Филмови што сте ги оцениле со 10 на IMDB

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Никогаш не сум давал само ради тоа што има слаба оценка, секогаш сум судел по прв впечаток најчесто одма како ќе го изгледам, затоа и се чудам за некои оценки што сум ги давал, па потоа ги имам сменето кога ми легнале импресиите :D„Аватар“ е таков, кога го изгледав му ропнав 9-ка, сега седмица има :icon_lol:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Еве ова е од 103те оценети филмови/серии што имам на имдб оценето со 10ка(само филмовите).
-Cool Hand Luke
-The Breakfast Club
-Stand by Me

Ги заборавив сите 3, чисти 10-ки, браво.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
Токму ова е офтопикот :D

Иначе гледам доста пишувате дека сте давале повисоки оценки само да го кренете рејтингот на филмот, тоа е тотално непрофесионално и фејкерски од ваша страна :D Мислам, нема потреба што ти да го креваш рејтингот оцени си го филмот како што мислиш дека заслужува, еве Темниот Витез е пред Матрикс и јас со ништо тоа нема да можам да го променам, ама не ми е гајле во моите мисли, срце, глава, Матрикс секогаш ќе биде подобар од првиот и не ме интересира што одлучило мнозинството, моето мислење и вкус нема да се промени.
Те интересира, инаку немаше ни да пишеш пост за тоа. Те копка, те мачи, не ти дава да спиеш помислата како може да има толку морони кои не го разбираат Матрикс. Го знам чувството, мизерно е, нели? :)

Има потреба, тоа е скриена војна на фејкерите. Не смее да победи темната страна. Овде ти ми правиш Инсепшн да гласам фер, ја ќе му дадам 7ца на Place Beyond the Pines a wot ќе му учука единица. Ја морам да ја неутрализирам глупоста на wot или да ја ублажам колку толку. Му кликам 10ка и јас и wot заедно сме му дале 5.5. Пак сум во зијан ама се трпи.

Иначе го изгледав Кум 1 а денновиве и Кум 2. Тоа ми е годишна обврска, во последниве 20 години ги имам изгледано 20 пати. Не го правам од некаков ритуал туку од потреба. Конечно, ќе им напишам и рецензија како што заслужуваат. Кум, тоа ти е филм во сопствена лига.

И како сега да спијам кога знам дека има ликови, дури и овде на форум, што не го сфаќаат совршенството?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Види, на исти принцип учукуваме 10ки, а ти со мене се переш. Ако ми прочита постот, ќе видиш на какви и зошто 10ка сум ставил. Единствен кец во листата е Drag me to Hell. Подолу од 5-ка немам. Ама еве, сега кога ме потсети на Place Beyond the Pines... :sneaky: Фино е вака што подбуткуваме филмови што мислиме дека вредат, и токму поради ова неможеш да спиеш. Оти знаеш, некогаш, некаде, 10ка му учука на Another Shit овај Earth, дури суптилно го вметна поназад во големиот пост. What is up with that?

Oсвен начинот на оценување, и јас религиозно секоја година го гледам Fight Club. Тука таму ќе убедам некој/а со мене да го гледа. Toлку исти, а толку различни. :icon_lol:

Никој не го негираше совршенството на Кум, туку на некои од овде повеќе ни легна Goodfellas. Сепак јас, Psyside, zee german.. не сме деца со изгледани 10тина филмови.

Инаку мало-помало да си ги допишам сите филмови со 10-ки.
Monster
Suspiria
Inland Empire

W

Werther

Гостин
Goodfellas може вода да му носи на Кум. Со Кум првиот дел, не може да се споредува ниту еден од тој тип филмови.

Вот немој сега да ми кажеш дека и Goodfellas спаќа во таа категорија „кул“. И поинаку се гледа и вреднува. :D

:)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Goodfellas може вода да му носи на Кум. Со Кум првиот дел, не може да се споредува ниту еден од тој тип филмови.

Вот немој сега да ми кажеш дека и Goodfellas спаќа во таа категорија „кул“. И поинаку се гледа и вреднува. :D

:)

Не не, различно е ова. What drives us really е дека Ио се нервира ради ова. :D

Одамна ни е дискусијава, ама воглавно, јас а и сите од овде без да размслиме би го ставиле Кум во трка за најдобар филм ever.
Самошто, мене, не ми е повеќе забавен од 2 пати да го гледам. Goodfellas би го гледал билокога, ако морам да бирам.
Нешто во тој стил.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
Види, на исти принцип учукуваме 10ки, а ти со мене се переш. Ако ми прочита постот, ќе видиш на какви и зошто 10ка сум ставил. Единствен кец во листата е Drag me to Hell. Подолу од 5-ка немам. Ама еве, сега кога ме потсети на Place Beyond the Pines... :sneaky: Фино е вака што подбуткуваме филмови што мислиме дека вредат, и токму поради ова неможеш да спиеш. Оти знаеш, некогаш, некаде, 10ка му учука на Another Shit овај Earth, дури суптилно го вметна поназад во големиот пост. What is up with that?

Oсвен начинот на оценување, и јас религиозно секоја година го гледам Fight Club. Тука таму ќе убедам некој/а со мене да го гледа. Toлку исти, а толку различни. :icon_lol:

Никој не го негираше совршенството на Кум, туку на некои од овде повеќе ни легна Goodfellas. Сепак јас, Psyside, zee german.. не сме деца со изгледани 10тина филмови.

Инаку мало-помало да си ги допишам сите филмови со 10-ки.
Monster
Suspiria
Inland Empire
Ја мислам дека е параноја или нарцисизам. Кога мислиш дека во сите фактори бутнав филм just to piss you off :)
Не, не мислев на Another Earth и ако ме држи сеќавањето му дадов 8/10. Мислев на Separation, иранскиот филм.

И за Кум се најде повикан. Еве јавно ветувам дека нема да те прозивам барем до понеделник. Диши слободно 2-3 дена имаш од мене гратис :)

Немам против никој што вели дека Goodfellas или Shawshank се подобри, иако не се согласувам. Имам против само тие што тврдат дека Godfather не е безмалку совршен филм. It's a blasphemy.

W

Werther

Гостин
Слушај Ио Црно Црни, слушај го овој мудар муабет на Вот.

Секогаш наоѓа начин да ги апстрахира неговите Top филмови кога ќе наидат истите со ремек дело од истиот жанр. Така беше и со Fight Club, бил „кул“ што е сосема ОК, но и за Goodfella's бара начин да го протне покрај Кум, Goodfella's се гледал во секое време, а Кум здосадувал.

Махер е Вот, што политичка кариера може да изгради во земјава, Гебелс да му позавиди.

:D

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
За кој како. Мене Кум ми е убедливо најгледан филм, а Гудфелас сум ги гледал само еднаш на двд и еднаш околу нова година на ТВ.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Ја мислам дека е параноја или нарцисизам. Кога мислиш дека во сите фактори бутнав филм just to piss you off :)

Oва повеќе ме навреди од предвидената политичка иднина од Werther. :(

Нискобуџетен филм кој далеку ги надминува ограничувањата наметнати од буџетот.
Сигурно немаше да ми текне на иранскиот, кога Аnother Earth го спореди дека би се носел со сите нови блокбастери. И да го имал буџетот а не со домашна камера, освен на Санденс, и на Оскарите ќе растурил. Филмиште. И знам дека му даде 8-ка, збориме за подбутнување на IMDb. Године пролазе Ио, а ние чинам последен пат за филм се согласивме некаде пред 2-3 години, за The Secrets in Their Eyes. А толку можевме!

Werther ефтин потег за фајкла! Ако некој ме праша секако дека би одговорил Kум е подобар филм од Goodfellas. Зборев за тоа кој ми легна повеќе, и кој би го гледал повеќе.
Фајкла не го ни дискутирам. Филмот промени многу. Филмот е совршенство, не потфрла од ниеден аспект.

