Вахабистите преку Босна го освојуваат Балканот и Европа

• Креатор на темата Креатор на темата Gacho
  • Време на започнување Време на започнување
не наоѓам ништо лошо во:

-не Убивај
-Не кради
Не прави прељуба
-Не сведочи лажно и.т.н
Мразам премногу долги постови во кои се губи смислата на што сакал авторот да кажи.
А гледам и си ме цитирал на повеќе места ама не можам поентата да ти ја сфатам. Потруди се кратко и јасно да образложиш ако сакаш да ти реплицирам... која ти е поентата?
А ова во цитатов ти е малце безвезе, пошто и без религија секое нормално човечко суштество кое има морал е свесно за таквите дела. Не му треба на нормален човек законикот на дедо боже за да му кажи оти не треба да ограбува бензиски пумпи и попатно да убива луѓе. Не ти чини паралелата, бидејќи толку многу луѓе се испоубиени низ историјата во име на разни религии... така што не гледам причина да бараш поткрепа во истите тие религии како водилка кон подобар живот. Нели религијата треба да биде синоним за нешто совршено, безгрешно... тоа не учи да постаниме :cool:
И гледам таму си пишувал нешто за дрогирање, наркомани... пак не ти ја сфатив поентата. Ама, имав пишувано поодамна за тоа на темата за дроги-моги и си го кажав мојот став таму. Секој треба да прави шо сака со себеси, вклучително и дрогирање до смрт! Ама... ама, се’ дури со тоа не наштетува никому директно, не навлекува никого, пробува да убеди итн итн...

Поентата е дека не треба религиите да ги отфрлаш како ѓубре или зло, можеш да ги проучиш и да научиш нешто од нив јас не велам ниту пак алудирав дека мора да има водилка и таа да биде религиозна туку само дадов соодветни примери како со дел од заповеедите така и со "нивата".

Околу дрогирањето сакав да укажам дека Ал Каеда се паметни и мит е нивниот простотилак бидејќи ако ги погледенеш т.н златни рути на дрогата ќе ти стане јасно, многу многу појасно.

Генерално мене познат ми е проблемот со зависностите и знам дека се излечливи но не треба да чекаме да 25% од младината ни се уништи за потоа да ја рехабилитираме оптоварувајќи го буџетот за нивно лечење туку ни треба превенција но сепак вреди бидејќи многумина се извлекуваат а оние кои кукаат(леле во криза сум помогни ми...бла блаа..патетика), лежат цел ден, не работат и не дупат никогаш нема да се излечат макар и од зависност од синтетика на пример или пак од хазардни игри на пример коцкарници и обложувалници.

(епа слично и со исламот кој додека е религија е ОК но кога ќе се претвори во Омраза, во фанатизам и фундаментализам....нема лечење на лоботомиран мозок, затоа и треба и овде превентивно да се делува а младината наместо да игра со пушки и пиштоли нека игра шах, подобра опција е).

Педерштината не е излечлива за жал бидејќи е модерна,вродена и фенци

Во христијанството за разлика од муслиманството нема алахууууу еклеееер бам бам бам бууууууууум !!! Да , има но не во толкави количини.

Истите се секаде. Религијата е едно од најголемите зла на денешницава. Служи само да ти ги ограничи погледите и задоволствата.
Имам прилика секојдневно да комуницирам со муслимани од целиот свет. Од Пакистан, преку Египет, се’ до Мароко. Сите во однос на таа нивна усрана религија во глобала размислуваат исто и ограничено, иако се работи за високообразовани луѓе.
Само што во земји како Германија не смеат да писнат како што прават во други држави во фаза на распаѓање. Ама тоа не значи дека истите тие не размислуваат исто како нивните истомисленици од Авганистан.
Најмногу што ме нервира е кога го гледам (него или неа), високообразован човек од кого очекуваш да има широки погледи на светот, отворен ум, креативец, инженер... а тој ти шири цитати од исламот по фејсбук, бомбардира со слики од исламисти и те убедува дека сексот пред брак е лоша работа, како и пиењето алкохол, журкањето до сабајле и јадењето свинско.
Епа знаеш што... нека си ебат мајката во чмарот! Ние „неверниците“ ќе си го изживееме животов како што сакаме и до максимум, со сите „грешни и недозволени“ задоволства... а тие нека си се чуваат „чисти“ за на оној свет.
da i ke ve zakopaat kako i nas dva metra pod zemja ama vazno vie ste go izziveale zivotot abe ti ne znaes sto ti nosi idninata so ova sto ima loso vo ova sto ima loso vo ona pa daj bidi dosleden kazi nema nisto loso vo nisto pa najposle nema nisto loso vo Islamot!

Оbleka koja muslimanot ja nosi spored islamskite propisi:
salim-galabiyya.jpg

Obleka koja hristijaninot ja nosi spored religioznite propisi:
3_DSC9287.jpg

Interesno e sto ovaa pogornata brada i obleka vi smeta, a ovaa na dolnata slika e prifatliva,neteroristicka i miroljubiva?
Zosto ne gi razvrstite ednostavno dve raboti vo religijata. Kaj hristijanite ima golema sloboda odnosno se narekuva hristijanin bez toa da ima nitu eden procent nesto od negovata vera na nego i veruvanje i dela. Kaj muslimanot mora da bide kompleten so dela i vera za da bide musliman. Kaj hristijanite samo svestenicite go ziveat zivotot sto go nalaga religijata a kaj muslimanite ne samo imamot ili odzata tuku sekoj vernik treba da go zivee toj zivot. Sto bi znacelo za del od hristijanite sto go citaat ova, vasite tatkovci bi trebalo da izgledaat kako ovie svestenici na vtorata slika.
Се пишува за екстремисти, вахабисти и салавити. Никој не спомна ислам. Но може ти зад исламот ја криеш салаветката измачкана со вахабија.
Барем јас како припадник на друга религија правам разлика помеѓу ислам и вахабизам... а дали ти можеш да направиш разлика. Дали можеш да кажеш дека салавитите се бездушни гомнари кој колат и христијани и муслимани.
Тоа е најголемиот проблем кај полуучените исламисти, неправат разлика помеѓу религија и екстремизам.

Во христијанството за разлика од муслиманството нема алахууууу еклеееер бам бам бам бууууууууум !!! Да , има но не во толкави количини.

Овде не дискутираме религија туку Тероризам мотивиран од религијата како глобален феномен кој исто така е супранационален.

Пред десеттина години се дискутираше за т.н "црвена линија" на тероризмот односно употреба на НХБ иако веќе Јапонската секта Аум Шинрикјо(која ја има дури и во Србија па и тука) употреби Сарин во Токиското метро, ете таа црвена линија ја игнорираа исто како и сегашната во Сирија но сепак се поставува прашањето од каде Сарин??

Нормално Јапонците нема шанси да соработуваат со овие што не води до Ирачките богати резерви кои за време на втората пустинска беа пренесени односно шверцувани но ако повторно ја додадеме и Либија и празнењето на нивните магацини јасно е дека имаат прекурсори во веќе голема мера, имаат и кадар кој може и да произведе солидна комбинација од Џи тајп и виекс комбинација и мојата претпоставка е дека моментално токму тоа и се прави.

Зошто мислам така??

Како прво та комбинација е идеална кога мораш да одиш во дефанзива а ако нагазна мина убие еден и повреди двајца другава направа ќе убие минимум триесеттина души а онеспособи многу повеќе и секако оружјето и опремата нема да бидат корисни.

Така да логично е дека Хезболах ќе се задоволи со барем два до три тона нервни гасови кои можат да се постават во руските БМ-21 град(систем кој и АРМ го има)
133513.jpeg

Е сега разликата е што Хезболах(и палестинците) системот го демонтират по потреба од една до 4 ракети и користат магариња па и поради тоа се тешки за детекција секако кога отвараат оган од позиција од каде никој не очекува и не ме чуди Израелската активност и ангажман на дронови секако овде се и шпекулациите дека IDF ќе го добие она што го нарекуваат иднина на артилеријата, системот Екскалибур развиван од производителот на ХАВК,На Стингер и Патриот како и на Електрониката и радарите на авиони на САД и низа други држави секако тука е и тексас инструментс позната компанија која е дел од претходниот главен контрактор но
ORD_Excalibur_155mm_GPS_Shell_lg.jpg

разликата помеѓу оваа граната(има и слични како коперхед или краснополката која се докажа) која го оправда името во Авганистан е наведувањето и брзата реакција т.е на 12 милји непријателот дејствува со мобилна артилерија а вие го имате екскалибур кој има GPS наведување(а има и варијанти со ласер или пак со мини бустер моторчиња за корекција на траекторија) што ви гарантира дека целта иако се движи вие ќе ја погодите, всушност Израел поседува и домашни системи но не е на одмет и тежок калибар плус соработката на Корпорациите на полето на балистичка одбрана е извонредно.

Сигурно не мислевте дека Хезболах отидоа да се борат за Асад од Љубоф(ОК некои може;) ) но ако падне Асад и доставата на Оружје за Хезболах ќе добие еден огромен прашалник така да овде барем засега Асад добива а хезболах наплатува и како најнова вест има уште повеќе волонтери така да ако нема реакција наредниве 6 месеци максимум 9, иманентен е поразот на бунтовниците но сепак Теророт ќе изгуби битка иако војната веќе ја доби т.е заземање на власт во држави кои се моќни и економски и демогравски и воено(како египет), секако тука е и либија и тунис кој е малку поблаг но исто говно се(мислам под власт сочинета од исламисти), е сега се што требаше за да успеат и да ги поебат Шиитите во Иран ќе беше падот на Асад но останува да видиме.

Е сега што значи ова за нас??

Што кажува таа бројка од 200 наши државјани отидени да гинат за туѓи интереси??

Како прво самата бројка укажува на ќелиска организираност(еден член напиша дека утеха му е што се овде демек ќе наплател нека чита првен) што значи дека овие лица сигурно не биле Лоботомирани во Босна туку после Босна т.е во Косово и Албанија(каде престојуваше и Гуру на теророт Осама Бин Ладен) и дека истите паднале под пропагандата на муџахедините и секако она што посебно ме загрижува е фактот што има уште минимум три пати повеќе значи околу 600 лица кои се спремни да се борат до смрт за исламот значи не за Албанија, не за Македонија не за модерна држава туку за "вера" и да убиваат во име на Бога се до Шеријат.

Јавна тајна е дека во Гостивар имаме терористичко јадро и ќелии по тетово се до Косово од каде и се испраќа многу Оружје дел преку Албанија додека дел преку нив т.е преку тетовско,Гостивар Дебар, Драч и правец Сирија а бонусот е што со Оружјето идат и директно опремени борци-совршен консумеризам м?

Совршен готов производ за совршени конзументи во случајов смртта или поблаго губење екстремитети во секој случај никој не потврдил дека 72 девици го чекале.

Друг проблем е секако вишокот на хемикалии што значи дека дел како "благодарност" веќе и поседуваат овие групи така да сосема оправдани се Мерките кои ги презема МВР и УБК како и АР со цел откривање следење и евентуално контратерористичко делување.

Предноста на овие групи е што ретко се над 5-7 лица, често имаат псевдоним и имаат лица кои знаат многу добро да ја исползуваат денешнава информатичка технологија како би останале притаени.

Секако секоја ќелија испраќа минимум тројца членови кои лидерот ќе ги одбере а лошо е чувството да му загинат но и тоа не е некој проблем бидејќи има илјадници евра за семејството и плус има нови "регрути" константно кои ги лоботомираат и ги тестираат-немојте да мислите дека нивната лојалност не е ставена на тест!!!

Кога ќе има проблеми е следното прашање?????

Одговорот веќе го нацирнувате, секако кога ќе има соодветни услови но не само дома туку и во меѓународната сцена т.е кога ќе видат шанса дали преку делба на Косово или ако не влеземе во НАТО а избие во Прешево Медвеџа и Бујановац(ако северот го земе Србија) тогаш треба да очекуваме искрење како би се предизвикал граѓански конфликт за кој да потсетам има услови односно:

-Имаме над 30% невработеност
-Немаме стабилна и конзистентна внатрешна политичка клима
- Во системот на одбрана на Р.Македонија на клучни позиции се поставени лица со сомнителна историја и "лојалност" така да саботажи се иманентни(покрај оние кои сами си ги правиме за пари нешто налик скапувањето на Сухоите и слабото одржување на опремата, немањето доволно пушки бидејќи се стопени а и ги уништивме и последните мини па ќерата имавме доволно мини за да го покриеме секој метар квадратен од тромеѓето со бугарија и србија се до тромеѓето со грција и бугарија значи буквално се покриено секој квадратен метар подобро здравје)

-Продаденоста на нашите политичари и овде малку ќе се "коцкаат" терористите оти имаат пари па ејј успеаја да се извадат со празнење 5 рамки во фаца, вадење интерни органи и палење на повредените што е спротивно од секоја конвенција и здрав разум ама им се може бе-зошто да не пак???

-И секако најмногу на овие верски мотивирани терористи потенцирам најмногу им одговараат Аспирациите или ајде пореално да се изразам СОНОТ на Албанците за Голема Албанија и они кога ќе има услови ќе играат отворено на таа карта(иако полека ќе ги откријат верските мотиви со ништење се Христијанско па дури и гробишта а за цркви, манастири да не зборам) бидејќи се обучени, се добро опремени(на ова укажуваат откриените бункери со ганц ново оружје како и наведувани ракети и за првпат пластични експлозиви-што укажува на можност за дигање на Мостови и автобуси и Згради во воздух аеродром може да биде мета со автомобил бомба-Навистина во Метрото во Токио употребија Сарин во затворен простор но убија само 12 луѓе додека имаше 1000 повредени од кои стотина починаа првата година а останатите полека умираат а потомството им е шкљ, но за споредба нападите во Најроби или Дар Ес Несалам каде не се употреби Сарин туку експлозив одзеде над 300 невини животи) покрај обуката и опременоста имаат искуство кое не верувам да им користи многу ако ние постапиме правилно.

Сепак останува на времето да покаже а историјата одамна си замина и ја изгуби титулата на релевантноста така да треба превентивно да се делува бидејќи кога станува збор за прашања од ваков тип т.е Национална Безбедност тогаш целта и те како ги оправдува средствата апсолутно ДА!

За жал како што констатира ELSE кај нас попрво отвараат 3Д кина отколку да ја обучат младината да знае да се брани а специјалците и армијата конечно достојно да се модернизираат а тоа го можевме со 300 милиони ама ете нашиве имаат мерак по легури и така.

Јас мислам дека не е во ред да се отварат вакви теми, бидејќи ги охрабруваме овдешните вехабисти..:facepalm:

Na vremeto Homeini i siitite bea extremisti sega se demek selefiite a ednite drugite ne se priznavaat poradi dogmatski razliki, pa edno mislam deka e posredi vo celava rabota -se raboti za dve estetiki kulturi koi ne idat edna vo sklop na druga, no ako imas simpatii kon islamot kako vrednosen sistem ke ja vidis seta ubavina no ako a priori imas averzija kon taa estetika pred se bi rekol, togas nikakva logika nema da gi ubedi onie koi gledaat na zivotot kako ednas zasekogas minliv fenomen (pojava)period posle koj nema apolutno nisto.

Се пишува за екстремисти, вахабисти и салавити. Никој не спомна ислам. Но може ти зад исламот ја криеш салаветката измачкана со вахабија.
Барем јас како припадник на друга религија правам разлика помеѓу ислам и вахабизам... а дали ти можеш да направиш разлика. Дали можеш да кажеш дека салавитите се бездушни гомнари кој колат и христијани и муслимани.
Тоа е најголемиот проблем кај полуучените исламисти, неправат разлика помеѓу религија и екстремизам.

Ne e taka, jas pravam razlika no dosta luge ne pravat razlika mislejki deka sekoj sto ima brada, ili e musliman, doaga "da gi ubie nevernicite" sto apsolutno e smesno i nelogicno.Dosta komentari na forumot proletaa kako deka gi ima premnogu niz skopje, gi nerviraat bradite,zatoa e stavena slikata.

Ne e taka, jas pravam razlika no dosta luge ne pravat razlika mislejki deka sekoj sto ima brada, ili e musliman, doaga "da gi ubie nevernicite" sto apsolutno e smesno i nelogicno.Dosta komentari na forumot proletaa kako deka gi ima premnogu niz skopje, gi nerviraat bradite,zatoa e stavena slikata.
Ти сеуште неможеш да признаеш дека фундаменталните екстремистички исламисти се гомнари и во нив гледаш со романтичарски погледи.

Ako im smetaa na muslimanite crkvite nemase da postojat crkvi od tursko osmanlisko vreme, koga vladelee na ovie prostori. Mozele ednostavno da gi urnat uste vo toa vreme. Fakt e deka islamot e liberalna religija.
Denesnite provokacii se politicki provokacii, a decata sto bea ubieni, nikade nemaa zapis deka se ubieni vo ime na verata, sto e apsurdno. Ubijcite zasluzuvaat kazna kako niv i toa e nemoralen i necovecki akt. Da se bide covek,pred se.

Како прво,многу попрактично било да ги рушат црквите.Сепак колку и да била силна турксата власт,христијанското население било тоа што било во мнозина и било тоа кое што работело и аргатувало. Инаку тие цркви што биле малце поголеми или им штрчеле ептен ги правеле џамии.Другите морале да бидат пониско од џамијата,да не се гледа крстот,да е вкопана малце во земја,за нова да се изгради требало дозволи како денес за нуклеарна централа и што е најважно со тоа што не ги рушеле ја држеле рајата колку толку мирна.Не можеле и да сакаат туку така да рушат цркви,често пати и ќотек и по некој стап јаделе.Додуше можела власта и да ги задушува тие буни,но со рушењето на црквите само здрава нога во трн би брцале.Цело време буни ќе имало,а некој морал и да ја работи земјата и да плаќа даноци....а рајата што бунтува не ги работи полињата и не плаќа даноци.

Второ - исламот и исламскиот свет се до одреден период е понапреден во размислувањата од западниот свет. Моментално масите се свртени и исламскиот свет го проживува својот среден век.....

Ти сеуште неможеш да признаеш дека фундаменталните екстремистички исламисти се гомнари и во нив гледаш со романтичарски погледи.

Ekstremizmot e los vo bilo koj pogled.

има голема разлика од брада и брада
првата брада ни смета дека може во секој момент да се разнесе и да разнесе невини животи, или да сече глави, или да пали и руши
за втората брада е сосем различно
или 2+2=4
незнам што не ти е јасно

Мене втората брада ме плаши да не ми влезе дома да ме ограби или да ми го силова внучето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom