Боеми - има или нема

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Не беше Бо(х)емија регион во Чешка, со се` Прага и тоа, крстен по некое келтско племе Бои!?
Боемлакот не ми е својствен, не дека нешто ми пречи. Убаво е човек да се (онера)расположи, да се поднапие и на салвета да запише по некој несфатен или несфатлив стих.
Може сега времињата се сменети па боемштината треба да се прошири и на корисниците на разно-разни средства за проширување на свеста и на носниците? Може сега меѓу нас шетаат и надувани боеми. Зошто жените да не бидат боемки? Како Жорж Санд?
Може и Фрида Кало иако имаше бркови и искачаше со Троцки, кој бил Евреин-комунист, а со самото тоа и масон.
Ете, читам дека за да си боем, треба да имаш соодветна струка, диплома, барем така пишува чичко Анчо. Чичко Анчо, не очајувај! И Тито беше бравар, а боем!
Еве доказ дека и педерите можат да бидат боеми:

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
За мене нема нешто попатетично на пример од лошите обиди (добро 1 од 10 знаат да бидат добри) за хумор и тролање на Шабан. Не е интересен со шалите, истите 2-3 членови му ги бендисуваат и е досаден. Значи или не разбира дека е досаден со што си ја доведува во прашање својата интелигенција или знае а намерно го тупи што е патетика 100% како и оној со торес блог. .
Слободно одбери го начинот на Шабан. Светот на Шабан е јапонско-германски, возовите се на време, шалтерите се без гужва, се автоматизирано, нема нефункционалности, а и да ги има тие брзо се корегираат. Само знаеш што? Јапонија има проблем со наталитет, самоубиства и одбивност на младите од секс. А во Германија кога ќе дојде петок и сабота навечер во градовите се случуваат такви сцени за кои ние простите, посиромашни и на понизок стадиум на развој Македонци сме англиска школа од викторијанско доба. Ти размисли зошто и како...
.
Браузерот ми ика цел ден, а тоа ти си ме спомнувал везден. Сузи, отвори ја искрената, чиста, не-баш-боемска душа, и признај дека копнееш по луда хомосексуална романса со мене. Верувај, ќе наидеш на разбирање и поддршка од моја, ретко емотивна, страна.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.913
Поени од реакции
11.269
Фајт Клаб е за позери. Мене омилен ми е Барфлај од Буковски.
Класичен пример (според добар дел од категоризацијата на Сусаро) за филм со боемски ликови, добри фрази, афоризми итн. во филмот да земеш една книга да напишеш, со реален тек на настаните и крај. Го препорачувам на сите.
Да не наликувам на темата за филмови, од друга страна дискусијава помеѓу Ставрогин и Сусаро е (y)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Браузерот ми ика цел ден, а тоа ти си ме спомнувал везден. Сузи, отвори ја искрената, чиста, не-баш-боемска душа, и признај дека копнееш по луда хомосексуална романса со мене. Верувај, ќе наидеш на разбирање и поддршка од моја, ретко емотивна, страна.
Змејко синко, ти галиба не читаш добро. Глеаш ли дека он го спомнуе Шабан, не тебе. Шо имаш ти заедничко со тој покоен форумски лик? Немој само да ми кажеш дека Змејко ти е дупли јузер!

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Змејко синко, ти галиба не читаш добро. Глеаш ли дека он го спомнуе Шабан, не тебе. Шо имаш ти заедничко со тој покоен форумски лик? Немој само да ми кажеш дека Змејко ти е дупли јузер!
Стрико, ни ја не сум сигурен. Политиката на актуелната власт ме доведе до состојба на крајна несигурност во мојот идентитет.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Стрико, ни ја не сум сигурен. Политиката на актуелната власт ме доведе до состојба на крајна несигурност во мојот идентитет.
Колку пути сум ти рекол да си траеш и да не се џапаш одма? Колку? Само ќутек за тебе!

Он топик: научно е докажано дека боемштината се наследуе генетички. Освен кај нас у фамилија. Внуциве све гикои ми се погодија.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
За боем една ноќ е премалку. Толку.

Sent from my Nexus

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.137
Поени од реакции
25.678
Значи, и ебачи се, покрај боеми?

:icon_lol:

Нели беа емотивци во потрага по иделната љубов, по жената на нивните соништа, која ја сакаат до солзи, до крв бла,бла,бла...

Од друга страна, ги разбирам жените, што има попривлечно од поднапиен емотивец-интелектуалец, кој крши чаши на Аца Лукас?

:)

Вистината од друга страна е што таквиот тип на луѓе еднаш се заљубиле во животот, паднале во транс, па некој им ја дупел жената, па потоа пишувале епиграми против женскиот род, и идеализирале непостоечки жени.

Секако по шабановиот метод ако се анализира тука има контрадикторност. Ама ти реков до box-от е, шабановиот метод има лимитации. Но не е така. Ќе ти објаснам и точно зошто настанува тој магнетизам. Има една демек мисла која често ја пишуваат по статуси дека за да дојдеш до принцезата мораш многу жаби да испобакнуваш .Тоа е едната причина. Боемот има тендеција на overdoing идеализација на жените па тоа се однесува и на сегашната. Нoрмално и eventually ќе излезе дека не е така како што он си замислувал па се преоѓа на нова љубов со истата грешка па пак нова со истата. Тома 3 пати се разведуваше од тие причини плус уште неколку неуспешни врски.
Втората причина е што боемот по дефиниција е хедонист па освен пиењето склони се и кон другите пороци и задоволства-цигарите, коцката и секако швалерајот. И Аца Лукас и Буковски и Ѓорѓија први бекрија кој 9 си жени променил јас ќе сум мајко десетта и многу други класични профили на боеми неретко ги имале или сите пороци или повеќе од еден. Ама интерсеното е што за разлика од класичниот швалерај да не јадам секој ден грав во тие ситуации боемот не само сексуално туку и емотивно се поврзува со љубовниците, едноставно за нив заљубувањето и давањето љубов не трпи ограничување на една личност. Тоа прв пат ми падна како чуден феномен при еден муабет со еден пријател кој до пред една година тераше класичен боемски живот минус кафаните и народната музика ама затоа со сите други симтпоми пушење, пиење, коцкање, пореметен дневно-ноќен биоритам, губење на 2-3 работни места поради неодговорност и секако швалерај. Он ми тврдеше дека е заљубен и во таа и во таа и во таа и дека не е само сексот. Кај едната едни работи го исполнувале, кај другата наоѓал други симпатии, третата го привлекла со трето и мили и драги му се сите три. Not my cup of tea, ама немаше причина зошто да не му верувам, баш напрпотив можеше да ми се претстави како ебач и фраер и да ја избаци во тие машки муабети непотребната емотивна нота која него би го направила можеби патетичен, но тој баш го направи спротивното па по тоа мислам дека не ме лажеше. По шабански принцип може ова објаснување ти делува чудно, имаше еден филм Вештерките од Ипсвич со Џек Николсон кој на одличен начин покажува точно покажува како функционира она што до сега го пишав.
Од друга страна како што и претходно пишав жени се палат на такви осамени волци кои никому не припаѓаат, кои се тврдокорно непроменливи. Како предизвик и его буст тие сакаат тоа да го сменат, затоа што жените така функционираат-површно, најголем успех во животот е ако од таков маж направат домашни милениче (кое доколку успеат во тоа инстатно после тоа ќе го откачат). Тоа го пишав во првиот пост на темава подетално да не разглобувам многу околу тоа. Од таму боемите се магнети за жени. Можеби другарот од претходниот пример ме излажа дека е заљубен во сите жени, ама нешто што не ме излажа и во кое и самиот се уверив е со каква само леснотија ги освојуваше, баш поради таа жичка, малце откачен, малце разуздан, малце див и будала, без правила и воаља имаш одма риби за пецање.

Вистината Ставро е дека можам било кој твој бенд, филм или слично што ти го сакаш да го девалвирам многу лесно како и ти што го направи тоа. Се накркал тој со хероин и му текнало да изводи глупости. Така можеме до утре сабајле. Нарочито пошто си љубител на пост панк. Нема нешто што со поголема леснотија можам да девалвирам од постпанк и тоа ќе ти кажам и како. Ќе земеме текстови од Свонс, Монс и тако даље и ќе ги преведам на српски па после ќе ги компарирам со текстови од Аца Лукас. Не сакаш ваљда се инатиш до толку само за да утврдиме каков турбо фолк ти слушаш. Ако сакаш сепак еве ти домашно, дали знаеш како звучи преводот во моја глава уште од старт? Од Нада Обрич ќе ти извадам боље поезија.

I'm so glad I'm better than you,
I'm so glad I'm better than you are.
Sit here. Now look in the mirror -
Something's wrong, your face is distorted.
Feel the flow: there's blood in your body.
And you can see clearly every heartbeat you make.
Close your eyes, touch your mouth in the mirror -
That's the wound that is made where the past meets the future.
I can see clearly through this veil of reality.
And I can remember the feel of your skin.
No you never knew me and you never will
When nothing's there, nothing is concealed.

Ме замисли ова. Баш сега брзо имав прилика да прочитам еден краток расказ, каде што еден таков емотивец, со доста големо книшко искуство за животот се обидуваше да ќари една жена. Расказот е многу интересн, можам да ти го испратам ако сакаш да го прочиташ. Нешто налик на Вертер, само без самоубиство на крајот, затоа што овој за разлика од Вертер, никогаш не го обзнани својот интерес до крај.

На средината од дејствието веќе беше јасно дека нема ништо да падне, но тој реши до да ја одигра својата улога до крај. Многу е интересно. Да видиш какви далечни алузии, какви вртења одоколу, циркус. Малку беше тажно, малку смешно.

Го зачував расказот, за во случај еден ден ако имам син да му го покажам, и да му речам, сине, вака не.

Се разбира, бидејќи се работи за книжевна фикција, можеби авторот слабо продрел во карактерот на ликовите, можеби ти сепак си во право дека емотивците се и ебачи.

Туку, да го баталиме муабетов, бидејќи сега сме скроз оф топик, и му ја упропастуваме темата на Анчо.
Не бе, не сме оф топик, а касно е сега за баталување, тој воз помина после твојата реплика кога прв пат ти спомнав за Скандинавија, сакајќи да бидам краток и да не се одолговлекува.
Значи да разграничиме, емотивен човек не е под дифолт патетичен иако често се прави таа грешка емоцијата не се изразува само преку плачење. Емотивци се едно, плачипички и папучари се друго. Емотивен човек е ликот на Ал Пачино во Мирисот на жената. Емотивен беше и Сони Корлеоне во Кум, избувљив, без контрола, кад воли-воли кад не воли-кољи, и непријателите познавајќи ја таа негова нарав му наместија убава стапица. Шербеџија многумина го сметаат за репер за боем и емотивец, ама ретко кој за патетичен. Или со музички примери.

Геј турбо фолк патетика

Емотивна балада

Геј патетика

Емотивна (полу)балада и ремек дело

И да, погоди кој член ме цитираше, и погоди со колку инвентивна хумор фора настапи притоа :icon_lol: ?

П.С. Жени, не можете да бидете боеми, не знам што толку ве погодува тој факт. Јас сум свесен на пример дека мајчинската љубов не може да биде иста со татковската, е како што е. Може да пиете во биртии, можете да се заљубувате, може да глумите лудило. Тоа нема да ве направи боеми, единствено можеби смешни. Јас никогаш нема да почуствувам породилна болка и нема да знам како е, вие нема да почуствувате болка од баскет во муда и нема да знаете како е. Јас никогаш нема да можам да бидам уживател во поседот на 300 различни обувки, вие не можете да бидете боеми. Објаснето и во претходниот пост зошто и нема што тоа да ве навредува, тоа се половите разлики во размислувањето и делувањето и тоа е нормално.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Не пијам алкохол и појма нема што е тоа боем. Некако странско ми звучи и мора да е cool !

Македонија е една мулти културна земја со висока развиена свест за полова рамноправност така да боемки кај нас изобилуваат во бројка.Другпат кога ќе кажете дека жени неможат да бидеат боеми првин размислете двапати, а после кажете.Срамота!

Денеска имаме боемки коишто цел кафич, кафана ги части, имаме боемки коишто се ебат со цел град и се емотивни, имаме боемки коишто секој ден се на кафиња, купуваат нова гардероба, секоја вечер се по ресторани, а Омер, Аљи, Сеат, Бејта и Величенствениот финансираат.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Вистината Ставро е дека можам било кој твој бенд, филм или слично што ти го сакаш да го девалвирам многу лесно како и ти што го направи тоа. Се накркал тој со хероин и му текнало да изводи глупости. Така можеме до утре сабајле. Нарочито пошто си љубител на пост панк. Нема нешто што со поголема леснотија можам да девалвирам од постпанк и тоа ќе ти кажам и како. Ќе земеме текстови од Свонс, Монс и тако даље и ќе ги преведам на српски па после ќе ги компарирам со текстови од Аца Лукас. Не сакаш ваљда се инатиш до толку само за да утврдиме каков турбо фолк ти слушаш. Ако сакаш сепак еве ти домашно, дали знаеш како звучи преводот во моја глава уште од старт? Од Нада Обрич ќе ти извадам боље поезија.

Sit here. Now look in the mirror -
Something's wrong, your face is distorted.
Feel the flow: there's blood in your body.
And you can see clearly every heartbeat you make.
Close your eyes, touch your mouth in the mirror -
That's the wound that is made where the past meets the future.
I can see clearly through this veil of reality.
And I can remember the feel of your skin.
No you never knew me and you never will
When nothing's there, nothing is concealed.
Суси, не знам која е Нада Обрич, но уметноста, во конкретниов пример рок музиката, ти е како огледало. Ако во неа се огледа мајмун, не може да очекува од другата страна да му се насмевне Достоевски.

Длабичината си е самата себе си критериум.

;)

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.137
Поени од реакции
25.678
Суси, не знам која е Нада Обрич, но уметноста, во конкретниов пример рок музиката, ти е како огледало. Ако во неа се огледа мајмун, не може да очекува од другата страна да му се насмевне Достоевски.

Длабичината си е самата себе си критериум.

;)

Евтин обид за навреда и релативизација Ставрогин, веќе станува и типично во дискусијата. Какви год огледала, Достоевскија и мајмуни да се спомнуваат тука, тоа не го негира моментот дека многу лесно и од рокот може да се направи турбо фолк, нарочито од пост панкот како во случајот со песната од погоре. Сега од една страна кога Свонс пеат песни кои би звучеле вака-Мени је драго што сам боље него ти, нешто није у реду видиш то у огледало, има крв у твоме телу, то је рана из прошлости тоа било рок, мајмуни, огледала, Достоевски, а кога Нада Обрич го пее малтене истото тоа е сељачизам. Ај да не аздисуваме сега. Серизно ти беше интересен начинот како Змејко проба да ме демек истрола и навреди? Come on, мислев дека имаш попрефинет вкус од тоа.

А Нада Обрич е оваа

For long, long time I've been awaiting you
Since long time ago, I haven't been embracing you
For long, long time you are not in my arms

I've been waiting in vain to hear your footsteps

The night is left behind us
you have left me in tears
I'm lonely like you
I'm lonely like you

Ако текстов го туриш во песна од Свонс, Монс, Систер оф Мерси и Бернејс Пропаганда, арогатните квазиинтелектуалци а асли копуци од Ла Кања и ним сличните ќе си трескат главите од убајни, уау рок уметност, поезија, огледала, ако им кажеш дека е песна од Нада Обрич одма добиваат напади на гадење и не чекаат со навредите за заостанатост и сељачизам. И кој е сега мајмунот тука?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Евтин обид за навреда и релативизација Ставрогин, веќе станува и типично во дискусијата.
Немаше никаков обид за навреда. Можев да ти напишам нешто во стилот the beauty is in the eye of beholder, но знам дека боемско мажиште како тебе презира таков пост панкерски, атеобудистички, педерски начин на изразување, а го цени директниот, кафанскиот.

Јас сметам дека оној што не наоѓа вредност во музиката на Свонс, не носи никаква вредност во себе.

Нема зошто да се вреѓаш, така?

W

Werther

Гостин
Ако текстов го туриш во песна од Свонс, Монс, Систер оф Мерси и Бернејс Пропаганда, арогатните квазиинтелектуалци а асли копуци од Ла Кања и ним сличните ќе си трескат главите од убајни, уау рок уметност, поезија, огледала, ако им кажеш дека е песна од Нада Обрич одма добиваат напади на гадење и не чекаат со навредите за заостанатост и сељачизам. И кој е сега мајмунот тука?

Сериозен си за ова ? Значи има голема разлика, па преведи на кој било јазик. По мене Џира е најдобриот вокал, без посериозна конкуренција.

Во музиката на Свонс се користат перкусии, кумбалу, 4 гитари. Има огромна разлика помеѓу Нада, во ритмичко-мелодиската страна на речениците, акцентот на инструментите. Срам ми паѓа што објаснувам дури. И Свонс не свират на синтисајзери од Кванташки.

А за читателскиот аудиториум, кој не е запознаен со големината на Свонс, еве едно РЕМЕК ДЕЛО, за кураж...

And I, I've been lonely
And I, I've been blind
And I, I've learned nothing
So my hands are firmly tied
To the sinking leadweight
of failure

I've worked hard all my life
Money slips through my hands
My face in the mirror tells me
It's no surprise that I am
Pushing the stone up the hill
of failure

They tempt me with violence
They punish me with ideals
And they crush me with an image
Of my life that's nothing but unreal
Except on the goddamned slaveship
of failure

I'll drown here trying
To get up for some air
But each time I think I breathe
I'm laid on with a double share
Of the punishing burden
of failure

I don't deserve to be down here
But I'll never leave
And I, I've learned one thing
You can't escape the beast
In the null and void pit
of failure

When I get my hands on some money
I'll kiss its green skin
And I'll ask its dirty face
"Where the hell have you been?"
"I am the fuel that fires the engines
of failure."

I'll be old and broken down
I'll forget who and where I am
I'll be senile or forgotten
But I'll remember and understand
You can bank your hard-earned money
on failure

I saw my father crying
I saw my mother break her hand
On a wall that wouldn't weep
But that certainly held in
The mechanical moans of a dying man
Who was a failure

My back hurts me when I bend
Because I carry a load
And my brain hurts like a knife-hole
Because I've yet to be shown
How to pull myself out from
The sucking quicksand
of failure

Some people lie in hell
Many bastards succeed
But I, I've learned nothing
I can't even elegantly bleed
Out the poison blood
of failure

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Сега од една страна кога Свонс пеат песни кои би звучеле вака-Мени је драго што сам боље него ти, нешто није у реду видиш то у огледало, има крв у твоме телу, то је рана из прошлости тоа било рок, мајмуни, огледала, Достоевски, а кога Нада Обрич го пее малтене истото тоа е сељачизам. Ај да не аздисуваме сега. А Нада Обрич е оваа

For long, long time you are not in my arms

I've been waiting in vain to hear your footsteps

you have left me in tears
I'm lonely like you
I'm lonely like you

Оф мори мајко мила.

Ти си бил сериозен дека со преводот на текстот се доаѓа до критериум за вредноста на една песна? :icon_lol: Јас мислев дека тролаш.

Рок поезијата од старт е инфериорна во однос на вистинската поезија. Џим Морисон не му е ни до половината на Рембо. Тоа е затоа што рок музиката како форма, бара поезијата која ја носи на себе да биде ограничена. Силата на рок музиката е во спојот што го носи најапстрактната форма на уметност, што е музиката, со поезијата.

Ова се едноставни работи, и еден оштроумен интелект како твојот треба да ги знае.

Ако тебе ти треба да ги преведеш песните на Џој Дивижн на кафанско за да ги споредиш со Аца Лукас, никој на светот не може да ти помогне. Ако ти не разбираш зошто е Unknown Pleasures автентично ремек дело, а зошто се песните на бардот Аца тешка сељачана, не ти е крива ниту Ла Кања, ниту атеобудистите, ниту педерите.

Единствено што можеш да кривиш е ограниченоста на твојот естетско когнитивен апарат Суси, а тука нема помош. Запреките кои ги поставува природата се поголеми од било кои други, и начинот на кој таа дискриминира понекогаш, навистина не е фер.

Kajgana Shop

На врв Bottom