Сектите - нови религии или патолошки групи? Има ли секти во вашиот град?

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
S

Sagan

Гостин
man225.jpg

who.gif

2744tipologija.jpg

Pishete shto mislite za sektite. Ima li sekti vo vashiot grad? Koi se? Shto pravat?

До пред десетина години, сектите се поврзуваа директно со сатанизмот. Овие неколку години се појавија разни таканаречени центри, здруженија позади чија маска повторно се кријат секти, но шибаат во друг правец. Пример - хабардов центар за дијанетика (скиентологија), блаблабла... Се започнува наивно, добиваш случајно во сандаче ливче со тест за интелегенција или слично, го пополнуваш и го испраќаш кај нив, ти се јавуваат и ти викаат "браво мали, алал да ти е, ти си само за кај нас" и така полека влегуваш во играта. Втор пример - тие копуците по улици со апаратот за стрес што мерат бесплатно. Мерат и нормално ти викаат: "Аууу дечко, шо си волку напнат, што те мачи"? Ти нормално (како и преостанатите 99% од луѓето во државава) си напизден хронично, си почињаш муабетче со нив, ти се поставуваат пријателски, насмеано, и почнуваат да ти нудат литература, па покани да дојдеш таму и таму на предавање...

Провидни финти, ама секогаш има копуци кои ќе наседнат. Разочарани, очајни на кои им треба утеха во нешто...со лопата да ги ринеш.

mora da ima sekti posebno vo ova vreme u mk od shto nema pari i nema nikakva perspektiva, mladide ednostavno pagjaat vo depresija. sektite im davaat kao demek izlez od seta taa situacija i dodeka da se svestat, vekje vlegle do kolenici vo kalta i nemozhat da izlezat.
jas imam slusnato za nekolku sekti vo kavadarci, ma da ne znam mnogu detalji. znam pred 4 godini 2 devojcinja izvrzija samoubistvo zaradi sektata vo koja shto bile. ostavile i pismo objasnuvajki ja sektata i gluposti, i posle toa si zemale hemikalii protiv paraziti za na lozje i se nagoltale. isto taka skoro slusnaf za nekoa sekta 'crna roza' isto vo kav, satanisti se mislam.
a i pisatelot Ditas, dosta sekti opisuva vo koi shto se vmeshani mnogu politicari od mk...a potoa otkoga gi objavi knigite Ditas misteriozno 'skina konec'. koincidencija? ima epten mnogu sekti vo mk a najstrasno e toa shto mladite ne ni znaat deka navleguvaat vo niv. ushte postrasno e toa shto najcesto vozrasni rakovodat so nif - demek licnosti na koi sto mozes da im veruvas, a oni ustvari ti bodat noz u grbot.

P-AAPinS-2.gif

atheism13

symbol.jpg

Нови движења пред многу години на исто ниво било и христијанството а достигнало тоа што е денеска

Masonite ne bi gi kategoriziral kako sekta sekako...... sum cital dosta za niv.... posledno zemav nekolku dokumentarci.... "The truth about the Masons" ima mnogu detalni i zastrashuvacki fakti :icon_eek:

Vo Makedonija deka ima nekoi stari sekti teshko.... no sepak ne bi mozel so sigurnost da tvrdam.... a fakt e deka narodot kaj nas e "ovca" pa lesno se pagja pod vlijanieto na tie pametni kolporteri na nekoja izvrtena vera.... narodot e ocaen... pa se fajka i za slamka.

The Real Highlander, од кога масоните претставуваат секта во светот?

Христијански (во главно протестантски) верски заедници се прогласуваат за секти, и има обид за да се предизвика некој вид акција против нив. Каде тоа се повлекува границата помеѓу „нормална“ црква и секта или култ?

Извинете ама не го разбирам поимот ”патолошки групи”. Некој да ме просветли? Патем, да потсетам, поимот секта е дефиниран од Исус уште во евангелијата и еден од елементите којшто влегува во комбинаторика на истата е идолопоклоништвото. Со оглед на тоа што православните и католиците се клањаат на икони и на статуи на света Петка, Десетка, Стотка и ред други, православието може слободно да се нарече секта.

Традициите и паганските работи коишто се забранети во светото писмо како палење свеќи, носење еден шлепер масло од Благој Ѓорев и слични работи на црква, жртвување (и покрај светата жртва - јагнето божјо пред 2000 години) - секташка работа е се тоа.

И што е сеа секта? :wink:

А бе ај... :pos:

секоја една религија е секта......
подобро кажано секоја неприфатена религија од христијанството е секта

Sto e sekta?
Sekta e otcepena grupa na vernici koi ne se soglasuvaat so osnovite na religijata i verata na koj i pripagjaat.Tie si sozdavaat svoi pravila,koi si gi pocituvaat,vo niv veruvaat,nim im se poklonuvaat, a se bliski do osnovnata vera,no se sepak razlicni. Tie grupi se obiduvaat da privlecat sto poveke privrzanici kon sebe,poducuvajki gi deka osnovnata religiska grupa gresi vo tolkuvanjata,a ovaa demek e vistinskata!
Taka si zarabotuvaat nalepnica,narecena-sekta.

Inaku vo Skopje ima mnogu sekti.Do pred 3 godini bea nad 280 registrirani,sto ke rece,verojatno brojkata do sega e promeneta.

Ne prosvetluvav nikogo,ne prepisav zimi majka,samo kazav moe mislenje (ako e moe?!).:)

Ако цел свет го убедиш дека магарето лета, онда стварно лета, се друго е секта, тајно друштво, сатана и даље.

Macedalien напиша:
Извинете ама не го разбирам поимот ”патолошки групи”. Некој да ме просветли? Патем, да потсетам, поимот секта е дефиниран од Исус уште во евангелијата и еден од елементите којшто влегува во комбинаторика на истата е идолопоклоништвото. Со оглед на тоа што православните и католиците се клањаат на икони и на статуи на света Петка, Десетка, Стотка и ред други, православието може слободно да се нарече секта.

Традициите и паганските работи коишто се забранети во светото писмо како палење свеќи, носење еден шлепер масло од Благој Ѓорев и слични работи на црква, жртвување (и покрај светата жртва - јагнето божјо пред 2000 години) - секташка работа е се тоа.

И што е сеа секта? :wink:

А бе ај... :pos:

Како прво, јас поимот патолошка група го сфаќам како привремена или трајна организација од неформален карактер, чии причини за заедништво се водени од одредени психопатолошки пореметувања (во овој случај, верувања дека со вршење убиства или групни самоубиства, со дефинирање на сатанистичките убиства или убиството на сопствените родители како највисока цел, ќе се заслужи милоста на виши семоќни сили, дека ќе се има вечен живот и слични глупости, кои психички нормален човек не може да ги замисли, а не да си ги постави како највисока цел.

Како второ, од она што го кажа, заклучувам дека или не си христијанин, или пак си антихрист, т.е.во најмала мера не веруваш во Бога. Православните не се клањаат на иконите (очигледно си муслиман), туку преку ликот на иконата си приспомнуваат на Бога, светецот или на Богородица. Самата икона како предмет за нас не е света, туку свет е ликот кој е претставен на неа и за кој си спомнуваме.

Како трето, сметам дека ептен си погрешил со тоа што велиш оти со тоа, православието (и католицизмот) се секти. Можам да кажам дека за мене, православието претставува религија која му е најблиска до Бога и до она што Тој сака да ни го пренесе на нас, за разлика од католицизмот (инквизицијата), исламот (војната, славењето на задгробниот живот, неценењето на земскиот, кој ни е од Бога подарен да уживаме во него и да им помагаме на другите )...

Тоа што велиш дека палењето свеќа и носењето дарови во црква е против Библијата, воопшто не ти е точно. Тоа претставува индивидуален чин кој зависи од секој поединец дали сака да дарува некое материјално добро во името на Бога, кое потоа од Црквата ќе биде поделено на сиромашните (што за жал, ете, не се почитува), за разлика од муслиманите, кои одат да се поклонуваат на ,,светиот камен,, во Мека (парче од метеорит, кој всушност го сметаат за свет предмет и дар Божји пратен од небото) ?!?!:pos: :pos:Абе ај...:pos:

The Real Highlander напиша:
Како прво, јас поимот патолошка група го сфаќам како привремена или трајна организација од неформален карактер, чии причини за заедништво се водени од одредени психопатолошки пореметувања (во овој случај, верувања дека со вршење убиства или групни самоубиства, со дефинирање на сатанистичките убиства или убиството на сопствените родители како највисока цел, ќе се заслужи милоста на вичи семоќни сили, дека ќе се има вечен живот и слични глупости, кои психички нормален човек не може да ги замисли, а не да си ги постави како највисока цел)

Како второ, од она што го кажа, заклучувам дека или не си христијанин, или пак си антихрист, т.е.во најмала мера не веруваш во Бога. Православните не се клањаат на иконите (очигледно си муслиман), туку преку ликот на иконата си приспомнуваат на Бога, светецот или на Богородица. Самата икона како предмет за нас не е света, туку свет е ликот кој е претставен на неа.

Агностик. :wink:

Подобро ми стои со фризурата...

The Real Highlander напиша:
Како трето, сметам дека ептен си погрешил со тоа што велиш оти со тоа, православието (и католицизмот) се секти. Можам да кажам дека за мене, православието претставува религија која му е најблиска до Бога и до она што Тој сака да ни го пренесе на нас, за разлика од католицизмот (инквизицијата), исламот (војната, славењето на задгробниот живот, неценењето на земскиот, кој ни е од Бога подарен да уживаме подеднакво како и во Рајот)...

Тоа што велиш дека палењето свеќа и носењето дарови во црква е против Библијата, воопшто не ти е точно. Тоа претставува индивидуален чин кој зависи од секој поединец дали сака да дарува некое материјално добро во името на Бога, кое потоа од Црквата ќе биде поделено на сиромашните (што за жал, ете, не се почитува), за разлика од муслиманите, кои одат да се поклонуваат на ,,светиот камен,, во Мека (парче од метеорит, кој всушност го сметаат за свет предмет и дар Божји пратен од небото) ?!?!:pos: :pos:Абе ај...:pos:

Поткрепа? Читај Коринтјаните, Дела на Светите Апостоли и,што е најбитно, БЕСЕДА НА ГОРАТА па после пишувај колку што сакаш а ја ќе те читам (дури тогаш).

А, и уште нешто : религија не ти треба за да бидеш блиску до Господ - вера ти треба. А верата нема да ти ја даде нечие воспитување туку се работи за идиосинкратична т.е. вродена вредност. :wink:

Од мене толку - од библијата повеќе.

П.С. Ме фасцинирате со способностите за судење и пресудување на една личност врз основа на еден пишан збор. “Ваков си, таков ќе си, католик ќе си, муслиман ќе си“. Не бе - педер сум - двоцевка. Се ебам со истополови личности ама ја читам библијата наместо да се клањам на свети стотки и илјадарки. Сфати сеа што сум? Ебате тоа :pos:

Pa ne znam dali bi mozele da gi nareceme masonite sekta.Oni se nogu poise od toa.Vsusnost nesto povrzano so masonite i iluminatite ima vo celiot svet.Ustvari spored nekoi izvori sto gi imam procitano tia vladeeat so se denes a vo toa vleguvaat i poveketo religii.znaci ne mozeme masonite da gi definirame kako sekta.tie nemaat razlicno mislenje od religijata(mislam na onie naprosirenite religii) tie se mnogu nad nea.

CopyOfDeath напиша:
инаку секое движење шо не му одговара на христијанството го нарекуваат Секта

Причина повеќе да се отвори Библија и да се преиспитаат базите на христијанството и да се протолкува буква по буква Светото Писмо коешто служи за канон на таа секта.

А за поимот секта има и толковни речници - вршат работа. Христијанството не е ексклузивитет ок? :wink: Не е ниту мнозинство во 7 000 000 000 жителскиот свет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom