Македонија се “излеа“ во Грција - хаос на „Богородица“ и „Дојран“

• Креатор на темата Креатор на темата Supervisor
  • Време на започнување Време на започнување
И како тоа вам животот ви станува подобар со тоа што не идете/терате други да не идат?

Истите тие што ви пропагираат патриотизам се со недели на одмор во Грција. ;) Не бидете заслепени.
Абе какви пи-ки сме не ми се веруе...Да беа хрвати или некоја друга нормална нација сигурно немаше да се понаша како нас пи-иња. море нека не натртат циганиве грчки и нека не ебат уште 1000 години. Кичмата да ја виткаме, море мамата..

Како почна Дојран пополека да се развива, како почна Берово и многу други места пополека да се развиваат? Со што тие места би се развивале ако никој не оди во нив:? Како некој човек ќе вложи во куќа, хотел, ресторан и слично кога тој нема основа да го почне тој бизнис, затоа што нема туристи.

Албанија беше жива дупка до пред 4-5 години, ама сите Ш*птари 99% од нив одеа во Албанија на одмор и цела дијаспора одеше на одмор таму со што нивните пари ги вртат да се развива нивната држава. Им овозможија на луѓето да направат подобри хотели, подобри ресторани, да ги реновираат лошите хотели и се останато. Се е менталитет друже.

Македонците да ги вртат тие 500 милиони во Македонија наместо што ги оставаат во Грција ние немаше ли да изградиме ултра модерни хотели, куќи, ресторани, кафичи, инфраструктура и се останато?

Да не треба да им донирам за да си го развијат бизнисот? Нека си земат кредит бе, нека вложат, нека реализираат - па ќе им дојдам.
Или како во Охрид пред 2 години, јас да им купам јас четка за тоалетот за да го потпомогнам туризмот? Или тоалетна хартија? Или да се туширам со ладна вода, за да не им стигне голема сметка? А бе друже, миљонче да им оставам, тие за следната сезона пак ќе ја остават истата четка со 3 влакна или душеко од 1950-та на кој починал дедо Трпе. Таков е менталитетот. Не очекувај промена ни со тон пари.

Мене како турист не ме интересира ништо што ти погоре напиша. Зошто ти е толку тешко сфатливо тоа?
Македонија има милиони и милиони кои може да ги искористи на попаметни работи од камен и метал (Скопје 2014). Јас ли треба да си го жрвувам одморот за срање услуга и услови, ама со гордо „патриотско“ чувство во градите? Ти се молам, биди реален :)

Годинава сум бил барем на 10 туристички локации во Македонија, вклучувајќи и „непознати“ места како Јанче. И сум оставил пари и таму, така да, според твоите критериуми јас сум помогал во фиктивното „градење“.. И иако имаме убави места за посетување, тврдам дека тие НЕ СЕ ЗА ЦЕЛ ОДМОР (7-14 дена) туку само за прошетка или викенд.

Абе какви пи-ки сме не ми се веруе...Да беа хрвати или некоја друга нормална нација сигурно немаше да се понаша како нас пи-иња. море нека не натртат циганиве грчки и нека не ебат уште 1000 години. Кичмата да ја виткаме, море мамата..
Тоа одвнатре во државава не испоизедоа, овој ти вика на одмор кичма се виткало.

inb4 не сум била на одмор во Грција 15 години.

Не ги осудувам тие што одат на одмор у Грција нивни пари- нивна работа, до пред некое време сметав и ја дека ги храниме за не да ебат, ама кога ќе ми текне на Струмица, Битола Дојран и улогата на нивните пари во овие градови се предомислив малку. Кешот не знае ни за образ ни за националност.

Не сум бил преку 15 години, не исклучувам да отидам некој ден, ама сеа за сеа не ми се потрефило. Со неодењето не мислам дека ќе ја спасам Македонија или името ќе го спасам, него едноставно не сакам да идам негде кај што не сум пожелен и каде што ќе ми држи лекции по историја рендач на гиро, келнер или стара баба од смештај.

Едноставно тежок човек сум за мои пари, кога давам пари за нешто сакам да ми го попуши тој што сум му ги дал ако треба, а не да ми обесува и да ме труе со гнасна енергија,.... одприлика нешто како овие што идат натака на одмор али скроз обратно :icon_lol:

http://alfa.mk/News.aspx?id=58589#.UcMywvn-Fci

God only knows, кликни плеј и плачи. Или и за ова сме ние туристите виновни?

Ама најдобар е последниот кадар од „широката“ плажа, со лежалките скоро вертикално влезени во езеро... :pos:

И откога е ова вест или нешто невообичаено??

Кога би можел и јас би им го шупнал на тие шо можат да си дозволат одење на одмор, каде и да е..

Една од најверните другарки ми е Босанка и идеме со години и години наназад на одмор заедно. Ете една. La Española; абе дуд а ти познаваш ли некоја Албанка што иде сама со женско друштво на одмор?:D да напраиме две вака од рака, иако познавам преку 50тина лично и дуде 50 ете ти стотка.

Само една :icon_lol:
Да тргнеме шала на страна, познавам многу што си одат со друштво на одмор и се тераат мерачки одмор, како и сите останати. Нема потреба од такви поделби и генерализации :)

Се произнесоа разно разни мислења, кој како свати и кој како може од своја гледна точка така ќе аргументира. Не е поентата оти не сме патриоти што одиме во Грција, ама темава може да одговори повеќе прашања, а пред се од тоа што народот кога е во прашање одмор не се штеди...
Мене ми е интересен феноменот на тие што постојано зборат за Грците и нивната политика кон Македонија и сето тоа го поврзуваат со туризмот. Туризмот е едно политиката е друго ќе се разбереме, грото од луѓето во Грчка веројатно не се замараат за нашиот идентитет. Е сега има друг фазон, на така наречени предавници какви што ние меѓу себе се нарекуваме. Пред некој ден слушаме изјави од прецедателот на Грција, какви што се давале можда пред 50-60 години, дека Македонија додека се индентификува таква каква што е, нема да напредува и ќе си седи со скрстени раце блокирана од надворешниот свет од нив лично како што е досега со години. Кај мене лично на пример ова предизвикува револт а многумина тука велат дека воопшто не е битно тоа каква е државната политика кон Македонија. Кога слушнав дека малтретираат камионџии им кршат шовершајбни тоа ама баш не може никој да го поврзе дека се има случено на Грци во Македонија. Еве на пример да земеме фактот што човек кога иде на одмор троши пари и сака убаво да се осеќа. Јас кога сум бил во Грчка многу одамна, келнерот во еден ресторан влезе во расправија да се објаснува која е и што е Македонија. Значи ситуација од ситуација сепак мнозинството нема никогаш да ви прават проблеми...
Не сум против Македонците да одат во Грција на одмор, сите имаат своја замисла и си трошат свои а не државни пари. И никој нема право да им се меша во изборот. Само ме нервира отсекогаш односот на државно ниво од нивна страна.
А за одмор дефинитивно според мене јадранот е подобар, речете во Црна Гора или во Хрватска од каде сте и се ви е јасно. Не сум бил натака никогаш ама дефинитивно би ја заменил Грција поради околината и луѓето, со Хрватите си како со нашите во односот, јазикот на повеќето од нас не би требало да им биде проблем. Ова нешто слично како да си во Охрид се разбираш во два потези. Едино цените се високи ради Германците и пола западна Европа што ја посетува Хрватска.
А за домашниот туризам толку ни се капацитетите, Охрид не вреди да се збори ниту да се споредува секако дека Грција е подобар избор.

Да не треба да им донирам за да си го развијат бизнисот? Нека си земат кредит бе, нека вложат, нека реализираат - па ќе им дојдам.
Или како во Охрид пред 2 години, јас да им купам јас четка за тоалетот за да го потпомогнам туризмот? Или тоалетна хартија? Или да се туширам со ладна вода, за да не им стигне голема сметка? А бе друже, миљонче да им оставам, тие за следната сезона пак ќе ја остават истата четка со 3 влакна или душеко од 1950-та на кој починал дедо Трпе. Таков е менталитетот. Не очекувај промена ни со тон пари.

Мене како турист не ме интересира ништо што ти погоре напиша. Зошто ти е толку тешко сфатливо тоа?
Македонија има милиони и милиони кои може да ги искористи на попаметни работи од камен и метал (Скопје 2014). Јас ли треба да си го жрвувам одморот за срање услуга и услови, ама со гордо „патриотско“ чувство во градите? Ти се молам, биди реален :)

Годинава сум бил барем на 10 туристички локации во Македонија, вклучувајќи и „непознати“ места како Јанче. И сум оставил пари и таму, така да, според твоите критериуми јас сум помогал во фиктивното „градење“.. И иако имаме убави места за посетување, тврдам дека тие НЕ СЕ ЗА ЦЕЛ ОДМОР (7-14 дена) туку само за прошетка или викенд.

Каква услуга добиваш ти во Грција освен што имаш добар пансион и тоа? Таму 98% од местата каде што одите работат Англичани и странци, а не Грци. Таму каде што работат Грци лажете дека сте од Србија факт и голем дел не сакаат да ве услужат како што на еден мој другар Гркиња му завртела грб и несакала да го услужи. Не ти брана, ниту имам намера да одиш кај сакаш, ама не продавај филмови дека секаде ве пречекуваат како богови кога не е така.

Така лесно се земало кредит, а? Многу сте јаки на зборови бе другар, па што не земеш ти кредиш? Што не подигнеш фабрика, што не подигнеш хотел во Берово, Дојран, Преспа, Охрид ако така тоа лесно се правело?

Зошто ниеден Србин на српски форуми не се пожалил од Охрид? Сум читал еден куп српски форуми за Охрид и сите само пофални зборови.Како тоа само на вас ви смета Охрид, а на ниеден друг странец?Јас не велам дека се перфектни, имаат мани секако, но ти неможеш да очекуваш еден Охриѓанец да ти виси на глава цело време кога тебе ќе ти се дигне, затоа што тоа никој нема никаде ни да ти го прави.

Јас знам дека е тоа во мода да си хипстер и за се и сешто да се јади трици само колку да се биде ин и различен од другите, но тоа не е мој бизнис и цел на интерес.

Јас знам дека имаме еден куп мани во нашиот менталитет и дека сме ситни души затоа и патиме, но колку повеќе се форсираат нашите места, се купуваат наши производи и слично толку повеќе и ќе се развиваме.

Државата тебе нема ништо што да ти гради. Одбравте демократија и капитализам, па сега вие ќе градите и вложувате. Во Грција тие хотели, ресторани, кафичи ги изградија приватни сопственици, а не државата.

Ти го доживеа ова или ти кажале исто другарчињата патриоти кои не биле у Грција?

Нема врска со патриотизам работава.Еве јас не сум патриот.Јас не го доживеав некој друг го доживеал освен ако медиумиве направиле заговор да ме дезинформираат.
Не дека само што ќе влезеш во Грција ќе те убијат далеку од тоа, но ајде да бидеме реални за македончето Грција е најефтина и најризична опција во споредба со домашни понуди и останати понуди во регионов.
Еве пак ќе кажам не им судам на оние кои одат во Грција на одмор, но мене лично гордоста ме спречува да го направам тој чекор се додека имам друг избор.

Еве една аналогија некој доаѓа кај мене дома (или кај тебе) ми кажува ти не се викаш Smihajlo(Олимпија), ти немаш јазик, ти немаш идентитет, ти не постоиш и наредната недела да идам јас кај него на гости?
НЕ ФАЛА

Ok sto ako te priznae ime nacija i drugi raboti? Sto licno od tie raboti ke imas ti? Ete crnogorcite ni gi priznavaat site tie raboti pa gleam se otepavme kaj niv idenje na odmor.Toa so kolite posti sekade.Vo Ohrid da ne ti ja grebat kolata na praking ili pred zgrada? Nemoj ziti se so tie argumenti. Imame more na 2-3 saata vozenje so ceni poeftini od ohrid , privatni vili za rentanje i so usluga podobora od nasata.

Не е важна колата тоа е само причина плус зошто НЕ.
Еве по трет пат се повторувам.
Прво не им судам на тие што идат нивни пари, нивен живот, нивно право.
Мене лично ми пречи ако некој ми дојде дома ми рече не се викаш Smihajlo, немаш идентитет, не постоиш.
И следната недела да му идам кај него.
НЕ ФАЛА

П.С Не се работи во приказнава за материјална добивка се работи за прашање на гордост, ако не ти пречи некој да те пцуе, да те стави подолу од го*но, бидејќи го*мното е нешто, а според грците ние не постоиме значи ние сме подолу и од тоа т.е ние сме ништо.Епа сега што да ти кажам секој си знае што е најдобро за него

Лани бев во Охрид и имаше доста туристи но повеќето беа странци(најмногу Холанѓани и Французи), имаше и домашни туристи но домашните туристи кои одат во Охрид на одмор најчесто си имаат нешто свое таму(куќа или станче) така да не му мислат за плаќање смештаи и сл.
Да точно е тоа дека море си е море тоа е голем плус, но дека во Грција услугите се нешто перфектни не би рекол ... сум бил пред некои десетина години и во Пефкохори(на првиот крак од Халкидики) и во Лептокарија(ова е нешто после Катерини) бевме семејно и не бапнаа во едно трошно апартманче кое корнеше на влага, а вецето корнеше на затната канализација ... :icon_mrgr:
Со Грци скоро и немавме никаков контакт бидејќи туристите беа воглавно Македонци и Срби ... едино газдата на апартманот беше Грк како и продавачите по продавниците така да контакт имавме пред се со Македонци и Срби т.е. чувството беше како да си во своја земја(Македонија) или пак како да си во Србија ... :icon_mrgr:

Многу голем дел од Македонците коишто се непријавени работат во реалност како што и многу Цигани што работат земаат и социјално.

Неможе 60% од Скопје да е празно преку јули и август и да зборуваме за 5-10%. Значи не зборувам за студентарија, туку за луѓе што живеат во Скопје. За другите 40% не зборувам затоа што Скопје не е населено само со Македонци, туку и со Ш*птари, Турци, Босанци, а скоро 95% од нив не одат на одмор поради нивната религиска перцепција. Колку Ш*птарки, Турчинки или Босанки одат на одмор и тоа сами со друшство? Ниедна така? Значи треба повеќе фактори да се разгледаат, а не само првиот.

Сега си правиме кафански муабети најдобро е ако има статистички податоци па ќе видиме колку идат колку не.
Ако сакаш анкета да направиме па ќе видиме кој е во право.:)

Нема врска со патриотизам работава.Еве јас не сум патриот.Јас не го доживеав некој друг го доживеал освен ако медиумиве направиле заговор да ме дезинформираат.
Не дека само што ќе влезеш во Грција ќе те убијат далеку од тоа, но ајде да бидеме реални за македончето Грција е најефтина и најризична опција во споредба со домашни понуди и останати понуди во регионов.
Еве пак ќе кажам не им судам на оние кои одат во Грција на одмор, но мене лично гордоста ме спречува да го направам тој чекор се додека имам друг избор.

Еве една аналогија некој доаѓа кај мене дома (или кај тебе) ми кажува ти не се викаш Smihajlo(Олимпија), ти немаш јазик, ти немаш идентитет, ти не постоиш и наредната недела да идам јас кај него на гости?
НЕ ФАЛА

Во целост се согласувам со тебе и твое право е дали ќе одиш или не и никој нема право да ти замери за тоа што ти си решил поради свои лични причини да не одиш на одмор кај јужниот сосед.
Но,битен момент е кога ќе се појават мрчалата,кои мрчат воглавно за све и сфашта и мислат дека нивниот субјективен став би требало да претставува објективна рамка за вредности и одредени ставови,однесувања,акции и слично и почнат да ти трубат над глава за тоа како ти си требал да ги потрошиш своите пари.А цел муабет,нема врска со патриотизам и цел муабет им се заснова на погрешна претпоставка.Крајно,не секого,го интересираат ствари како национализам,патриотизам.
Тоа ќе му дојде исто како јас сега да отидам кај Трпе кој никогаш не бил на одмор во Грција,бидејќи е патриот а уствари не е туку има хронична потреба да критикува,и започнам разговор со него:
-Абе не ти е срам,лигуш еден,слушам со жена ти само во мисионерска поза се пердашите,па добро бе нели имаш барем малку срам каков маж си ти,абе ако не ја земеш од позади ти не можеш никогаш маж да станеш.Срамота стварно,цел комшилук те збори,подобро ќе ти биде отпозади да и го зачукаш.
-Ама јас,знаеш,понекогаш бла бла бла....
Значи,поентата е дека никого не треба да го тангира каде решил комшијата да го помине одморот.

Како што може да те пречекаат Турците или Хрватите и Црногорците кога ќе кажеш дека си од Македонија, такво нешто нема шанси да се случи ни во наш Охрид, посебно ако кажеш дека си Скопјанишче :icon_mrgr:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom