ZoraNaSlobodata
Чоечко суштество
- Член од
- 5 ноември 2008
- Мислења
- 2.736
- Поени од реакции
- 111
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ме интересира како во Македонија е дефиниран видот на населените места .Дали знае некој??????
Во гејлада на пример државниот завод за статистика - ги има дефинирано според број на жители - населените места со над 10 000 се водат како - град , меѓу 9,999 и 2,000 жители се мал град и со под 2,000 жители се село
видиш, има логика твоево, штом пресудно за град да е бројот на населението, па и не би било лошо бројот на градови да се зголеми за сметка на селатаКај нас Владата по сопствена волја одлучува кој ќе биде град а кој село.
На некое село ќе му изградат фабрика, спортски терени, патишта... И толку , тоа е град. (без разлика што таму има 2000 жители)
Според законот за територијална организација, град е секое населено место што има над 3.000 жители и бла бла бла (развиено ово и оно)
Потоа ги бројат градовите, градови се: Скопје, Битола , Тетово.... Пехчево , Демир Капија, Македонски Брод .... ДЕМИР ХИСАР
Ј**ем ти законот, а Демир Хисар нема над 3.000 жители (2.593)
И онда ги бројат селата: Арачиново , Чегране ....(со над 6.000 жители)
видиш, има логика твоево, штом пресудно за град да е бројот на населението, па и не би било лошо бројот на градови да се зголеми за сметка на селата
што да не и Арачиново или чегрне ги сврстат во градови
кога може гејлада , што па не и МК
Мене ми смета тоа што некои населени места заостануваат во нивниот развој поради тоа прогласување град или село.
Ете го Демир Хисар прогласен е град, и сега ги имаат сите работи што му требаат на еден град (средно училиште, болница, полициска станица, градинки, дом на култура, спортска сала, фабрики ...)
Од друга страна 8.000 жители на Арачиново не можеле да имаат ништо од тоа , пошто законски они се село.
Иначе нашите населени места немаат никаква инфраструктура, тоа е главниот проблем.
arachinovo grad da go pravime posto ima +8000 ziteli a ne ti teknuva u tikvata deka e na nekolku kilometri od skopje a demirhisar e u nekoja vukojebina. Ili za inat toa go zboris posto gi branis tvojte