаш пасош без државjaнство.
За да го добиеш е нужно да декларираш пред нотар дека си етнички бугарин с бугарска самосвест и дека си от семеjство на етнички бугари. Друга опциja е да го добиеш по натурализациja, ако си женен за бугарка повеке от 5 години или си живел и работал в Бугарија мин.10 години.
Реално в целото ЕУ само Бугариja, Унгариja и Романиja дават пасоши на странци само срешту декларациja за етнички произход.
Бугариja на бугари от Македониja, Србиja, Украjна и Молдова, Унгариja на унгарци от Србиja и Романиja на романци от Молдова.

Прашанието зашто Бугариja дава пасоши на Македонци е дискутирано много вклучително и от мен в темата.

--- надополнето: 7 јули 2013 во 16:25 ---
Има ли некои шанси овие документи , декларации и т.н , да бидат поништени доколку се откажеш од бг.државјанин?.
НЕ! Отказ от државjaнство не поништува декларираното пред нотар. Това са различни нешта. Добиването и отказ от државjaнство не е като да си купиш леб от магазина.

MajMyH

Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
С македонски пасош не можеш да работиш в ЕУ. Изклучок е ако добиеш работна виза, но не мислам дека имаш шанси за това.
Бугарски пасош значи дека си бугарски државjaнин. Нема начин да имаш пасош без државjaнство.
За да го добиеш е нужно да декларираш пред нотар дека си етнички бугарин с бугарска самосвест и дека си от семеjство на етнички бугари. Друга опциja е да го добиеш по натурализациja, ако си женен за бугарка повеке от 5 години или си живел и работал в Бугарија мин.10 години.
Реално в целото ЕУ само Бугариja, Унгариja и Романиja дават пасоши на странци само срешту декларациja за етнички произход.
Бугариja на бугари от Македониja, Србиja, Украjна и Молдова, Унгариja на унгарци от Србиja и Романиja на романци от Молдова.
--- надополнето: 7 јули 2013 во 16:25 ---

НЕ! Отказ от државjaнство не поништува декларираното пред нотар. Това са различни нешта. Добиването и отказ от државjaнство не е като да си купиш леб от магазина.
Гледам дека си добро запознаен околу ова, колку што те разбрав не е можно да се откажеш никогаш понатаму од нивното државјанство на пример ако добијам бугарски пасош и работам со него во германија неколку години со што би добил германско државјанство и да сакам да се откажам после тоа од бугарското не е можно. Дали е можно во да се работи со македонски пасош во америка или во австралија кога не е можно во ЕУ?

Член од
23 февруари 2013
Мислења
71
Поени од реакции
16
Можно е да се откажеш от бугарското државjaнство. Сека година едно 100 луге го прават това. Отказат от државjaнство обаче не поништува декларациjaта за бугарски етнички произход. Декларациjaта е нужна за добиване на државjaнство, но не е дел от него!
За Австралиja и Америка пак ти требе работна виза. Ако можеш да получиш си ОК и с афганистански пасош. С бугарски пасош в Австралиja и САД пак ти е нужна работна виза! Само за ЕУ не ти требе работна виза с бугарски пасош.

Еве малко интересна статистика:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1734129

През 2012 8185 Македонци са станали бугарски државjaни, а 88 (40 от Молдова, 48 от Македониja) са отбиени задари липса на доказ за бугарски произход. 1430 са отбиени (не само Македонци!) по предлог на Министеството на правдата. Това значи дека не са минали успешно проверката за липса на врзки с УДБА и други странски безбедностни служби или е имало данни дека са криминалци.

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Гледам дека си добро запознаен околу ова, колку што те разбрав не е можно да се откажеш никогаш понатаму од нивното државјанство на пример ако добијам бугарски пасош и работам со него во германија неколку години со што би добил германско државјанство и да сакам да се откажам после тоа од бугарското не е можно. Дали е можно во да се работи со македонски пасош во америка или во австралија кога не е можно во ЕУ?

Во Германија двојно државјанство е дозволено само ако си граганин на ЕУ, што значи ако сакаш да добиеш германско државјанство треба да се откажеш од македонското ама до тогаш и тоа ке е европско. Америка/Австралија малку потешко.

http://en.wikipedia.org/wiki/German_nationality_law#Dual_citizenship

http://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Macedonian_citizens
http://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Bulgarian_citizens

Член од
23 февруари 2013
Мислења
71
Поени од реакции
16
Македониja за жал поради много причини нема никакви шанси да стане член на ЕУ в блиските поне 20 години.

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Доколку се почнат преговорите во следниве 2 години прогнозирам 2020-2022 негде да влезат Македонија, Србија и Црна Гора во пакет (последнава може и порано)

Член од
23 февруари 2013
Мислења
71
Поени од реакции
16
Как ке ги почне Македониja преговорите без решение на проблема с името и добрососедските односи???

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom