Авантуристички книги

• Креатор на темата Креатор на темата marinium
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сакате да читате авантуристички книги ?

• Вкупно гласачи
    17
"славните морепловци" според мене најдобра

Одлични предлози паднаа на темава. За мене Џек Лондон е еден од фраерите на оваа струка. Од јужните мориња, Белиот ден, Ќерката на снегот, Белиот песјак, Повик на дивината, На дивиот север, Морскиот волк се книги кои со задоволство сум ги читал. Лондон во приватниот живот имал искуство и со Алјаска и со морепловство така што таа позадина одлично го потковала за да ги напише гореспоменатите книги чепкајќи и во дивиот север и во егзотичниот југ. Уште неколку книги од оваа тематика кој со задоволство би ги препорачал се Рајдер Хагард-Рудниците на цар Соломон, Бруно Травен-Богатството на Сиера Мадре, Марк Твен-Том Соер, Хаклбери Фин, Принцот и питачот, Михаил Енде-Бескрајна приказна, Херман Мелвил-Моби Дик, ако тука го вмешаме и жанрот на научната фантстика тогаш книгите на Артур Ц Кларк и Херберт Џорџ Велс се чиста класика, тука може да влезат и хорорите Франкенштајн на Мери Шели и Дракула на Брам Стокер. За крај ја оставам Клубот Дима на Артуро Перез Реверте едноставно ја засакав книгата имав и рецензија за неа пишано микс на библиофилија, антикварсто, истрага, окултизам, мистицизам и езотерија, Португалија, Шпанија, Париз.
http://forum.kajgana.com/threads/Што-читате-во-моментов-со-краток-коментар.1297/page-231#post-5125401

Е да, и Умберто Еко. Ултрамегагига фаца, доктор на науки, експерт за симболи, со темелно познавање на историја, езотерија, мистицизам, интелект пар екселанс и големо мрчало и циник што го прави еден од најписателите на денешницава.

Епа уживај во читањето :).

гледам ги познаваш книгите ,тоа го поштовам и се зачудив :D иначе за сите овие наслови што ми ги даде ( Марк и херман -(малку)ги имам прочитано) фала ти многу стварно ...најискрено книгите од првиот дел ми се погодија ко кец на 10 :D и се баш такви како што сакам а за другиве подоле некако почудни ми се :) нез зошто ама ке ги разгледам .Во секој случај фала ти премногу и навистина добив мн авантустички книги :) :)
p.s ај и јас тебе да ти предложам една книга хахаха -како благодарност :S xDDD :D:D -" По стапките на Марко Поло " од Алан Армстронг :) :) :)(y)

Ќе се надоврзам на Sussaro во поглед на Џек Лондон, Велс и Твен.
Исто така вреден за разгледување е и Жил Верн и посебно ја препорачувам „Патување во центарот Земјата“. Жил Верн е голем визионер за своето време, многу од неговите „предвидувања“ во поглед на науката и техниката се веќе постигнати како балонот за летање, подморниците, вестите итн... Во едно писмо до татка си тој ќе наведе: „ Сето тоа што еден човек може научно да го претпостави, еден ден другите ќе смогнат тоа да го реализираат. “
Иако неговите дела се главно авантуристички, од книжевниот опус на Верн блика оптимизам и вербата во беспределната моќ на човековиот разум. Затоа неговото дело вечно ќе трае.

Кога го спомнавте Жил Верн да се надоврзам.

„Пат околу светот за 80 дена“ е лектира, задолжителни книги јасно ми е колку се читаат, ама не ја пропуштате ако сте љубители на таков жанр. :)

Ќе се надоврзам на Sussaro во поглед на Џек Лондон, Велс и Твен.
Исто така вреден за разгледување е и Жил Верн и посебно ја препорачувам „Патување во центарот Земјата“. Жил Верн е голем визионер за своето време, многу од неговите „предвидувања“ во поглед на науката и техниката се веќе постигнати како балонот за летање, подморниците, вестите итн... Во едно писмо до татка си тој ќе наведе: „ Сето тоа што еден човек може научно да го претпостави, еден ден другите ќе смогнат тоа да го реализираат. “
Иако неговите дела се главно авантуристички, од книжевниот опус на Верн блика оптимизам и вербата во беспределната моќ на човековиот разум. Затоа неговото дело вечно ќе трае.

потпполно се согласувам ...имаш право (y) одсекогаш сум се чудел на неговата бујна фантазија -визија која стварно ја прави вистинита ,возможнна и реална ..:) :) :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom