Собири и протести против СК 2014

Дали се потребни граѓански протести против проектот "Скопје 2014"

• Вкупно гласачи
    185

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Da mozam sam sve ke gi zapalam! Ama ima drzava (valjda ima?!) koja treba da ima zakoni da ne se gradat dzamii na sekoj kos.
Koga bese protest za uck ministerot vide kolku iskocija Skopjani taj den,od 200-ta,100 bea od drugite gradovi na Makedonija.

Vernicite pred opstina ne se vernici,tuku partiski ispereni mozoci.
Поочигледно и не може да биде .. пред 2-3 дена имаше клип , прашуваат жена зашо протестирате пред црквата , она си вика : Не знам ја тоа , мене по телефон ми кажаа да дојдам тука ...

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Од кога го усраа центар (со Скопје 2014) ретко се движам таму а и така планирам да го избегнувам до крај на живот. Ептен ако треба, по потреба. Го испозаебаа до крај сељачишта неписмени...
+1

Член од
15 септември 2012
Мислења
112
Поени од реакции
123
Исто како протестите против полициската бруталност пред две години...знам, од различен карактер се - тој, и овој иден „протест“, но исто како и во тој тогаш...ќе се вмешаат партиски пиуни, и ќе се испорасипе се; овие од опозицијата ќе искористат. А, ако издржи ова „протестирање“ повеќе од еден месец, без партиските пиуни, и ако е навистина „глас“ на народот, ќе сметам дека е постигнато нешто, и дека колку-толку има луѓе што сакаат да излезат од апатијава и апсурдноста која владее во нашата мила Земја. А, за доцна...никогаш не е доцна.
Revolution will find Its way.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Da mozam sam sve ke gi zapalam! Ama ima drzava (valjda ima?!) koja treba da ima zakoni da ne se gradat dzamii na sekoj kos.
Koga bese protest za uck ministerot vide kolku iskocija Skopjani taj den,od 200-ta,100 bea od drugite gradovi na Makedonija.

Vernicite pred opstina ne se vernici,tuku partiski ispereni mozoci.
Значи не каде се овие да рушат џамии, туку каде се властите да ги сопрат? Еве bitushanec; нека каже кој треба да ги сопре и кој е крив. Кој издава маркица за џамија, кој им дава дозвола за градба, дали се џамиите во ророко и барок стил, итн.

Пред Општина Центар битушанец рече дека се силни верници. А ние што не сме пред Општина Центар сме немакедонштина и непатриоти.
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 13:02 ---
Исто како протестите против полициската бруталност пред две години...знам, од различен карактер се - тој, и овој иден „протест“, но исто како и во тој тогаш...ќе се вмешаат партиски пиуни, и ќе се испорасипе се; овие од опозицијата ќе искористат. А, ако издржи ова „протестирање“ повеќе од еден месец, без партиските пиуни, и ако е навистина „глас“ на народот, ќе сметам дека е постигнато нешто, и дека колку-толку има луѓе што сакаат да излезат од апатијава и апсурдноста која владее во нашата мила Земја. А, за доцна...никогаш не е доцна.
Замисли да чекаш сите што се на протест да ти одговараат, што мислиш кога ќе дочекаш?
Пример струјава бараат да се покачи уште 10%, ти би испаднал ли на протести ако има некој од сдс?

Член од
15 септември 2012
Мислења
112
Поени од реакции
123
Значи не каде се овие да рушат џамии, туку каде се властите да ги сопрат? Еве bitushanec; нека каже кој треба да ги сопре и кој е крив. Кој издава маркица за џамија, кој им дава дозвола за градба, дали се џамиите во ророко и барок стил, итн.

Пред Општина Центар битушанец рече дека се силни верници. А ние што не сме пред Општина Центар сме немакедонштина и непатриоти.
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 13:02 ---

Замисли да чекаш сите што се на протест да ти одговараат, што мислиш кога ќе дочекаш?
Пример струјава бараат да се покачи уште 10%, ти би испаднал ли на протести ако има некој од сдс?

Амм, не, нема да чекам, но ќе отидам сега во петок, и ќе видам како се одвиваат работите (колку можам да видам од еднаш..не многу, но сепак), па ќе споделам што мислам.
И така беше во склоп со тоа што претходно го напишав, парафразирав...многу брзо може да се види во која насока оди еден протест, потем. :)
А тоа за поскапувањето на струјата е веќе „традиција“, секоја година се поскапува за „колку“ или „онолку“ - %...би ИЗЛЕГЛА на протести, доколку поголемата маса таму е обичниот народ, да, зошто да не. :)
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 13:14 ---
Амм, не, нема да чекам, но ќе отидам сега во петок, и ќе видам како се одвиваат работите (колку можам да видам од еднаш..не многу, но сепак), па ќе споделам што мислам.
И така беше во склоп со тоа што претходно го напишав, парафразирав...многу брзо може да се види во која насока оди еден протест, потем. :)
А тоа за поскапувањето на струјата е веќе „традиција“, секоја година се поскапува за „колку“ или „онолку“ - %...би ИЗЛЕГЛА на протести, доколку поголемата маса таму е обичниот народ, да, зошто да не. :)
„волку“*

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479

Znaci sekako sve se vrti okolu vlasta,tie ne mozat da gradat dzamii ako ne im go dava toa premierot,presedatelot,policija i sto ti ja znam..
Na sto lici koga ke pojdes od Stiv preku bitpazar,stara carstja do kamen most?
Ja broi od avtobus,okolu 20 i nesto dzamii ima (pogled kon cair isto).
I?
Na sekoj cekor dzamija...a koga pojdes od Skopje do Tetovo na sekoj rid ima dzamija,gi gradele da se igrat zmurki i da si se preko megafon zezat i davat signali...Na sto toa lici?

http://www.mkd.mk/97469/kolumni/koj-gi-gradi-dzamiite-vo-makedonija-zoran-mitevski
Повеќе од 350 џамии се изградени во Македонија во последните десет години
EJ!!!
од излезот на Скопје по патот кон Гостивар се изградени 88 нови џамии

Член од
14 август 2006
Мислења
45.344
Поени од реакции
84.554
Еден од клучните проблеми кои ги имам со Скопје 2014 е необновувањето на црквата на плоштад, каде што и била, само затоа што на Муслиманите така им чинело. А станува збор за општина со ниту 5% Муслимани. Утре може ако им текне ќе бараат уопште да не се градат цркви нигде. Верувам дека сервилниот албанољубец Груевски и тоа би им го исполнил. А да беше Заев, он одамна све шо ќе им прднеше у тоа исламистичките глави - све ќе им испунеше (барем така се претстави на АлСат).

Ако беа овие протестанти стварно загрижени за обнова на црквата, ќе извршеа притисок, таа да се обнови на вистинското, оригиналното место, уште тогаш кога по милионити пат Груевски им попушти пред неразумните барања на Муслиманите.
Дојде време, не само што градат џамии кај им прдне, него дури и да забрануваат градење на цркви во чисто христијански места (како во случајот со оваа црква).

Сеа глеам Жерновски во стил на Заев, покушава дополнително да им се додвори со тоа што ќе ја забрани да се обнови дури и на изместената локација, али Веритас го предухитрија барем за тоа, па сиромав мораше да ретерира.

Сепак, протестите за црквава се партиски инструирани* и по ретерирањето на Жерновски сега веќе имаат само функција да го прикажат како неспособен и да ја попречуваат неговата работа.

* да не беа - види болд

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Немаат врска тие протести пред 2 години со овие.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Знам, тоа и јас го нагласив, но, целите се исти - ПРОМЕНИ. :)
Тој што ги има нарачано овие протести што се одвиваат моментално си прави антиреклама сам на себе.
А брат јас не би ги ставил ни на блиско рамниште тоа за кое протестираат сега (уште едно место за грешниците да си ги правдаат гревовите) во споредба со убиство на млад човек.
На каква промена алудираш? На управувањето на Центар од страна на опозицијата?

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Се фатиле за џамии... Па кој нормален ќе протестира против изградба на џамии освен по некое хулиганче што им е целта да се млатат и на крајот ќе ги апсат? Се знае во оваа држава џамија не смее да се пипне... Сретнав еден податок дека добар дел од џамиите во Македонија се дивоградби... Најсвеж пример е онаа во чаршија која се возобнови пред некоја година.... Абе простотилак е во прашање тука за верските објекти и нее само политиката проблем... Па што се поттрчковциве што седат на дождовиве и ветровиве пред општина без навреда се гледа кои се дошол од некое село со два дена школо, да "протестира" тука во Скопје....
Во петок сите имате можност да се пишете од 10ч е отворен штандот е сеа што резултат или дали ќе го има останува да се види...

Член од
15 септември 2012
Мислења
112
Поени од реакции
123
Тој што ги има нарачано овие протести што се одвиваат моментално си прави антиреклама сам на себе.
А брат јас не би ги ставил ни на блиско рамниште тоа за кое протестираат сега (уште едно место за грешниците да си ги правдаат гревовите) во споредба со убиство на млад човек.
На каква промена алудираш? На управувањето на Центар од страна на опозицијата?

Не сум СИГУРНА дека за истите протести зборуваме...јас мислам за оние „идните“, што ќе се случат во петок - против промена на стилот на градбата на ГТЦ, а овие што се случуваат во Центар за „заштита на црквата“, не ме засегаат, таму тие што протестираат немаат поим за што се, не па да ми глумат дека се верници, ако беа верници немаше да кршат прозорци и да маваат со јајца; ниедна религија не оправдува насилство.
Јас зборувам за промена во главите на луѓето, за нивно будење и освестување, БРАТ. ;)

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Не сум СИГУРНА дека за истите протести зборуваме...јас мислам за оние „идните“, што ќе се случат во петок - против промена на стилот на градбата на ГТЦ, а овие што се случуваат во Центар за „заштита на црквата“, не ме засегаат, таму тие што протестираат немаат поим за што се, не па да ми глумат дека се верници, ако беа верници немаше да кршат прозорци и да маваат со јајца; ниедна религија не оправдува насилство.
Јас зборувам за промена во главите на луѓето, за нивно будење и освестување, БРАТ. ;)
Погрешно сум те разбрал, извини :)
Ти си против тие што ќе протестираат во петок?

F

FARANG

Гостин
Секако, во тоа не се сомневам. Само пред време нека кажат каков сендвич да спремат, кечап и мајонез дали може или така сув ќе го јадат?

Дајте една тема да отвориме СЕНДВИЧИ на ПРОТЕСТИ. Па нека кажат која страна што сендвич нуди. Може народ да се договара да си размени сенвич. Друга ситуација ако сендвичите се делат во различно време почињаш со едните па продолжуваш со другите и оп 2 сендвича....

Најсериозно сега дали протест некогаш нешто решил во оваа држава?

Член од
15 септември 2012
Мислења
112
Поени од реакции
123
Погрешно сум те разбрал, извини :)
Ти си против тие што ќе протестираат во петок?

Не сум против, напротив, убаво што има луѓе што не сакаат и ГТЦ да биде во барок (ако има), велам ќе одам да се уверам дали навистина тоа е „глас“ на народот, и дали навистина луѓето протестираат оти не им се допаѓа идејата, и сево ова што се случува во Скопје/Македонија, или се е пиунски/политички трик од опозицијата.
Не сум партиски определена воопшто, инаку.

Kajgana Shop

На врв Bottom