Илуминатите имаат поголема луминисценција т.е. светат во темница кога ќе ги ставишШто е разликата помеѓу Масоните и Илуминатите?
xa xaИлуминатите имаат поголема луминисценција т.е. светат во темница кога ќе ги ставиш
Се буквално сваќаш. Немам ништо против филозофијата на Зидарски. Само сум против иницирањето во такви друштва. Истата животна филозофија, само на друг начин можеш да ја стекнеш без да бидеш зачленет во некое друштво. Дури можеш повеќе да се осознаеш себе си и да се надоградиш, еве на пример со тибетската филозофија отколку да се зачлениш во некое друштво. Исто така немам ништо против за оние што одлучиле да пристапат кон таквите тајни друштва, но сепак не ми се допаѓа злоупотребувањето на врските кои ги стекнуваат во масонеријата. Не викам дека сите масони ги злоупотребуваат, туку само одреден дел. Најдобар пример за тоа е видеото што го поставив со Воислав Шешељ кој објаснува каква е моќта на масонеријата.Па да да, го сфативме тоа дека си против и се тегавиш со ставови и носење заклучоци и индиректно испаѓа дека zidarski како масон ти мисли лошо , не знам што очекуваш од човекот, кога знае дека си против неговата животна философија која од петни жили се обидува да ви ја доближи и да ве одучи од читање „жута штампа“ во врска со нивните ритуали, пракси, цели... и сето тоа го прави внимавајќи да не издаде нешто што сепак дал завет да не го зборува со неиницирани - посебно не со противници! Го испрашуваш овде како да се ќе се разјасни тука и ти ќе ја поткопаш целата таа структура Аман веќе 300 страници стигнаа и ... сеуште сте поминале ни три чекори за разјаснување на работите. Се некои противници, бунтовници...
И не, воопшто не сакам да бидам масон, јас сум магичар - иницијант во О.Т.О. и немам никакви проблеми со масонеријата и нивните учења и пракси.
А ја следам темава бидејќи си можам
Илуминатите се ред основан во Баварија во 1776 година од страна на Адам Вајшоп - иницијант во масонската ложа "Theodor zum guten Rath" од минхен. Се залагале за секуларизација, полова еднаквост, биле против суеверијата, против државната злоупотреба и слично.Што е разликата помеѓу Масоните и Илуминатите?
Далеку од сите книги кои објаснуваат за вистината и од сите „големи мајстори“ - авторитети кои даваат коментари од тој тип за тајни организации. Таму ја барам вистината.
Ако според тебе Роберт Л.Д. Купер, Валтер Лесли Вилмшурст, Анри Дирвил, Зоран Ненезиќ и многу слични не се квалитетни автори, и според тебе „лажат“ тогаш незнам што да кажам. Такви имформации за ритуалот можеш да пронајдеш каде сакаш зошто не се тајни. Незнам зошто Зидарски тврди дека е забрането да се зборува за тие работи кога истите можеш да ги пронајдеш во многу масонски книги па дури и на некои веб страни на масонските ложи.Далеку од сите книги кои објаснуваат за вистината и од сите „големи мајстори“ - авторитети кои даваат коментари од тој тип за тајни организации. Таму ја барам вистината.
За твојот ред неможе да се стекне истата животна филозофија, но масонеројата е сосема друг ред. Според тоа што го имам истражувано до сега, можам да кажам дека истата животна филозофија може да се стекне но на друг начин, без користење на алатки, ритуали и слично. Не се замарам за да му докажам на некого дека не е во право. За твојот ред сум многу против, но сепак не викам дека не си во право, имаме различно размислување па според тоа и двајцата сме во право. Исто така не барам да ми бидат објаснети делови од ритуалот за кои масоните не смеат да зборуваат.Не можеш да ја стекнеш истата животна философија и пракса далеку од иницијацијата. Реков обидот да се турне ѕидот помеѓу иницираните и неиницираните е залуден потфат. Секогаш ќе стои иницијацијата како доказ за разликата на едните од другите. И тој обид е дело само на неиницираните и нивната чудна одбивност кон иницирањето. Имаш одбивност, не оди по таа патека - која е целта да се заморуваш на масон да му докажуваш како неговото е погрешно или бегајќи од иницијација бараш да ти се објасни истата? Има логика тоа за тебе?
Прочитај што имам напишано во постот кој го цитираш тука... не дека е конкретното прашање тајна - но за да ги објаснам треба да навлезам во други објаснувања, кои не е во ред да ги пишувам... не ме сфаќај погрешно - од почеток на темава тоа го велам - има работи кои едноставно не би сакал да ги дискутирам.Па тоа за 5-те патувања го имам прочитано во повеќе книги напишани од масони. Дури пишува и со кои алатки се одвиваат патувањата.
Прво патување (мало длето)
Второ патување (шестар и линијерка)
Трето патување (висок и либела)
Четврто патување (аголник)
Петто патување (со слобидни раце)
Што има тајно тука? Пишува и како се одвиваат патувањата, само нема да пишам, зошто според тебе тоа е за вас тајна.
Прочитај што имам напишано во постот кој го цитираш тука... не дека е конкретното прашање тајна - но за да ги објаснам треба да навлезам во други објаснувања, кои не е во ред да ги пишувам... не ме сфаќај погрешно - од почеток на темава тоа го велам - има работи кои едноставно не би сакал да ги дискутирам.Па тоа за 5-те патувања го имам прочитано во повеќе книги напишани од масони. Дури пишува и со кои алатки се одвиваат патувањата.
Прво патување (мало длето)
Второ патување (шестар и линијерка)
Трето патување (висок и либела)
Четврто патување (аголник)
Петто патување (со слобидни раце)
Што има тајно тука? Пишува и како се одвиваат патувањата, само нема да пишам, зошто според тебе тоа е за вас тајна.
Не мислам на злоупотребување, како што објаснуваат писателите како на пример Ралф Еперсон, демек имало два слоја на масонеријата. Според мене некој што не е активен во политиката, да е 33 степен пак неможе да ја злоупотребува масонеријата. Всушност не е тоа злоупотребување на масониријата туку со братските односи, за да имаат корист меѓусебно, нанесуваат голема штета на пример на државата.Тоа со масонеријата како се злоупотребува ова или она... не сум компетентен да го расправам. За тоа со zidarski иако и тој премногу пати пишуваше за тоа... залудно е да се прогонува идејата како сите што се на врвот (највнатре) во некое иницијантско друштво (организација) злоупотребуваат некаква си моќ, или пак како оние што не се толку внатре, не знаат навистина зошто и што е масонеријата. Тоа е глупо. И не верувај премногу на тие „големи мајстори“, сигурно поставуваат замки во нивните книги. Барем јас така мислам.
Не извадоци од книги, читам цели книги и доколку некоја не ми е баш јасна ја читам повторно се додека не ми се разјасни. Прашањето во врска со патувањата го поставив затоа што не знаев дали авторот е масон од регулара или нерегуларна ложа. Авторот бил голем мајстор на Франција. Во еден дел од книгата каде што зборува за Хирам Абив, вика дека тој воскреснал од мртвите, ама во буквална смисла. Има и забелешка во книгата дека тоа е чуден крај за приказната, па затоа се прашував дали има грешка и во бројот на патувањата во вториот степен.Jugop - Разликата е што ти читаш некоја книга (или извадоци од неа на нет), гледаш во неа некој детаљ, го разбираш до некаде, нешто не го разбираш - затоа што се работите извадени од контекст и поставуваш апсолутно прашање (со да или не одговор). Многу често, одговорот не е ниту да, ниту не, и за да се објасни, треба да се навлезе доста подлабоко.
Не барав објаснување на моето прашање туку барав само да ми кажеш дали бројот на парувањата е точен.Прочитај што имам напишано во постот кој го цитираш тука... не дека е конкретното прашање тајна - но за да ги објаснам треба да навлезам во други објаснувања, кои не е во ред да ги пишувам... не ме сфаќај погрешно - од почеток на темава тоа го велам - има работи кои едноставно не би сакал да ги дискутирам.
Воопшто не си ме разбрал во врска со „лажењето“. Забрането е да се даваат директно тајните, забрането е да се дискутира со тебе за се и сешто, разбираш ли ти тоа? Во книгите не смее да се даде директно се, јавно! zidarski сепак колку толку дава објаснувања кои треба да ти ги смират негативните ставови во однос на масонеријата, а не да градиш теории на заговори.
Ни ти не си ме разбрал мене како што треба. Никаде не се даваат директно тајните, тоа го знам па не го барам он никого тоа. Но во секоја книга има одреден дел на информации кои кога ќе ги протолкуваш добро и ќе ги споиш со информациите од друга книга го добиваш одговорот на прашањето кое си го поставил кога си ја прочитал само првата книга. Но да се разбереме, не добиваш никаква тајна, туку доза на езотерија која некои масони себично ја кријат, а не се обврзани со тоа. А во теории на заговор престанав да верувам уште во 7-мо одделение.Воопшто не си ме разбрал во врска со „лажењето“. Забрането е да се даваат директно тајните, забрането е да се дискутира со тебе за се и сешто, разбираш ли ти тоа? Во книгите не смее да се даде директно се, јавно! zidarski сепак колку толку дава објаснувања кои треба да ти ги смират негативните ставови во однос на масонеријата, а не да градиш теории на заговори.
Убаво кажа, во книгите нема се, а не ми е ни потребно да знам се. Точно дека книгите создааваат прашања, но нема да ме збунат туку ќе ме натераат да ги барам од други извори. За иницијација во масонеријата не ми треба храброст зошто несакам да бидам масон. И да не се повторуваме, несакам да ги знам тие тајни за кои масоните дале завет.Во книгите има по нешто, но нема се - повеќе создаваат прашања отколку одговори тие книги напишани од тие што за тебе се авторитет, зарем не си забележал? А со кој ќе ги дискутираш тие прашања? Со масон? Еве ти велат - не може се да се дискутира. Повели ако имаш храброст иницирај се, не душкај наоколу, не кружи да дознаваш работи против кои си негативно настроен и за кои некој дал завет да ги чува тајни од луѓе ко тебе.
Ова многу добро го знам, но за животната филозофија која ја има еден масон, може да се стекне и на друг начин како што кажав.Секоја религија го опишува бог на сопствен начин, а кога подобро ќе погледнеш зборуваат за едно.Дали разбираш дека било која информација па дури и цел текст да е даден за некој ритуал - ако не го поминеш - ништо не ти значи, нема да имаш разбирање за истиот, практично. Објаснувањето од некаков си „авторитет“ не е апсоралутното значење. Затоа и се шпекулира и ќе се шпекулира за тие работи за навек, како и што се прави тука, бидејќи така треба. Тоа е доб одбрана од неиницираните, зарем не?
Исто како што е небитно ти дали си за или против ОТО или другите редови, и ко што е небитно дали некои работи се големи за мене, од твоја перспектива.И небеитно е ти дали си против масонеријата или О.Т.О. или било кој друг таен Ред. Некои работи се премногу големи и тајни во однос на тбе, посебно кој што нема „оган“ кој што ќе го бутне кон иницирање
Не ти верувам дека си престанал да веруваш, а и самиот да си создаваш теории на заговор. Таков впечаток оставаш со прашњата и одговорите што си ги даваш тука...
Што сега масонеријата ја израмни со знак еднакво со религиите?Ова многу добро го знам, но за животната филозофија која ја има еден масон, може да се стекне и на друг начин како што кажав.Секоја религија го опишува бог на сопствен начин, а кога подобро ќе погледнеш зборуваат за едно.
Не ме интересира мене толку универзумот. Ни Земјата не ме интересира. Но татковината, балканот и духовното богатство и те како ме интересираат. Можда масонеријата има езотерички тајни, но какви принципи има? Политичар кој е масон колку што го интересира езотеријата внатре во ложата толку го интересира и политиката надвор од ложата. А со браќата масои-политичари многу лесно склопуваат и политички договори во нивна корист, а на штета на народот. Книгите ми даваат бесконечно податоци, од кои сам одредувам кои ми се корисни мене, а кои се незначајни.П.С. Треба да почнеш да гледаш на Земјата како парче карпа која се тркала низ универзумот заедно со Сонцето. Многу си закован за Земјата, политиката, моќта Не мислам дека е тоа моќта (што ти ја објаснуваш со примерот на Тито) на било која организација која има езотериски тајни, па не е ниту на масонеријата. Ти велам, книгите ти го збунуваат умот и ти даваат бесконечно „податоци“ со кои жонглираш и бараш помош некој да ти ги среди... а не бидува тоа така.
Немој залудно да се надеваш.Те оставам во мир да истражуваш за масонеријата и се надевам на толку труд, во блиска индина ќе смогнеш сили и храброст да се иницираш и со други очи и ум ги гледаш ритуалите и хиерархијата во масонеријата. Само немој да почнеш да снимаш серии како оној србинот кој се отепа „разоткривајќи“ ја масонеријата.
93 93/93 момак и секое добро
Сеедно ми е дали веруваш или не, за тебе оставам таков впечаток за други различен и така.Не ти верувам дека си престанал да веруваш, а и самиот да си создаваш теории на заговор. Таков впечаток оставаш со прашњата и одговорите што си ги даваш тука...
Фала ако си ме разбрал што сакам да кажам, ама изгледа не си ме разбрал како што треба, а немам време детално да објаснувам.Јас убаво ти велам не верувај на информациите во тие книги, ти ми велиш си спојувам јас информации и си добивам одговори. Браво за тебе
Ах ти ако си патриот и загрижен за Македонија - на наредните избори пробај да гласаш не за ВМРО, ако ти е мил народот толку Не ги буткај масоните во секоја манџа, не е убаво. Ова е типичен муабет за човек забеган по теории на заговори и „тајни влади“ и NWO
Самата иницијација е тајна тоа го знам и е небитна за мене по трет пат ти кажувам. Тајните се за масоните, а езотеријата која сржаво ја даваат масоните во одредена доза колку што е за нив, толку е и за профианите како што сме ти, јас и останатите немасони.И да се разбереме: масонеријата во основа е езотериска тајна школа која и те како има тајни и се добиваат тајни - самата иницијација е тајна сама по себе! А ако тебе те пали да мислиш дека нема тајни и тоа е „доза на езотерија“ која и не е нешто битно и не мора да се чува туку треба да се фрли на профани - ок, нека ти биде така. Како ти е мило, така. Реалноста е друга. И не е лоша опција вака да мислат неиницираните според мене. Добар одбранбен систем
Токму така 35183.Ок момак, продолжи штом те влечи ваква литература - читај и добивај одговори
Не ти се мешам повеќе, доволно си кажавме нели? 93 93/93