Имам ја неколку прашања, ама да ми кажеш.
Ние сме сведоци само дека постои Еволуција, во смисла, Промена тенденција на комплицирање, усложнување, novelty.
За да можеме да ја мериме таа промена, се користиме со инструмент како Време. Затоа што самиот процес на промена, неможеме да го објасниме без концептот на време.
А сведоци сме само дека дека има промена, која се случува сега. И сега, и сега. И сега. И за да можеме да ја евидентираме, подобро да ја поимаме, полесно пренесеме, се развива концептот на време како алатка на меморијата.
Времето како такво не постои. Неможеш да идеш назад во време или напред во време. Само илузија, алат за поимање на промена.
Од тој аспект, промената се Случува, во простор низ време. И сега, дали промената се случува во просторот низ време, или просторот се менува, и тоа е случувањето, а ние истото го поимаме, како промена во просторот, низ времето, односно тоа е концептот со кој нашиот ум воспоставува ред. Кој, би додал, е евидентно дека е оштрен за преживување и пренесување, одошто за поимање на вистината.
Друго, каузалноста. Сведок си само на промена. Тоа што ти ја одвртуваш чешмата, и после тоа секогаш тече вода, дали тоа мора да значи дека тече вода Затоа Што ја одвртуваш чешмата?
Затоа што Б се случува секогаш после А, значи дека Б се случува заради А? Зарем не е тоа потпирање на искуство? А потпирање на искуство ми е сумљива ствар од коа Расел ми го кажа примерот со кокошката.
Друго. Зошто вистината мора да биде зависна од логиката? Зошто неможе нешто да биде и да не биде, да постои и да не постои? Уште во самиот момент кога пробувам да го замислам тоа, мозокот ко да ми згазнал на мина.
Ама што има врска? Тоа што ја неможам да го замислам, значи дека нема шанси да е вистинито?
Зошто мора бе да е логично? Зошто мора да значи дека Вистината кога ќе ја видиш мора да поверуваш? Да е логична?
Зошто неможе да е се магија?
Зошто мора вистината да може да си ја објаснам?
И каде е тогаш крајот? Ако вистината може да биде "глеам а не верувам", до кога со потрагата?
Што ако веќе сме ја откриле, а не ни се верува?
Значи ова ми се некои фристајл размислувања до кои имам дојдено со метод размислување, и нешто не ми се верува дека сум во право, само незнам зашто не сум, и твоја задача е да ми објасниш све убаво зошто не сум у право.