Нека не те придобива Ио со еден филм, Аnother Earth, Continuum, Les Miserables, незадоволство од LOST.. ова ти е пресно, кога ќе читаш високи или во најмала рака политички коректни 8-ки за нискобуџетни филмови или едвај one hit wonders а за многу поквалитетни ќе се изначиташ хејтање, кога ќе ти каже Кум е најдобар.. ќе се подзамислиш. :D

By the way, this just popped on my news feed:

W

Werther

Гостин
Werther ефтин потег за фајкла! Ако некој ме праша секако дека би одговорил Kум е подобар филм од Goodfellas. Зборев за тоа кој ми легна повеќе, и кој би го гледал повеќе.
Фајкла не го ни дискутирам. Филмот промени многу. Филмот е совршенство, не потфрла од ниеден аспект.

Нека не те придобива Ио со еден филм, Аnother Earth, Continuum, Les Miserables, незадоволство од LOST.. ова ти е пресно, кога ќе читаш високи или во најмала рака политички коректни 8-ки за нискобуџетни филмови или едвај one hit wonders а за многу поквалитетни ќе се изначиташ хејтање, кога ќе ти каже Кум е најдобар.. ќе се подзамислиш. :D
Абре зошто ефтин ? Филмот ми е океј, но ти проба да го протнеш преку категориите „кул“ , „тоа е филм што се цитира“ и други, покрај многу подобри, батали ова. Тоа дека е совршенство, тешка работа.

Не ме придобива Ио, серии не гледам одамна. Les Miserables го сметам за добар филм, но не поради Ио, а Лост е тапа и овој заклучок го донесов уште пред да направам јузер на Кајгана.

А

Антоние

Гостин
За ова да биде причина позади популарноста на SR, по иста логика, на врвот на музиката треба да бидат христијанските рок бендови.
Оти нели, изобилуваат со христијанска симболика и концепти. Или селективно резултира имплементирањето на вредностиве во уметноста?
Во филмови се продава, икони/слики и се тоа прилично застапени, во музиката не толку, напротив џаолска музика уште од црнецот Хендрикс завзема замав. What is up with that?

Неможе фајкла да биде несовршен оти ти различно гледаш на капитализмот. А неможе ни SR да биде посовршен оти носи некоја квази vague христијанска порака и поента.
Идеолошките несогласувања со филмовите не треба да им го оспоруваат квалитетот.
Атеист кога ќе го изгледа уште неколку пати ќе дојде и не само 10ка, туку најдобриот на светот ќе го направи!
Ама тоа изгледа дека е атеист, како мене, како Werther од поназад, дека не толку импакт остава кај дегенерици од атеисти вредностите како верба, доблест, скромност како анархизам и бунотвен тинејџерски рејџ. :icon_lol:
Целиот тој "гајле ми е", "твое мислење", "субјективност" булшит момент води спротивно на критиката. Всушност тоа е анти-критика, абсолвирајќи ја одговорноста од тоа да дадеш критичен суд за нешто и да го зацврстиш истиот со разумна анализа. Критичарот е тука да го раздели убавото жито од
дивото, не да каже "ок, сигурен сум дека некои луѓе обожаваат да јадат просо, па дури и повеќе го преферираат од лебот".

Ѕирни ја Шопенхауеровата одбрана на критиката.

Идеолошките несогласувања со филмовите не треба да им го оспоруваат квалитетот.
Секако дека треба, и не само што треба, туку и мора. Кога замижуваме пред моралната перверзија што ја носи уметноста со цел да го зачуваме нејзиниот квалитет, ја отвараме вратата кон секоја дегенерација што не згрозува. Оваа загриженост доаѓа највеќе до израз кога станува збор за дела од модерните или постмодерните движења, како на пример делата на Чак Паланик.

Општеството не треба да прифати било каква уметност, особено не уметност која ги спушта прифатените стандарди на едно општество. Моралот не е релативна работа. Распаѓањето на фамилијата како основна клетка на општеството води до нестабилна средина за израснување на деца, што води до незрела и неедуцирана генерација која ќе ја наследи нашата. И ова е една од работите која е погубна за модерното прогресивно општество, наместо да напредуваат или да "прогресираат", модерните општества се всушност дегенеративни и стануваат регресивни општества. Освен тоа, уметноста денес не се врти повеќе околу симболи. Половина од уметноста денес е само беззначаен наслов на мода и претенциозна естетика а додека другата половина од ѓубрето што проаѓа како уметност е само остроумно срање кое бара да биде поинакво само колку да биде поинакво, занемарувајќи го изразувањето на убавина, емоција и човекова состојба. (Piss Christ)

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
Io Sono Interista wot Werther ........ Шо беше темава? Кој филм го хејтате или.... :D

Ај малку конструктивно на темава ;)
Не хејтам ништо на темава што ме мешаш? :pipi:

Oва повеќе ме навреди од предвидената политичка иднина од Werther. :(

Сигурно немаше да ми текне на иранскиот, кога Аnother Earth го спореди дека би се носел со сите нови блокбастери. И да го имал буџетот а не со домашна камера, освен на Санденс, и на Оскарите ќе растурил. Филмиште. И знам дека му даде 8-ка, збориме за подбутнување на IMDb. Године пролазе Ио, а ние чинам последен пат за филм се согласивме некаде пред 2-3 години, за The Secrets in Their Eyes. А толку можевме!
Многу си осетлив денес... да не слушаш Ex-Yu? :)

Види, можеме ние. Кога можевме со Iceboy зошто да не можеме? Ама видиш, со Ајсбој не напињаме цело време за филмот со Роботите. Јас го прифаќам Ајсбој со сета негова несовршеност, дури и кога гласа за Није Хтјела на темана за Форест си ќутам. Добро, не ќутам постојано ама претежно. Си ги имаме The Class, Continuum и си тераме работа. Пробавме со Under the Dome ама не одеше.

Ти си запнал да се усогласиме за се како веќе да ги немаме Friends и Lost. Тоа само по себе е доволно за долга љубов, не?

За Another Earth бев доволно јасен: приказната е за блокбастер, со тоа што да имаше буџет расплетот од пола филм натака ќе беше блокбастерски, филмот непаметен ама возбудлив. Вака, филмот е психолошка драма - а што друго можеш да направиш за без пари? Мене самата идеја за правење Sci-fi без пари ми е доволно храбра за да ме импресионира. За она што е, филмчето е топ. Или со твој жаргон да речам - мене ми легна. Со мене патем се согласија и оние што му дадоа овации и прва награда на фестивалот. Хејтерите биле заклучени во подрум да не расипат просек.

Кога сме кај политички коректни 10-ки: Dogville. Филмот ги руши сите правила на оценување. Никаква сценографија, просечна костимографија, никакви ефекти, никаков саундтрак, а сепак е мастерпис. Приказна, метафори, пораки, оригиналност, Никол Кидман и шокантен крај. :старосмајлиштосеклања:

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.906
Поени од реакции
11.247
Има потреба, тоа е скриена војна на фејкерите. Не смее да победи темната страна. Овде ти ми правиш Инсепшн да гласам фер, ја ќе му дадам 7ца на Place Beyond the Pines a wot ќе му учука единица. Ја морам да ја неутрализирам глупоста на wot или да ја ублажам колку толку. Му кликам 10ка и јас и wot заедно сме му дале 5.5. Пак сум во зијан ама се трпи.
Јбг, тука грешите и двајцата, па наместо да ја дадете оценката што мислите дека реално ја заслужува филмот, пробувате да поправите нечија туѓа оценка со билдање или намалување на таа што реално би ја дале, затоа можеби често ги сметаме и за нереални оценките на IMDB, кој прв почна м.м.е. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom