Акните - повеќе од тинејџерски проблем

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Конкретно, Acne Aut.
Ама за сушење на акни може да помогне и Бензоил пероксид крема.

Си бил на дерматолог некад? Може да отидеш да те види, ќе ти препише терапија комбинација од 2-3 лекови и за 2 месеци си чист. Значи тука треба и некој антибиотик да се нанесува локално.

Кај можам да најдам бензил пероксид крема, или нешто како тоник, а да има бензил пероксид?

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
Кај можам да најдам бензил пероксид крема, или нешто како тоник, а да има бензил пероксид?
Имаш по аптекиве, кажи им бензоил пероксид крема 5%. И ако мислиш да третираш акни на видливи места т.е. изложени на Сонце, летно време не се мачкаат со ништо, оти може да настанат несакани ефекти во комбинација со Сонцево.

Значи не треба ни да се изложуваат на Сонце, тоа е мит дека Сонцево ги лекува акните, бетер работа се прави со Сонцево. Ако се изложени на Сонце, секогаш заштитувај ги со фактор 50+, оти тоа е болна кожа.

Сега видов и тоник тражиш, па прашај најдобро во аптека, ќе ти кажат, мислам има бензоил пероксид во препаратите за акни.

За акни помагаат креми, лосиони на база на салицилна киселина, бензоил пероксид.

Или да не се замараш, ако имаш некој у бугарија нека ти го земе acne оut лосион, таму е 240 денари, кај нас во Космо 500.

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Имаш по аптекиве, кажи им бензоил пероксид крема 5%. И ако мислиш да третираш акни на видливи места т.е. изложени на Сонце, летно време не се мачкаат со ништо, оти може да настанат несакани ефекти во комбинација со Сонцево.

Значи не треба ни да се изложуваат на Сонце, тоа е мит дека Сонцево ги лекува акните, бетер работа се прави со Сонцево. Ако се изложени на Сонце, секогаш заштитувај ги со фактор 50+, оти тоа е болна кожа.

Епа јас мислев пред легнување да ставам од таа крема, а не преку ден.
Инаку шо би можело друго за лекување, немам многу, само во пределот на брадата, и не знам што му е, денеска едно ќе згасни, утре ново.

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
Епа јас мислев пред легнување да ставам од таа крема, а не преку ден.
Инаку шо би можело друго за лекување, немам многу, само во пределот на брадата, и не знам што му е, денеска едно ќе згасни, утре ново.

Ам најдобро е на кожен да си отидеш, најголем проблем е то што сите прво пробуваат да се лечат сами дома и тогаш кожава премногу се заситува од кремиве и лечењето после е потешко. Штом гледаш дека проблемот продолжува значи терапијата не е добра.

Упат земи си и на кожен, 40 денари е преглед, што те кошта.

Летно време мене кожен доктор ми има кажано дека не се мачка кожата која е изложена на Сонце со никакви медицински креми, оти може да настане некоја споредна реакција, е сега дали од навечер ќе упие или не, незнам.

Па воглавном тоа е терапијата, креми на основа на бензоил пероксид, салицилна киселина, некој антибиотик ако ситуацијата е многу влошена, дури при многу акни даваат и да се пијат одредени антибиотици. Лосиони за миење на лице, најдобри се оние од Еуцерин со уреа и секогаш заштита од сонце ако се изложени. :)

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Ам најдобро е на кожен да си отидеш, најголем проблем е то што сите прво пробуваат да се лечат сами дома и тогаш кожава премногу се заситува од кремиве и лечењето после е потешко. Штом гледаш дека проблемот продолжува значи терапијата не е добра.

Упат земи си и на кожен, 40 денари е преглед, што те кошта.

Летно време мене кожен доктор ми има кажано дека не се мачка кожата која е изложена на Сонце со никакви медицински креми, оти може да настане некоја споредна реакција, е сега дали од навечер ќе упие или не, незнам.

Па воглавном тоа е терапијата, креми на основа на бензоил пероксид, салицилна киселина, некој антибиотик ако ситуацијата е многу влошена, дури при многу акни даваат и да се пијат одредени антибиотици. Лосиони за миење на лице, најдобри се оние од Еуцерин со уреа и секогаш заштита од сонце ако се изложени. :)

Oдам на дерматолог, али кремите кои таа ми ги даде се многу јаки за мојава кожа, ми препорача и други, ама никако да бидни, пробував со еуцерин, не само што е скап туку ми ја првите денови ептен ми ја влоши состојбата, а после ако прескокнев еден ден веднаш излегуваја нови, така да останав сама на себе, а на дерматолог само за третман за црнките.

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
Oдам на дерматолог, али кремите кои таа ми ги даде се многу јаки за мојава кожа, ми препорача и други, ама никако да бидни, пробував со еуцерин, не само што е скап туку ми ја првите денови ептен ми ја влоши состојбата, а после ако прескокнев еден ден веднаш излегуваја нови, така да останав сама на себе, а на дерматолог само за третман за црнките.
Ооо :( Знам како ти е...

Пиши терапија што си добила, има тука доктори, фармацевти, паталци, може да ти помогнат. И смени кожен, отиди уште по едно мислење.

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Ооо :( Знам како ти е...

Пиши терапија што си добила, има тука доктори, фармацевти, паталци, може да ти помогнат. И смени кожен, отиди уште по едно мислење.

Премногу се, еве ќе набројам некои, имам користено Еуцерин, Нивеа, Гринлајн, Гарниер, + тие кремовите од кај неа.
Не ми текнува точно имињата на кремовите и тониците.

И Neutrogena

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
Премногу се, еве ќе набројам некои, имам користено Еуцерин, Нивеа, Гринлајн, Гарниер, + тие кремовите од кај неа.
Не ми текнува точно имињата на кремовите и тониците.

И Neutrogena
Тоа се многу креми.. Дефинитивно смени кожен, може ќе ти даде да направиш анализа на хормони.

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
И јас бев кај еден дерматолог 2-3 пати и ништо не се промени ми препиша триста срања да се мачкам и џабе, сега одам кај друг дерматолог и стварно ми помогна овој малце е скапо ама вреди, ни ти препишува некои креми да се мачкаш ништо такво нема,.. третманот се состои од стискање на акните, доста боли но ако сакаш да ги нема ке истрпиш 20-30 минути неподнослива болка, и после третманот до другиот ден до 12 сат треба да се мачкаш со Клиндамицин лосионот на стисканите места на секои 2 саати и после тоа не го користиш,.. Ако сакате да одите на дерматолог ке ви кажам јас каде одам отидете, не се иде кај било кој дерматолог.

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
И јас бев кај еден дерматолог 2-3 пати и ништо не се промени ми препиша триста срања да се мачкам и џабе, сега одам кај друг дерматолог и стварно ми помогна овој малце е скапо ама вреди, ни ти препишува некои креми да се мачкаш ништо такво нема,.. третманот се состои од стискање на акните, доста боли но ако сакаш да ги нема ке истрпиш 20-30 минути неподнослива болка, и после третманот до другиот ден до 12 сат треба да се мачкаш со Клиндамицин лосионот на стисканите места на секои 2 саати и после тоа не го користиш,.. Ако сакате да одите на дерматолог ке ви кажам јас каде одам отидете, не се иде кај било кој дерматолог.

Aј предлог дерматолог, мене ми си стега, ама после не се мачкам со ништо.

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Член од
26 декември 2011
Мислења
450
Поени од реакции
278
Ко се сликавме за матурата на табло,тој сликарот што ги праеше сликите, еден од матураните му рече,“ај ако сакаш некако да не ми се познават бубулицитге на лицето“...и овај му вели..-абе дете ти дркај го по цел ден...па јас не сум магионичар да ти ги кријам бубулиците.арен си и ваков.

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Во Дебар маало и е ординацијата близу ентернет компјутерницата

Kajgana Shop

На врв Bottom